Butler Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 6 minut temu, tomw napisał: Nie chcesz to nie chcesz, Twoja wola, ale nie opowiadaj tych bajek i glupich wymowek, ze Ci przyjde i kino okradne Znasz takie przysłowie? Wolnoć Tomku w swoim domku. Więc u siebie rób sobie co tam sobie chcesz, ja nie mam zamiaru obcych wpraszać. Edytowano 6 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 17 minut temu, Butler napisał: Znasz takie przysłowie? Wolnoć Tomku w swoim domku. Więc u siebie rób sobie co tam sobie chcesz, ja nie mam zamiaru obcych wpraszać. Szczerze ? Mysle ze po prostu nie chcesz zeby ktos kto sie zna posluchal czy tym bardziej pomierzyl Twoj system, bo "czar" moze prysnac 🙂 Ale jest dokladnie jak mowisz, wolnosc Tomku w Swoim domku, wiec jak juz wspominalem Twoja wola to Twoja wola i nikt nikogo nie bedzie przecie do niczego zmuszal 🙂 Acz nieco dziecinnym jest wpieranie swoich teorii, a jak ktos poprosi aby owe udownodnic i zrobic porownanie i zaoferuje sie ze przyjedzie i w oogole i jeszcze nawet zaplaci ewentualnie, to potem wymyslanie jakichs dziwnych wymowek aby z tego wybrnac jest takie hm.......no wiesz 🙂 Albo czyjes slowo (nawet pisane) cos znaczy, albo nie, po prostu 🙂 Edytowano 6 godzin temu przez tomw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) Przyjmij do wiadomości że nie muszę nikomu niczego udowadniać. Absolutnie. Nie jestem osobą publiczną, cenię sobie prywatność, nikomu nic do tego. Niezrozumiałe jest dla mnie jak ktoś może mieć tupet by to podważać dając za argument "że się boję że czar pryśnie". Ja mam to w nosie. Rozumiesz? Cwaniakujesz, nie dość że garaż z audio masz poza domem, to audio było/jest elementem Twojego zarobku. To są inne realia i Ty masz cele by komuś coś udowadniać czy przekonać. I ja mam Ciebie do domu zapraszać Bo co? Bo kumplem moim jesteś czy co? Weź się ogarnij z takim podejściem do obcych. Uparłeś się że wpływ dobrze zgranej kalibracji Dirac sprawia że różnice między ampli znikają. Piszesz na podstawie Arcama i Onkyo RZ30, RZ50 jakby nie było siły że inne marki mogą jednak takie różnice wykazać. Wierzę Ci na słowo że różnice były tu pomijalne. Sprawdź jednak Marantz 50, sprawdź NAD, zagraj mi na nosie i napisz że one też zagrają tak samo. Porównaj same procesory jeśli tak bolą Cię różnice klas wzmacniaczy. Mam najsłabszego Pionka z Dirac oraz JBL który jest bliskim krewnym Arcam AVR31, bym z chęcią zrobił porównanie ale brak pre Pionka stawia go na przegranej pozycji. Edytowano 5 godzin temu przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, Butler napisał: Sprawdź jednak Marantz 50, sprawdź NAD... A moze masz chec jakies porownanie zrobic razem ? Nie jestes "moim kumplem", ALE jak cos mowisz/piszesz, to badz gotow to udowodnic, inaczej ma to wartosc papieru toaletowego, zuzytego czy tez nie 🙂 Taka tam ogolna zasada, ktorej ja np. uzywam, a wszyscy powinni 🙂 Edytowano 5 godzin temu przez tomw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, tomw napisał: Nie jestes "moim kumplem", ALE jak cos mowisz, to badz gotow to udowodnic, inaczej ma to wartosc papieru toaletowego, zuzytego czy tez nie 🙂 Taka tam ogolna zasada, ktorej ja np. uzywam, a wszyscy powinni 🙂 Udowadnianie ma polegać na tym że mam do domu sprowadzać obcych Januszy z forum internetowego? No nie, sorki, ja tu odpadam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Grzybowski Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Zrobiło się BARDZO ciekawie. Dyskusja jak o przewodach głośnikowych 😅. Chętnie mogę użyczyć swojej pary uszu, jak i RZ50 jeżeli taki test odbędzie się u @tomw bo mam blisko. Fajnie gdyby temat znalazł finał w takiej właśnie formie, z porównaniem jak największej liczby Amplitunerów najczęściej polecanych na forum, z różnych przedziałów finansowych oraz z udziałem najbardziej zaangażowanych użytkowników @Piotr Sonido, @Butler. Jesteście najbardziej "osłuchani" Szkoda by było aby kolejny ciekawy wątek skończył jak to na typowym polskim forum (o każdej tematyce). Bez rozwiązania i 31637 argumentami o nic.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Butler napisał: Udowadnianie ma polegać na tym że mam do domu sprowadzać obcych Januszy z forum internetowego? No nie, sorki, ja tu odpadam. No wiem ze odpadasz, wspominales juz z 5 razy 🙂 Na tym chyba wiec mozna zakonczyc, no chyba ze @Piotr Sonido podejmie watek i zapragnie udowodnic Swe opinie i zrobimy jednak to zaklado-porownanie :-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 6 minut temu, tomw napisał: A moze masz chec jakies porownanie zrobic razem ? Poza domem chętnie. Ale jak pisałem, są przeciwności. 2 minuty temu, Konrad Grzybowski napisał: Zrobiło się BARDZO ciekawie. Dyskusja jak o przewodach głośnikowych 😅. No to ciekawa alegoria. Jedni słyszą kable, inni temu zaprzeczają. Teraz teoria grania tak samo apmlitunerów kina. hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, Konrad Grzybowski napisał: Zrobiło się BARDZO ciekawie. Dyskusja jak o przewodach głośnikowych 😅. Chętnie mogę użyczyć swojej pary uszu, jak i RZ50 jeżeli taki test odbędzie się u @tomw bo mam blisko. Fajnie gdyby temat znalazł finał w takiej właśnie formie, z porównaniem jak największej liczby Amplitunerów najczęściej polecanych na forum, z różnych przedziałów finansowych oraz z udziałem najbardziej zaangażowanych użytkowników @Piotr Sonido, @Butler. Jesteście najbardziej "osłuchani" Szkoda by było aby kolejny ciekawy wątek skończył jak to na typowym polskim forum (o każdej tematyce). Bez rozwiązania i 31637 argumentami o nic.... No ja jestem jak najbardziej chetny na takie porownanie i mozna to zrobic u mnie, tym bardziej jak z tysiaczek czy dwa PLNow by w tym jeszcze byly do uzyskania 🙂 Acz ja ze swej strony moge zaoferowac jedynie wspomniane Onkyo, jako ze wedle mojej tezy ze nie ma sensu nic drozszego ("lepszego") kupowac (w mych w miare tradycyjnych warunkach) i sam owa teze zastosowalem 🙂 Edytowano 5 godzin temu przez tomw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) PS. wspomne jeszcze, skoro juz o tych odsluchiwaniach piszemy, ze jak ktos chce poprzecierac uszy ze zdumienia po uslyszeniu prawidlowo zestrojonego systemu za 12 000zl (slownie : dwanascie tysiecy zlotych) to tez zapraszam 🙂 Jestem do polowy Marca mniej wiecej w PL, a reakcje typu: "kurna, slyszalem kina za 2 czy 3 razy tyle, ktore dawaly tyle frajdy" nie beda niczym zaskakujacym Edytowano 4 godziny temu przez tomw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Jasny gwint! Zaraz zacznę żałować że odkopałem wątek, koledzy więcej luzu, please! Przecież o to chodzi aby mieć różne zdanie i różne spostrzeżenia. Niektórzy mają własne doświadczenia, inni lubią specyficzny rodzaj grania a jeszcze inni naogladali się youtuba lub przeczesali zagraniczne fora. I fajnie poczytać o tym wszystkim i samemu wyciągnąć wnioski, ale nigdy nie próbować przekonywać do swojego punktu widzenia. Każdy ma inny, i to jest piękne w wolnym kraju Szanujmy to, że to jedno z ostatnich for w miarę aktywnych, bo wiele dokonało już żywota albo są jałowe jak pustynia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomw Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 19 minut temu, Arek_Gd napisał: Jasny gwint! Zaraz zacznę żałować że odkopałem wątek, koledzy więcej luzu, please! Przecież o to chodzi aby mieć różne zdanie i różne spostrzeżenia. Niektórzy mają własne doświadczenia, inni lubią specyficzny rodzaj grania a jeszcze inni naogladali się youtuba lub przeczesali zagraniczne fora. I fajnie poczytać o tym wszystkim i samemu wyciągnąć wnioski, ale nigdy nie próbować przekonywać do swojego punktu widzenia. Każdy ma inny, i to jest piękne w wolnym kraju Szanujmy to, że to jedno z ostatnich for w miarę aktywnych, bo wiele dokonało już żywota albo są jałowe jak pustynia. Czyli takie forum gdzie kazda opinia sie liczy, wszystkie sa tyle samo warte, nie wazne czy ktos ma doswiadczenie i wie o czym mowi, czy na chlopski rozum dedukuje, czy po prostu powtarza gdzies zaslyszane ? 🙂 Brzmi znajomo Ja za takowe podziekuje, bo to jest idealna recepta na dowiedzenie sie niczego i zmarnowany czas, co zreszta w wiekszosci przypadkow ma miejsce 🙂 Nie wiem, moze jestem jakis starodawny czy cos, ale jak sie cos mowi, to powinno sie byc w stanie owe twierdzenie udowodnic 🙂 Bo mowa tu o sprzecie, grajacym do tego, a wiec wystarczy puscic, posluchac i juz wszystko wiadomo 🙂 A nie dywagowac slowem pisanym do woli, bo moja racja jest najmojsza, a na pytanie o udowodnienie najlepsza odpowiedzia jest "ja nic nie musze udowadniac" 🙂 No ale moze dla tego wlasnie mi sie ciezko dyskutuje na forach, bo uwazam dokladnie odwrotnie, ze wpierw trzeba wiedziec, a dopiero sie wypowiadac 🙂 No ale, wolny kraj, jak wspominales, dla tego wlasnie zadko zagladam 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 43 minuty temu Udostępnij Napisano 43 minuty temu No dyskusja rozgorzała poważnie. Jak kupowałem moje RZ50 to też miałem (poniekąd wywołany opisami na forum) dylemat czy kupić Onkyo czy Arcama 5 lub 11, w pierwszym przypadku z dokupieniem później Dirac-a. Ale miałem już wcześniej kino powiedzmy "hybrydę" czyli amplituner (Marantz SR5013) i jako końcówka do frontów Audiolab 8300A z którego korzystam w stereo. Chciałem 7.1.4 w przypadku Arcam potrzebowałbym więc dodatkowo 4 końcówki i ewentualnie przełącznik dla frontów między Audiolab-a a AVR (no szkoda trochę poświęcić taki wzmacniacz na końcówkę dla głośników efektowych). Nie zadawałem pytania na forum co będzie lepsze bo spotkałbym się pewnie z podobną jak wyżej burzą poglądów i pomysłów, a jak wiemy każdy trochę inaczej dźwięk odczuwa/odbiera i ma wymagania. Wcześniej miałem Onkyo TX-NR686 (przed SR5013) i byłem bardzo zadowolony, Marantz mnie absolutnie nie zachwycił, żeby nie powiedzieć że w kinie rozczarował, co nie znaczy że jest (był bo to starszy już model) złym amplitunerem - po prostu nie mój klimat i byłem nastawiony na wymianę na Onkyo przy pierwszej okazji, ale ciut wyżej, padło na RZ50. Również do niego musiałem dokupić końcówkę (dwukanałową) dla Surround Back (taki urok Onkyo), ale udało mi się za śmieszne pieniądze kupić Emotiv-e BASX A100 byłe demo w której potencjometr jest na stałe na max i robi jako końcówka, do tego ma trigger IN i OUT co pozwala na odpalenie całości jednym pilotem. Jak chcę stereo to korzystam z Audiolaba. Gdy udałem się na rekonesans do salonu i przedstawiłem że chcę RZ50, ale rozważam Arcam 5 lub 11 to pierwsze było Arcam bo zagra fajnie w stereo i warto dołożyć. Jak powiedziałem że do stereo mam Audiolaba to panowie stwierdzili że w tym wypadku Arcam traci sens, a jak pasuje mi dźwięk Audiolaba to może Arcam niekoniecznie mi siądzie w stereo i trudno powiedzieć czy nie będzie to krok (niewielki) w tył. Wiem zaraz padnie hasło bo lepszą prowizję mają na Onkyo, ale pierwotnie proponowali Arcama więc niekoniecznie. Odsłuchu w salonie nie robiłem bo co najwyżej porównałbym je w Direct w stereo - więc Onkyo może by przepadło. Wypożyczyłem do domu RZ50 i zostało, obudziło kino jak chciałem, mogłem jeszcze wypożyczyć Arcama, ale poziom zadowolenia jest absolutnie zadowalający i nie wiem czy w kinie ewentualna poprawa warta by była różnicy w cenie. Mój wniosek jest taki, dużo zależy co chcemy i co mamy oraz na ile możemy sobie pozwolić w kontekście i budżetu i miejsca. Ja mam miejsce i miałem już stereo powiedzmy sfinalizowane, potrzebowałem poprawy i rozbudowy kina i myślę że osiągnąłem zamierzony efekt w 100%. Jak ktoś potrzebuje dobrego stereo i kina, a nie ma miejsca to pewnie Arcam (tudzież Anthem lub NAD) jako "all in one" jest bardzo dobrym wyborem, jak ktoś ma już powiedzmy względnie dobre stereo to może warto się zastanowić jeżeli chce albo ma w pewien sposób ograniczony budżet. W każdym razie gdyby doszło u @tomw do takowego ślepego testu AVR 5/11 vs RZ50 to mimo odległości chyba bym się z ciekawości skusił. Gorzej gdybym wyszedł zawiedziony że jednak trzeba było iść w Arcama 😉, jednak biorąc pod uwagę różnicę w cenie AVR 5 + Dirac czy AVR11 do RZ50 🤔. Śledzę rozwój sytuacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts