Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, nie znalazłem podobnego rozkładu, dlatego chicałbym Was zapytać, a szczególnie osoby, które mają takie małe pomieszczenia. 

Czy jest sens pchać się w 5.1 mając taki mały salon w kawalerce? Głośniki frontowe mogłyby być rozstawione od siebie na 1,7 m , po środku jeszcze centralny. Obok RTVki sub i z tyłu z boku kanapy 2 satelity . Kanapa stoi na ścianie więc głośniki byłyby bardziej z boku niż z tyłu. Nie chcę nic drogiego. Myślałem o cantonie 135. Ale czy nie lepszy będzie soundbar ?

Dzięki Pozdrawiam

rzut mieszkania.png

Napisano
2 godziny temu, marianix napisał:

Edit: czy może lepiej w takim małym pomieszczeniu sprawdzi się 2.1 ? 5.1 mogłoby przytłoczyć chyba

Dobre stereo zrobiło by robote, później ewentualnie dokupisz sobie subwoofer. 

A ile w ogóle chcesz wydać na sprzęt? 

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Yacko napisał:

Nie możesz delikatnie kanapy odsunąć ? 5.1 to jednak lepsze wrażenia filmowe.

Nie mogę, bo przed kanapą mam ławę i żeby było swobodne przejście ona musi stać przy ścianie

2 godziny temu, Kw202 napisał:

Dobre stereo zrobiło by robote, później ewentualnie dokupisz sobie subwoofer. 

A ile w ogóle chcesz wydać na sprzęt? 

Dziś na ibood była promka na denona 660 za 1350.  Do tego myślałem o cantonie 135 z niemieckeigo amazona. W 3 tysiącach bym się zamknął i nie uważam, żeby pakowanie większej kwoty w takie małe pomieszczenie miało sens, ale coś tam gram na Xboxie i lubię oglądać filmy w dobrej jakości więc i dźwięk jakiś by się przydał.

Słuchałem u kolegi z soundbara Fidelio 97, który kosztował ponad 3k i lg za około 900 zł i ten soundbar za 3k wcale nie był 3x lepszy w odsłuchu (co wynikałoby z ceny) od tego Lg

Edytowano przez marianix
Napisano
14 godzin temu, marianix napisał:

Nie mogę, bo przed kanapą mam ławę i żeby było swobodne przejście ona musi stać przy ścianie

Dziś na ibood była promka na denona 660 za 1350.  Do tego myślałem o cantonie 135 z niemieckeigo amazona. W 3 tysiącach bym się zamknął i nie uważam, żeby pakowanie większej kwoty w takie małe pomieszczenie miało sens, ale coś tam gram na Xboxie i lubię oglądać filmy w dobrej jakości więc i dźwięk jakiś by się przydał.

Słuchałem u kolegi z soundbara Fidelio 97, który kosztował ponad 3k i lg za około 900 zł i ten soundbar za 3k wcale nie był 3x lepszy w odsłuchu (co wynikałoby z ceny) od tego Lg

Mam kanapę pod ścianą i satelitki jako surround na standach. Działa.

Sound bar ma swoje ograniczenia, fizycznie niemożliwe żeby wzmacniacz wcisnąć w jedną belkę razem z głośnikami i żeby to grało przestrzennie. Pół biedy jak jakiś model ma surroundziki do tego i jakiś tam sub (zazwyczaj nie jest to subwoofer z prawdziwego zdarzenia), to da radę te 5.1 odtworzyć. Są modele które dadzą radochę ale ja jestem 100% kinowy :D

Napisano

No nie gra przestrzennie. Nie wiem jak tym wszystkim firmom nie glupio pisac ze ich soundbar ma 15/17 kanałów. Atmosy , DTS X i co tam jeszcze.

No gra to z jednego miejsca. Fajnie bo "19.30" :D brzmi lepiej ale no to nie ma nawet startu do prawdziwego nawet bazowego kina.

Napisano

Możemy sobie utryskiwać na te belki, a i tak mainstream tłucze ludziom w kółko to samo. Soundbar dobry na wszystko a kino domowe to dinozaur tylko zagracający wnętrze. Zobaczcie tekst w Onecie.

Zestawy kina domowego powoli odchodzą w zapomnienie, ustępując miejsca modnym i wszechstronnym soundbarom. Dlaczego? Bardzo dobra lub doskonała jakość dźwięku, łatwa instalacja, niska cena i oszczędność miejsca to tylko niektóre zalety tych urządzeń. 

https://kobieta.onet.pl/dom/dlaczego-soundbary-wyparly-kina-domowe-oto-odpowiedz/w5zet5h

Napisano (edytowany)
50 minut temu, Butler napisał:

Możemy sobie utryskiwać na te belki, a i tak mainstream tłucze ludziom w kółko to samo. Soundbar dobry na wszystko a kino domowe to dinozaur tylko zagracający wnętrze. Zobaczcie tekst w Onecie.

Ale to jest przecież tylko tekst reklamowy Samsunga.

Popatrz też na to z innej strony, dla wielu osób kupno soundbara to dopiero początek, a nie koniec przygody z kinem domowym. Wiele osób kupuje soundbar i po krótszym czy dłużym obcowaniu z tym sprzętem chce czegoś lepszego. Może bez tego zakupu nigdy nie ruszyliby dalej. A tu próg wejścia od strony budżetu jest relatywnie niewielki. Tym bardziej, że w dobie VoD i szerokiej dostępności do materiałów z audio w formatach kinowych to ma coraz większe uzasadnienie.

Edytowano przez przemeklbn
Napisano (edytowany)
18 minut temu, przemeklbn napisał:

Ale to jest przecież tylko tekst reklamowy Samsunga.

No ale zobacz gdzie pozycjonowany i o jakim zasięgu. Przekaz jest poza tym jednoznaczny.

Akceptuje fakt że to polepszenie dźwięku z TV, ale sugestie że belki w porównaniu do KD prezentują wyjątkowy dźwięk który wypełni naszą przestrzeń... przecież to nonsens.

Edytowano przez Butler
Napisano
1 minutę temu, Butler napisał:

No ale zobacz gdzie pozycjonowany i o jakim zasięgu. Przekaz jest poza tym jednoznaczny.

Akceptuje fakt że to polepszenie dźwięku z TV, ale sugestie że belki w porównaniu do KD prezentują wyjątkowy dźwięk który wypełni naszą przestrzeń... przecież to nonsens.

Ale tak jest z każdą branża chyba. Tam gdzie coś się dobrze sprzedaje, a jest gorsze, tam wkracza szeroko rozumiany marketing nie mający nic wspólnego z prawdą

Napisano (edytowany)
27 minut temu, PanKlor napisał:

A ja nie ukrywam, że bym chętnie zobaczył takiego Nakamichi Dragon w akcji. 

Głośniki średnioniskotonowe mają 3'', a subwoofer ma  8''. Rozstaw głośników frontowych mniej niż szerokość tej belki czyli pewnie jakieś 1.2m.

W pokoju 8m2 może to nawet zadziałać przy umiarkowanych wymaganiach.

Napisano
14 minut temu, przemeklbn napisał:

Głośniki średnioniskotonowe mają 3'', a subwoofer ma  8''. Rozstaw głośników frontowych mniej niż szerokość tej belki czyli pewnie jakieś 1.2m.

Prawie 1.5 metra a subwoofery są 4.... 

15 minut temu, marianix napisał:

Panowie jeszcze pytanie odnośnie mojego tematu - czy głośnik przy samej głowie to nie za blisko? po prawej stronie od kanapy mam jeszcze grzejnik i glośnik praktycznie by był zaraz przy sofie

Głośnik przy samej głowie to za blisko. Powinno być 1 metr odległości minimum. Jak jest tak blisko to warto rozważyć właśnie bipole żeby nie grały bezpośrednio do ucha. 

Napisano (edytowany)
6 minut temu, PanKlor napisał:

Prawie 1.5 metra a subwoofery są 4....

Głośniki wysokotonowe na moje oko mają rozstaw 1.2, no może 1.3m

Subwoofery są 2, każdy ma po dwa głośniki.

Napisano

Dopuszczają w instrukcji ~5,5 metra (jako duże pomieszczenie) od kanapy. Nie twierdzę, że to będzie lepsze niż zestaw kina. Z pewnością będzie tańsze niż jakikolwiek składany zestaw 11.4.6. Dlatego napisałem, że chętnie bym posłuchał takiej topowej belki z całym zestawem. 

Napisano

U mnie telewizor Sony a90j brzmi świetnie jak na telewizor proponuję poczytać co on za technologie ma w sobie ale naprawdę daje rade, więc czemu belka ma nie brzmieć dobrze. 

Czar pryska dopiero jak kino się włącza . 

Jak ktoś nie ma porównania do lepszego to zadowolony będzie z tego co ma aby było lepsze od tego co miał wcześniej 🙂

Napisano

U mnie pan od internetu jak był wezwany do awarii to stwierdził że moje kino 5.1 na bazie arcam AVR 20 i pylon diamond z rel HT 1003. Nie brzmi wcale lepiej od jego soundbara ( chyba też Samsunga) bo u niego dźwięki się odbijają od ścian i sufitu. Jeszcze powiedział że w stereo też dobrze gra 😀 i że nie trzeba składać kina ani zestawu stereo żeby to dobrze grało bo belka wystarczy 😄 no i że ja mam chamsko ustawione na sztywno haha 😀 a liczą się odbicia od ściany i wtedy jest przestrzennie 😄 no i jeszcze on łączy sobie z głośnikami z tv to wtedy już jest magia. 🤭🤭🤭🤭