DiBatonio Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 21 minut temu, Chmarski napisał: Obstawiam, że masz na myśli wersję z "Animals (2018 Remix)". Z tej samej płyty podrzucam "Pigs (Three Different Ones)" od 6:23 wchodzi czołgający się po podłodze burzący bas. Wrzuć link do utworu w Tidalu 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Łap 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 30 minut temu, Chmarski napisał: Może te Sonetto nie były wygrzane? Obstawiam, że masz na myśli wersję z "Animals (2018 Remix)". Z tej samej płyty podrzucam "Pigs (Three Different Ones)" od 6:23 wchodzi czołgający się po podłodze burzący bas. Albo się go nie słyszy, albo słyszy po cichu, albo ma się wrażenie, że zaraz podłoga i ściany popękają. W zależności od wrażenia można określić czy bas schodzi nisko Pewnie tak byly wygrzane jak reszta kolumn tam stojących. Niestety u siebie w utworze Pigs niczego nadzwyczajnego nie uslyszalem. Przyjemnie się słucha ale żadnego extra basu nie odnotowałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 2 godziny temu, Artur Brol napisał: Niestety u siebie w utworze Pigs niczego nadzwyczajnego nie uslyszalem. Przyjemnie się słucha ale żadnego extra basu nie odnotowałem. Bo to dźwięk chyba poniżej 30Hz jest, a Twoje Diamondy mają spadek -6dB już przy około 35Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca (edytowany) Przecież macie na tidalu próbki : https://tidal.com/album/21126394?u To sobie sprawdzicie do jakich Hz wasze kolumny reprodukują bas, nie słucham takiej muzyki jak powyżej, ale dla mnie to mało soczyste uderzenie. Edytowano 20 czerwca przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Nie mam Tidala, tylko Spotify. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca (edytowany) 12 minut temu, Artur Brol napisał: Nie mam Tidala, tylko Spotify. Na tej drugiej platformie tez powinno być i powinno Cię przerzucić : bass tests hzMp3 Nie wiem na ile te próbki są wiarygodne, nie jestem inżynierem dźwięku. Edytowano 20 czerwca przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Neat Acoustics nowa linia, może tam vos będzie, obiecują cytuje exceptionally extended and well-defined low frequencies". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 4 godziny temu, Artur Brol napisał: Tak z ciekawości Panowie, narzekający na brak basu, może jeden lub 2 utworki byście wymienili, których używacie do testu. Chętnie sprawdzę to u siebie. Jestem bardzo ciekaw wyniku. Jeśli to nie problem oczywiście. Problemu oczywiście nie ma - Massive Attack - Daydreaming - Chemical Brothers - C-h-e-m-i-c-a-l Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca (edytowany) 59 minut temu, S!N! napisał: Na tej drugiej platformie tez powinno być i powinno Cię przerzucić : bass tests hzMp3 Nie wiem na ile te próbki są wiarygodne, nie jestem inżynierem dźwięku. Mam na Spotify. Teraz jak to mam "odczytać ". Czy od której sekundy coś słyszę, na przykład? Edytowano 20 czerwca przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca (edytowany) 2 godziny temu, pavello napisał: Problemu oczywiście nie ma - Massive Attack - Daydreaming - Chemical Brothers - C-h-e-m-i-c-a-l Brzmi to u mnie dobrze. Tylko nie potrafię tam w tych kompozycjach, doszukać się instrumentów, które miały by ten niesamowity bas zaprezentować. Jak jednak już zaznaczyłem, na żywo żadnego z nich nie słuchałem. Więc nie mogę porównać. Wrażenie jednak pozostaje. Skoczyłem szybko na YouTube, oba utworki z YouTube jakby bardziej wypełnione, trochę tego basu przybyło. Może to też kwestia źródła. Jeśli wierzyć tej stronie, to ten bas u mnie od 20 Hz słychać https://www.audiocheck.net/audiotests_frequencychecklow.php Edytowano 20 czerwca przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca 21 godzin temu, ufo27 napisał: Bo majac ma silver 500 kolumny dosc duze ale dzwiek malutki i plastikowy.....dla mnie powtarzam dla mnie kibel totalny. bo na płytkach stały Jaki tam wzmacniacz? Obok stoją Klipsche którę nie grają lepiej w tych warunkach 15 godzin temu, Artur Brol napisał: Neat Acoustics nowa linia, może tam vos będzie, obiecują cytuje exceptionally extended and well-defined low frequencies". Ultimatum? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca 5 godzin temu, Piotr Sonido napisał: bo na płytkach stały Jaki tam wzmacniacz? Obok stoją Klipsche którę nie grają lepiej w tych warunkach Uwierz akurat te klipsche graja lepiej !! Tam sa zwrotnice cale zrobione na nowo, inne gniazda oraz okablowanie wew. Mialem je rowno z dali helicon 400mk2 i zgadnij ktore zostaly jak na razie ? Moze nia mialy takiej kultury i jakosci wysokoch i srednicy ale nie byla to duza roznica Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca Stoja na panelach, dywan, panele 10cm welna za kolumnami a za moja glowa liczony duzy panel rozpraszajacy.Pomieszczenie nie ma problemow z jakims echem czy poglosem itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca Dnia 20.06.2024 o 12:15, Artur Brol napisał: Pewnie tak byly wygrzane jak reszta kolumn tam stojących. Niestety u siebie w utworze Pigs niczego nadzwyczajnego nie uslyszalem. Przyjemnie się słucha ale żadnego extra basu nie odnotowałem. Chciałeś kawałki do przetestowania, czy kolumny odtwarzają naprawdę niski bas. Masz wiec odpowiedz czy Twoje (nie) potrafią. Pocieszę Cię, ze na Dynaudio Special 40 tez go praktycznie nie słychać. A z kolei na Dynaudio Special 25 z Markiem Levinsonem jest ciśnienie odczuwalne bardzo wyraźnie. Na utworze „Dogs” dokładnie w 7 min 18 s wchodzi fala niskiego basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca Wlasnie sie przysluchiwalem od 7 minuty i nic. Powyzej wkleilem zdjecie i link do strony, na ktorej jest testowy dzwiek. W/g tego u mnie slychac bas od 20 Hz. Niestety nie wiem jak to teraz odebrac, gdybys np. Ty uzyl tego linku, odtworzyl ten testowy dzwiek, powiedzial od ilu Herzow u Ciebie slychac ten bas i potem porownac to u mnie. Tak z ciekawosci. Tak od pierwszego najcichszego slyszalnego dzwieku. Co Ty na to. Maly tescik, moze nie miarodajny ale to zawsze cos. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca Nieraz już takich próbek słuchałem na różnych kolumnach i praktycznie zawsze słychać te 20-25 Hz wiec to chyba nie jest miarodajne (pewnie słychać bardzo „cicho” i jak ten dźwięk jest wyseparowany, to pewnie jakoś go głośniki odtwarzają ze spadkiem typu 18 dB). Innymi słowy: gdyby Twoje głośniki odtwarzały z wystarczającym natężeniem bas 25 Hz to bądź pewny, ze uslyszalbys bas we wskazanym utworze… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomai Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca (edytowany) Dnia 20.06.2024 o 11:33, Chmarski napisał: Może te Sonetto nie były wygrzane? Obstawiam, że masz na myśli wersję z "Animals (2018 Remix)". Z tej samej płyty podrzucam "Pigs (Three Different Ones)" od 6:23 wchodzi czołgający się po podłodze burzący bas. Albo się go nie słyszy, albo słyszy po cichu, albo ma się wrażenie, że zaraz podłoga i ściany popękają. W zależności od wrażenia można określić czy bas schodzi nisko No to u mnie działa 😉 sąsiedzi pewnie zadowoleni 😃, faktycznie czołga się podłogą:)))) od 6.23 A Volume tak....magia 12W:)) Edytowano 21 czerwca przez Tomai 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca Te testowe niewiele wnoszą według mnie. To, że je w ramach testu usłyszysz nie oznacza, że się przebiją w muzyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Szymański Napisano 21 czerwca Autor Udostępnij Napisano 21 czerwca Co z tego że testowy kawałek coś zagra dobrze. Ważne żeby w codziennym odsłuchu było tak żeby komuś pasowało. Pamiętam w swoich aurorach. Testowe piosenki super a w zwyczajnym użytkowaniu słabo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca (edytowany) Nie inaczej. Grunt że fajnie brzmi to czego się słucha. Teraz jednak będzie mnie coś gryzło, że czegoś tam w nich brakuje. Ale tylko do momentu aż wszystko sprzedam. I po bólu. 😁 @Tomai czyli Twoje 28ki schodzą niżej. 👍 Tylko 6Hz różnicy pomiędzy naszymi kolumnami. I taka różnica w prezentacji basu? Edytowano 21 czerwca przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomai Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca 1 minutę temu, Artur Brol napisał: Nie inaczej. Grunt że fajnie brzmi to czego się słucha. Teraz jednak będzie mnie coś gryzło, że czegoś tam w nich brakuje. Ale tylko do momentu aż wszystko sprzedam. I po bólu. 😁 @Tomai czyli Twoje 28ki schodzą niżej. 👍 Staram się uczciwie opisywać co słyszę:) Właśnie też miałem dodać.... Nie mam już oryginalnych lamp w wzmacniaczu ... Mogę podać jakie, ale podejrzewam że nic to Wam nie powie.... A jeśli chodzi o te testowe częstotliwości podane wyżej...jeśli to prawdziwe.... To 20 Hz słyszę cicho , a 25 już wyraźnie. Kurde ....no wciąż lubię te moje 28....w połączeniu z lampą jest....przyjemnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca Tak ,tak . Fachowców dobrze poczytać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomai Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca 2 minuty temu, Dedal napisał: Tak ,tak . Fachowców dobrze poczytać. Nie jestem fachowcem. Pisze co słyszę. Można się z tym zgadzać lub nie. A Ty jak zwykle marudzisz. 18 minut temu, Artur Brol napisał: Nie inaczej. Grunt że fajnie brzmi to czego się słucha. Teraz jednak będzie mnie coś gryzło, że czegoś tam w nich brakuje. Ale tylko do momentu aż wszystko sprzedam. I po bólu. 😁 @Tomai czyli Twoje 28ki schodzą niżej. 👍 Tylko 6Hz różnicy pomiędzy naszymi kolumnami. I taka różnica w prezentacji basu? To ja tam nie mam nic do ukrycia, zapraszam do Poznania :))) Piwo postawie , lub coś mocniejszego:)) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 21 czerwca Udostępnij Napisano 21 czerwca (edytowany) Kurcze szkoda że tak daleko. Choc kto wie. Może kiedyś się wproszę 😁 Edytowano 21 czerwca przez Artur Brol 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts