Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć!

co prawda budynek jest dopiero w fazie projektów, ale chciałbym wygospodarować pomieszczenie 7x5x2,8m na osobną salkę kinową. Mam nadzieję, że na takiej powierzchni uda się wcisnąć rząd foteli i kanapę na podwyższeniu. Na razie chciałbym bardzo wstępnie oszacować budżet takiego przedsięwzięcia, po przeglądnięciu forum i googla:

Rząd foteli/kanapa ~35 000zł

Projektor + ekran (np. EH-LS11000W) ~20 000zł

żeby zamknąć się jakoś w 100 000zł za sprzęt to na audio zostaje jakieś 45 000zł

Czy za taką kwotę uda się zbudować sensowny zestaw 7.1(2).6? Może budżet na audio lepiej zmniejszyć i dołożyć do lepszego projektora bo tam będzie bardziej czuć różnicę? Może macie jakieś rady/sugestie co zrobić z taką powierzchnią i budżetem? Prawdopodobnie zlecę projekt i wykonanie firmie z okolic Katowic (sugestie?) ale na razie chciałem poznać wstępne opinie i wpisać coś we wstępny kosztorys.

Napisano

Cześć :) 

Jak napisał PanKlor, przy 7.x.6 amplituner zje bardzo dużą część budżetu, dobrą opcją mógłby tu być Denon AVC-X8500H. Do tego subwoofery, takie jak Klipsch RP-1400SW, co pozostawia nam niecałe 20 tys. na kolumny. Przy wyborze 7.2.4 już wyjdzie sporo taniej, bo można wybrać znacznie tańszy amplituner, bo np. Onkyo TX-RZ50 + do niego dodatkowa końcówka mocy. 

Klasyką do kina zdecydowanie jest Klipsch, spokojnie się zmieścisz z serią RP w tym budżecie, czy to podłogowymi, czy podstawkowymi, a minimalistycznie możesz pójść w np. RP-240D. Oczywiście zamiast Klipscha możesz wybrać Pylon Audio, Monitor Audio, Dali, System Audio, Q Acoustics, czy Focala. Opcji jest bardzo dużo :) 

W razie czego zapraszamy do kontaktu, chętnie pomożemy i przedstawimy atrakcyjną wycenę na cały zestaw audio. 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć :) 

Jak napisał PanKlor, przy 7.x.6 amplituner zje bardzo dużą część budżetu, dobrą opcją mógłby tu być Denon AVC-X8500H.

Dokładnie ten wrzuciłem w Excela

Cytat

Do tego subwoofery, takie jak Klipsch RP-1400SW, co pozostawia nam niecałe 20 tys. na kolumny.

Czy jest możliwość zakupienia jednego i przygotowania okablowania i miejsca pod drugi jak mi się spodoba sala, czy raczej nie ma sensu i od razu trzeba oba?

Cytat

Przy wyborze 7.2.4 już wyjdzie sporo taniej, bo można wybrać znacznie tańszy amplituner, bo np. Onkyo TX-RZ50 + do niego dodatkowa końcówka mocy.

Faktycznie wychodzi taniej, pytanie o ile lepsze będzie .6 przy dwóch rzędach siedzeń. Pytanie też ile taki amplituner za 17k pociągnie, mam SR7010 i już trzeci raz w serwisie i niestety tym razem po gwarancji.

Napisano
Przed chwilą, iTakToJest napisał:

Czy jest możliwość zakupienia jednego i przygotowania okablowania i miejsca pod drugi jak mi się spodoba sala, czy raczej nie ma sensu i od razu trzeba oba?

Można. Subwoofery można połączyć bezprzewodowo do amplitunera. Zaplanuj na nie miejsce albo w przeciwległych rogach albo po środku przeciwległych ścian. Ważne, żeby prąd był. Chcesz 2 rzędy siedzeń, tym bardziej potrzebne bedzie kilka subow żeby zapewnić równe pokrycie basem.

2 minuty temu, iTakToJest napisał:

Dokładnie ten wrzuciłem w Excela

Świetny sprzęt ale nie dostanie Diraca. Dla niektórych to gamechanger.

Napisano
14 godzin temu, iTakToJest napisał:

Faktycznie wychodzi taniej, pytanie o ile lepsze będzie .6 przy dwóch rzędach siedzeń. Pytanie też ile taki amplituner za 17k pociągnie, mam SR7010 i już trzeci raz w serwisie i niestety tym razem po gwarancji.

Jak najbardziej możesz dokupić drugi subwoofer później :)

Co do żywotności, to niestety jak zawsze - loteria. Jednemu podziała 10-15 lat, drugiemu umrze zaraz po gwarancji. 

Napisano
14 godzin temu, iTakToJest napisał:

Najlepiej przygotuj okablowanie pod cztery subwoofery. To nie jest w obecnych czasach żadna ekscentryczna konfiguracja, wiele amplitunerów ma już wyjścia 4 wyjścia na suby.

Napisano
1 minutę temu, przemeklbn napisał:

To nie jest w obecnych czasach żadna ekscentryczna konfiguracja, wiele amplitunerów ma już wyjścia 4 wyjścia na suby.

Ma ale nie jest to konieczne, 2  wystarczą do 4 subów. 

Napisano
Dnia 11.12.2023 o 20:31, PanKlor napisał:

Ale to jest 25k i za to mamy 7 kanałów wzmocnienia. Chyba nie tędy droga... same suby zjedzą 10k dodatkowe i już mamy 35. Zostanie 10 na końcówkę mocy i glosniki. Trochę mało.

Dlatego mówie, może lepiej AVR 11 / 21 i końcówki.

Opcja fajna. To wszystko. W sumie nie będzie tu wykrozystana

Ok wycofuje :)

Dnia 13.12.2023 o 16:06, iTakToJest napisał:

Podsumowując, wpiszę taki budżet w excela, na następnym etapie budowy będę wybierał sprzęt :D

Najważniejsze że jest już zapisane :):)