MalyJerz Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 Szukam propozycji niedrogiego wzmacniacza dla kolumn Fyne Audio F500. Pomieszczenie - sypialnia, niespełna 20 m. kw. Słucham głównie jazzu. Muzyka ze streamera (Denon DNP 800NE) i CD (Denon DCD 800NE). Idę raczej w kierunku zakupu wzmacniacza używanego ze względu na budżet (nie chciałbym przekraczać 2.000 zł, tę kwotę proszę traktować jako absolutne max.). Z tego co się orientowałem, wzmacniacz do tych kolumn musi być ciepły i z tendencją do delikatnego podbicia basu. Moje pierwsze typy to Pioneer A40AE i Denon PMA 800NE, ewentualnie PMA 720AE. Zastanawiałem się również nad Taga Harmony HTA 600B (nowy). Proszę o Wasze zdanie, czy ww. wymienione modele to dobry kierunek, a jeśli tak, to który byłby optymalny. Jeżeli macie lepsze propozycje, chętnie się z nimi zapoznam. Pozdrawiam serdecznie Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 Cześć. Ciezko powiedzieć jaki wzmacniacz będzie dla Ciebie optymalny bo każdy ma inny gust. Z tych co wymieniłeś rzeczywiście grają raczej cieplej, może poza Pioneerem. Ja do listy dorzuciłbym jeszcze Tage hta700b v3 bo z dobrymi lampami gra bardzo fajnie jeśli odpowiada Ci wizualnie. Nad 316bee, coś z advance acoustic, Musical m3i. Posiadam na sprzedaż Magnata Ma400 i uważam że kulturą dzwieku przewyższa konkurencje w swojej cenie i też warto byłoby go sprawdzić. W każdym razie musisz kilku odsłuchać i dopiero będziesz mądrzejszy. Odpisz, cytując
MalyJerz Napisano 4 października 2023 Autor Napisano 4 października 2023 21 minut temu, Artur Charicki napisał: Ja do listy dorzuciłbym jeszcze Tage hta700b v3 bo z dobrymi lampami gra bardzo fajnie jeśli odpowiada Ci wizualnie. N Nad nią też się zastanawiałem, ale stwierdziłem, że mocowo nie podoła. Fyne mają nominanie 60 W przy 8 ohmach, rekomendowana moc wzmacniacza 30-120 W Ta taga natomiast: Moc: 2x45W (4Ω); 2x35W (6Ω); 2x26W (8Ω) Ale ten Advance Acoustic X-60i mnie zaciekawił... Odpisz, cytując
Q21 Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 Cześć, Fyne są bardzo prostymi kolumnami w napędzeniu i moim zdaniem nie trzeba do nich ciepłego wzmacniacza. One dobrze zagrają i z lampą, i z neutralną klasą D. Moim zdaniem mocnym wyborem do nich może być Argon Audio SA1. Nie oszczędza w subbasie, ale poza tym jest właśnie neutralny i nie wpływa znacząco na brzmienie kolumn. Z hybryd w budżecie się mieści HTA-800B, czyli wyższy model. Nie obawiałbym się też jaśniejszych sprzętów, jak np. Yamaha A-S501. Fyne są uniwersalne, grunt to posłuchać W razie czego zapraszam do kontaktu. Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 27 minut temu, MalyJerz napisał: Nad nią też się zastanawiałem, ale stwierdziłem, że mocowo nie podoła. Spokojnie mam ją i uwierz mi ze podola 🙂 Jest Jeszcze Rega Brio z rynku wtórnego. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 27 minut temu, MalyJerz napisał: Fyne mają nominanie 60 W przy 8 ohmach Kolumny nie mają mocy! Moim zdaniem wybór jest oczywisty. Kup do kompletu wzmacniacz Denona. Najlepiej paroletni używany. Sprzęt solidny i funkcjonalny. Do tego nie wydasz na niego zbyt dużo. Odpisz, cytując
Sipo Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 52 minuty temu, MalyJerz napisał: Nad nią też się zastanawiałem, ale stwierdziłem, że mocowo nie podoła. Fyne mają nominanie 60 W przy 8 ohmach, rekomendowana moc wzmacniacza 30-120 W Ta taga natomiast: Moc: 2x45W (4Ω); 2x35W (6Ω); 2x26W (8Ω) Ale ten Advance Acoustic X-60i mnie zaciekawił... Od mocy wazniejsza jest efektywnosc kolumn, liczona w decybelech. Sprawdz ile dB maja te Fyne, jesli 90dB lub wiecej, nie bedzie potrzebny mocny wzmacniacz. Odpisz, cytując
MalyJerz Napisano 4 października 2023 Autor Napisano 4 października 2023 1 minutę temu, SIpo napisał: Od mocy wazniejsza jest efektywnosc kolumn, liczona w decybelech. Sprawdz ile dB maja te Fyne, jesli 90dB lub wiecej, nie bedzie potrzebny mocny wzmacniacz. 89 db, dość efektywne Odpisz, cytując
lysy Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 8 godzin temu, MalyJerz napisał: Jeżeli macie lepsze propozycje, chętnie się z nimi zapoznam. Troszkę powyżej budżetu, ale nówka w kolorze srebrnym: https://www.audiosystem.com.pl/produkty/sv-400/ Odpisz, cytując
neoheresy Napisano 25 grudnia 2023 Napisano 25 grudnia 2023 Dnia 4.10.2023 o 09:53, MalyJerz napisał: Szukam propozycji niedrogiego wzmacniacza dla kolumn Fyne Audio F500. Na czym finalnie stanęło? Co wybrałeś i czy jesteś zadowolony? Odpisz, cytując
MalyJerz Napisano 11 stycznia 2024 Autor Napisano 11 stycznia 2024 Miałem okazję kupić w bardzo dobrej cenie używanego Denona PMA 800 (dałem około 1.000 zł) i skorzystałem z okazji. Jestem zadowolony. Kolumny moim zdaniem dobrze komponują się z pozostałymi komponentami (które w tej chwili stanowi kompletna seria 800 Denona). W prasie zwraca się uwagę, że poszczególne "klocki" Denona z danej serii dobrze grają ze sobą i taki efekt zauważam u siebie. Zestaw jest spójny, nie brakuje dynamiki. Obserwuję, że najlepiej radzi sobie z utworami o skromniejszym składzie instrumentalnym - jazz w wykonaniu tria (fortepian, kontrabas, perkusja) lub z dodatkiem wokalu to chyba to co wychodzi najlepiej. A że lubię właśnie taką muzykę, to był to dobry zakup - zwłaszcza że to zestaw do sypialni. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts