Skocz do zawartości

Focal Aria 936 czy 948 czy Canton Vento 896.2?

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, Chmarski napisał:

No to te Arie na 100% nie są w cenach katalogowych. Ja myślałem o realnych cenach lokalnie, a nie okazjach za granicą.

Od tego że nie są w cenach katalogowych gorzej nie będą brzmiały :) Dla mnie to są realne ceny. 

Napisano
8 minut temu, xymark napisał:

Od tego że nie są w cenach katalogowych gorzej nie będą brzmiały :) Dla mnie to są realne ceny. 

1 godzinę temu, xymark napisał:

O 20k pisałem mając na myśli ceny katalogowe. Bo raczej powinno się porównywać produkty według cen katalogowych lokalnego dystrybutora.

OK. Już wiem czemu się trochę pogubiłem ;)

Napisano
21 godzin temu, xymark napisał:

Dziękuję, będę miał co robić :)

Nie znam niemieckiego, ale zawsze można włączyć napisy z tłumaczeniem. 

Chyba jednak Elac Vela sobie odpuszczę. One grają tak ciepło, miękko i przyjemnie, że obawiam się z moim Vincent sv-237 który też tak gra to już będzie przesada.

Decyzja zapadła: Opera Seconda.

Opera seconda też nie jest kolumną jasną :D

Ale w sumie gra szybciej od ELACa. Do Vincenta możliwe że słuszna droga.

21 godzin temu, Chmarski napisał:

Zdziwiłem się, że Arie 948 mieszczą się w tej kwocie za parę. Stąd moje pytanie. Poza tym pisałeś, że 20k pewnie nic lepszego niż Seconda nie trafisz, więc naturalnie mi te Quinty podeszły ;)

948 sa za 8K

20 godzin temu, xymark napisał:

Ale ani brzmienie ani jakość wykonania Focali mi nie odpowiadają.

Mi też.

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Opera seconda też nie jest kolumną jasną :D

Ale w sumie gra szybciej od ELACa. Do Vincenta możliwe że słuszna droga.

To prawda, Opera Seconda nie są jasne, ale mają mają piękną średnicę i bas tak dla mnie w sam raz ani za suchy, ani rozlazły i lejący się. Jest sprężysty wszechobecny i otulający, ale nie dudniący, mimo to iż za kolumnami ściana jest kilkanaście cm. Góra jest ciut przygaszona, ale to są nowe nie wygrzane kolumny dopiero podłączone. A podobno potrzebują 300 godzin na wygrzanie. 

Na szybko wrzuciłem kilka kawałków z różnych gatunków i uniwersalność tych kolumn jest dla mnie na wysokim poziomie.

No i są to kolumny bardzo wrażliwe kable. Miałem różne kolumny i kable, ale pierwszy raz tak wyraźnie słyszę różnicę po zmianie kabli. Srebro kompletnie odpada. Ale nawet pomiędzy kablami z czystej miedzi są różnice. 

Napisano
7 minut temu, xymark napisał:

No i są to kolumny bardzo wrażliwe kable. Miałem różne kolumny i kable, ale pierwszy raz tak wyraźnie słyszę różnicę po zmianie kabli. Srebro kompletnie odpada. Ale nawet pomiędzy kablami z czystej miedzi są różnice.

Moje Opera Callas też tak reagowały na kable. Ze srebrnymi Albedo Geo mk2 zrobiło się zbyt sucho. Ale oczywiście srebro srebru nierówne. :)

W obecnych cenach Opery są wyjątkowo atrakcyjne. Chyba ciężko znaleźć lepszy wkład i wykonanie za te pieniądze. Może wśród paczek manufakturowych, ale trzeba dobrze trafić, bo tam czasem całość gra gorzej niż by wynikało z samych części.

Napisano
1 minutę temu, Rafał S napisał:

Moje Opera Callas też tak reagowały na kable. Ze srebrnymi Albedo Geo mk2 zrobiło się zbyt sucho. Ale oczywiście srebro srebru nierówne. :)

W obecnych cenach Opery są wyjątkowo atrakcyjne. Chyba ciężko znaleźć lepszy wkład i wykonanie za te pieniądze. Może wśród paczek manufakturowych, ale trzeba dobrze trafić, bo tam czasem całość gra gorzej niż by wynikało z samych części.

No nie wiem czy znajdziesz paczki manufakturowej wykonane na takim poziomie w cenie 10k zł. 

No i z paczkami z jakiejś manufaktury problem jest taki że jak kiedyś będziesz chciał je sprzedać, to długo będziesz szukać amatora, więc dużo tracą na wartości. 

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, xymark napisał:

No nie wiem czy znajdziesz paczki manufakturowej wykonane na takim poziomie w cenie 10k zł.

Co do wykonania, pełna zgoda. Natomiast przetworniki można już w tej cenie trafić bardzo dobre. Ale jak zagrają, to loteria. Jedne manufakturowe paczki miałem na własność, inne wypożyczone na 2 tyg., a do dwu innych się przymierzałem, więc temat trochę znam. Włącznie ze spadkiem wartości przy odsprzedaży. ;)

Opery są świetne - absolutnie nie zamierzam Cię zniechęcać, wprost przeciwnie. Moje Callas przegrały dopiero w starciu z ponad 2-krotnie droższymi Dynaudio. Jeśli już podjąłeś decyzję o zakupie, to szczerze gratuluję wyboru i życzę miłego słuchania. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
Dnia 17.02.2024 o 14:05, xymark napisał:

To prawda, Opera Seconda nie są jasne, ale mają mają piękną średnicę i bas tak dla mnie w sam raz ani za suchy, ani rozlazły i lejący się. Jest sprężysty wszechobecny i otulający, ale nie dudniący, mimo to iż za kolumnami ściana jest kilkanaście cm. Góra jest ciut przygaszona, ale to są nowe nie wygrzane kolumny dopiero podłączone. A podobno potrzebują 300 godzin na wygrzanie. 

Na szybko wrzuciłem kilka kawałków z różnych gatunków i uniwersalność tych kolumn jest dla mnie na wysokim poziomie.

Nie no Opery to bardzo fajne kolumny, wierze że moga się podobać. Mówiłem tylko że nie sa jasne :)

300 godzin to już raczej Twój słuch się do nich zaadoptuje :D

Dnia 17.02.2024 o 14:23, Rafał S napisał:

W obecnych cenach Opery są wyjątkowo atrakcyjne

Dodajmy że to jest czasowe.

Napisano
Dnia 11.02.2024 o 15:40, xymark napisał:

Planuję zakup kolumn. Znalazłem modele jak w tytule w sklepach w Niemczech w cenach:

- Focal Aria 936 - 1.600 EUR

- Focal Aria 948 - 2.000 EUR

- Canton Vento 896.2 DC - 1.900 EUR

Które z ww kolumn waszym zdaniem są lepsze? Będą grały z wzmacniaczem Vincent sv-237 mkII. Pomieszczenie ma powyżej 30 m2. 

A i drobna rada importowa Niemiec przeliczy tobie VAT na 23% a same zespoły głośnikowe i przyjadą na palecie więc cena kuriera to około 100 -150 €

Dnia 11.02.2024 o 15:40, xymark napisał:

Planuję zakup kolumn. Znalazłem modele jak w tytule w sklepach w Niemczech w cenach:

- Focal Aria 936 - 1.600 EUR

- Focal Aria 948 - 2.000 EUR

- Canton Vento 896.2 DC - 1.900 EUR

Które z ww kolumn waszym zdaniem są lepsze? Będą grały z wzmacniaczem Vincent sv-237 mkII. Pomieszczenie ma powyżej 30 m2. 

Cantony Dokładnie te o których piszesz importowałem z Niemiec grając Yamahą as 1200 jest ogień ale ja ogolnie lubię cantony bo to są to wszechstronne zespoły 👍