Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry, mam kolumny pylon pearl 25, które są obecnie podpięte do yamaha pianocraft r-840, ale wydaje mi się , że ten amplituner nie daje rady z tymi kolumnami. Chciałbym coś skompletować co mogłoby dobrze zagrać z tymi kolumnami. Myślałem o zestawie yamahy wzmacniacz s-501 i cd s303, albo amplituner N800 i jakiś cd. ewentualnie coś innego . Pokój ma 16 m2 , a muzyka to rock , blues, jazz. Wczoraj widziałem też coś takiego Marantz Melody X M-CR612 w dobrej cenie combo. Co sądzicie?

Napisano
Dnia 14.09.2024 o 12:50, Alex1964 napisał:

dziękuję za info. właśnie byłem w salonie i posłuchałem RN800 i bardzo fajnie brzmi, myślę że chyba to będzie dobry wybór

RN800 to już dobrej klasy amplituner, bogato wyposażony. Warto go podłączyć do Pylonów, moim zdaniem wiele z nich wyciągniesz. R840 to podstawowy wzmacniaczyk więc wcale się niedziwne, że apetyt wzrósł :)

Zawsze możesz dołożyć CDS303 do kompletu ;)

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-cd-sacd/yamaha-cd-s303.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsGMnmhEQ5Nye4wzvhh9HxwgF&gclid=Cj0KCQjwi5q3BhCiARIsAJCfuZmG5V1LsG6xpkRz6VVsuA2-JCxhmaOuhtpA-MV09t_UILWPcUbWo8kaArK5EALw_wcB

Napisano
Dnia 14.09.2024 o 12:50, Alex1964 napisał:

dziękuję za info. właśnie byłem w salonie i posłuchałem RN800 i bardzo fajnie brzmi, myślę że chyba to będzie dobry wybór

No to chyba czy na pewno?

A co jeszcze sprawdziłeś? Do czego masz porównanie?

Napisano
Dnia 13.09.2024 o 18:19, Alex1964 napisał:

Dzień dobry, mam kolumny pylon pearl 25, które są obecnie podpięte do yamaha pianocraft r-840, ale wydaje mi się , że ten amplituner nie daje rady z tymi kolumnami. Chciałbym coś skompletować co mogłoby dobrze zagrać z tymi kolumnami. Myślałem o zestawie yamahy wzmacniacz s-501 i cd s303, albo amplituner N800 i jakiś cd. ewentualnie coś innego . Pokój ma 16 m2 , a muzyka to rock , blues, jazz. Wczoraj widziałem też coś takiego Marantz Melody X M-CR612 w dobrej cenie combo. Co sądzicie?

Cześć, M-CR612 to według mnie mniej więcej ten sam poziom jakościowy co Twój obecny PianoCraft. R-N800a to rzeczywiście jedno z najciekawszych rozwiązań w tej klasie a PM7000N to jego główny konkurent o nieco cieplejszej charakterystyce. Poza wzmacniaczami / amplitunerami sieciowymi możesz rozważyć jeszcze system dzielony, ale skoro Yamaha już Ci spasowała to nie wiem czy jest sens mieszać Ci w głowie. Daj znać na czym stanęło ;)

Napisano

Cześć :) R-N800A to rozsądny kierunek, ale jest w tych okolicach cenowych kilka innych opcji do sprawdzenia :) Szukając jaśniejszego grania sprawdziłbym jeszcze Cambridge Audio CXA61, Arcama Radia A5. Jeśli wzmacniacz musi być all-in-one, to rozważyłbym naturalnego Quada Vena II Play, lekko ocieplonego Audiolaba 6000A Play, czy grającego równo i w miarę analogowo Marantza PM7000N :) Jest sporo opcji ;) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy :) 

Napisano

Biorąc pod uwagę gatunki jakich słuchasz, czyli rock, blues i jazz to poszedłbym w konstrukcje posiadające charakterystykę im sprzyjającą. Możesz spojrzeć w kierunku PM7000N, ewentualnie jeżeli chcesz mieć coś co zostanie z Tobą na lata, to Vincent SV500. Tak, wiem, że nieco droższy, ale jednak brzmieniowo sądzę, że odpowiadający na potrzeby tych gatunków, chociaż w zasadzie nie napisałeś mniej więcej jaką wypadkową chciałbyś uzyskać od tego połączenia a każdy może lubić np. rock-a, czy bluesa w innym wydaniu. 

Z tego też powodu propozycje jakie się pojawiły są trochę od sasa do lasa, bo masz zarówno Yamahę i Arcama jak i Quada, czy Xindaka - to już daje pogląd na to jak różne mogą być wyobrażenia w kontekście wpasowania się w dany gatunek muzyki. 

O ile MCR-612 to dobre urządzenie to nie w starciu z klasycznymi amplitunerami stereo, czy wzmacniaczami. 

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Biorąc pod uwagę gatunki jakich słuchasz, czyli rock, blues i jazz to poszedłbym w konstrukcje posiadające charakterystykę im sprzyjającą. Możesz spojrzeć w kierunku PM7000N, ewentualnie jeżeli chcesz mieć coś co zostanie z Tobą na lata, to Vincent SV500. Tak, wiem, że nieco droższy, ale jednak brzmieniowo sądzę, że odpowiadający na potrzeby tych gatunków, chociaż w zasadzie nie napisałeś mniej więcej jaką wypadkową chciałbyś uzyskać od tego połączenia a każdy może lubić np. rock-a, czy bluesa w innym wydaniu. 

Z tego też powodu propozycje jakie się pojawiły są trochę od sasa do lasa, bo masz zarówno Yamahę i Arcama jak i Quada, czy Xindaka - to już daje pogląd na to jak różne mogą być wyobrażenia w kontekście wpasowania się w dany gatunek muzyki. 

O ile MCR-612 to dobre urządzenie to nie w starciu z klasycznymi amplitunerami stereo, czy wzmacniaczami. 

Trochę drogi ten vincent i poza tym to wzmacniacz, więc yamaha oferuje tu jakby więcej za mniej. Nie słuchałem tego wzmacniacza więc trudno mi wypowiedzieć się w kwestii dźwięku , ale to trochę w takim wypadku przekracza mój budżet.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to chyba czy na pewno?

A co jeszcze sprawdziłeś? Do czego masz porównanie?

szczersze mówiąc nie mam jakiegoś porównania. W salonie pytałem o marantza i Cambridge AXR100, ale Pan jakoś nie bardzo przejawiał zainteresowanie w tym kierunku, więc zrezygnowałem i poszedłem do innego salonu i tam zostałem przekonany do rn 800 z odsłuchem włącznie.

6 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Cześć, M-CR612 to według mnie mniej więcej ten sam poziom jakościowy co Twój obecny PianoCraft. R-N800a to rzeczywiście jedno z najciekawszych rozwiązań w tej klasie a PM7000N to jego główny konkurent o nieco cieplejszej charakterystyce. Poza wzmacniaczami / amplitunerami sieciowymi możesz rozważyć jeszcze system dzielony, ale skoro Yamaha już Ci spasowała to nie wiem czy jest sens mieszać Ci w głowie. Daj znać na czym stanęło ;)

na razie na niczym mam mętlik w głowie ,ale póki co ta yamaha jest przekonująca

4 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć :) R-N800A to rozsądny kierunek, ale jest w tych okolicach cenowych kilka innych opcji do sprawdzenia :) Szukając jaśniejszego grania sprawdziłbym jeszcze Cambridge Audio CXA61, Arcama Radia A5. Jeśli wzmacniacz musi być all-in-one, to rozważyłbym naturalnego Quada Vena II Play, lekko ocieplonego Audiolaba 6000A Play, czy grającego równo i w miarę analogowo Marantza PM7000N :) Jest sporo opcji ;) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy :) 

dziękuję za info, zależy mi na ampli bo ma tuner radiowy, a słucham głównie radia, cd, i spotify. Nie wiem też czy w Lublinie , bo tu mieszkam jest salon Q21 gdzie można byłoby posłuchać sprzętu.

Napisano
58 minut temu, Alex1964 napisał:

dziękuję za info, zależy mi na ampli bo ma tuner radiowy, a słucham głównie radia, cd, i spotify. Nie wiem też czy w Lublinie , bo tu mieszkam jest salon Q21 gdzie można byłoby posłuchać sprzętu.

Jesteśmy tylko w Pabianicach k. Łodzi :) 

Napisano
56 minut temu, Alex1964 napisał:

Trochę drogi ten vincent i poza tym to wzmacniacz, więc yamaha oferuje tu jakby więcej za mniej. Nie słuchałem tego wzmacniacza więc trudno mi wypowiedzieć się w kwestii dźwięku , ale to trochę w takim wypadku przekracza mój budżet.

szczersze mówiąc nie mam jakiegoś porównania. W salonie pytałem o marantza i Cambridge AXR100, ale Pan jakoś nie bardzo przejawiał zainteresowanie w tym kierunku, więc zrezygnowałem i poszedłem do innego salonu i tam zostałem przekonany do rn 800 z odsłuchem włącznie.

na razie na niczym mam mętlik w głowie ,ale póki co ta yamaha jest przekonująca

W Lublinie mamy salon :)

https://www.tophifi.pl/salony/lublin.html

Możesz posłuchać tam choćby RN800 aby się przekonać Ci będzie Ci pasował :)

Napisano
20 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

z tej wypowiedzi wynika że MCR612 to poziom PM7000n.

A jednak tak nie jest.

13 godzin temu, Alex1964 napisał:

Ale to nie miał tego?

Wiesz bo sprawa wygląda tak, ze maja to podlaczyc do posluchania. To Ty jesteś tym zainteresowany nie sprzedawca.

12 godzin temu, Alex1964 napisał:

właśnie w sobotę byłem , tam posłuchałem i Pan w salonie fachowo mnie uświadomił. Stąd wybór rn800🙂

A no to dlatego nie wykazywał zainteresowania :)

Bo TopHiFi nie ma tego sprzetu. To i tak dobrze że nie krytykował bo różnie z tym bywa.

No to finalnie jesteś zadowolony czy chyba jesteś? :)

Napisano
8 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Miła i dobra informacja :)

właśnie przyniosłem yamahę , podłączyłem zaktualizowałem oprogramowanie, włączyłem no i  czar prysł, jakaś nędza spodziewałem się naprawdę sporej różnicy a tu dopiero jak dałem na max bas i wysokie to coś gra w miarę . Nie wiem może coś nie zrobiłem jak trzeba????

Napisano
Dnia 13.09.2024 o 18:19, Alex1964 napisał:

yamaha pianocraft r-840

Dnia 15.09.2024 o 13:12, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

. R840 to podstawowy wzmacniaczyk więc wcale się niedziwne, że apetyt wzrósł :)

Zaczynałem od Pianocrafta 840 właśnie, później miałem 602, 701 i 1200-kę.

Jeśli odpowiada Ci granie Yamahy to przy niej zostań. Krok po kroku idź do góry, a będziesz ukontentowany.

840 to nie podstawowy wzmacniaczyk, a element z bardzo dobrej, ale miniwieży. Do tego grający w klasie D, a nie tak jak pozostałe wymienione przeze mnie wzmaki czy ampltunery w klasie AB.

Idź kolego w tę 800-kę i baw się dobrze.

1 godzinę temu, Alex1964 napisał:

Nie wiem może coś nie zrobiłem jak trzeba????

Kolumny masz 4 Ohm. Ampli w domyśle ustawiony jest na 8 (tak miałem w 602-ce). Przełącz to w opcjach na 4.

Poza tym masz dobrze podłączone przewody głośnikowe ? tj. + i - ?

Napisano
42 minuty temu, terracan1929 napisał:

Zaczynałem od Pianocrafta 840 właśnie, później miałem 602, 701 i 1200-kę.

Jeśli odpowiada Ci granie Yamahy to przy niej zostań. Krok po kroku idź do góry, a będziesz ukontentowany.

840 to nie podstawowy wzmacniaczyk, a element z bardzo dobrej, ale miniwieży. Do tego grający w klasie D, a nie tak jak pozostałe wymienione przeze mnie wzmaki czy ampltunery w klasie AB.

Idź kolego w tę 800-kę i baw się dobrze.

Kolumny masz 4 Ohm. Ampli w domyśle ustawiony jest na 8 (tak miałem w 602-ce). Przełącz to w opcjach na 4.

Poza tym masz dobrze podłączone przewody głośnikowe ? tj. + i - ?

przewody raczej podłączone ok, zamieniłem i nie ma różnicy. a jak mam zmienić z 8 na 4, jeszcze nie bardzo wiem?

Napisano
21 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Eee nie.. musiałeś mnie źle zrozumieć. Ja napisałem, że MCR612 to mniej więcej poziom Pianocrafta, którego autor posiada aktualnie (840). MCR612 a PM7000n to jednak ogromna przepaść.

No zobacz

"Cześć, M-CR612 to według mnie mniej więcej ten sam poziom jakościowy co Twój obecny PianoCraft. R-N800a to rzeczywiście jedno z najciekawszych rozwiązań w tej klasie a PM7000N to jego główny konkurent o nieco cieplejszej charakterystyce"

niefortunne zdanie.

Ale tak myslałem właśnie. Dlatego lepiej to było dopowiedzieć :)

11 godzin temu, Alex1964 napisał:

właśnie przyniosłem yamahę , podłączyłem zaktualizowałem oprogramowanie, włączyłem no i  czar prysł, jakaś nędza spodziewałem się naprawdę sporej różnicy a tu dopiero jak dałem na max bas i wysokie to coś gra w miarę . Nie wiem może coś nie zrobiłem jak trzeba????

Max bas? No ale moment słuchałeś go czy nie?

Tylko że przy zmianie na 4 może być gorzej. Zostaw na 8. Albo dobra sróbowac mozna. Ale co się dzieje?

nie ma basu?

Napisano
13 godzin temu, Alex1964 napisał:

spodziewałem się naprawdę sporej różnicy a tu dopiero jak dałem na max bas i wysokie to coś gra w miarę .

Być może przede wszystkim oczekiwałeś znacznie innego efektu, od tego co może zaoferować Yamaha, czy większość innych sprzętów. Przy szukaniu mocnej V-ki poszedłbym w połączenie Klipscha z Onkyo przykładowo. Żywe, rozrywkowe granie. 

Napisano
10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No zobacz

"Cześć, M-CR612 to według mnie mniej więcej ten sam poziom jakościowy co Twój obecny PianoCraft. R-N800a to rzeczywiście jedno z najciekawszych rozwiązań w tej klasie a PM7000N to jego główny konkurent o nieco cieplejszej charakterystyce"

niefortunne zdanie.

Ale tak myslałem właśnie. Dlatego lepiej to było dopowiedzieć :)

Max bas? No ale moment słuchałeś go czy nie?

Tylko że przy zmianie na 4 może być gorzej. Zostaw na 8. Albo dobra sróbowac mozna. Ale co się dzieje?

nie ma basu?

nie wiem już o co chodzi, ale gra jak ten pianocraft jakby ktoś włożył głośniki od tranzystora. Chyba oddam z powrotem do sklepu, bo nie wiem co z tym zrobić