cymes Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Gdyby połączyć te dwie kolumny wychodzi mi Dali Rubicon Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 41 minut temu, cymes napisał: Gdyby połączyć te dwie kolumny wychodzi mi Dali Rubicon Bardzo możliwe. Przy czym Dynki mają w rękawie asa w postaci Esotara. Ciekawie byłoby kiedyś sprawdzić, czy faktycznie daje im to przewagę w zakresie sopranów. Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że wolałbym charakter góry S40 niż Goldów czy Menuetów. Rubikonów niestety nie znam. 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Podobno Rubicony mają niższej klasy kopułkę od Menuetów, więc jeśli ta z 'maluchów' Cię Rafale nie przekonała, nie ma co Rubiconami sobie głowy zawracać. 😀 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 1 minutę temu, soberowy napisał: jeśli ta z 'maluchów' Cię Rafale nie przekonała To nie tak. Góra Menuetów też jest b. przyjemna, ale soprany S40 postawiłbym jednak wyżej. 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 23 minuty temu, soberowy napisał: Podobno Rubicony mają niższej klasy kopułkę od Menuetów W rzeczywistości góra jest najbardziej zbliżona, Rubicon mają więcej pazura, im niżej z pasmem tym większe różnice. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu @Rafał S Mile zaskoczony byłem, tym dołem, w tych Goldach. Zresztą wyglądem i wykonaniem tez😊 Reszcie pasm tez nic nie brakowało. Mialem na nie ochotę juz tylko za wygląd, ale jak dla mnie, grały troszeczkę ciemniej niz moje Diamondy. Co nie znaczy ze są ciemne, tylko ciemniejsze od moich kolumn. Słuchałem u siebie w domu. Także troche czasu mialem. 3 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Tez uważam, że góra lepiej sobie radzi w Gold niż Diamond. 18 godzin temu, cymes napisał: Gdyby połączyć te dwie kolumny wychodzi mi Dali Rubicon Jednak ta wstęga u nich a AMT w Goldach moim zdaniem brzmią nieco inaczej. Ale coś w tym jest Odpisz, cytując
PoJohnDny Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Ktoś z Was testował Goldy w bliskim polu? Zastanawiam się nad zastosowaniem ich jako system biurkowy, z opcją przerzucania ich w system główny dla urozmaicenia, czy to jednak za duża kolumna żeby ją upychać na biurku? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Można 😉 Tylko na biurku to nie jest ustawienie bliskiego pola, to ustawienie biurkowe i nic ponad to. Trzeba pamiętać, że odsłuch w bliskim polu, to przede wszystkim odległość słuchacza od linii kolumn, co nie oznacza, że one mogą być przyklejone do ściany. A postawione na biurku tak właśnie będą-przyklejone do ściany. Sprawdź sobie ustawienie w odsłuchu bliskiego pola i jest to zazwyczaj 1-1,5m odległości od głośników. Biurko ma głębokość blatu ok 60 do 80 cm, a gdzie odsunięcie od ściany? Wiem, że wielu się z tym nie zgodzi , ale biurko to nie odsłuch bliskiego pola, bliżej mu do efektu słuchania ze słuchawek 🤭 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Zgodzę się że biurko to nie to samo co odsłuch bliskiego pola, natomiast te kolumny wg mnie do tego się nie nadają. Monitory bliskiego pola powinny mieć odpowiednie strojenie, gdy w tym celu użyjemy takich kolumn jak np goldy 100 albo wspomniane tu Rubicony, to po prostu zaleje nas niezrównoważony dźwięk - przede wszystkim masą basu i wysokich, kosztem średnicy. Czyli dokladnie przeciwnie do tego, o co chodzi w monitorach bliskiego pola. 2 Odpisz, cytując
PoJohnDny Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @DiBatonio Biurko nie musi oznaczać standardowego mebla z sieciówki ustawionego pod ścianą 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, PoJohnDny napisał: @DiBatonio Biurko nie musi oznaczać standardowego mebla z sieciówki ustawionego pod ścianą Wiem. Ba powiem nawet, że nie musi stać przy ścianie, może być nawet na środku pokoju 😉 5 minut temu, BlaBla napisał: Czyli dokladnie przeciwnie do tego, o co chodzi w monitorach bliskiego pola. Otóż to👍 Z jakiegoś powodu są też na rynku dedykowane „monitory bliskiego pola” również aktywne 😉 Odpisz, cytując
Kubus72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak wracając do tematu udało mi się przekonać lokalny sklep i wypożyczę Dali Epicon2. Myślę, że to jeszcze trochę lepsze granie niż Goldy 100 i Dynki S40. Cena za Dali 10000 zł. 1 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Miałem kiedyś Gold 100 u siebie przez kilka dni tylko wersja 4g. Naprawdę bardzo dobry dźwięk jak dla mnie, może nawet bym je kupił ale trafiły się wtedy Wilson Benesch arc w atrakcyjnej cenie i.....🫠.Grały u mnie na ok.20m ale z tego co czytałem i na 10m się zmieszczą.(gold100) 2 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 18 minut temu, Kubus72 napisał: Tak wracając do tematu udało mi się przekonać lokalny sklep i wypożyczę Dali Epicon2. Myślę, że to jeszcze trochę lepsze granie niż Goldy 100 i Dynki S40. Cena za Dali 10000 zł. To raczej konkurent gold 100 ale wersji 6g, które nadal mi chodzą po głowie.... 1 Odpisz, cytując
PoJohnDny Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 39 minut temu, DiBatonio napisał: są też na rynku dedykowane „monitory bliskiego pola” również aktywne Wiem, ale chce reanimować wzmacniacz, który leży i szkoda mi go, że jest nieużywany, a tak jak pisałem szukam kompromisu, który sprawdzi się na linii biurko - salon. Gold'ów słuchałem 2-3 lata temu jak szukałem pierwszego systemu, jakoś zapadły mi w pamięć, tylko właśnie mam wątpliwości czy to dobry, a przynajmniej akceptowalny wybór do biurka. 36 minut temu, Kubus72 napisał: Tak wracając do tematu udało mi się przekonać lokalny sklep i wypożyczę Dali Epicon2. Myślę, że to jeszcze trochę lepsze granie niż Goldy 100 i Dynki S40. Cena za Dali 10000 zł. Będziesz testować Rubicony z Goldami? Ciekaw jestem wrażeń. Edytowano 2 godziny temu przez PoJohnDny Odpisz, cytując
Kubus72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Goldy odpadają. Raczej Epicony2 i Dynki S40. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 29 minut temu, PoJohnDny napisał: . Gold'ów słuchałem 2-3 lata temu jak szukałem pierwszego systemu, jakoś zapadły mi w pamięć, tylko właśnie mam wątpliwości czy to dobry, a przynajmniej akceptowalny wybór do biurka. Do biurka to czym mniejsza głębokość, tym lepiej - to pozwala oddalić przednią ściankę od słuchacza (przy takiej samej odległości tylnej ścianki od końca biurka / ściany). A Goldy są głębokie. Uzywka Harbethów P3 by się przydała. Blat biurka dodatkowo podbija niskie tony, więc dla Harbethów idealnie. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 38 minut temu Napisano 38 minut temu 1 godzinę temu, PoJohnDny napisał: Wiem, ale chce reanimować wzmacniacz, który leży i szkoda mi go, A możesz zafundować sobie nowe głośniki, czy nie bardzo? Jeśli tak, to coś niedrogiego znajdziesz tutaj: https://www.thomann.pl/aktywne_monitory_bliskiego_pola.html Odpisz, cytując
Recommended Posts