Skocz do zawartości

Wzmacniacz do PYLON DIAMOND 30

Kam2

Recommended Posts

ja wziąłem diamond właśnie z poleceń :) a z każdym dniem jak je posiadałem to coraz bardziej widziałem ich wady. 

a to były jedne z najgorszych kolumn które miałem. W takich pieniądzach rezonujący bass reflex. To niewybaczalny błąd ;) w dodatku jedyne co producent zaproponował to wymiana model na większy z dopłatą, twierdząc że wszystko jest z nimi okej.

Dałem dla marki szansę i posłuchałem jeszcze serii Jasper i dla mnie to kolumny kompletnie nie warte tych pieniędzy. U nas są tak reklamowane bo sprzedawcy mają na nich jedne z największych marży ;) ale o tym nikt nie mówi bo po co ;) 

7 minut temu, ufo27 napisał:

W slepym teście ludzie wybrali diamond 30mk2 zamiast gold 300 wiec chyba nie jest tak do konca moze byly podpiete do czegos lipnego.

rzeczywiście wybrali. Tak blado wypadły goldy. Zobacz jeszcze raz oceny ;) hah.

Ale się nie dziwię że pylon zdobył dość wysokie oceny. Bo na początku ten monotonna buła na basie może się podobać  ;) goldy się doceni z czasem ;) NIe zamierzam nikogo do nich przekonywać. 

Prawda jest taka że u nas pylony są mocno przereklamowane i niczego nadzwyczajnego w tych budżetach nie oferują ;) mocne przeciętniaki z dużymi wadami fabrycznymi ;) 

41 minut temu, Carmion napisał:

Wystarczy że ktoś chociaż raz pójdzie do filharmonii to nigdy nie kupi diamond czy jasper 😉 ten dźwięk nie ma nic wspólnego z neutralnością. 

a kiedy mamy doczynienia z neutralnoscia ? Jesli to jest to co prezentuja dzisiejsze kolumny to ja podziekuje.W filharmonii myslisz ze mamy neutralnosc ? Czy perkusja postawiona w filharmoni zagra neutralnie? a jak postawimy ja na srodku pola na otwartym terenie to jak zagra ?

3 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

No mi się nie podoba. Mam napisać że się podoba?

Oczywiście że nie, ale można właśnie dodać,  że mnie się nie podoba ale może innym. Bez wyzywania od mułów np.

Mnie Gold 100 5g też nie podeszło  ale nie wyjeżdżam z działami i ich nie ostrzeliwuje epitetami, bo może komuś innemu się spodoba.

2 minuty temu, Carmion napisał:

ja wziąłem diamond właśnie z poleceń :) a z każdym dniem jak je posiadałem to coraz bardziej widziałem ich wady. 

a to były jedne z najgorszych kolumn które miałem. W takich pieniądzach rezonujący bass reflex. To niewybaczalny błąd ;) w dodatku jedyne co producent zaproponował to wymiana model na większy z dopłatą, twierdząc że wszystko jest z nimi okej.

Dałem dla marki szansę i posłuchałem jeszcze serii Jasper i dla mnie to kolumny kompletnie nie warte tych pieniędzy. U nas są tak reklamowane bo sprzedawcy mają na nich jedne z największych marży ;) ale o tym nikt nie mówi bo po co ;) 

Ale się nie dziwię że pylon zdobył dość wysokie oceny. Bo na początku ten monotonna buła na basie może się podobać  ;) goldy się doceni z czasem ;) NIe zamierzam nikogo do nich przekonywać. 

Prawda jest taka że u nas pylony są mocno przereklamowane i niczego nadzwyczajnego w tych budżetach nie oferują ;) mocne przeciętniaki z dużymi wadami fabrycznymi ;) 

Grzecznie powiedziane 

Ja rozumiem

Najpierw hobby, potem studia, praca badawcza na uczelni, kilkaset projektów związanych z audio/akustyka, zdobywanie doświadczenia i dowody uznania oraz najważniejsze zadowolenie klientów i ich kolejne zamówienia. A na końcu można coś zacząć rozumieć

2 minuty temu, Carmion napisał:

Idealizujesz te MA Gold. Ciekawe dlaczego.

Słuchałem i 100 i - chyba to była 200 albo 300. Fajny dźwięk,  to wszystko.

Bardziej mi odpowiadal mój - były D25 - niż te MA. Jak dla mnie, MA prezentuje ciemniejsze brzmienie, niż Pylon. A takie mi nie odpowiada.

Podobne do D25, mają SF Olympica Nova ( podstawkowe), z pamieci.

Delikatnie bardziej wypełniony dźwięk - od ON - prezentują SF Minima i Electa amator. 

Nigdy się nie zgodzę z teza, że Pylony są złe.  Są poprostu inne.

10 minut temu, Carmion napisał:

Pozatym rezonansem.

Słyszałeś bo były, czy słyszałeś bo chciałeś słyszeć? 😁

Nie no nikt mnie nie przekona do monitor audio to najgorsze gnioty jakie testowałem, nie da się tam słuchać współczesnej muzy. nie dość, że to gówno jest jasne to jeszcze nie domaga na basie, syf.

@Nie wszystko wiedzącyRzeczywiscie coś z tymi 20tkami jest nie tak bo jak się słucha to  ma się wrażenie jakby grały małe głośniczki, też tego nie kumam jak takie krowy mogą tak kiepsko basować przecież to śmiech na sali i tak jak @ufo27 również uważam, że takie paki są po prostu do dupy.

No dobra a jak jest na koncertach bo mamy kolumny estradowe i w sumie dodatkowo subbasy i to wszystko jest jakoś fajnie zgrane.

16 minut temu, AudioTube napisał:

Najpierw hobby, potem studia, praca badawcza na uczelni, kilkaset projektów związanych z audio/akustyka, zdobywanie doświadczenia i dowody uznania oraz najważniejsze zadowolenie klientów i ich kolejne zamówienia. A na końcu można coś zacząć rozumieć

Wiesz te cale audio to nie jakas fizyka kwantowa lub cos z pogranicza badan nasa.Nie rozszczepiamy tez atomu pisze prosto to co slysze i to co slyszalem wiec nie musisz byc taki kąśliwy nie znam Cie moze masz duza wiedze ktora ja nie pojmuje ale ufam swoim usza i chce zeby moje uszy byly zadowolone a gluchy nie jestem.

8 minut temu, S!N! napisał:

Nie no nikt mnie nie przekona do monitor audio to najgorsze gnioty jakie testowałem, nie da się tam słuchać współczesnej muzy.

Hehe 😁😁😁 tez chcialem napisac cos w tym stylu ale postanowilem byc delikatny.Ale kurde to najprawdziwsza prawda sory ludziska ale tak jest...

Edytowano przez ufo27

1 minutę temu, S!N! napisał:

No dobra a jak jest na koncertach bo mamy kolumny estradowe i w sumie dodatkowo subbasy i to wszystko jest jakoś fajnie zgrane.

Sorry , ale jak mi bas wbija bebechy do kręgosłupa to jakoś tego zgrania nie słyszę :) 

Oczywiście nie chce generalizować . Są koncerty i ......koncerty. A byłem już na takim Henryka Miśkiewicza / saksofon/ ,gdzie prócz fortepianu i perkusji obecny był jeszcze kontrabas / Adam Cegielski/. Realizatora tak poniosło w pierwszych dwóch utworach , że dźwięk kontrabasu przesuwał krzesło razem ze mną. Dopiero po interwencji muzyka sytuacja się unormowała :) Jak widać , rządzi ten z suwakami :)  

4 minuty temu, ufo27 napisał:

moze masz duza wiedze

Studiowałem chemię. 
Chciałbym zrozumieć, co dzieje się w „uszach”, gdy mam włączony zestaw audio. I się uczę. Jestem przekonany, że mamy w sobie zdolność do rozumienia. Znalazłem nauczyciela, to jego wizytówka. 

@ufo27 namawiam Cię do otwartości na wiedzę. Wrażliwość już masz. Bez tego nie wchodziłbyś w audio.

6 minut temu, AudioTube napisał:

Studiowałem chemię. 
Chciałbym zrozumieć, co dzieje się w „uszach”, gdy mam włączony zestaw audio. I się uczę. Jestem przekonany, że mamy w sobie zdolność do rozumienia. Znalazłem nauczyciela, to jego wizytówka. 

W sumie w uszach duzo sie nie dzieje to tylko odbiorniki cala magia dzieje sie w mozgu to nim slyszymy.

Nie zamykam sie na wiedze to nie jest tak ze zyje w zamknietej bańce i nic do mnie nie dociera co kto mowi i doradza.Jestem tylko troche rozczarowany i rozgoryczony tym co mialem i slyszalem

22 minuty temu, S!N! napisał:

A jakby tak w skromniejszej formie, właśnie taki zestawik na salony/mieszkanie spróbować zbudować?
Dobrze „zszyć” i jakoś sam pokój troszkę przygotować. 
Czy jest to możliwe?

Czy jedzie z nami fachowiec od nagłośnienia/estrada? 

Chłopaki od Pylona nie mają z estradą doświadczenia. Są dobrzy gdzie indziej.

@AudioTubeA właśnie przygotowuje sobie pokój i w sumie potrzebowałbym jakieś rady od fachowca w tym kierunku bo jestem w momencie położenia, a raczej zagwozdki czy dać panele czy też wykładzinę dywanową na 20m2, zastanawiam się również nad dyfuzorami lub jakimiś panelami akustycznymi ale niestety nie mam wiedzy w jakich miejscach je umieścić :)

7 minut temu, S!N! napisał:

@ufo27Te za Tobą zajebiste, właśnie je obczajałem tylko czarne, ile dałeś za nie? :)

Sam je zrobiłem sa wyliczone wedlug kalkulatorka.Odrazu powiem ze to masochizm w czystej postaci i ogrom pracy !!! Kazda kostka szlifowana i cieta.Nie malowalem bo mialem juz dosc.....

Dlugosc ich oraz szer i wysokosc determinuje w jakim zakresie dzialaja

Edytowano przez ufo27

13 minut temu, S!N! napisał:

@AudioTubeA właśnie przygotowuje sobie pokój i w sumie potrzebowałbym jakieś rady od fachowca w tym kierunku bo jestem w momencie położenia, a raczej zagwozdki czy dać panele czy też wykładzinę dywanową na 20m2, zastanawiam się również nad dyfuzorami lub jakimiś panelami akustycznymi ale niestety nie mam wiedzy w jakich miejscach je umieścić :)

To może zależy, co będzie łatwiej w czystości utrzymywać, przynajmniej ja na to tak patrzę. Sam panele położyłem,  na nie chodniczek i już.

A słyszysz coś, co można by panelami zniwelować? Jeśli nic ci nie przeszkadza, to narazie nic nie wieszaj.

Jeśli system będzie grał i coś będzie się wzbudzać,  czy cokolwiek innego będzie się działo,  wtedy za panele się weź. 

Sam je zrobiłem sa wyliczone wedlug kalkulatorka

Stary szacuneczek, mega robota, widziałem oryginalne w necie to konkret cena.

@Artur BrolNa ten moment goły pokój więc nic tam nie gra :) Ale taki mam zamiar, najpierw panel( też właśnie biłem się ze sobą czy wykładzina ale właśnie argument o czystości mnie bardziej przekonuje ) malowanie, meble, bardzo duży kwiat, grube zasłony z dwa dywany i jak będzie coś nie tak to właśnie wtedy zgłoszę się o pomoc na forum.

46 minut temu, ufo27 napisał:

Rozmieszczenie odpowiednich wysokosci tez nie jest na pale wszystko wedlug kalkulatorka

20210912_130521.jpg.ae00d5662b26bb764c3aa798ce58edb8.jpg20210912_130253.jpg.918b123eb4c0c60af487f9e63b98763d.jpg20210920_214322.jpg.65da461d39bb856c148bdc1472679293.jpg

20210912_130229.jpg

Ale nigdy wiecej to byly dlugie ciche dni jak wnisołem to do domu po tym jak wrocilem z piwnicy 😂😂

Miodzio. Szacuneczek. 

Ja tutaj tylko klocki widzę,  a Ty z tego coś takiego zrobiłeś ( już o obliczeniach nie wspomne)

No i, zapracowałeś na kilka dni relaksu 😁 jeśli dobrze zrozumiałem. 

Zazdroszcze małżonki 😄

Dnia 16.10.2024 o 11:57, Kraft napisał:

Nie wiem czemu, ale powątpiewam;).

Zapomniałem Ci podesłać jakieś ziomuś pytania ?

@AudioTubeSprawdzaj, pięknie zmixowany set.

A tak btw jeśli ktoś jest z Wrocławia lub okolic i chciałby sobie posłuch jasperow 18 to sobie wiszą na najwyższym budynku we Wro w Sky Towerze w punkcie widokowym na suficie :)

Edytowano przez S!N!