DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 3 godziny temu, Artur Charicki napisał: ytdy później zamieniłem na supre classic 2,5 i różnicy w dźwięku nie usłyszałem. Wygraly wzgledy estetyczne. Kazdy element toru musi sie spasowac. Wierzę, co świadczy, że oba są siebie warte🫢 3 godziny temu, Artur Charicki napisał: Poza tym zazwyczaj place bardzo mało biorąc pod uwagę czysta miedz, jej solidny oplot (rca) i dobre wtyki. Artur oba przypadki poniżej to bardzo czysta miedź, myślisz, że "zagrają" tak samo? Podpowiem, nie czystość miedzi jest ważna, naprawdę. Jakby oba je pomierzyć, to założę się, że właściwości RLC mają zupełnie odmienne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) 3 godziny temu, Artur Charicki napisał: W dylemacie autora Melodiki nie polecamy i tu pełna zgoda. Właśnie. Nie ma co dalej dyskutować, czas by autor zaczął działać i dal znać o swoich wnioskach. @Marek Wojtynski Podjąłeś jakieś kroki? A początek spróbuj co już wcześniej podlinkowalem, a decyzję podejmiesz sam, które zostaną. https://blackdotaudio.eu/przewod-glosnikowy---wtyki-bananowe-ks-11275-3---dlugosc-2x3-m,232,1393678.html https://www.lbx.com.pl/kable-glosnikowe/silver-srebro-In-Akustik-2x3,5m Ewentualnie te na końcu: https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-glosnikowe/real-cable-cbv130016-kabel-glosnikowy.html#reviews Edytowano 18 listopada 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Wojtynski Napisano 18 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 Decyzji jeszcze nie. Ale mam jakieś typy po przeryciu internetu 1. Ten In akustik co mi wysłałeś 2. QED Performance XT25 3. QED Reference Silver Anniversary XT - ale nie wiem czy nie będzie za mały przekrój do Aurory ?? 4. Chord C-Screen Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) 30 minut temu, Marek Wojtynski napisał: .QED Reference Silver Anniversary XT - ale nie wiem czy nie będzie za mały przekrój do Aurory Co proszę? 🤔 A zwróciłeś uwagę, że wszystkie z tej listy poza moją propozycją inAkustik nie mieszczą się w założonym budżecie? Edytowano 18 listopada 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 30 minut temu, Marek Wojtynski napisał: 3. QED Reference Silver Anniversary XT - ale nie wiem czy nie będzie za mały przekrój do Aurory ?? Luzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 Ja polecę to co @DiBatonio ... Inakustik Silver Premium. Sam kiedyś używałem Melodiki Purple i miałem ten sam problem tzw koca ( 🤮 nigdy więcej Melodiki ). Zmiana na w/w Inakustik to był strzał w 10. Nie dość że cena tych drutów nie jest z kosmosu to jakość jaką wprowadziły w brzmienie była znakomita w tym przedziale cenowym. https://audioplaza.pl/products/25976-inakustik-premium-silver-kabel-glosnikowy-2-5mm-salon-poznan?source=ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=7ebba84e-d15a-2391-c426-f2b32adb5301 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 6 minut temu, MacieQ napisał: https://audioplaza.pl/products/25976-inakustik-premium-silver-kabel-glosnikowy-2-5mm-salon-poznan?source=ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=7ebba84e-d15a-2391-c426-f2b32adb5301 Tam kupisz, albo nie kupisz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) 9 minut temu, MacieQ napisał: Sam kiedyś używałem Melodiki Purple i miałem ten sam problem tzw koca ( 🤮 nigdy więcej Melodiki ). Zmiana na w/w Inakustik to był strzał w 10. Kolejna opinia, coś się wszyscy uwzięli na tę Melodikę 🤭 niestety potwierdzają się i jak widać jaki kabelek, takie opinie, czas by niektórzy by się z tym pogodzili 😉 Kto słucha i potrafi to robić ten dobrze wie jak jest. Cieszy fakt, że są tacy melomani i audiofile, bo Ile można czytać, czy pisać, że miedź to miedź, a srebro to srebro. Edytowano 18 listopada 2023 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Wojtynski Napisano 18 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) To chyba biorę in akustik. Może wezmę w ciemno na metry, do tego kawałek więcej żeby zrobić zworki. Rozumiem że jak będę robić zworki to nie muszę kupować końcówek tylko wkładam razem z kablem głośnikowym do gniazda, zakręcam i do drugiego też do gniazda ? Edytowano 18 listopada 2023 przez Marek Wojtynski 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 1 minutę temu, Marek Wojtynski napisał: To chyba biorę in akustik. Może wezmę w ciemno na metry, do tego kawałek więcej żeby zrobić zworki. Rozumiem że jak będę robić zworki to nie muszę kupować końcówek tylko wkładam razem z kablem głośnikowym do gniazda, zakręcam i do drugiego też do gniazda ? Weź najpierw te gotowe, bo będziesz mógł zwrócić w razie czego. Chyba, że cięte na wymiar też będzie można. Zwory można gotowe, ale można z tego samego głośnikowego, tak jak napisałeś właśnie. Chociaż warto spróbować wpinać kabel tak: Plus na górę, minus na dół 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 5 minut temu, DiBatonio napisał: Chociaż warto spróbować wpinać kabel tak: Plus na górę, minus na dół 😉 Co to zmienia? Albo inaczej, co to moze zmienic?;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 Można sprawdzić 😉 Nie jestem pewien, ale w salonach, na targach AVS tak wpinają przewody. Dla mnie tak gra lepiej niż wpięte w dolne zaciski, pewno też zależy od zwrotnicy, ale nie wnikam. Jedni słyszą różnicę w bi wiringu na przykład. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 38 minut temu, no_i_fajnie napisał: Tam kupisz, albo nie kupisz A i owszem 😁 ... zasugerowałem się ceną ale kilka zł drożej są bez problemu do kupienia na Allegro 💪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) 8 minut temu, DiBatonio napisał: Można sprawdzić 😉 Nie jestem pewien, ale w salonach, na targach AVS tak wpinają przewody. Dla mnie tak gra lepiej niż wpięte w dolne zaciski, pewno też zależy od zwrotnicy, ale nie wnikam. Jedni słyszą różnicę w bi wiringu na przykład. 😉 Ja mam wrazenie, ze duza czesc salonow wciska ludziom do glowy rozne rzeczy. Ty akurat jestes swiadomy, bo przerobiles troche sprzetu i czy slyszysz, czy nie, to tylko Twoja sprawa tu na forum jakos mi szkoda nowych „uzytkownikow” audio, bo nieswiadomie zaczynaja slyszec cos, czego faktycznie nie slysza, sugeruja sie, bo rzadko kto podchodzi do sprzedazy fair w tych salonach dobra, odjechalem troche od tematu Edytowano 18 listopada 2023 przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) 9 minut temu, no_i_fajnie napisał: mam wrazenie, ze duza czesc salonow wciska ludziom do glowy rozne rzeczy. Oczywiście, tylko że nawet jeśli wciskają coś, co nas nic nie kosztuje to dlaczego nie spróbować. Ale faktycznie ktoś chyba na tym forum o tym pisał: https://forum.audio.com.pl/topic/51226-heco-plus-koda-sub/?do=findComment&comment=232276 Ja odkąd pamiętam tak wpinam, choćby dlatego, że napięcie zawsze plynie od (-) do (+), a w tym przypadku nie musi plynąć najpierw przez jedną sekcje, żeby dostać się do drugiej sekcji, może w tym jest szkopuł. Ale myślę też, że zależy od zwrotnicy, którego stopnia jest i ile elementów w niej wykorzystano. Tak jak mówiłem, nie wnikam. 9 minut temu, no_i_fajnie napisał: dobra, odjechalem troche od tematu Nie sądzę, żebyś odjechał.... autor też pytał o zwory, więc i dobrze o tym wspomnieć. Edytowano 18 listopada 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 7 minut temu, no_i_fajnie napisał: dobra, odjechalem troche od tematu Dlaczego? Różnica między słyszeć a "słyszeć", szczególnie w przypadku kabli, jest jak najbardziej w temacie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 @Marek Wojtynski Działaj z tematem inAkustik, poźniej daj znać. Zaczynają zlatywać się antykablarze i zaraz będzie po wątku. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 @KraftNo, chyba że ktoś nie słyszy, ale to wypada tylko współczuć. Bo ile kabli testowałem (a było tego trochę) to każdy było słychać inaczej. Tyle, że ,,każdy skonstruowany poprawnie brzmi tak samo,, (w/g jednego z forumowiczów) - wniosek - każdy z przeze mnie testowanych był skonstruowany źle.😉 Lub źle były dobrane składniki do jego konstrukcji. Jest jeszcze inna możliwość - mój sprzęt nadaje się na złom😉. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 7 minut temu, DiBatonio napisał: Oczywiście, tylko że nawet jeśli wciskają coś, co nas nic nie kosztuje to dlaczego nie spróbować. Jesli nie odjechalem, to porusze jeszcze ten temat. Nas, jako konsumentow nic nie kosztuje, bo odbierasz paczke, testujesz 14 dni, 14 dni na zwrot i praktycznie miesiac uzywasz sprzetu, ale to generuje sprzedawcy niemale koszty, mnie to akurat irytuje, bo jestem czesciej po tej wlasnie stronie takie prawo i nic mi do tego, ale to jest mocno zle 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 1 minutę temu, no_i_fajnie napisał: Jesli nie odjechalem, to porusze jeszcze ten temat. Nas, jako konsumentow nic nie kosztuje, bo odbierasz paczke, testujesz 14 dni, 14 dni na zwrot i praktycznie miesiac uzywasz sprzetu, ale to generuje sprzedawcy niemale koszty, mnie to akurat irytuje, bo jestem czesciej po tej wlasnie stronie takie prawo i nic mi do tego, ale to jest mocno zle Teraz odjechałeś od tematu 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 Przed chwilą, DiBatonio napisał: Teraz odjechałeś od tematu 😉 Ale chociaz z kultura, zmieniam sie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) @no_i_fajnie to wyłącznie polski wynalazek. Nigdzie na świecie sie tego nie praktykuje. A Polacy czasem mają pretensje o to, że jakiś sprzedawca tego nie robi. Moim zdanie to wynaturzenie NIE SPRZEDAWCÓW, ale klientów. Edytowano 18 listopada 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) 5 minut temu, no_i_fajnie napisał: Ale chociaz z kultura, zmieniam sie Pewno, że tak. P.S. Prowadzisz działalność, handlujesz, ale chyba nie audio? Kurde, chyba naprawdę odchodzimy od tematu. Edytowano 18 listopada 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) 4 minuty temu, Rega napisał: @no_i_fajnie to wyłącznie polski wynalazek. Nigdzie na świecie sie tego nie praktykuje. A Polacy czasem mają pretensje o to, że jakiś sprzedawca tego nie robi. Moim zdanie to wynaturzenie NIE SPRZEDAWCÓW, ale klientów. Klienci sa rozni, temat rzeka, jak kable moze ktos taki temat zalozy? ;)) Edytowano 18 listopada 2023 przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacieQ Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 9 minut temu, DiBatonio napisał: @Marek Wojtynski Działaj z tematem inAkustik, poźniej daj znać. Dokładnie ... działaj 😁💪. A za kilkadziesiąt zł więcej jesteś w stanie sam zrobić sobie konfekcję w stylu jaki Tobie odpowiada o ile InAkustik przypadnie Ci do gustu. Ja miałem coś takiego ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts