Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, proszę o pomoc w wyborze bo specyfikacja na papierze to jedno a chciał bym w miarę dobry sprzęt stoję przed wyborem sprzętu już można powiedzieć wiekowego bo Yamaha Ysp 4000 bądź Sony XF9000 i teraz moje pytanie co będzie lepszym wyborem Yamaha czy nieco nowszy Sony z Dolby Atmos? 

Napisano

Sony HT-XF9000 949zł i podobne w tej cenie to nie jest w miarę dobry sprzęt. Ogólnie tłuczemy ludziom że soundbar z definicji to nie jest dobry pomysł. Yamaha YSP-4000 to z kolei faktycznie dziadek technologiczny z 2007r. Serio bierzesz pod uwagę 17-letni soundbar? Pardon, cyfrowy projektor dźwięku haha. Dźwiękowo pewnie zagra lepiej jak ww Sony bo prezentuje wyższy level kosztując jako nowy ponad 5k (nie słuchałem), ale możesz mieć problem z odtworzeniem wszystkich treści.

Napisano

Jak chcesz tylko trochę ulepszyć fabryczne audio to faktycznie soundbar jest pierwszym wyborem jak budżet na więcej nie pozwala. Kup przez internet gwarantując sobie zwrot w 14 dni, w razie rozczarowania odeślij.

Napisano
32 minuty temu, Butler napisał:

Jak chcesz tylko trochę ulepszyć fabryczne audio to faktycznie soundbar jest pierwszym wyborem jak budżet na więcej nie pozwala. Kup przez internet gwarantując sobie zwrot w 14 dni, w razie rozczarowania odeślij.

Ogólnie budżet ok 900/1000 zł więc wolę coś używanego bo nowe w tym budżecie to myślę że nic dobrego

Napisano
3 godziny temu, Kamil1507 napisał:

Ogólnie budżet ok 900/1000 zł więc wolę coś używanego bo nowe w tym budżecie to myślę że nic dobrego

No to szukaj w okolicy żebyś miał szansę posłuchać. Możesz tez rozważyć podstawowe zestawy kolumn aktywnych. Pierwsze lepsze z brzegu (nowe) https://www.oleole.pl/glosniki-komputerowe/edifier-g-o-niki-2-0-edifier-r2850db-czarne.bhtml?from=ceneo&p=1049.00&cr=0&t=20240504-1223&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=ae409833-117d-fa18-0c2c-fbb68fbf652b

Napisano (edytowany)
56 minut temu, PanKlor napisał:

No to szukaj w okolicy żebyś miał szansę posłuchać. Możesz tez rozważyć podstawowe zestawy kolumn aktywnych. Pierwsze lepsze z brzegu (nowe) https://www.oleole.pl/glosniki-komputerowe/edifier-g-o-niki-2-0-edifier-r2850db-czarne.bhtml?from=ceneo&p=1049.00&cr=0&t=20240504-1223&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=ae409833-117d-fa18-0c2c-fbb68fbf652b

Ooo tu mnie zaciekawiłeś tą alternatywą... 

Aa np coś takiego 

https://www.q21.pl/argon-audio-fenris-a4-czarny.html?hash=887bb4c224b8399f5c50bfd0777bddf0&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwudexBhDKARIsAI-GWYU1CswdEPiEcWS7N8k6ggrUL2Sz0AnNvqE3PCtzXtwANhpZGHoocjoaAvLMEALw_wcB

Edytowano przez Kamil1507
Napisano

Ok żeby nie ciągnąć tego w nieskończoność to co lepsze do codziennego użytku pod tv(głównie filmy, sporadycznie muzyka) soundbar typu Denon, Sony ww. czy może kolumny Polk Es15, Edifier? 

Napisano
Dnia 4.05.2024 o 09:54, Kamil1507 napisał:

Witam, proszę o pomoc w wyborze bo specyfikacja na papierze to jedno a chciał bym w miarę dobry sprzęt stoję przed wyborem sprzętu już można powiedzieć wiekowego bo Yamaha Ysp 4000 bądź Sony XF9000 i teraz moje pytanie co będzie lepszym wyborem Yamaha czy nieco nowszy Sony z Dolby Atmos? 

Cześć

Model YSP4000 to urządzenie sprzed wielu lat wstecz. W obecnej ofercie Yamahy masz SRX50 z Dolby Atmos 

https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/zestaw-kina-domowego-yamaha-sr-x50a-2x-ws-x1a.html?tduid=93bbdf578a6016f506d81b7f1f9acb95

w tym linku masz jeszcze głośniki do extra surround WSX1a

Zapraszamy Cię na odsłuch, ocenisz czy ten kierunek będzie dla Ciebie w porządku. 

Pytanie dodatkowe, czy nie chciałbyś rozważyć głośników aktywnych? :)

gdyż mógłbyś mieć lepsze rezultaty... :)

Napisano
Dnia 4.05.2024 o 15:56, Kamil1507 napisał:

Zapraszam na odsłuch :) Pamietaj jedynie, że to cena za sztukę. W podobnym budżecie masz też np. Klipsch ProMedia Heritage 2.1 ;) 

Napisano
22 minuty temu, Q21 napisał:

Pamietaj jedynie, że to cena za sztukę.

Mógłbyś mi racjonalnie wytłumaczyć dlaczego cena obejmuje "sztukę", skoro zestaw składa się z dwóch kolumn gdzie jedyna z nich jest jednostką sterującą? Rozumiem sytuację gdy ktoś planuje LCR i potrzebuje 3 takich samych kolumn, ale rodzielać aktywną parkę to jakieś kuriozum. Chodzi wyłącznie o pozycjonowanie najtańszego produktu?

Napisano (edytowany)

Na początku jak przeglądałem sklepy online, to nabrałem się na to mocno. I też nie mogę zrozumieć, kto kupuje 1 głośnik? ...chyba z przypadku 1 osoba na milion? :) 

A w temacie, to mnie "grajbelka" interesuje, żeby sobie "podrasować" TV. Ale jak widzę wasze wpisy, to się odechciewa. Włączam TV, znowu zachciewa. Widzę wpisy, znowu odechciewa ...i tak w kółko :D

Bardzo rzadko oglądam TV, prawie w ogóle, to pewnie dlatego.

Edytowano przez AutoPirat
Napisano (edytowany)

Czyli rozumiem drodzy koledzy żeby Yamaha ysp 4000 czy Sony XF9000 sobie odpuścić i w tym budżecie kupić coś na czasie żeby ulepszyć audio tv? Ewentualnie zwiększyć nieco budżet 

2 minuty temu, Kamil1507 napisał:

Czy mimo wieku Yamaha da radę? 

Edytowano przez Kamil1507
Napisano
Przed chwilą, Kamil1507 napisał:

Czyli rozumiem drodzy koledzy żeby Yamaha ysp 4000 czy Sony XF9000 sobie odpuścić i w tym budżecie kupić coś na czasie żeby ulepszyć audio tv? Ewentualnie zwiększyć nieco budżet 

Jeżeli chciałbyś osiągnąć więcej, to zdecydowanie warto zamienić soundbar na kolumny aktywne o których już wcześniej się przewinęło kilka zdań.

Najlepiej jakbyś wpadł do nas i porównalibyśmy bezpośrednio, wtedy nabrałbyś przekonania :)