modelarz01 Napisano 27 czerwca Udostępnij Napisano 27 czerwca Chcę zmienić sprzęt audio i często jest pytanie "jaki masz metraż?" Zastanawiam się jak zmierzyć ten pokój. Podzieliłem go na 3 sektory A,B,C. Sektor C gdzie posłuży jedynie jako salon odsłuchowy. Prostokąty czarne na rysunku po rogach w sektorze C to głośniki. Sektor A i B mają skosy z oknami dachowymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
60d Napisano 27 czerwca Udostępnij Napisano 27 czerwca 1 godzinę temu, modelarz01 napisał: Sektor C gdzie posłuży jedynie jako salon odsłuchowy. Sam sobie dałes odpowiedź. Mierzysz sektor C i to jest najważniejsza powierzchnia na ktorej musisz sie skupić. To do tej przestrzeni dobierasz wszystkie składowe kina, moc amplitunera, ilość kolumn, wielkość, ilość subów itp itd. Punkty A i B mozesz olać. Nikt tam siedział nie będzie i nigdy nie uslyszy tego co powinien. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 28 czerwca Udostępnij Napisano 28 czerwca Jeśli chodzi o metraż to masz A+B+C. Na granicach C z A/B nie ma niewidocznych sił które zatrzymują, rozpraszają bądź odbijają fale dźwiękowe. Ps. Surround za daleko z tyłu. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 28 czerwca Udostępnij Napisano 28 czerwca 6 godzin temu, 60d napisał: Punkty A i B mozesz olać. Nikt tam siedział nie będzie i nigdy nie uslyszy tego co powinien. Błąd. Pod kątem doboru subwoofera liczy się cała kubatura pomieszczenia. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 lipca Udostępnij Napisano 2 lipca Dokładnie. Wiadomo że A+B+C Jak olac jak kubatura ma znaczenie plus odbicia tam lecą? Jak olać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 lipca Udostępnij Napisano 3 lipca Dnia 27.06.2024 o 22:31, modelarz01 napisał: Chcę zmienić sprzęt audio i często jest pytanie "jaki masz metraż?" Zastanawiam się jak zmierzyć ten pokój. Podzieliłem go na 3 sektory A,B,C. Sektor C gdzie posłuży jedynie jako salon odsłuchowy. Prostokąty czarne na rysunku po rogach w sektorze C to głośniki. Sektor A i B mają skosy z oknami dachowymi. W kontekście kolumn skupiłbym się na głównym pomieszczeniu. Co prawda istnieje ryzyku wzbudzania się wyższego basu w tych bocznych prostokątach, ale na to już nic nie poradzisz. Jeśli chodzi o suba - liczy się cała kubatura (nie metraż). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts