Skocz do zawartości
Audio Show 2024

Odtwarzacz CD - wersja tania a dobra

maskun

Recommended Posts

Przeważnie DVD jak i bluray wyjścia analogowe traktuje po macoszemu,  byle były.

Raczej zrobione są właśnie ewentualnie jako transporty , cd to jest dodatek .

Ale posiadam model który wymienie na cd bo przymierzam się do kolekcjonowania płyt.

A mówię tu o Philips bd7500mkII w którym przyłożono się do sekcji analogowej jest w necie jego test 

Otrzymałem go uszkodzonego od Przyjaciela ,wiec nie marudzilem,  naprawiłem i gra🤫

Dnia 24.10.2024 o 19:06, Grzesiek202 napisał:

A ja Ci napisze, że do pewnych rzeczy nie warto dopłacać, lub ja ich nie słyszę i drugi raz kupiłbym Dronona DCD 900.

nie ma nic na rynku tanszego i tak dobrego jak  denon 900ne za 1455zl z amazona ktory gra  "analitycznie"  jako transport 

on ma naped taki sam jak w "drozszych" modelach marantza 

nastepne CD ktore go bija kosztuja jednak 4600PLN w gore   

(egzemplarz ktory sluchalem zostal wyprodukowany w lipcu 2024 roku i pochodzil z DE, sluchalem tez sztuki wyprodukowanej w marcu 2024 ktora zostala sprzedana w NL - niemiecka miala wiecej smaru na kieszeni i bardziej "spasowane" gniazdo optyczne  ktore pewnie bylo gorszej jakosci,sztuka holenderska byla bezwonna a niemiecka miala lekki zapach po rozgrzaniu -  dlaczego o tym napisalem? producenci sprzetu robia to samo co ci od nutella i persil  szufladkujac jakosc pomiedzy rynkami sprzedazy)

nie znam cambridge audio cxc ale widzialem relacje w ktorej po rozebraniu  CXC znaleziono tani naped od sanyo z nalepka cambridge co sie pokrywa z zamyslem producenta 

podsumowanie:

zgodze sie z testerem niejakim ogrodnik arkadiusz ze do denona potrzeba specyficznego wzmacniacza by wydobyc z niego jak najwiecej

w moim "tescie" najlepiej grala plyta "zielona adele 30"

9 minut temu, Tomai napisał:

W DVD jednak odtwarzanie CD jest tylko dodatkiem.

robilem testy z odtwarzaczmi UHD bluray  ktore  kosztowaly 2x tyle co denon 900 i wypadaly od niego gorzej 

apdejt:  przypomnialem sobie ze sluchalem tez jednej sztuki z  23 roku kupionej w rtv euro agd  ale ta miala rozwalona szuflade 🤣

grala jednak elegancko 

11 godzin temu, bora902 napisał:

nie znam cambridge audio cxc ale widzialem relacje w ktorej po rozebraniu  CXC znaleziono tani naped od sanyo z nalepka cambridge co sie pokrywa z zamyslem producenta 

Przede wszystkim to się nie znasz na odtwarzaczach CD, sorry za bezpośredniość.
W dzisiejszych czasach, kiedy większość napędów to są chińskie kopie różnych porządnych marek, które kiedyś w napędy zaopatrywały odtwarzacze CD - napęd SANYO to jest synonim jakości, więc to, że Kambodża ma taki napęd to jest tylko na plus. :)

7 godzin temu, Marlin napisał:

Przede wszystkim to się nie znasz na odtwarzaczach CD

podejrzewam ze uzywam odtwarzaczy CD dluzej  niz ty zyjesz  a  techniczne pojecie o nich mam lepsze niz pracownicy sklepow hifi  🤣

napedy sanyo padaja w odtwarzaczach do 2-3 lat wiec nie jest tak jak napisales 

rekordzisci od sanyo nie czytaja plyt po 3-4msc  😂

2 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Pracownicy sklepow hifi (jak to nazwales) nie musza miec technicznego pojecia. Fajnie jakby mieli, ale nie musza :)

maja napewno wieksze niz twoje  wiec nie nalezy tak do konca ich skreslac

10 minut temu, Dedal napisał:

A którzy to ?

napedy sanyo w budzetowej serii odtwarzaczy UHD bluray od panasonic

23 godziny temu, Tomai napisał:

W DVD jednak odtwarzanie CD jest tylko dodatkiem. A w odtwarzaczu CD  jednak CD jest najważniejsze. U mnie dodatkowo bardzo dobrze czyta nawet mocno porysowane płyty.

Jeśli pasuje Ci dźwięk z dvd jako transport to spoko, może poprostu pożycz jakiś dzisiejszy CD , posłuchaj go jako transport , może cos Cię zaskoczy:)

Tylko że to jest dźwięk cyfrowy więc nie może być lepiej gorzej. To tak jakby tłumaczyć że droższy kalkulator liczy lepiej. Albo kalkulator liczy lepiej od zegarka z kalkulatorem bo zegarek jest do mierzenia czasu.

Dźwięk cyfrowy to dźwięk cyfrowy, a dvd czy bd wymaga zdecydowanie szybszego transfery danych niż CD więc na pewno nie jest "gorzej". 

Ale to oczywiściev tylko moje zdanie.

23 godziny temu, Tomai napisał:

W DVD jednak odtwarzanie CD jest tylko dodatkiem. A w odtwarzaczu CD  jednak CD jest najważniejsze. U mnie dodatkowo bardzo dobrze czyta nawet mocno porysowane płyty.

Jeśli pasuje Ci dźwięk z dvd jako transport to spoko, może poprostu pożycz jakiś dzisiejszy CD , posłuchaj go jako transport , może cos Cię zaskoczy:)

Tylko że to jest dźwięk cyfrowy więc nie może być lepiej gorzej. To tak jakby tłumaczyć że droższy kalkulator liczy lepiej. Albo kalkulator liczy lepiej od zegarka z kalkulatorem bo zegarek jest do mierzenia czasu.

Dźwięk cyfrowy to dźwięk cyfrowy, a dvd czy bd wymaga zdecydowanie szybszego transfery danych niż CD więc na pewno nie jest "gorzej". 

Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Edytowano przez mcc64@wp.pl

42 minuty temu, mcc64@wp.pl napisał:

Ale to oczywiściev tylko moje zdanie.

Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

" Nie może być lepiej gorzej".......ale jest🙃.

Polecam sprawdzić na tym samym DAC .

13 minut temu, Tomai napisał:

" Nie może być lepiej gorzej".......ale jest🙃.

Polecam sprawdzić na tym samym DAC .

Jeżeli chodzi o cyfrowy transfer danych to nie dotyczy się tylko audio lecz wszystkiego dookoła. Z teorią że sygnał cyfrowy może się różnic z różnych urządzeń, kabli, jakichś zakłóceń etc (mówimy tu o braku jakiejkolwiek cyfrowej kompresji) możesz równie dobrze twierdzić że wysłałeś pdf-a albo zdjęcie mailem i doszedł na drugi koniec świata w gorszej jakości bo były zakłócenia po drodze albo było wysłane ze słabego komputera.

Strach z taką teorią przelewy bankowe przez internet robić :)

@mcc64@wp.pl

Niestety, ale do końca to tak nie działa, a sprowadzanie zagadnienia do zegarka z kalkulatorem lub kalkulatora jest co najmniej śmieszne i zalatuje ignoranctwem.

Poszukaj sobie tu na forum jest kilka postów o pomiarach w cyfrowych urządzeniach, chyba @MariuszZ to wyjaśniał, możesz też poszukać jak działają protokoły USB Audio o których też kiedyś wspominał @marcinmarcin

Na ASR, guru Amir też robi pomiary urządzeń cyfrowych, czyli zakłócenia,  jitter jakieś znaczenie mogą wykazywać. 

Edytowano przez DiBatonio

A ktos udowodnił,  że te różnice ukazane w pomiarach, jitter, zakłócenia wychwytywane w tych pomiarach , jakikolwiek sprzęt może "zaprezentować " a nasz marnej jakości słuch,  wychwycić?

Są nasze uszy tak czułe, jak ta aparatura pomiarowa?

Forum audio, a tu tylko pomiary tam, jakiś guru itp.

20 minut temu, DiBatonio napisał:

@mcc64@wp.pl

Niestety, ale do końca to tak nie działa, a sprowadzanie zagadnienia do zegarka z kalkulatorem lub kalkulatora jest co najmniej śmieszne i zalatuje ignoranctwem.

Poszukaj sobie tu na forum jest kilka postów o pomiarach w cyfrowych urządzeniach, chyba @MariuszZ to wyjaśniał, możesz też poszukać jak działają protokoły USB Audio o których też kiedyś wspominał @marcinmarcin

Na ASR, guru Amir też robi pomiary urządzeń cyfrowych, czyli zakłócenia,  jitter jakieś znaczenie mogą wykazywać. 

Nie zamierzam nikogo przekonywać to tylko moje zdanie i zaznaczyłem to na początku w pierwszej wypowiedzi. Zegarek z kalkulatorem to było odniesienie do cytowanego "W DVD jednak odtwarzanie CD jest tylko dodatkiem. A w odtwarzaczu CD  jednak CD jest najważniejsze." a nie sprowadzeniem zagadnienia do kalkulatora. Być może brak dokładniejszego doczytania też zalatuje ignoranctwem?

Jeżeli wg Ciebie zakłócenia mają znaczenie to Twoja sprawa i pozostaje tylko kupić drogie CD. O ile te pomiary wykazują, że im drożej tym mniejsze zakłócenia. 

eot

4 godziny temu, mcc64@wp.pl napisał:

Nie zamierzam nikogo przekonywać to tylko moje zdanie i zaznaczyłem to na początku w pierwszej wypowiedzi. Zegarek z kalkulatorem to było odniesienie do cytowanego "W DVD jednak odtwarzanie CD jest tylko dodatkiem. A w odtwarzaczu CD  jednak CD jest najważniejsze." a nie sprowadzeniem zagadnienia do kalkulatora. Być może brak dokładniejszego doczytania też zalatuje ignoranctwem?

Jeżeli wg Ciebie zakłócenia mają znaczenie to Twoja sprawa i pozostaje tylko kupić drogie CD. O ile te pomiary wykazują, że im drożej tym mniejsze zakłócenia. 

eot

Ale panie....!!!!! Twoje zdanie! Słuchałeś? Porownaleś? 

Po raz drugi pytam.  Odpowiesz czy znowu ignorujesz?

Ja napisałem że w DVD CD jest dodatkiem.

Ja w odróżnieniu od Ciebie porównałem obie opcje i wybieram CD. ALE ... dlatego że posłuchałem i wysuwam wnioski.

A Ty co? Kalkulatory?

No jesteś totalnym ignorantem .

Posłuchaj, porównaj , wróć , i pisz ...nie wcześniej .

19 godzin temu, bora902 napisał:

podejrzewam ze uzywam odtwarzaczy CD dluzej  niz ty zyjesz  a  techniczne pojecie o nich mam lepsze niz pracownicy sklepow hifi  🤣

I już pierwszy strzał jak chory w kubeł. :)
A druga część zdania nie lepsza, bo pracownicy sklepów HiFi to nie zawsze gejzery wiedzy.

18 godzin temu, bora902 napisał:

napedy sanyo w budzetowej serii odtwarzaczy UHD bluray od panasonic

Aha, bo napędy CD i BD to to samo...
Chyba za krótko używasz jeszcze odtwarzaczy CD. :)

14 godzin temu, mcc64@wp.pl napisał:

lol - dobre to jest! :D