Skocz do zawartości

Heco Revolution 9...coś więcej

pablo11

Recommended Posts

Chodzi o to,że Heco górę i środek mają dla mnie super,poprostu idealną (góra nie jest pełna sybilantów jak np.aria a jednocześnie jest jasna),ale jeśli chodzi o bas to jest zbyt twardy i mają podbity midbass a jednocześnie brak im zejśca dolnego basu,że tak to ujmę.Gdy z Lyngdorfa przełączyłem na Denona,był już troszkę mniej twardy,ale zejścia i tak brakowało i teraz jakie kolumny grają w miarę jasno (ale nie za bardzo jasno) tak jak Heco,do tego nie mają wycofanej średnicy i troszkę miększy niż niemieckie kolumny bas,ale z konturem i różnicowaniem go ?

A może ktoś w Polsce jest w stanie zmienić podział zwrotnicy i obniżyć ten bas równocześnie zmiękczając go troszkę,czy taki zabieg jest możliwy i ma sens,bo wszedłbym chętnie w takie dostrojenie charakterystyki jeśli jest ktoś kto miałby o tym pojęcie,pomimo utraty gwarancji,bo poza basem jest poprostu idealnie?

Do kogo można byłoby się zwrócić z taką usługą,czy np.BlackDotAudio są godni polecenia,bo dzwoniłem i mówili,że mogliby spróbować,czy może ktoś z Was mógłby kogoś polecić ?

Prawda jest taka ze używasz złego wzmacniacza do tych kolumn, teraz kombinujesz jak koń pod górę.

Heco mocno współpracowało z Magnat`em i jego wzmacniaczami, co już daje do myślenia czemu gra "twardo".

Zmień wzmacniacz. Jak już sam zauważyłeś z Denon było lepiej, zaś co do "zejścia"? użyj prawdziwych kabli głośnikowych, w kablach zasada jest prosta, im lepszy tym gra w szerszym zakresie tonalnym.

15 minut temu, Bogusław 66 napisał:

Prawda jest taka ze używasz złego wzmacniacza do tych kolumn, teraz kombinujesz jak koń pod górę.

Heco mocno współpracowało z Magnat`em i jego wzmacniaczami, co już daje do myślenia czemu gra "twardo".

Zmień wzmacniacz. Jak już sam zauważyłeś z Denon było lepiej, zaś co do "zejścia"? użyj prawdziwych kabli głośnikowych, w kablach zasada jest prosta, im lepszy tym gra w szerszym zakresie tonalnym.

Witam i dziękuję Ci za odpowiedź,chciałbym,żeby tak było jak piszesz,bo brzmienie pasuje mi poza tym basem idealnie i ciężko będzie mi znaleźć coś co gra tak pasująca mi otwartą i żywą górą, ale jednocześnie nie kłującą w uszy.Wcześniej za cholerę ,choć przyznaję,że trochę w ciemno,nie wierzyłem,że wzmacniacze grają,ale wczoraj na spokojnie,jeszcze raz włączyłem Denona i w porównaniu do Lyngdorfa zagrał z o wiele większym rozmachem ,mocniej głośniej i z większym powietrzem,choć obydwa wzmacniacze mają tą samą moc mniej więcej to denim chciał rozerwać kolumny i pokój . Oczywiście porównywałem w pozycji "bypass" bez korekcji,ale miałem wrażenie,że Lyngdorf mimo to ,że grał bardziej tępo ,ale jednocześnie poukładanie,ale mniej żywiołowo i to o wiele, nawet na "bypass" ale to chyba oszukane jest  i jednak on jakoś ustawia ten dźwięk nienaturalnie,jakby już jakaś korekcja była aktywna mimo "bypass" bo gdy go kupiłem nie było prawie żadnej różnicy,ale mniejsza z tym.Denon leciutko zmiękczył bas ,no ale przestrzeń to już była mega obszerna jakbym zdjął koc porównując z Lyngdorfem,choć był większy chaos i taki pogłos. Mimo to dochodząc do sedna skoro te kolumny mają podbity średni bas a ten najniższy ma chyba dość duży spadek, to przecież kable by go uwypukliły ? No bo Magnat mówisz,że go zmiękczy,ale który magnat ?

1 godzinę temu, pablo11 napisał:

i ciężko będzie mi znaleźć coś co gra tak pasująca mi otwartą i żywą górą, ale jednocześnie nie kłującą w uszy

Dobrze, że nie wykluczasz.

Jeśli jest coś tak dobre, to i lepsze także istnieje. 

A czy uprawiasz przerwy w odsłuchach? Na przykład 2-3 dniowe?

2 minuty temu, AudioTube napisał:

Dobrze, że nie wykluczasz.

Jeśli jest coś tak dobre, to i lepsze także istnieje. 

A czy uprawiasz przerwy w odsłuchach? Na przykład 2-3 dniowe?

Tak podchodzę do tematu od różnych stron logiki i słuchu.O różnych porach i po różnych przerwach na świeżo i już wiem,że to co napisałem o Heco już z perspektywy czasu jest pewne w moim odczuciu czyli małe zejście i ciut za twardy bas,te dwie "wady" są a reszta jest dla mnie idealna 

3 godziny temu, pablo11 napisał:

Witam i dziękuję Ci za odpowiedź,chciałbym,żeby tak było jak piszesz,bo brzmienie pasuje mi poza tym basem idealnie i ciężko będzie mi znaleźć coś co gra tak pasująca mi otwartą i żywą górą, ale jednocześnie nie kłującą w uszy.Wcześniej za cholerę ,choć przyznaję,że trochę w ciemno,nie wierzyłem,że wzmacniacze grają,ale wczoraj na spokojnie,jeszcze raz włączyłem Denona i w porównaniu do Lyngdorfa zagrał z o wiele większym rozmachem ,mocniej głośniej i z większym powietrzem,choć obydwa wzmacniacze mają tą samą moc mniej więcej to denim chciał rozerwać kolumny i pokój . Oczywiście porównywałem w pozycji "bypass" bez korekcji,ale miałem wrażenie,że Lyngdorf mimo to ,że grał bardziej tępo ,ale jednocześnie poukładanie,ale mniej żywiołowo i to o wiele, nawet na "bypass" ale to chyba oszukane jest  i jednak on jakoś ustawia ten dźwięk nienaturalnie,jakby już jakaś korekcja była aktywna mimo "bypass" bo gdy go kupiłem nie było prawie żadnej różnicy,ale mniejsza z tym.Denon leciutko zmiękczył bas ,no ale przestrzeń to już była mega obszerna jakbym zdjął koc porównując z Lyngdorfem,choć był większy chaos i taki pogłos. Mimo to dochodząc do sedna skoro te kolumny mają podbity średni bas a ten najniższy ma chyba dość duży spadek, to przecież kable by go uwypukliły ? No bo Magnat mówisz,że go zmiękczy,ale który magnat ?

To od końca ..... nie chodzi o model Magnat`a, chodzi o to że to są hybrydy czyli wzmacniacze które mają lampy na pokładzie, co prawda tylko w części przedwzmacniacza ale to już zmienia sygnaturę. Moje Heco na wystawach było łączone z RV3 a potem RV4 Magnat ...... nie zastanawia Ciebie czemu? Czemu Heco jest lekko "utwardzone"? czemu Heco gra tak otwartą góra? te urządzenia się dopełniały i nie sugeruj się mocą wzmacniacza bo to typowa papka dla nowicjuszy. 10 watowa lampa pogoni te Heco aż miło i jestem tego mocno pewien. a cyfrowe wzmacniacze? hmm... tanio i głośno.

Mówisz że kiedyś różnicy miedzy wzmacniaczami nie było a teraz ją słyszysz? prawidłowo. Nikt z nas nie rodził się audiofilem, tego trzeba się nauczyć .... słuchać. 

Kable ........ ten element nie przez pomyłkę wybieramy(dopasowujemy) na końcu.  Tak jak piszesz o brakach w dolnej czy górnej średnicy tak samo jest z kablami, jedne bardziej akcentują wyrazistość inne średnice a inne bas wraz z jego zakresami. Szukaj synergii. Ja do dziś nie dobrałem kabla sieciowego do wzmacniacza, był co prawda jeden co pasował ale bardzo nie pasowała mi jego cena (~15k) i odpuściłem. 

4 godziny temu, Bogusław 66 napisał:

To od końca ..... nie chodzi o model Magnat`a, chodzi o to że to są hybrydy czyli wzmacniacze które mają lampy na pokładzie, co prawda tylko w części przedwzmacniacza ale to już zmienia sygnaturę. Moje Heco na wystawach było łączone z RV3 a potem RV4 Magnat ...... nie zastanawia Ciebie czemu? Czemu Heco jest lekko "utwardzone"? czemu Heco gra tak otwartą góra? te urządzenia się dopełniały i nie sugeruj się mocą wzmacniacza bo to typowa papka dla nowicjuszy. 10 watowa lampa pogoni te Heco aż miło i jestem tego mocno pewien. a cyfrowe wzmacniacze? hmm... tanio i głośno.

Mówisz że kiedyś różnicy miedzy wzmacniaczami nie było a teraz ją słyszysz? prawidłowo. Nikt z nas nie rodził się audiofilem, tego trzeba się nauczyć .... słuchać. 

Kable ........ ten element nie przez pomyłkę wybieramy(dopasowujemy) na końcu.  Tak jak piszesz o brakach w dolnej czy górnej średnicy tak samo jest z kablami, jedne bardziej akcentują wyrazistość inne średnice a inne bas wraz z jego zakresami. Szukaj synergii. Ja do dziś nie dobrałem kabla sieciowego do wzmacniacza, był co prawda jeden co pasował ale bardzo nie pasowała mi jego cena (~15k) i odpuściłem. 

Tak wiem,że Magnaty to hybrydowy,ale ok jeśli to model bez wskazania który no to ok.Lyngdorf był przede wszystkim do suba i korekcji,ale ogólnie rzecz biorąc to najlepiej zawsze szukać kolumn ,bez suba ,żeby pasowały.                                 W sumie będę musiał wypożyczyć jakiegoś magnata i sprawdzić sobie jak to brzmi, dzięki za wskazówki 👍

Sprzedaj te kolumny co byś nie podłączył to i tak nie zmieni Ci brzmienia na tyle radykalnie, żebyś uzyskał to czego poszukujesz, kolumna musi mieć taki właśnie basik i sygnaturę o jakiej piszesz w innym przypadku zawsze będzie ten nalot zatwardzenia, jak już Ci coś nie pasuje to zawsze będzie Cię to drażnić,  jeszcze z gówna nikt bata nie ukręcił.

31 minut temu, S!N! napisał:

Sprzedaj te kolumny co byś nie podłączył to i tak nie zmieni Ci brzmienia na tyle radykalnie, żebyś uzyskał to czego poszukujesz, kolumna musi mieć taki właśnie basik i sygnaturę o jakiej piszesz w innym przypadku zawsze będzie ten nalot zatwardzenia, jak już Ci coś nie pasuje to zawsze będzie Cię to drażnić,  jeszcze z gówna nikt bata nie ukręcił.

Masz dużo racji,ale z ciekawości spróbuję jeszcze Magnata ma900,bo żeby była jasność one absolutnie nie grają sucho, są bardzo przestrzenne,bas z Denonem jest sprężysty i odpowiedni i już nie jest tak twardy jak z Lyngdorfem,ale tylko ten wyższy bas ten midbas bo dół jest jakby wycięty to jest nienaturalne wręcz,ja nie wiem kto to stroił ,ale rozmawiłem z dwoma osobami z branży i powiedziały mi,że tak stroją bo robi to lepsze wrażenie na potencjalnych klientach.Ja z kolei chciałbym,żeby bas szedł od dołu i jego pozycjonowanie było naturalne,a nie jakieś podbicia z dupy w "połowie basu" i nie musi być aż tak bardzo mięsisty jakiego Ty "Sin " poszukujesz ,sprężysty ale nie twardy po "niemiecku" i że by nie brakowało dolnego zejścia,np. w pylonach był dobrze bas pozycjonowany tylko barwa była troszkę za bardzo rozlana,ale schodziły nisko.Czy zawsze jest tak,że kolumny które są po jasnej stronie,mają słaby bas,a tę z cieplejszym klimatem znowu brak detali ?

Spróbuję jeszcze tego magnata a jak nie to szukam dalej,no cóż 😒

58 minut temu, pablo11 napisał:

nie musi być aż tak bardzo mięsisty jakiego Ty "Sin " poszukujesz ,sprężysty ale nie twardy po "niemiecku" i że by nie brakowało dolnego zejścia,np. w pylonach był dobrze bas pozycjonowany tylko barwa była troszkę za bardzo rozlana,ale schodziły nisko

Aż takiego nie poszukuje , ma być poprawny i miękki i nieobcięty z detalem, a że kolumny z reguły grają z dupy w tym pasmie i są wyprane albo buczypudła to druga sprawa - w Pylonach się trochę zmienia po 100h.

1 minutę temu, S!N! napisał:

Aż takiego nie poszukuje , ma być poprawny i miękki i nieobcięty z detalem, a że kolumny z reguły grają z dupy w tym pasmie i są wyprane albo buczypudła to druga sprawa - w Pylonach się trochę zmienia po 100h.

Ale jak się zmienia ? A jak w kefach serii r np.r 11 jak góra i bas ?

Robi się bardziej plastyczny, mi brakowało uderzenia na kicku, mogłoby być mocniejsze. Nie wiem jak te kefy, ale w jakiś wokal darł mordę co do góry mnie ona po czasie zaczęła męczyć  jest delikatnie jakby podbarwiona, ułomna tendencja dużej ilości kolumn, nie kumam tego zabiegu.

22 minuty temu, S!N! napisał:

Robi się bardziej plastyczny, mi brakowało uderzenia na kicku, mogłoby być mocniejsze. Nie wiem jak te kefy, ale w jakiś wokal darł mordę co do góry mnie ona po czasie zaczęła męczyć  jest delikatnie jakby podbarwiona, ułomna tendencja dużej ilości kolumn, nie kumam tego zabiegu.

To znaczy mało detaliczna góra w kef r,podbarwiona ciepłą średnicą,a jak bas?

Pewnie wolisz wycofaną średnicę? Ja lubię z kolei jak średnica nie jest wycofana.Jestem jeszcze ciekawy którychś z magnatów,ponoć mają mocniejszy bas tylko górę z kolei chyba jaśniejszą niż Heco,a nie chciałbym już jaśniejszej bo w Heco mi pasuje.

A ok. chodziło ci o inne kefy,ale,że taka tendencja kumam

Z tych Magnataów to Ma900, ale tam wykonanie to woła o pomstę do nieba, miałem dwa egzemplarze na testach i z dwoma było coś nie tak, ogólnie masz zaokrąglony bas , podłączałem go do j25 mk II i się ciągnął ten dolny i bardziej on się pokazywał,  Heco to tańsze kolumny , więc może akurat tu się zgra, ja bym na Twoim miejscu podłączył od razu vicka 237 przynajmniej mniej więcej ta liga, czuć już jakąś moc, jak on Ci nie doda dołu to bym olał te kolumny i sprzedał.

55 minut temu, pablo11 napisał:

Pewnie wolisz wycofaną średnicę?

Ja wole tak jak gra w furze i w wieżach i na słuchawkach przynajmniej tam są normalne, niewyżyłowane wysokie i bas taki jak ma być.

Edit: Zapomniałbym, masz dobrze włożony kabel zasilający do gniazdka w ścianie od wzmaka? Jak go wsadzisz odwrotnie to będziesz miał słabszy bas , pokombinuj sobie i daj na odwrót i sprawdź czy coś się zmienia tylko najlepiej na wałku z jakimś dolnym basiorem, proponuje coś rapowego.

Edytowano przez S!N!

Aha no rozumiem czego szukasz poprostu liniowego grania chyba,tyle ,że z mięsiwem,a słyszałeś o STX ELECTRINO 500,wiem,że to budżetówka,ale hość kiedyś szukał tutaj na forum do 60 m² i nic mu nie pasowało do tego netrażu,mało i mało, dopóki nie kupił STX 500 ,mówił,że jak przyszedł do niego kumpel który miał jakieś nowsze słupki to chciał się pod ziemię zapaść,chyba że wstydu ,że jego tak nie grają,a tu była MOC,może spróbuj?.O magnacie ma 900 to wiem jakie jest wykonanie itd.A może rzeczywiście od razu Vincenta, sprawdzę i jak mówisz,że zmiękcza bas to byłoby fajnie, naprawdę aż tak się ciągnął ten bas? I ogólnie go przybyło ? 

31 minut temu, S!N! napisał:

Z tych Magnataów to Ma900, ale tam wykonanie to woła o pomstę do nieba, miałem dwa egzemplarze na testach i z dwoma było coś nie tak, ogólnie masz zaokrąglony bas , podłączałem go do j25 mk II i się ciągnął ten dolny i bardziej on się pokazywał,  Heco to tańsze kolumny , więc może akurat tu się zgra, ja bym na Twoim miejscu podłączył od razu vicka 237 przynajmniej mniej więcej ta liga, czuć już jakąś moc, jak on Ci nie doda dołu to bym olał te kolumny i sprzedał.

Ja wole tak jak gra w furze i w wieżach i na słuchawkach przynajmniej tam są normalne, niewyżyłowane wysokie i bas taki jak ma być.

Aha no rozumiem czego szukasz poprostu liniowego grania chyba,tyle ,że z mięsiwem,a słyszałeś o STX ELECTRINO 500,wiem,że to budżetówka,ale hość kiedyś szukał tutaj na forum do 60 m² i nic mu nie pasowało do tego netrażu,mało i mało, dopóki nie kupił STX 500 ,mówił,że jak przyszedł do niego kumpel który miał jakieś nowsze słupki to chciał się pod ziemię zapaść,chyba że wstydu ,że jego tak nie grają,a tu była MOC,może spróbuj?.O magnacie ma 900 to wiem jakie jest wykonanie itd.A może rzeczywiście od razu Vincenta, sprawdzę i jak mówisz,że zmiękcza bas to byłoby fajnie, naprawdę aż tak się ciągnął ten bas? I ogólnie go przybyło ? 

19 godzin temu, Bogusław 66 napisał:

Bogusławie a co myślisz o Vincent 237 mkii to też dobry trop,on nie faworyzuje któregoś z pasm tylko zmiękcza bas ?

11 minut temu, S!N! napisał:

@pablo11 Zedytowalem post jak odpisałeś to przeczytaj sobie jeszcze raz :) 

Tu masz recenzje ale Mk https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/3028-vincent-sv-237mk

Jak to Vincent dopala lekko wokal.

Dzięki czytałem ,ale oni to oni a MY to MY ,wiarygodni i prawdomówni 😉 dlatego pytam o twoje wrażenia

2 godziny temu, pablo11 napisał:

Bogusławie a co myślisz o Vincent 237 mkii to też dobry trop,on nie faworyzuje któregoś z pasm tylko zmiękcza bas ?

Nie znam "grania" Magnat`a, hybryda to taki kompromis dwóch technik/światów, tak ogólnie .... sądzę ze Heco strojone jest bardziej pod lampę. Miałem to sprawdzić osobiście na wzmacniaczu od Ayon ale jakoś nie wyszło chociaż temat ciągle otwarty.