andrew01 Napisano 25 marca Udostępnij Napisano 25 marca Obecnie grają ze wzmacniaczem opartym o układ TDA7294. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 27 marca Udostępnij Napisano 27 marca Czy ktos z posiadaczy wiim amp moze potwierdzic czy mozna odtwarzac pliki muzyczne flac z karty pamieci telefonu poprzez wifi? Jezeli tak, to czy tylko poprzez jakas apke wiim, czy rowniez poprzez inne apki androida? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 27 marca Udostępnij Napisano 27 marca Dowolna aplikacja, ktora umozliwia obsluge klientow DLNA, chromecast czy AirPlay. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 27 marca Udostępnij Napisano 27 marca 22 minuty temu, ProjectPi napisał: Dowolna aplikacja, ktora umozliwia obsluge klientow DLNA, chromecast czy AirPlay. Tzn bardziej mi chodzilo o odtwarzacze plikow muzycznych typu VLC, Musicolet itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 27 marca Udostępnij Napisano 27 marca Kazdy odtwarzacz plikow muzycznych ktory ma funkcje, o ktorych wspomnialem - wspierajace streaming w sieci lokalnej - bedzie mogl dostarczac muzyke do WiiMa. Jednym z nich jest aplikacja firmowa WiiM Home App. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 27 marca Udostępnij Napisano 27 marca 37 minut temu, ProjectPi napisał: Kazdy odtwarzacz plikow muzycznych ktory ma funkcje, o ktorych wspomnialem - wspierajace streaming w sieci lokalnej - bedzie mogl dostarczac muzyke do WiiMa. Jednym z nich jest aplikacja firmowa WiiM Home App. Dzieki za nakierowanie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maderos Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia No i ja dołączyłem do rodziny Wiim. Akurat amp zawitał do mnie dzisiaj i już zostanie. Z wielu powodów. Od dźwięku po obsługę. Amp jest spięty z kolumnami Stx electrino 250 i z tego co zdążyłem już posłuchać jest lepiej niż dobrze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia (edytowany) Ja również zakupiłem Wiim Ampa z myślą, sprawdzę i w razie co zwrócę. Okazało się, że jednak zostaje, dźwięk jest bardzo dobry, gra z Klipsch RP5000F. Porównywałem go z rn602 i na maxa gra tak jak Yamaha przy -5db, więc do napędzenia imprezy bardziej się nadaje Yamaha ale Wiim i tak daje rade. Na minus, że nie ma żadnego wyświetlacza i aby go w ogóle pierwszy raz uruchomić trzeba połączyć się z siecią i skonfigurować go poprzez aplikację w telefonie, na urządzeniu jest tylko pokrętło głośności, wszystkie inne funkcje trzeba ustawiać w aplikacji, część można też pilotem. Posiada kilka drobnych niedociągnięć ale na forum Wiima można znaleźć rozwiązania oraz widać, że wsparcie pracuje cały czas nad poprawą/aktualizacją produktu. Na duży plus HDMI oraz Equalizer w aplikacji. Naprawdę dobry sprzęt w tym budżecie. Edytowano 10 kwietnia przez pablo83gt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia Ja mam od ponad tygodnia i mam mieszane odczucia, myślałem że będzie mocniejszy od mojego leciwego ampli Yamaha RX-V596 RDS... Na Yamasze gra głośniej oraz scena wydaje mi się zdecydowanie na nim szersza. Reszta oczywiście na plus Wiim Może to wina akurat kolumn do których jest teraz podłączony (Heco Aurora 300) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia Jest mocniej i głośniej na ampli Yamahy, nie ma co ukrywać. Ale Wiim też daje rade. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2 godziny temu, wojoo napisał: Na Yamasze gra głośniej Skąd taki wniosek? Czy to nie zależy od ustawienia pokrętła wzmocnienia? Nie da się ustawić, żeby grały tak samo głośno.? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 3 minuty temu, Kraft napisał: Skąd taki wniosek? Czy to nie zależy od ustawienia pokrętła wzmocnienia? Nie da się ustawić, żeby grały tak samo głośno.? Wychodzi na to, że Yamaha ma mocniejszy wzmacniacz lub nie potrafię jeszcze odpalić w WiiM jakiejś dodatkowej opcji która jest odpowiedzialna za głośność Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maderos Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia U mnie Wiim "chodzi" max na 2.5 - 3 diody ( około 80db ). To już jest głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia (edytowany) 3 minuty temu, wojoo napisał: Wychodzi na to, że Yamaha ma mocniejszy wzmacniacz lub nie potrafię jeszcze odpalić w WiiM jakiejś dodatkowej opcji która jest odpowiedzialna za głośność Ale co? Odkręcasz oba na maksa i porównujesz, który wydaje się głośniejszy? I da się tak słuchać muzyki? Edytowano 10 kwietnia przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 7 minut temu, maderos napisał: U mnie Wiim "chodzi" max na 2.5 - 3 diody ( około 80db ). To już jest głośno. Wszystko zależy jakiej wielkości jest pomieszczenie, u mnie przy 45m2 gra trochę za cicho przy tych kolumnach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maderos Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia Przed chwilą, wojoo napisał: Wszystko zależy jakiej wielkości jest pomieszczenie, u mnie przy 45m2 gra trochę za cicho przy tych kolumnach. Zgadza się. Do takiego metrażu mocno zastanawiałbym się nad wyborem Wiim amp. No chyba, że kolumny podstawkowe i sub do tego. Lub dołożenie suba do obecnych kolumn? Odciąży je konkretnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ale co? Odkręcasz oba na maksa i porównujesz, który wydaje się głośniejszy? I da się tak słuchać muzyki? Jedno głośność max, drugie to dynamika lub jej brak - ale dla Ciebie przecież wszystkie wzmaki grają tak samo... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 10 godzin temu, Kraft napisał: Ale co? Odkręcasz oba na maksa i porównujesz, który wydaje się głośniejszy? I da się tak słuchać muzyki? Np. w salonie 25m2 nie da się tak słuchać muzyki bo jest za głośno, w dużym metrażu pewnie będzie brakować skali w Wiimie, w jeszcze większym metrażu i u Yamahy zabraknie, ale nie o to chodzi. Zrobiłem porównanie Wiima z RN602 miernikiem głośności, jak i na własne uszy, nie oba na raz tylko raz jeden raz drugi. Te same utwory, to samo źródło, te same warunki i Wiim na maksymalnej głośności gra tak jak Yamaha na -5db. Więc Yamaha ma jeszcze zapas wzmocnienia o 5db, a nawet o kolejne aż do +16.5db jednak wszystko powyżej 0db będzie już przesterowane więc na + raczej się nie wychodzi. Okazuje się, że Yamaha może zagrać głośniej i mocniej. Nie znaczy to wcale, że na Wiimie nie da się słuchać głośno muzyki. Na co dzień słucham Wiima na około dwóch kropkach a Yamachy na około -35db. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 6 minut temu, pablo83gt napisał: Zrobiłem porównanie Wiima z RN602 miernikiem głośności I po ile dB Ci wyszło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia (edytowany) 2 godziny temu, Kraft napisał: I po ile dB Ci wyszło? Testowe pliki audio najpierw sciszyłem Audacity -30db aby bezpiecznie przeprowadzić testy bo nie mieszkam na odludziu. Wyszło przy maksymalnej głośności 75db dla Wiima oraz 75db dla Yamahy przy ustawieniu na -5db, przy 0db u Yamahy pokazało 80db. Przed testami włączyłem oryginalny (nie sciszany) plik audio NA CHWILĘ na maksa w Wiimie, potem na 0db w RN602 i słychać było ("nausznie", wówczas nie mierzyłem), że Yamaha mocniej "pompuje" co skłoniło mnie do przeprowadzenia opisanego testu aby sprawdzić jaka jest różnica w db między Wiimem a Yamahą. Edytowano 11 kwietnia przez pablo83gt 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maderos Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia No to zabawy ciąg dalszy. Tannoy m1 solo i w ustawieniach eq ( a właściwie pq ) podbite częstotliwości 50Hz i druga też z tych niskich. Bas jaki się wydobywa z tych maleństw mnie zaskakuje :D. Testuje dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Jeszcze napiszę, że oczywiście testowałem Wiima i Yamahę na ustawieniach domyślnych "Flat" bez podkręcania czy ujmowania na korekcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Na sąsiednim forum tez pisali że ta moc Wiim Amp jest bardziej papierowa. Krecisz gałką a on jednak nie gra głośniej. Jakby dawkował energię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maderos Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Jednak stwierdzam, że tak nie jest. Do progu około 80db ( 3 kropki ) czuć przyrost mocy. Może później dzieje się magia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo83gt Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 15 minut temu, maderos napisał: Jednak stwierdzam, że tak nie jest. Do progu około 80db ( 3 kropki ) czuć przyrost mocy. Może później dzieje się magia? Tak, potem przyrost jest mniej odczuwalny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts