desmodronik Napisano 24 lutego Udostępnij Napisano 24 lutego Witam , mam u siebie na testach kilka wzmaków z tzw epoki nieoszczędzania przez księgowych . Wzmaki były przejrzane pod kątem zimnych lutów i ustawiane prady spoczynkowe , za kondensatory sie nie biorę , brak sił i środków. 1 . Sony 419 r 2 . pioneer a 301 i a 447 3. onkyo integra 8870 4 . kenwood ka 7020 5. rotel 935 bx 6 . yamaha ax 500 7. denon pma 1500R 8. denon pma 1060 9. denon pma 1560 10. pioneer m73 c73 Urushi Jakby ktos był zainteresowany to mogę przyblizyć ''sylwetki '' w/w . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 24 lutego Udostępnij Napisano 24 lutego Bardzo proszę o opisy Denonów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 24 lutego Autor Udostępnij Napisano 24 lutego Jak sie mozna domyślic , najlepiej wypada 1560 to nie wzmacniacz to armata . tylko on z całej stawki moze powalczyć z Urushi . przykład - jesli podepniesz podstawkowce np phonar compact 2 jakosc dzwieku bedzie jak z podłogówek. 1060 i 1500r graja jednak o klase nizej . 1060 gra poprawnie jednak rownowaga tonalna jest przesunieta w góre , natomiast1500r jednak mnie osobiscie jakos nie podpasował - Ale to moja subiekt ocena . Gramofoniarze uwaga - najlepszy wbudowany preamp gramofonowy z całej stawki ma 1560 nawet lepszy od c73 jednak i tego mozna pobic - wystarczy przesłuchac preampy z Winyl Net . to bardzo udanekonstrukcje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 24 lutego Udostępnij Napisano 24 lutego Skoro był już Denon to pojedźmy dalej Onkyo i Kenwood 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 25 lutego Autor Udostępnij Napisano 25 lutego KENIA nabyłem nie tyle po obejrzeniu filmiku R Szumu gdzie serwisuje 7010 -tkę , tylko po tym jak dostałem w swoje łapska gramofon kd 2055 . Gdy zobaczyłem jak jest zbudowany ........ szybko kupilem drugi.......wiecej pocztajcie w necie. Onkyo 8870 i kenwood 7020 maja bardzo podobne brzmienie , jednak 7020 wypada lepiej pod wzgledem dynamicznym ,i wyciaga szczególy z nagran lepiej niz 8870 . Zaskoczony jestem jakoscia brzmienia jakie oferuje 7020 tka oczywiscie na plus. 7020 trafiła do mnie w niemal gabinetowym stanie - dwa trafa , dwa duze kondy elny for audio i bardzo szerokie sciezki na laminacie osiem tranów. niestety oba wzmaki po podłaczeniu gramofonu do wbudowanych wejsc phono , załamały mnie niska jakoscia dzwieku , byc moze jest cos uszkodzone , musialem krecic volume na godz 14 zeby cos usłyszec [ wkladki MM] , ale mam zewnetrzzne preampy i juz Buphono zagrał znakomicie . 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 25 lutego Autor Udostępnij Napisano 25 lutego To moze o Marantzu troszkę..... Kilkanascie zimnych lutów , cały srodek do czyszenia , sciezki na laminacie , wąziutkie jak nitki , kretynski włacznik mono [ ?!?] . JAk bedzie wiecej czasu to wypiernicze balans i monoprzełacznik. Teraz najciekawsze - konstruktorzy 80 tki naładowali w modol przedwzmacniacza tanich opampow JRC -efekt -wysokie tony porażaja wszystkie isstoty zywe w promieniu 3 km... ale jest swwiatełko w tunelu -z tego co widze 80 tke mozna latwo przerobic na koncowke mocy , tylko musze poszukac jakiegos dobrego przedwzmacniaczana lampach .... Dzwiekowo 80tka gra całkiem przyzwoicie , ale pokretłaa bas i treble musa byc ustawione cechami do siebie bass plus 50 proc , treble minus 50 proc - inaczej sie nie da .... Ciekawostka wczoraj dusiłem marantza z kol Kef q5 , i zgrał sie z nimi dosc dobrze , inne wzmaki juz z kefami to tak róznie bywało . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego (edytowany) 2 godziny temu, desmodronik napisał: Zaskoczony jestem jakoscia brzmienia jakie oferuje 7020 tka oczywiscie na plus. Jaki jest to rodzaj grania jaką muzykę zagra najlepiej. Z jakimi kolumnami grał ten wzmacniacz? Jakie kolumny mogą do niego najbardziej pasować. Możesz coś skrobnąć 🙂 Jest też wersja tego wzmacniacza z DAC Edytowano 25 lutego przez RLC2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 25 lutego Autor Udostępnij Napisano 25 lutego Pod Kenia podłaczyłem to co mialem pod reką , dali 104 , kef q 5 ,jbl l60 i podstawkowce phonar compact2 , quantum 603 , oraz canton ergo 31 . Muzycznie słucham spokojnych gatunków dzezik klasyka , Ostatecznie brzmienie 7020 okreslił bym jako stricto analogowe , z dobrym basem i niekrzyczaca góra srednica w normie . najlepiej zagrał z jbl l60 ale one graja nawet z miotłą . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego Czyli mocny Rock i HeavyMetal będzie z tym problem? Tak teraz liczę ile trzeba przeznaczyć na takiego 7020 ile dodatkowo pochłonie serwis przegląd i ewentualna regulacja, wymiana części? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 25 lutego Autor Udostępnij Napisano 25 lutego Mojawersjast bez wejsc cyfrowych -- z racji wieku wzmaka smiem twierdzic ze wbudowane moduły dac sa kiepskiej jakosci ======== ja ma do dyspozycji kilka daców zewnetrznych , prób dokonywałem na Tr-Ampie , - to ten wariat na bateryjkę , Trampek ma przełacznik z tyłu i mozna słuchac w trybie standard rca lub ''preamp'' . ten ostatni jest przydatny jak podepniesz trampa pod lampy , chodzi o wysterowanie a to roznie jest ..... 6 minut temu, RLC2 napisał: Czyli mocny Rock i HeavyMetal będzie z tym problem? tu nic nie doradze bo nie słucham tych gatunkow muzycznych. koszt zakupu to ok 1000 zł a serwisu pewnie kilkaset , zalezy na co trafisz . dziecinnie łatwe jest ust pradu spoczynkowego , a zimnie luty ----- smartfona na najwieksze powiekszenie i przegladasz od a do zet . ps mam przeczucie ze na 7020 dobrze wypadna nagrania które sa nagrane ''ostro'' np płyta J Radka -krolowa nocy -- brzmi znakomicie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego 56 minut temu, desmodronik napisał: dziecinnie łatwe jest ust pradu spoczynkowego , a zimnie luty ----- smartfona na najwieksze powiekszenie i przegladasz od a do zet . Mogę zrobić ciasto drożdżowe uwędzić dobrą szynkę, baleron itp. Do spraw elektrycznych się nie tykam do wymiany gniazdka wzywam elektryka 😁 Chyba poszukam coś nowszego może Cyrus One lub Nad c368 to chyba będzie najlepsze rozwiązanie w moim przypadku 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, desmodronik napisał: najlepiej zagrał z jbl l60 ale one graja nawet z miotłą 👍 Tak mają niektóre JBL. U mnie tak grają L86. Zarówno z tranzystorem , jak i z lampą. Co ciekawe, większość JBL dobrze gra wyłącznie z tranzystorem. Edytowano 25 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego Fajne zestawienie ale szczerze te wszystkie modele wzmacniaczy to max klasa średnia i niestety księgowi tam już mocno zaglądali… to nie tego trzeba szukać:) Technicznie bias jak bias ale warto pamiętać aby przed ustawieniem bias, ustawić offset Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 25 lutego Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 1 godzinę temu, elektron6 napisał: to nie tego trzeba szukać:) Kol Elektron , czy moze zdradzisz ktorych modeli ''z epokii'' trzeba szukac by zadowolic sie dzwiekiem bdb jakosci ???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego (edytowany) 2 godziny temu, elektron6 napisał: Fajne zestawienie ale szczerze te wszystkie modele wzmacniaczy to max klasa średnia i niestety księgowi tam już mocno zaglądali… to nie tego trzeba szukać:) A czego trzeba szukać? Jakie marki modele są warte kupienia i ewentualnej naprawy? Daj jeszcze namiary na dobrego fachowca 😉 Edytowano 25 lutego przez RLC2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 25 lutego Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2 godziny temu, elektron6 napisał: Technicznie bias jak bias ale warto pamiętać aby przed ustawieniem bias, ustawić offset Ma kol na mysli DCoffset ???? w marantzu wynik wynosi 03,1mV prawy kanał , i 03,2 mV Lewy kanał ........ a gdzie sie go i czym reguluje ???????? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego Czego szukać? Wzmacniaczy wyprodukowanych do rocznika 78 wykonanych w topologi dual mono z tranzystorami kapeluszowymi. To były konstrukcje bezkompromisowe i zrobione na długie lata. Każdy szanowany producent miał tych modeli od groma. Tak na szybko to wszystkie modele z czarnymi panelami czyli przełom lat 80/90 tych to już nie ta liga. Offset regulujemy dedykowanym potencjometrem w sekcji wzmacniacza różnicowego. Potencjometr volume na min. I mierzymy napięcie dc na wyjściach głośnikowych - bez obciążenia. Cześć modeli wzmacniaczy (mniejszość) nie ma wyprowadzonej regulacji i w przypadku odchyłek powyżej 30mv trzeba kombinować z dobieraniem pary różnicowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego Do rocznika 78 to już prawie 50 lat na karku myślę że można już zapomnieć o częściach do tych wzmacniaczy, lub części są bardzo trudno dostępne ☹️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego 13 minut temu, RLC2 napisał: Do rocznika 78 to już prawie 50 lat na karku myślę że można już zapomnieć o częściach do tych wzmacniaczy, lub części są bardzo trudno dostępne ☹️ Jakich części? ja mam dwa wzmacniacze z 76 roku i kolumny deko młodsze. Jeden praktycznie bez remontu, drugi wymienione kondy, rezystory, są dostępne jakie chcesz słabsze, lepsze itd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego Jedna jaskółka wiosny nie czyni 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego Tysiące takich wzmacniaczy jest w ciągłym użytku, to nie nowa produkcja, że coś się zdupcy i trzeba wywalać do kosza ;). (Nie mówię o wszystkim z nowej produkcji) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego Bardzo mnie to cieszy że działają bezproblemowo jednak to nie dla mnie. Pozdrawiam 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, Wing0 napisał: Tysiące takich wzmacniaczy jest w ciągłym użytku, Też mam i nie narzekam. NIC się nie psuje. @RLC2 - A miałeś? Próbowałeś? Słuchałes? Czy tylko uważasz , ze to nie dla Ciebie? 3 godziny temu, elektron6 napisał: wszystkie modele z czarnymi panelami czyli przełom lat 80/90 tych to już nie ta liga. 👍 Coś w tym jest. Edytowano 25 lutego przez Rega 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, Rega napisał: A miałeś? Próbowałeś? Słuchałes? Czy tylko uważasz , ze to nie dla Ciebie? Coś tam kiedyś miałem coś tam kiedyś słuchałem ocznie ten vintage bardzo mi się podoba jednak zdecydowanie nie mam miejsca na takie sprzęty. Muszę się zmieścić w komodzie ze wszystkimi sprzetami wnęka 60cm wys 60cm szer 40cm gł, łącznie trzy lub cztery półki. Dlatego taki Cyrus One rozmiarowo wypada idealnie 🙂. Życie 😉 Ewentualnie jeszcze zostaje postawienie na komodzie no i tutaj już jest lepiej 🙃 Może trzeba będzie pomyśleć o czymś normalnych rozmiarów. Edytowano 25 lutego przez RLC2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 25 lutego Udostępnij Napisano 25 lutego Aaaaaa, brakuje miejsca. To już inny problem. A swoją drogą, faktycznie vintage jest raczej ,,słusznych,, rozmiarów. Dodatkowo bardzo często wymiary z sufitu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts