Skocz do zawartości

DAC i słuchawki

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie na forum.

Chciałem zapytać o pomoc w wyborze słuchawek oraz DAC`a.
Do tej pory korzystałem z DAC`a Audinst Mini ale niestety przestał działa i muszę poszukać czegoś nowego. Słuchawki jakie mam w tej chwili to ISK HD9999.
Zrobiłem już rozeznanie ale nie jestem pewien co z poniższej listy mam wybrać stąd moja prośba o doradzenie co kupić.

Słuchawki:

- Hifiman Sundara
- Brainwavs HM5
- Ultrasone Pure
- Beyerdynamic DT150

DAC:

- DAC IFI Audio Zen DAC V2
- Fosi Audio fak5pro
- Audiotrak Prodigy Cube2 USB DAC
- Behringer UMC22

Słucham muzyki elektronicznej, metalu oraz techna stąd chciał bym, żeby słuchawki miały dosyć głęboki bas. 

Cześć, szukając głębokiego basu, spojrzałbym w całkiem innym kierunku, bo moim zdaniem żadna z Twoich opcji takiego nie zapewnia. No może DT150, ale one potrzebują sporej elektrowni :) 

Warto sprawdzić Meze 99 Classics, to właśnie słuchawki grające mocno dołem, nie są najbardziej szczegółowe, ale mają swoich fanów. Dobra para dla iFi Zen Air DAC :) Łatwo je napędzić, więc nie trzeba dorzucać wzmacniacza oddzielnego, ale z czasem możesz to przemyśleć. Sennheiser HD600 nie mają aż takiego zejścia, ale prezentacja jest bardzo naturalna i przyjemna. Mogą się spodobać z DACiem takim jak Topping DX3 Pro+. Ciekawą opcją są też Aune AR5000. Zapraszamy do kontaktu i na odsłuch :) 

Witaj,

Aktualnie, mamy w bardzo dobre cenie Audio Technica A1000Z 

https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-nauszne/audio-technica-ath-a1000z.html

Wygodne, duże, bardzo szczegółowe i mocno przestrzenne słuchawki :)

Zerknij :)

Można też dorzucić DAC od Audioquest, Dragonfly Cobalt 

https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/audioquest-dragonfly-cobalt.html

Dnia 28.01.2024 o 01:13, q3sniper napisał:

Mój budżet to 800 zł na słuchawki i podobny na DAC`a. Te mocno tern budżet przekraczają :)

Expand  

Na tą chwilę jeżeli chodzi o DAC`a wybór padł na Topping DX3+ Pro.

Nie jestem pewien czy lepszym wyborem do tego DAC`a będą Beyerdynamic DT 150 czy raczej Hifiman Sundara Zamknięte.

Dnia 28.01.2024 o 01:13, q3sniper napisał:

Mój budżet to 800 zł na słuchawki i podobny na DAC`a. Te mocno tern budżet przekraczają :)

Expand  

Można zejść jedno piętro niżej :)

Dragonfly Black https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/audioquest-dragonfly-black.html - 299 zł.

A-T 550Z https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-nauszne/audio-technica-ath-a550z.html - 495 zł.

Dnia 29.01.2024 o 16:12, Top Hi-Fi & Video Design napisał:
Expand  

Czy Topping DX3+ Pro nie będzie lepszy?

Dnia 29.01.2024 o 16:12, Top Hi-Fi & Video Design napisał:
Expand  

Tutaj czy DT150 też nie będą lekko lepszym wyborem :)

Zastanawiam się gdzie w Katowicach znajdę sklep w którym mógł bym sprawdzić te wszystkie słuchawki :)

Dnia 29.01.2024 o 21:28, q3sniper napisał:

Expand  

Z DT150 większość wzmacniaczy będą O.K.

Beyery DT150 nie są specjalnie wymagające od urządzenia napędzającego te słuchawki, mają przyzwoite SPL.

Na pewno Topping jest bardziej uniwersalny niż Dragonfly no i siedzi w nim całkiem fajna kość AKM.

Zastanawiam się gdzie w Katowicach znajdę sklep w którym mógł bym sprawdzić te wszystkie słuchawki :)

Expand  

Jednoznacznie Ci nie odpowiem, z pewnością Dragonfly będzie uboższy w połączenia :)

ale rozstrzygający powinien być odsłuch, może jednak udaj się do naszych kolegów w Katowicach i sam się przekonaj :)

Jeżeli chodzi o Sundary zamknięte, to mają one nisko schodzący bas, ale w wyważonej ilości, która nie dominuje całego grania, średnica bardzo bezpośrednio odtwarzana, górą precyzyjna i jak to u HiFiMAN bardzo dobra przestrzeń. Grające typową V, czyli mocno podbity bas i góra, z cofniętą średnicą to zapewni model HE-R9 Wired, tutaj niskie tony dominują, mocno zaznaczają swoją obecność, można powiedzie porównując do kolumn, że to granie w stylu Klipsch. Co do awaryjności, obecnie jakość wykonania poszła mocno do góry i nie mamy jakichś seryjnych reklamacji padniętych przetworników, dodatkowo kupując z polskiej dystrybucji jest 2 letnia gwarancja dystrybutora Rafko z serwisem w Polsce.

Ze słuchawek z dociążonym dołem pasma i grających łagodniej z trochę mniejszą precyzją niż HiFiMAN Sunadara, można też sprawdzić wspomniane Meze 99 Classic.

• 2 weeks later...

https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-nauszne/audio-technica-ath-ad700x.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_aGuBhACEiwAly57MbEDr26H-c3v6NHJyAR0ILsjUK0I6Cfrl4tynXpRr3kK1fdboGeCDxoCdg4QAvD_BwE

Dorzucam jeszcze propozycję AD700X gdyżw tej chwili kosztują tyle samo co wcześniej proponowane A550 Z :)

a to przecież wyższy poziom słuchawki pod każdym względem.

Dnia 11.02.2024 o 17:20, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-nauszne/audio-technica-ath-ad700x.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_aGuBhACEiwAly57MbEDr26H-c3v6NHJyAR0ILsjUK0I6Cfrl4tynXpRr3kK1fdboGeCDxoCdg4QAvD_BwE

Dorzucam jeszcze propozycję AD700X gdyżw tej chwili kosztują tyle samo co wcześniej proponowane A550 Z :)

a to przecież wyższy poziom słuchawki pod każdym względem.

Expand  

Wszystko super ale z racji miejsca w którym słucham muzyki potrzebuję jednak słuchawek zamkniętych 😀

Expand  

Na to pytanko Ci nie odpowiem :)

• 1 month later...
  Dnia 23.03.2024 o 13:08, Hazzze87 napisał:

Trochę już minęło od założenia tego tem,... ale w tym budżecie brałbym Audio-Technica a990z (jest w top - hifi obecnie promocja).

Expand  

Jeszcze jest :)

https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-nauszne/audio-technica-ath-a990z.html