Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W drugiej połowie marca planujemy zrobić kolejne wydarzenie i 2 tygodnie odsłuchów i porównań - tym razem najlepsze streamery/serwery muzyczne do 15 tys. zł.

Na razie przewidujemy udział 2 urządzeń: Eversolo DMP-A8 i Melco N50-H60 ale chcemy rozszerzyć to jeszcze o 2 inne urządzenia.

Jakie jeszcze urządzenia warto aby dołączyły do tego porównania? 

Dwa podstawowe wymogi to jakość brzmienia raczej już high-endowa i związana z tym cena (widełki 9-15 tys. zł) oraz aby to był jednocześnie streamer (obsługa serwisów Tidal, itd., zewnętrznych źródeł typu komputer czy serwer NAS) i serwer muzyczny (wewnętrzny dysk twardy lub możliwość jego zainstalowania, funkcja zgrywania płyt CD do tego dysku).

430495515_419654140724000_7131576718492787456_n.jpg.44769d899a70ac13f47a6a8e2e481581.jpg430685094_419654144057333_6699197223328756207_n.jpg.377c570463b68d51404103e64309b9b6.jpg

Napisano

Podbijam temat , właśnie kompletuję  zestaw stereo ,  kolejnym krokiem  będzie zakup  streamera. Sam od kilku tygodni  badam rynek . Chciałbym kupić  dobrego DACa i  otwarzacz strumieniowy ,nie zależy mi  na  urządzeniu  all in  one. Mam już dobry wzmacniacz  więc zależy mi na dobrym źródle strumieniowym i intuicyjnym sofcie bez płacenia za  kolejny wzmacniacz.   Wymieniony tu odtwarzacz  Cambridge audio CXN 100 wydaje sie by z interesujący , wcześniej  brałem pod uwagę również  COCKTAIL AUDIO X50 PRO.  Jakie są obecnie  serwisy  , które dostarczają muzykę  w formacie  nie gorszym niż  CD , czy serwis qobuz  jest  dostępy w Polsce, czy tylko  Tidal i  Spotify?Do jakiego  gniazda podłącza się steamer? Czy ktoś może coś doradzić? Z góry dzięki.  

Napisano

też podbijam temat ale z nieco inne strony (tej tańszej :) )

a co z combo Eversolo A6 + DAC Eversolo Z8 - pieknie wyglądający komplet w cenie ok 7tys pln wiec taniej niz samo A8 a dźwiękowo powinno byc na porównywalnym bądź lepszym od A8 poziomie. Pisze powinno byc bo takiego combp nie odsłuchałem - porównywałem A6 z A6 ME i różnice na progu słyszalności na korzyść A6 ME są oczywiscie - ale nie jakies od razu mega zauważalne (po prostu minimalnie przestrzenniej, może nawet bardziej dokładnie / równo-liniowo / co niekoniecznie sie wszystkim podoba)

no a drugie combo to Eversolo A6 + Chord Mojo2 - jeszcze taniej niż ww komplet od Eversolo (ale juz tak ładnie nie bedzie wyglądac :) ) nie słuchałem i bardzo ciekawy jestem jak w porównaniu do A8'mki

a piszę jako mega zadowolony użytkownik A6 :) z góry dzieki 

Napisano
Dnia 3.03.2024 o 23:47, Admiral napisał:

Podbijam temat , właśnie kompletuję  zestaw stereo ,  kolejnym krokiem  będzie zakup  streamera. Sam od kilku tygodni  badam rynek . Chciałbym kupić  dobrego DACa i  otwarzacz strumieniowy ,nie zależy mi  na  urządzeniu  all in  one. Mam już dobry wzmacniacz  więc zależy mi na dobrym źródle strumieniowym i intuicyjnym sofcie bez płacenia za  kolejny wzmacniacz.   Wymieniony tu odtwarzacz  Cambridge audio CXN 100 wydaje sie by z interesujący , wcześniej  brałem pod uwagę również  COCKTAIL AUDIO X50 PRO.  Jakie są obecnie  serwisy  , które dostarczają muzykę  w formacie  nie gorszym niż  CD , czy serwis qobuz  jest  dostępy w Polsce, czy tylko  Tidal i  Spotify?Do jakiego  gniazda podłącza się steamer? Czy ktoś może coś doradzić? Z góry dzięki.  

Zapraszamy do kontaktu z naszym specjalistą, może doradzi coś więcej: 791 350 440, 61 665 71 72, info@htaudio.pl 

W przypadku streamerów przedział cenowy jest ogromny, od 600  do 15000 +  https://sklep.htaudio.pl/category/stereo-odtwarzacze-strumieniowe a już w obrębie tego samego modelu, po upgrade widoczne są ogromne różnice, jak chociażby przy porównaniu wspomnianej wyżej A szóstki z wersją Master Edition https://sklep.htaudio.pl/blog/test-i-porownanie-eversolo-dmp-a6-vs-eversolo-dmp-a6-master-edition także warto rzeczywiście poczytać, a przede wszystkim posłuchać i dobrać coś dla siebie. 

Co do gniazda - to zależy od streamera i wzmacniacza, do którego ma być podłączony, większość ma cyfrowe wyjścia. Tutaj ciekawy artykuł AV Test https://www.avtest.pl/artykuly/porady/item/1227-streaming-od-a-do-z 

Qbuz oficjalnie nie jest dostępny w naszym kraju ale... ;) są VPN-y. wystarczy zmienić lokalizację na inny kraj. 

Napisano
23 godziny temu, Spider napisał:

a co z combo Eversolo A6 + DAC Eversolo Z8 - pieknie wyglądający komplet w cenie ok 7tys pln wiec taniej niz samo A8 a dźwiękowo powinno byc na porównywalnym bądź lepszym od A8 poziomie. Pisze powinno byc bo takiego combp nie odsłuchałem - porównywałem A6 z A6 ME i różnice na progu słyszalności na korzyść A6 ME są oczywiscie - ale nie jakies od razu mega zauważalne (po prostu minimalnie przestrzenniej, może nawet bardziej dokładnie / równo-liniowo / co niekoniecznie sie wszystkim podoba)

no a drugie combo to Eversolo A6 + Chord Mojo2 - jeszcze taniej niż ww komplet od Eversolo (ale juz tak ładnie nie bedzie wyglądac :) ) nie słuchałem i bardzo ciekawy jestem jak w porównaniu do A8'mki

Jak na razie robiliśmy porównanie Eversolo DMP A 6 i Master Edition: https://sklep.htaudio.pl/blog/test-i-porownanie-eversolo-dmp-a6-vs-eversolo-dmp-a6-master-edition

Było też wydarzenie z odsłuchami Eversolo i kolumn Qualio: https://sklep.htaudio.pl/blog/jak-zabrzmialy-qualio-iq-i-mniejsze-qualio-quantum-recenzja-duetu-qualio-i-eversolo

Teraz chcemy uderzyć w wyższą półkę cenową, co nie oznacza, że tańsze streamery uznajemy za gorsze. Wielokrotnie nasze testy i odsłuchy przeprowadzane w ramach cyklicznych wydarzeń pokazywały, że można się zdziwić, jeśli zakłada się, że cena zawsze idzie w parze z jakością.

Napisano (edytowany)

Ja z kolei proponuję Auralic ARIES  G1.1 no chyba że musi być z DAC to ALTAIR G1.1 , tak jak wcześniej przedmówca zaproponował.

Jak w Polsce z serwisem wygląda temat Auraliców  … ale  w realu ? 

Pytam bo sprzęt super podobno gra!!  

Edytowano przez Marek333
Napisano
6 godzin temu, HTaudio napisał:

Qbuz oficjalnie nie jest dostępny w naszym kraju ale... ;) są VPN-y. wystarczy zmienić lokalizację na inny kraj. 

Qobuza odbierać można i bez VPN, mnie VPN nie jest do niczego potrzebny.

Problemem może być zainstalowanie apki Qobuza na fonach z najnowszymi androidami. Ja na swoim z 13 wersją andka, apkę zainstalowałem będąc w Niemczech. Będąc w Polsce  udało mi się bez problemów zainstalować apkę na starszym fonie z andkiem 11.Tu jeśli chodzi o najnowsze fony z pomocą może przyjść VPN.

Napisano
14 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

VPN nie jest do niczego potrzebny.

VPN moze być potrzebny żeby założyć konto. Większym jednak problemem ostatnio jest zapłacenie za usługę. Karty płatnicze zarejestrowane w PL nie są przyjmowane, nawet PayPal już nie jest akceptowany (przynajmniej ja miałem taki problem). Natomiast mając założone i opłacone konto korzystanie z usługi nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów.

Napisano
1 minutę temu, Paweł Pawlik napisał:

VPN moze być potrzebny żeby założyć konto. Większym jednak problemem ostatnio jest zapłacenie za usługę. Karty płatnicze zarejestrowane w PL nie są przyjmowane, nawet PayPal już nie jest akceptowany (przynajmniej ja miałem taki problem). Natomiast mając założone i opłacone konto korzystanie z usługi nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów.

To wszystko co piszesz też można ominąć.

Napisano
19 godzin temu, Marek333 napisał:

Ja z kolei proponuję Auralic ARIES  G1.1 no chyba że musi być z DAC to ALTAIR G1.1 , tak jak wcześniej przedmówca zaproponował.

Jak w Polsce z serwisem wygląda temat Auraliców  … ale  w realu ? 

Pytam bo sprzęt super podobno gra!!  

Serwis działa sprawnie, Znajomy miał problem z oprogramowaniem (jakiś błąd w trakcie aktualizacji) i naprawa przebiegła b. sprawnie

Napisano
Dnia 4.03.2024 o 12:55, Spider napisał:

Myślę, że ważnym komponentem w tego typu zestawach powinna być też dostępność HDMI ARC. W tych zestawach A8 chyba jako jedyny to posiada

Dnia 1.03.2024 o 14:43, HTaudio napisał:

W drugiej połowie marca planujemy zrobić kolejne wydarzenie i 2 tygodnie odsłuchów i porównań - tym razem najlepsze streamery/serwery muzyczne do 15 tys. zł.

Na razie przewidujemy udział 2 urządzeń: Eversolo DMP-A8 i Melco N50-H60 ale chcemy rozszerzyć to jeszcze o 2 inne urządzenia.

Jakie jeszcze urządzenia warto aby dołączyły do tego porównania? 

Dwa podstawowe wymogi to jakość brzmienia raczej już high-endowa i związana z tym cena (widełki 9-15 tys. zł) oraz aby to był jednocześnie streamer (obsługa serwisów Tidal, itd., zewnętrznych źródeł typu komputer czy serwer NAS) i serwer muzyczny (wewnętrzny dysk twardy lub możliwość jego zainstalowania, funkcja zgrywania płyt CD do tego dysku).

430495515_419654140724000_7131576718492787456_n.jpg.44769d899a70ac13f47a6a8e2e481581.jpg430685094_419654144057333_6699197223328756207_n.jpg.377c570463b68d51404103e64309b9b6.jpg

może PS Audio AirLens

Napisano
49 minut temu, Afgi napisał:

Myślę, że ważnym komponentem w tego typu zestawach powinna być też dostępność HDMI ARC.

Traktowałbym to jako funkcjonalny dodatek, a nie coś koniecznego. Przynajmniej w ramach testu.

Jeśli to jest dla kogoś istotne na tyle, że bez tego sobie streamera nie wyobraża, to niech weźmie Bluenode lub Eversolo A8 i się innymi nie przejmuje.