Krzysiek Nykiel Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października Zakładając, że Onkyo 7100 i Anthem mrx540 spełniaja w kinie domowym wszystkie wymagania (no może Dirac na plus w 7100) i decydować bedzie jakość w stereo (tak wiem, surogat, ale akceptuje to), to czy różnica między nimi w tym zakresie jest duża? Warta dopłaty 800zł do MRX540? Czy np w stosunku do Yamah V4A czy V485 ta różnica będzie znaczna (je słyszałem)? Tematu wzmacniaczy pod pre-outy póki co nie rozważam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października 1 godzinę temu, Krzysiek Nykiel napisał: Tematu wzmacniaczy pod pre-outy póki co nie rozważam. Pytanie na ile zależy Ci na dobrym stereo. Najlepiej byłoby umówić się w salonie na odsłuch i bezpośrednie porównanie obydwu modeli z zestawem głośników z jakim będzie to grało. Z własnego doświadczenia powiem tylko że miałem Onkyo TX-NR686, później Marantz SR5013, który w stereo wypadał dla mnie lepiej (w kinie zdecydowanie nie moje granie), ale gdy do zestawu dołączył wzmacniacz stereo z trybem końcówki mocy to dopiero stereo zagrało i była to potężna różnica. Wszystko rozbija się o to co Cię zadowoli, w stereo NR7100 będzie podobny do NR686, przypuszczam (bo nie słyszałem) że Anthem 540 wypadnie w tej konfrontacji lepiej, natomiast ma on tylko 5 końcówek i gdybyś chciał budować coś pod Atmos to i tak będziesz potrzebował dodatkowej końcówki mocy. Generalnie Onkyo 7100 i Anthem 540 zarówno w kinie jak stereo to różne „półki”. Co nie znaczy że Onkyo nie będzie wystarczające dla Ciebie, ale to musiałbyś posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Oba grają w stereo znacznie lepiej od V4A. Ale tez NR7100 a Anthem to olbrzymia rożnica w jakości. Kino w przypadku 7100 zrobi fajnie robote bo to dość mocny model z Diraciem. Ale stereo zagra duzo lepiej na Anthem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 15 godzin temu, Krzysiek Nykiel napisał: Warta dopłaty 800zł do MRX540? Gdzie ty masz taką ofertę na MRX540? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października https://www.q21.pl/anthem-mrx-540.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Super. A odjąłeś cenę za Onkyo od ceny tego Anthema? :>> 5 999 - 4 298 = napewno nie 800 :>> Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maykel Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Tu masz w lepszej cenie https://sklep.polpak.com.pl/produkt/13203/Amplituner_kina_domowego_ANTHEM_MRX_540 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Anthem zdecydowanie zagra lepiej w stereo Ich korekcja też bdb sobie radzi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Ostatnia cena Onkyo jaka pamietalem to coś koło 5k. Jak widać oba dość mocno potaniały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al3x Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Łykaj Anthema, nie napisałeś nic o swoich kolumnach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Nykiel Napisano 21 października Autor Udostępnij Napisano 21 października (edytowany) 26 minut temu, Al3x napisał: Łykaj Anthema, nie napisałeś nic o swoich kolumnach. Będę dobierał po, bo większy w nich wybór. Zacznę od MA Silver, bo grają z obecnie z NAD 312 w pokoju gdzie mogę głośno słuchać i nie przeszkadzać za bardzo (będzie niżej) Z tego co wyczytałem, to MRX540 "woli ostrzejsze", więc właśnie od MA i Klipsch będę zaczynał. Szczerze, to nie spodziewam się za wiele ale i za wiele nie wymagam, bo słucham muzyki, która zazwyczaj jest ciulowo nagrana, mocno gęsta i właściwie mało któremu artyście zależy, że dobrze brzmiała, czyli black metalu. Edytowano 21 października przez Krzysiek Nykiel 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października cos mi sie kojarzy ze sa dostepne na rynku : anthem mrx 540 oraz anthem mrx 540 8K ten na promocji za 4999zl to jest wersja bez 8K ? no tak sa na sprzedaz kity do upgrade : https://audiotrendt.com.pl/amplitunery-kina-domowego/13049-anthem-upgrade-sprzetowy-dla-mrx-540-740-1140-avm-70-do-wersji-8k.html apdejt. muzycznie to moze i wymiata ten anthem ale procek video to moze miec gorszy niz onkyo 7100 z 2024 roku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Ten Anthem za 5K to na prawdę warto. Weżcie pdo uwagę ile kosztuje to samo tylko z nowym HDMI 20 godzin temu, bora902 napisał: cos mi sie kojarzy ze sa dostepne na rynku : anthem mrx 540 oraz anthem mrx 540 8K ten na promocji za 4999zl to jest wersja bez 8K ? no tak sa na sprzedaz kity do upgrade : https://audiotrendt.com.pl/amplitunery-kina-domowego/13049-anthem-upgrade-sprzetowy-dla-mrx-540-740-1140-avm-70-do-wersji-8k.html apdejt. muzycznie to moze i wymiata ten anthem ale procek video to moze miec gorszy niz onkyo 7100 z 2024 roku Dokładnie tak. Bo 8K kosztuje 12k https://sklep.polpak.com.pl/produkt/13970/Amplituner_kina_domowego_ANTHEM_MRX_540_(8K) 20 godzin temu, bora902 napisał: muzycznie to moze i wymiata ten anthem ale procek video to moze miec gorszy niz onkyo 7100 z 2024 roku Myslę że nie będzie nikt na nim instalował Angry Birds. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Dokładnie tak. Bo 8K kosztuje 12k Mam wrażenie, że nikt u nich o ten cennik nie dba. Zestaw do upgrade do 8k kosztuje 2600 PLN. Więc można kupić to samo za 7600 PLN albo za 12k PLN. Ehh... pierwsze kino u nich kupiłem w 2011 roku czy jakoś tak. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 22 minuty temu, PanKlor napisał: Mam wrażenie, że nikt u nich o ten cennik nie dba. Zestaw do upgrade do 8k kosztuje 2600 PLN. Więc można kupić to samo za 7600 PLN albo za 12k PLN. Ehh... pierwsze kino u nich kupiłem w 2011 roku czy jakoś tak. nie jestem pewien czy to wyglada jak klor napisal poniewaz ten za 12k moze miec glebsza ingerencje w podzespoly niz sam kit 8K do starego modelu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 3 minuty temu, bora902 napisał: nie jestem pewien czy to wyglada jak klor napisal poniewaz ten za 12k moze miec glebsza ingerencje w podzespoly niz sam kit 8K do starego modelu Może mieć, nie przeczę. Ale to tylko hipoteza. Pytanie co z tego wynika dla użytkownika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Doczepię się do wątku z pytaniem: jak pod kątem czysto użytkowym wypada ten Anthem mrx 540? chodzi mi o porównanie z funkcjonalnością np. musiccast od Yamahy czy systemu Onkyo / ogólnie ergonomia Anthema do wytrzymania czy trzeba mieć przy tym ampli stalowe nerwy? ad anthem wiem, że była aktualizacja firmware do obsługi spotify connect, wentylatorek niby jest do zniesienia, a odpytuję pod kątem ewentualnej zmiany Yamaha RX-V6A - czy np. Onkyo RZ50 nie będzie bardziej user friendly? (w grę jeszcze wchodziłby upgrade rx-v6a do a4a) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października u mnie onkyo rz50 lezy w kacie i sie kurzy wiec raczej nie polecam "muzycznie" 😂 user friendly jest OK ale jesli ktos mysli ze wydajac 6000 PLN's bedzie mial doznania hifi to ja tego nie czuje jesli masz kase to raczej startuj od rz70 gdy koniecznie ma byc onkyo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Dlaczego zakładasz że wszyscy będą mieli takie same zdanie jak Ty jeśli chodzi o brzmienie rz50? Za ile sprzedajesz Twoje rz50? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Teraz mam v6a i jakby robić upgrade to co wg Was zrobi większe wrażenie (muzycznie i kinowo), a przy tym nie będzie kapryśne w działaniu : A4A (tu funkcjonalność i styl grania znany, więc wybór "bezpieczny" - kolumny Diva660), w grę wchodziłby jeszcze Anthem mrx540 (fajna cena teraz, brak 4K 120Hz jakoś przetrawię), no i Dirac w RZ50 (może jeszcze RZ30 coś namiesza) ? @Krzysiek Nykielsorki, że Twój temat wykorzystuję 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 3 godziny temu, eMBe napisał: Dlaczego zakładasz że wszyscy będą mieli takie same zdanie jak Ty jeśli chodzi o brzmienie rz50? Za ile sprzedajesz Twoje rz50? zycze powodzenia onkyo melomanom w takim razie nie sprzedaje mojego ale otwarty karton mozna juz kupic po 900€ jak ktos ma zmysl do zakupow outletowych _______ powoli dochodze do wniosku ze "wrazenie muzyczne" to chyba musi robic sprzet za 3000-4000€ jak nie wiecej polaczony z kolumnami za 5000€ ? entry modele daja namiastke dobrego kina ale muzyka to inna kategoria Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Nie no to dla Ciebie musi być dramat, że komuś może pasować coś co Tobie nie pasuje. Jaki masz aktualnie amplituner? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października 22 godziny temu, PanKlor napisał: Mam wrażenie, że nikt u nich o ten cennik nie dba. Zestaw do upgrade do 8k kosztuje 2600 PLN. Więc można kupić to samo za 7600 PLN albo za 12k PLN. Ehh... pierwsze kino u nich kupiłem w 2011 roku czy jakoś tak. Też mnie to zdziwiło nieco. ale może , nie wiem tego, może jest jeszcze coś innego zmienionego. Procesor, kondensator albo kabelek w środku świadczący o różnicy. Albo! Rok produkcji. To samo w samochodach. Masz 2024 to samo ale bedzie drozej niz 2023. Nie wiem jedynie zgaduję. Bo też to widziałem. 15 godzin temu, lion napisał: Doczepię się do wątku z pytaniem: jak pod kątem czysto użytkowym wypada ten Anthem mrx 540? chodzi mi o porównanie z funkcjonalnością np. musiccast od Yamahy czy systemu Onkyo / ogólnie ergonomia Anthema do wytrzymania czy trzeba mieć przy tym ampli stalowe nerwy? ad anthem wiem, że była aktualizacja firmware do obsługi spotify connect, wentylatorek niby jest do zniesienia, a odpytuję pod kątem ewentualnej zmiany Yamaha RX-V6A - czy np. Onkyo RZ50 nie będzie bardziej user friendly? (w grę jeszcze wchodziłby upgrade rx-v6a do a4a) Japończycy sa łatwiejszy w obsłudze. Anthem Arcam wymaha cieprliwości. 10 godzin temu, lion napisał: Teraz mam v6a i jakby robić upgrade to co wg Was zrobi większe wrażenie (muzycznie i kinowo), a przy tym nie będzie kapryśne w działaniu : A4A (tu funkcjonalność i styl grania znany, więc wybór "bezpieczny" - kolumny Diva660), w grę wchodziłby jeszcze Anthem mrx540 (fajna cena teraz, brak 4K 120Hz jakoś przetrawię), no i Dirac w RZ50 (może jeszcze RZ30 coś namiesza) ? @Krzysiek Nykielsorki, że Twój temat wykorzystuję Do A4A jest różnica. Do niższego modelu nie. Arcam AVR11, RZ50, Denon 4800 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października 14 godzin temu, lion napisał: Teraz mam v6a i jakby robić upgrade to co wg Was zrobi większe wrażenie (muzycznie i kinowo), a przy tym nie będzie kapryśne w działaniu : A4A (tu funkcjonalność i styl grania znany, więc wybór "bezpieczny" - kolumny Diva660), w grę wchodziłby jeszcze Anthem mrx540 (fajna cena teraz, brak 4K 120Hz jakoś przetrawię), no i Dirac w RZ50 (może jeszcze RZ30 coś namiesza) ? @Krzysiek Nykielsorki, że Twój temat wykorzystuję Anthem gra najcieplej, Yamaha A4A jest bardziej naturalna niż V6A. RZ50 z kolei to granie najżywsze i bardzo dynamiczne, o raczej neutralnej barwie. Każdy może się spodobać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października czy to cieplejsze granie anthem'a nadaje się jeszcze do ożenienia z ciepło grającymi divami 660 ? czy raczej anthem 'wymaga' czegoś ostrzej grającego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts