pawelcb Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Za miesiąc do 2 miesięcy zamierzam wymienić soundbara na normalne kino - amplituner + kolumny 5.1, z tego co szukałem wybór mam pomiędzy Denon AVR-X2800H i Yamaha MusicCast RX-V6A. W tej chwili kompletnie nie wiem który wybrać który jest lepszy. I tak, pokój 20m2 tylko filmy głośniki podstawkowe, tylne nie muszą być bezprzewodowo mogę po kablu podłączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Ostatnio pomagałem koledze zastąpić soundbara X2800. Co można powiedzieć… Denon szybko się kalibruje, nawet ładnie zintegrował się z resztą sprzętu co by nie mieć 3 pilotów. ARC ładnie się przełącza, tylko jeden lag 1-2 sek był przez godzinkę oglądania. Denon dobrze też ogarnął brak centralnego (brak miejsca) nie ma żadnych dziur, a salon mało audiofilski. Ja bym zrobił kable-przyczynkiem całej wymiany był sub bezprzewodowy, który zrywał co chwilę łączność. Jak to gra? Z Yamahą nie porównywałem, ale kolega zachwycony-mówi, że nie ma porównania do soundbara i jego pseudo wirtualnych efektów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 30 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Właśnie tak jest z soundbarami, też chcę zmienić ten sztuczny basowo plastikowy dźwięk. Oba ampli dosyć podobne chociaż z tego co znalazłem yamaha ma więcej dekoderów, ale czy tak na prawdę będzie się ich używać. Pewnie i tak będzie to działać na atmosie lub dts x a na inne nie będzie potrzeby przełączać. Jestem ciekawy opini o tej jamaszce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 To dwaj bezpośredni konkurenci. Wyposażenie jest bardzo podobne, Denon dźwiękowo jest trochę bardziej ciepły, dociążony, łagodniejszy. Yamaha gra bardziej skrajami pasma, efekciarsko. Są to jednak różnice, które można zniwelować odpowiednim doborem kolumn. Z mojej strony do grupy amplitunerów dodaj jeszcze Onkyo TX-NR6100 oraz koniecznie jeśli pomieszczenie nie jest duże i amplituner będzie współpracował z monitorkami - Marantz Cinema 70s. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelo87 Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 (edytowany) Witam, ja zdecydowałem się właśnie na tego Denona i jako że nie jestem audiofilem, kino ma służyć głównie do filmów i gier (oczywiście jak już będzie na czym, to pewnie czasem jakaś muzyka poleci), kompletuję raczej budżetowy zestaw i zastanawiam się nad zestawem głośników: https://www.lbx.com.pl/pl/p/Zestaw-kolumn-kino-domowe-5.1-STX-F-130n/2718 vs https://allegro.pl/oferta/zestaw-kolumn-5-1-taga-harmony-tav-807b-tsw-60-12848034364 Ktoś może coś podpowiedzięc ? (mieszkam w bloku, to będzie mój pierwszy zestaw kina domowego) Z góry dziękuję Edytowano 31 grudnia 2023 przez pawelo87 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 31 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 Chyba też zdecyduje się na Denona, powiedz coś o nim jakie wrażenia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelo87 Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 Jeszcze go nie nabyłem, więc nic ponad to co można o nim przeczytać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia kupuj x3800h jesli nie zalezy tobie na tuner fm/dab Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 5 stycznia Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia Tyle że on kosztuje 2 razy tyle, ale myślę że wybiorę denona x2800h. Jeszcze tylko muszę poszukać kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia (edytowany) Zależy gdzie szukasz. Ostatnio były solidne promki na Amazonie i cena nie była x2 tylko około 1000zł więcej. Różnica grania wg. wielu opinii jest zbliżona do 2800H, ale funkcjonalność i wyposażenie klasa wyżej. Edytowano 5 stycznia przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia 1 godzinę temu, Butler napisał: Zależy gdzie szukasz. Ostatnio były solidne promki na Amazonie i cena nie była x2 tylko około 1000zł więcej. Różnica grania wg. wielu opinii jest zbliżona do 2800H, ale funkcjonalność i wyposażenie klasa wyżej. 954€ plus doplata 3.5% do polskiego vat plus 6 euro przesylka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 6 stycznia Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia Na amazonie pl ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 6 stycznia Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 1 godzinę temu, pawelcb napisał: Na amazonie pl ? Dobra sam się poprawię. Na Niemieckim amazonie 3800 jest za nie całe 1000euro, duża różnica patrząc na ceny u nas. Powiedzcie bo nigdy tak nie brałem, jak wygląda gwarancja kupując sprzęt w Niemczech i jak opłacam vaty nasze ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 6 stycznia Udostępnij Napisano 6 stycznia 5 godzin temu, pawelcb napisał: Dobra sam się poprawię. Na Niemieckim amazonie 3800 jest za nie całe 1000euro, duża różnica patrząc na ceny u nas. Powiedzcie bo nigdy tak nie brałem, jak wygląda gwarancja kupując sprzęt w Niemczech i jak opłacam vaty nasze ? widac sie spozniles kilka dni i cena poszla w gore roznice do polskiego VAT 3.5% amazon de dolicza na etapie koszyka a faktura jest wystawiona na amazon eu spolka zoo rondo daszynskiego warszawa na fakturze jest 23% vat tyle ze jest po niemiecku co z gwarancja? nie mam pojecia ale amazon to nie sklep u jozka wiec swoje prawo do gwarancji wywalczysz w razie czego co zlego z amazonem? przesylka nie jest pakowana w folie babelkowe i moze wedrowac po calej europie w kartonie w ktorym amplituner wyszedl z fabryki... w tamtym roku wchodze do domu i widze jakis karton rozwalony lezy to pomyslalem ze to sa gumowce ktore zamowilem na zalando ,mysle cos ciezkie na gumowce i patrze a tam denon karton byl przygiety ale sprzet caly tak wiec szlak przetarty hehe PS.jesli lubisz przynudzac smutki do sprzedawcy to amazon nie jest dla ciebie bo to opcja raczej dla ludzi z kasa ktorzy nie martwia sie jesli wynikna z tego jakies problemy i trzeba bedzie sie bujac ze zwrotem bo czatowanie z botem czy ich customer service nie jest proste apdejt: kurs euro przelicza bank i zalecam zakup w dni powszednie a nie weekendy i swieta apdejt 2 z tego co pamietam ja akurat denon dostalem z wloskiej dystrybucji od marantz italia a paczka szla z turynu a nie wroclawia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 6 stycznia Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia Dzięki za informację. Czyli kupuję płacę i nie martwię się o vaty które gdzieś dodatkowo muszę płacić, zgadza się ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 stycznia Udostępnij Napisano 6 stycznia Jesli potrzebujesz wysoką przepustowość to Denon. Ale wszystko inne mówi za Yamaha. Gra mocniej w kinie, bardziej wciągająco. Ma także bardzo fajne manualne ustawienia w YPAO. No chyba ze wspomniane X3800. to wtedy on. 41 minut temu, pawelcb napisał: Dzięki za informację. Czyli kupuję płacę i nie martwię się o vaty które gdzieś dodatkowo muszę płacić, zgadza się ? Tak. Nie ma dodatkowych opłat. Płacisz i jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 7 stycznia Udostępnij Napisano 7 stycznia 21 godzin temu, bora902 napisał: co zlego z amazonem? przesylka nie jest pakowana w folie babelkowe i moze wedrowac po calej europie w kartonie w ktorym amplituner wyszedl z fabryki... w tamtym roku wchodze do domu i widze jakis karton rozwalony lezy to pomyslalem ze to sa gumowce ktore zamowilem na zalando ,mysle cos ciezkie na gumowce i patrze a tam denon karton byl przygiety ale sprzet caly W grudniu 2023 doszedł do mnie Denon 3800 który zamówiłem w niemieckim amazonie - sprzedawca amazon.de. Paczka była bardzo dobrze zabezpieczona. Oryginalny karton denona był w foli bąbelkowej włożony do drugiego kartonu. Paczka wyjechała z francji przez belgię do niemiec i polski. Paczka doszła nieuszkodzona i w terminie podanym przy zakupie na amazonie. Więc nie można stwierdzać, że każdy źle zapakuje. Można natomiast stwierdzić ewentualnie że to gra w Lotto 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 8 stycznia Udostępnij Napisano 8 stycznia dosc czesto przyjmuje przesylki z DE i zadna z nich nie jest pakowana w folie babelkowa... niemcy na kartonie ze sprzetem naklejaja list przewozowy i idzie to tak przez sortownie europejskie amazon wsadzil moj karton z denonem w drugi bardziej cienki karton wiec to o czym ty piszesz lebcio dla mnie jest nowoscia a kupuje na amazon od 2004 roku i folii nigdy nie widzialem,dawno temu pakowano w gruba tekture ale to przeszlosc TEN KTO LICZY ZE AMAZON OPAKIJE JEGO AMPLITUNER W FOLIE BABELKOWA JEST W DUZYM BLEDZIE raczej bym sie nastawil na cud ze sprzet bedzie dzialal po tej podrozy ostatnio odsylalem odtwarzacz CD denona ktory kosztowal kilkaset euro bo mechanizm szuflady sie rozlecial w transporcie(???) PS.wyjatkiem z DE jest autodoc ktory daje takie kartony ze mozna ich ponownie uzyc do przesylek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yacko Napisano 8 stycznia Udostępnij Napisano 8 stycznia Ja otrzymałem przesyłkę z polskiej dystrybucji i tylko karton + stretch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 8 stycznia Udostępnij Napisano 8 stycznia 1 godzinę temu, bora902 napisał: raczej bym sie nastawil na cud ze sprzet bedzie dzialal po tej podrozy Bo w Polsce to pewnie skrzaty i krasnoludki każdą paczkę traktują z wielką uwagą i ostrożnością. Tylko poza granicami cuda się dzieją;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 8 stycznia Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 5 godzin temu, bora902 napisał: ostatnio odsylalem odtwarzacz CD denona ktory kosztowal kilkaset euro bo mechanizm szuflady sie rozlecial w transporcie(???) Z ciekawości reklamowałeś w amazonie DE czy PL ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 8 stycznia Udostępnij Napisano 8 stycznia 50 minut temu, pawelcb napisał: Z ciekawości reklamowałeś w amazonie DE czy PL ? zwrot a nie reklamacja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 20 stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia Kupiony Denon x3800, co polecacie z kolumn podstawkowych ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 20 stycznia Udostępnij Napisano 20 stycznia Zależy od budżetu i dalszych planów. Klipsch RP, Monitor Audio Bronze, w świetnej cenie można teraz dostać Chora 806. Oczywiście najlepiej gdybyś posłuchał każdej z tych kolumn. Pamiętaj też, że po dokupieniu Diraca będziesz miał możliwość pewnej kontroli nad brzmieniem kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelcb Napisano 21 stycznia Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia Na wzmacniacz wydałem więcej niż zakładałem więc na kolumny zostało mniej. Te co podałeś fajne ale trochę za drogie, swoją drogą 1000zl za taką małą kolumienkę to lekka przesada. Będą tylko do filmów żadne gry czy muzyka także wydaje mi się że nie potrzebuję aż tak drogich. Myślę że do 2 tys bym szukał na początek frontów i centralny, trochę później tyły. Co warte polecenia było by w takiej cenie ? Czy Jamo warto się interesować ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts