Nermand Napisano 8 czerwca Udostępnij Napisano 8 czerwca Witam Forumowiczów, Jestem posiadaczem soundbara Samsung HWN850, zamierzam przerzucić się na kolumny i zestaw 5.1. Zestaw ten będę budował głównie pod filmy. Znalazłem w ciekawej cenie kolumny podłogowe Revel Concerta 2 F35 i zamówiłem ostatnią parę. Zamierzam dokupić do tego, również w promocji wzmacniacz Arcam SA30. Wszelkie porady i sugestie były by mile widziane. Dziękuję i Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 8 czerwca Udostępnij Napisano 8 czerwca (edytowany) To zwykły wzmacniacz stereo, który nawet nie znajdzie zastosowania w systemie wielokanałowego KD, bo nie ma nawet wejścia PRE-IN, żeby mógł posłużyć choćby jako końcówka mocy. Hahaha - opis ze strony producenta: "Arcam SA30 to inteligentny wzmacniacz zintegrowany" - ja myślę, że w sumie, to pomyśli za Ciebie i nic nie trzeba będzie myśleć - może jednak dla tej cechy, warto kupić? Edytowano 8 czerwca przez AutoPirat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 8 czerwca Udostępnij Napisano 8 czerwca 1 godzinę temu, AutoPirat napisał: w systemie wielokanałowego KD, bo nie ma nawet wejścia PRE-IN, żeby mógł posłużyć choćby jako końcówka mocy. Proponuję abyś więcej nie wprowadzał ludzi w błąd. Dziękuję. "Tryb procesora Tryb procesora można przypisać do większości wejść analogowych. W tym trybie SA30 ma ustawiony stały poziom wyjściowy. Szczegółowe informacje na temat określania, które wejścia mają korzystać z trybu procesora można znaleźć w sekcji „Wejście PM” na stronie EN-20. Aby ustawić żądany stały poziom głośności, sprawdź sekcję „Wejście PM” na stronie PL" @Nermand to wzmacniacz stereo, z dużymi możliwościami (Dirac) ale KD z tego nie zrobisz. Jeżeli wystarczy Ci system stereo ewentualnie wsparty subwooferem to dobry wybór. Opisz co chciałbyś osiągnąć to pomożemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 8 czerwca Udostępnij Napisano 8 czerwca "zamierzam przerzucić się na kolumny i zestaw 5.1. Zestaw ten będę budował głównie pod filmy." @PanKlor - Najlepiej zacząć budować KD 5.1. od wzmacniacza stereo? ...serio? ...czy zaraz zrobisz swój pokaz i zaczniesz od: Dnia 5.06.2024 o 18:34, PanKlor napisał: Robisz takie zajebiste fikołki, że nie pozostaje nic innego jak tylko zgłosić kandydaturę do MKOLu. i zakończysz? Dnia 5.06.2024 o 20:57, PanKlor napisał: Salto mortale! A ten Arcam SA-30, to zdanie podtrzymuję, że nawet z trybem procesora, to zwyczajny wzmacniacz zintegrowany. I 5.1 z niego nie zrobisz. Pisz sobie co chcesz, mnie tu już nie ma w tym wątku, bo szkoda z Tobą wchodzić w jakiekolwiek dyskursy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 8 czerwca Udostępnij Napisano 8 czerwca Odniosłem się do konkretnego zdania więc nie manipuluj teraz i nie strzelaj fikołków. SA30 może działać jako końcówka mocy. Cała reszta to twoje grafomanskie bzdety. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MASX Napisano 8 czerwca Udostępnij Napisano 8 czerwca Kolumn nie znam. SA30 to wzmacniacz stereo. Nie aż taki zwykły jak wcześniej wspomniano. Ale został bym przy marce i kupił amplituner Arcama. Bardzo fajnie grający sprzęt w KD i stereo, do tego kalibracja Dirac. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nermand Napisano 9 czerwca Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chodziło mi coś żeby dobrać pod filmy i zbudować coś za rozsądną cenę. Te amplitunery Arcana to za 20.000 - 30.000 złotych, to nie jest mój budżet niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca Rozsądny budżet to dla każdego z nas coś innego. Jak chcesz Arcama do kina to do 5m1 starczy Ci AVR5 kupisz go za 7-8 tysięcy. Trzeba doliczyć do tego koszt licencji na Diraca, w tym modelu. W wyższych od AVR10 albo AVR11 jest już w cenie. Dalej taniej masz Onkyo RZ50, ok 7 tysięcy ale już z Diraciem. Jeszcze taniej to x3800h z Amazon za ok 4300 ale znowu Trzeba dokupić Diraca I mikrofon albo zostać przy Audyssey xt32 które jest w cenie (I daje rade). Jak widzisz opcji jest bardzo dużo. Jeszcze nie poruszyliśmy tematu głośnika centralnego i subwooferow. Bez wytycznych gdzie ma to grać albo jaki jest budżet ciężko coś doradzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca Co do Arcam i modelu AVR5, 10 czy 11, to stanowczo radzę wcześniej wypożyczyć i odsłuchać wcześniej. U mnie tak słabo zagrał w stereo, że aż szkoda pisać. Nowe modele amplitunerów z półek sklepowych rozpoczynają się od 2-4tys. zł. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz coś fajnie grającego. Onkyo RZ50 zbiera bardzo dobre opinie, za brzmienie w KD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaftPunk Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca Taniej wyjdzie Pioneer lx505 odpowiednik rz50 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca (edytowany) Dnia 8.06.2024 o 11:50, AutoPirat napisał: To zwykły wzmacniacz stereo, który nawet nie znajdzie zastosowania w systemie wielokanałowego KD, bo nie ma nawet wejścia PRE-IN, Nie ma czegoś takiego jak pre-in Wejście na końcówkę to bypass,Direct in , power Amp direct, ale napewno nie Pre-in . Dla potomnych by głupot nie czytali 😎 Edytowano 9 czerwca przez Dedal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca Jest jeszcze Ampli-in 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca (edytowany) Amp 🤔 in HT itp Edytowano 9 czerwca przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca W AM 100 i AM 200 wej. Amp IN OUT 😁 10 minut temu, Dedal napisał: HT itp HBO, BBC itp. 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca Siajej , efbiaj ,jupi ajej 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nermand Napisano 9 czerwca Autor Udostępnij Napisano 9 czerwca Panowie, ten Onkyo RZ50 mieści się w moim budżecie. Narazie to wygląda tak, jak na zdjęciu, pokój 3.90m / 3.90m - 4m. Jaki głośnik centralny i subwoofer pod te Revele? Oczywiście, nie dam rady tego wszystkiego kupić za jednym rzutem. Najpierw chcę dobrać amplituner a potem stopniowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca (edytowany) No i super . Powolutku do przodu . Choć szafka problematyczna , no ale wszystko przed Tobą. Ewentualnie uchwyt tv z wysięgnikiem na bocznej i jest miejsce na centralny 😉 Edytowano 9 czerwca przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca Szafka faktycznie problematyczne. Po zdjęciu podejrzewam też, że nie zapoznałeś się z wytycznymi Dolby jak powinny byś ustawione glosniki w systemach kina domowego. Zanim wydasz więcej kasy popatrz jak rozstawia się glosniki w warstwie dolnej systemów 5 kanałowych. Chodzi o kąty między głośnikami a pozycja odsłuchu. Jak masz wątpliwości to wrzuc plan pomieszczenia to coś pomożemy. Reveli nie znam ale szukaj najlepiej z tej samej serii z tego co widzę robią. Może ktoś je słyszał to rzuci propozycja czegoś podobnego. W kwestii surroundow bym skupił się już jak wrzucisz plan. Subwoofery - najlepiej 2 duże 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca 4 godziny temu, Dedal napisał: Nie ma czegoś takiego jak pre-in Wiecie o co chodzi.... @Dedal @PanKlor , tylko na tyle Was stać, na czepianie się słówek? Przyznaję - "Zabijacie" doświadczeniem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 czerwca Udostępnij Napisano 9 czerwca Dzięki. 🖐️ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 czerwca Udostępnij Napisano 10 czerwca Cześć, jesteś w stanie wrzucić układ pomieszczenia i planowane rozmieszczenie wszystkich kolumn? Jakim budżetem dysponujesz na całość? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nermand Napisano 10 czerwca Autor Udostępnij Napisano 10 czerwca Szafeczka ucieka stamtąd, szukam jakieś innej. Szukam układu pomieszczenia ale nie mogę znaleść. Za całość ciężko powiedzieć jakim budżetem dysponuję, bo chcę kupować stopniowo i nie za wszelką cenę... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 czerwca Udostępnij Napisano 10 czerwca Położenie systemu problematyczne. Nie wiem czy Dirac nawet sobie z tym poradzi. Czemu ten system jest tak zapchany do rogu? Masz bardzo fajny system stereo. Teraz po prostu amplituner z PRE OUT. Onkyo 6100 czy Yamaha 6A będzie ok. Chodź pytanie jaki będie centralny i surroundy oraz ile kanałów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nermand Napisano 11 czerwca Autor Udostępnij Napisano 11 czerwca Powiem wam, że ten Onkyo RZ50 mi się podoba, może od tego zacznę i dalej będę patrzył co dokupywać. W granicach tej ceny to najrosodniejszy wybór? Jakie kable do tego, żeby połaczyć to z kolumnami i TV? System jest tak zepchany, bo małżonka mówi, że stół się jej nie mieści jak jest inaczej... Nad tym jeszcze będziemy pracowali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 11 czerwca Udostępnij Napisano 11 czerwca Do kolumn z miedzi ofc 2x2.5 mm^2. Oehlbach kupisz w oleole albo euro. Do tv hdmi 2.1 z certyfikatem. Do subwoofera kabel rca-rca, bedzie opisany jako subwooferowy w większości przypadków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts