Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Mój zestaw to Marantz SR5015 + komplet q acoustics serii 3000i tylko subwoofer mam sb2000 zamiast QB12, a mój problem to, że bas z subwoofera wyraźnie slyszę z prawej strony tzn z kierunku, w którym sub jest ustawiony. Z tego co zawsze czytałem to subwoofer "może stać wszędzie" bo niskie częstotliwości rozchodzą się we wszystkich kierunkach równomiernie i z zamkniętymi oczami nie da się namierzyć skąd słychać bas. U mnie czasami też tak jest, ale jednak zazwyczaj jak coś "jebnie" na ekranie to słyszę bas wyraźnie z prawej strony i trochę mnie to irytuje oraz rozprasza. Niestety rozkład pokoju wyklucza u mnie dokupienie drugiego suba z lewej strony (lewa kolumna jest jakieś 30 cm od ściany bocznej i nie dam rady nic z tym zrobić. Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że suby z bass reflexem są mniej "kierunkowe" niż te w obudowie zamkniętej. Moje pytanie, więc brzmi: Czy wymiana suba na taki z bass reflexem pomoże na mój problem czy to raczej nie zrobi różnicy i dalej będę słyszał bas przy wybuchach wyraźnie z prawej strony? 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Sandor Clegane napisał:

Cześć,

Mój zestaw to Marantz SR5015 + komplet q acoustics serii 3000i tylko subwoofer mam sb2000 zamiast QB12, a mój problem to, że bas z subwoofera wyraźnie slyszę z prawej strony tzn z kierunku, w którym sub jest ustawiony. Z tego co zawsze czytałem to subwoofer "może stać wszędzie" bo niskie częstotliwości rozchodzą się we wszystkich kierunkach równomiernie i z zamkniętymi oczami nie da się namierzyć skąd słychać bas. U mnie czasami też tak jest, ale jednak zazwyczaj jak coś "jebnie" na ekranie to słyszę bas wyraźnie z prawej strony i trochę mnie to irytuje oraz rozprasza. Niestety rozkład pokoju wyklucza u mnie dokupienie drugiego suba z lewej strony (lewa kolumna jest jakieś 30 cm od ściany bocznej i nie dam rady nic z tym zrobić. Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że suby z bass reflexem są mniej "kierunkowe" niż te w obudowie zamkniętej. Moje pytanie, więc brzmi: Czy wymiana suba na taki z bass reflexem pomoże na mój problem czy to raczej nie zrobi różnicy i dalej będę słyszał bas przy wybuchach wyraźnie z prawej strony? 

Na ile masz ustawione odcięcie  kolumn? Próbowałeś ustawieniaSuba  w innym miejscu w pomieszczeniu?

Edytowano przez Gmow1977
Napisano
1 godzinę temu, Sandor Clegane napisał:

Z tego co zawsze czytałem to subwoofer "może stać wszędzie"

No tak niebardzo. Jakby tak było to nie było ludzi z problemami z ustawieniem subwoofera. Jeśli masz jeden subwoofer to właśnie jest bardzo ważne gdzie stoi.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zdaje się że on gra po prostu za duzo wyższym basem.

Jak jest ustawiony sub a jak przody?

Jaki amplituner?

Sub domyślnie na 120 hz, a fronty ustawione jako 'małe' i jak cała reszta głośników mają ustawione odcięcie na 80 hz. Takie ustawienie wyczytałem na tym forum jako polecane do kina. Amplituner Marantz sr5015

1 godzinę temu, eMBe napisał:

No tak niebardzo. Jakby tak było to nie było ludzi z problemami z ustawieniem subwoofera. Jeśli masz jeden subwoofer to właśnie jest bardzo ważne gdzie stoi.

Niestety nie mam możliwości dać w inne miejsce suba ze względu na umeblowanie i rozkład pokoju.

Edytowano przez Sandor Clegane
Napisano (edytowany)

Te 120 HZ zostaw  bo stracisz właśnie na paśmie pomiędzy

Pokrętło na subie też na maxa.

A jak jest ustawiona głośność suba w stosunku do kolumn ?

Robiłeś wogóle automatyczną kalibrację?

Edytowano przez Gmow1977
Napisano
6 minut temu, Gmow1977 napisał:

Te 120 HZ zostaw  bo stracisz właśnie na paśmie pomiędzy

Pokrętło na subie też na maxa.

A jak jest ustawiona głośność suba w stosunku do kolumn ?

Robiłeś wogóle automatyczną kalibrację?

Tak, robiłem. Fronty mam na -2 lewy -2,5 prawy, centralny -5,5, tyły na -1 i sub na -2,5 (wskazówka pokrętła na godz 10 jak w instrukcji). Często mam wrażenie, że sub jest za głośno właśnie i czasem dudni, ale skoro tak mi amplituner ustawił to uznałem, że tak ma być i jak obniżę głośność to znowu w innych scenach będzie za cicho... 

Napisano
2 godziny temu, Sandor Clegane napisał:

Sub domyślnie na 120 hz, a fronty ustawione jako 'małe' i jak cała reszta głośników mają ustawione odcięcie na 80 hz

Za wysoko masz ustawiony sub. Przecież on nachodzi na pasmo kolumn co może doprowadzić do interferencji od 80hz w górę co również może przyczynić się do lokalizacji basu w przestrzeni.

Napisano

Ja tam widzę dla niego miejsce w rogu po lewej stronie. To ze kolumna jest iles tam od sciany bocznej nie ma znaczenia, waz e zeby subwoofer sie zmiescil. Pokrętło Hz na subwooferze do końca w prawo, przestawić w lewy róg. Zrobić kalibrację. Odcięcie kolumn 80 Hz, kanał LFE w amplitunerze na 120 Hz. Jak nie pomoże to szukać innego miejsca. Są bezprzewodowe adaptery do subów. 

Czy robiłeś czołganie po podłodze zanim postawiłeś suba w tym miejscu czy po prostu tam wylądował?

Napisano

Nie zmieści się po lewej stronie bo tam miejsca jest 33 cm od sciany a sub ma 40 na szerokość... już próbowałem. Nie robiłem żadnego czołgania bo i tak tylko tam mam miejsce, a z tą częstotliwością lfe to widzę, że jedni piszą, żeby zostawić na 120 hz,a drudzy, żeby obniżyć na 80 hz i bądź tu mądry...

Napisano (edytowany)
39 minut temu, Sandor Clegane napisał:

jedni piszą, żeby zostawić na 120 hz,a drudzy, żeby obniżyć na 80 hz i bądź tu mądry...

Więc bądź mądry i... zmień na 80hz, bo na 120 już masz. I sam porównasz jak lepiej. Nie musisz nic więcej robić poza tym lekkim obniżeniem na subwooferze. Nie musisz (a nawet w tym wypadku nie powinieneś) kolejny raz przeprowadzać kalibracji. Gdy efekt nie satysfakcjonuje, po prostu wracasz do poprzedniego ustawienia. Cała czynność to max 3sekundy 🤫

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

To, że sprawdzić to nie problem to wiem i tak zrobie. Po prostu lubię wiedzieć czy moje ustawienie jest prawidłowe.

Czyli rozumiem, że nie ma pod tym względem różnicy między bass refleksem a obudową zamkniętą? Bo w sumie takie było moje główne pytanie w poście :)

Napisano

No właśnie widziałem kiedyś porównanie na yt gdzie gość odsłuchiwał sb1000 i pb1000 i mówił, że jeśli chodzi o poziom głośności basu to jest taki sam, ale w przypadku sb był w stanie wskazać skąd dochodzi bas, a wersja pb jakby bardziej wypełniała basem całe pomieszczenie tyle, że to był odsłuch muzyki, a tam pewnie właśnie wyższe częstotliwości wchodzą w grę. W każdym razie stąd ten pomysł i moje pytanie w celu potwierdzenia lub zaprzeczenia najlepiej od kogoś, kto testował oba rozwiązania w kinie.

Napisano

Inaczej, w PB możesz się nie wstrzelić w Mody pomieszczenia i będziesz miał bas jesscze bardziej dudniący niż teraz... sam to testowałem mając 604s1 Bowers & Wilkins i na 34-39 hz bass był taki napompowany że uszy bolały, po zatkaniu obu bass-refleksów spadek db w tym zakresie był taki że praktycznie nie przeszkadzało to w odsłuchu muzyki... 

Dam Ci przykład, w stereo ustaw fronty na full band i large, następnie odsłuchaj częstotliwości hz z YT na otwartych bass-refleksach po czym zatkaj je odsłuchując te same częstotliwości..  będziesz wiedział jak bardzo pokój działa na odsłuch..  

ps. Jeżeli nie masz gąbek do BR to wsadź skarpety w ramach testów😉

Oczywiście bez współpracy subwoofera