Skocz do zawartości

Coś do salonu - głównie do grania muzyki

mk1234

Recommended Posts

Witam, mam mały problem, który nie potrafię jakoś ogarnąć sam ze sobą :) 

Myślałem nad czymś grającym do salonu- bardziej do muzyki z telefonu (spotify) i zacząłem się przymierzać do czegoś pokroju Zeppelin lub Formation Wedge - z pkt widzenia estetycznego- ten zeppelin nie zdominowałby salonu - ale jak gra nie wiem totalnie- lubię głębokie basy, słucham raczej popowo/rokowych utworów. Idąc dalej - pomyślałem nad soundbarem (np panorama 3 od B&W, pomijam Devialeta Dione -ehh cena)- jako kompromis miejsca/głośności.

Poszedłem ze swoimi wątpliwościami do sklepu we Wro na odsłuch, ale po moim krótkim wywodzie Pan stwierdził,że soundbar odpada, te bezprzewodowe też, w zasadzie aktywne kolumny od Audio Pro to wszystko co mi od życia trzeba - chyba model A38. W sklepie były wystawione mocniejsze A48 - tych A38 nie było, a na odsłuch nie można było się umówić sprawnie , bo dopiero za kilka dni i to w porach średnio pasujących... czytając forum tu i nie tylko o A48 - zachwytów nie ma a wszyscy w tej cenie piszą,że można lepiej coś uzyskać...

Pytanie jest zatem co wybrać ? salon ma ok 30m2, fajnie byłoby mieć dobrej jakości dźwięk, ale zarazem nie chciałbym przestawiać/podporządkowywać pod słuchanie audio całego salonu rozstawiając multum kabli lub całe systemy nagłośnienia. 

Do do budżetu- kwestia do ustalenia, ale nie chciałbym przesadzać - tak do 5-6k wydaje się być ok, ale jeżeli byłoby coś taniej - nie mam z tym problemu :)

Cześć :) Wszystko zależy konkretnie od efektu, jaki chcesz uzyskać i możliwości. 

Wśród kolumn aktywnych są jeszcze takie opcje jak Argon Audio Forte A55 :) Z klasycznych zestawów warto sprawdzić np. Audiolaba 6000A Play, Argon Audio SA2, czy Denon PMA-900HNE :) Do tego kolumny takie jak, chociażby Pylon Audio Pearl 27, Q Acoustics 3050i, System Audio Saxo 60, czy Dali Oberon 7. Zdecydowanie takie brzmienia też mogą się spodobać, a kabli wcale nie ma aż tak więcej. Na widoku może być ich nawet mniej, bo do każdej kolumny będzie szedł tylko jeden ;) W razie czego zapraszam gorąco do kontaktu i na odsłuchy :) 

19 minut temu, Q21 napisał:

Cześć :) Wszystko zależy konkretnie od efektu, jaki chcesz uzyskać i możliwości. 

Wśród kolumn aktywnych są jeszcze takie opcje jak Argon Audio Forte A55 :) Z klasycznych zestawów warto sprawdzić np. Audiolaba 6000A Play, Argon Audio SA2, czy Denon PMA-900HNE :) Do tego kolumny takie jak, chociażby Pylon Audio Pearl 27, Q Acoustics 3050i, System Audio Saxo 60, czy Dali Oberon 7. Zdecydowanie takie brzmienia też mogą się spodobać, a kabli wcale nie ma aż tak więcej. Na widoku może być ich nawet mniej, bo do każdej kolumny będzie szedł tylko jeden ;) W razie czego zapraszam gorąco do kontaktu i na odsłuchy :) 

A co sam byś wziął ?

40 minut temu, Q21 napisał:

Saxo z Audiolabem lub Oberony z Argonem, ale ja mogę mieć całkiem inny gust niż Twój ;) 

gdyby można to było przetestować w warunkach domowych, ale nie chciałbym kupować i zwracać (do 14 dni) jak byłoby coś nie tak... z muzyką ciężej jest podebrać na oko, tylko na oko :) 

wiem,że wzmacniacz osobno jest bardziej perspektywistyczny

JAk chcesz taki mały system to Naim Muso albo Cambridge EVO one.

Kiedys fajnie grał soundbar Focala ale nie mają go już w ofercie. Może rynek wtórny.

Albo Sonos? Chodź moim zdaniem te dwa pierwsze grają w stereo lepiej.

Ewentualnie dwa monitory. Bo co to za problem je postawić no i będzie prawdziwe stereo.

Dnia 24.10.2024 o 08:07, Piotr Sonido napisał:

JAk chcesz taki mały system to Naim Muso albo Cambridge EVO one.

Kiedys fajnie grał soundbar Focala ale nie mają go już w ofercie. Może rynek wtórny.

Albo Sonos? Chodź moim zdaniem te dwa pierwsze grają w stereo lepiej.

Ewentualnie dwa monitory. Bo co to za problem je postawić no i będzie prawdziwe stereo.

Co do Naim - nawet używka 2gen to ok 3,5k ... wygląda fajnie ale nie miałem z nim nic wspólnego 

Nie wiem czy nie lepszym (wiadomo,że zupełnie innym)  podejściem ku któremu się skłaniam to Denon 900hne + jakiś głośnik.

Tak. Moim zdaniem to lepsze wyjscie jesli masz gdzie te kolumny postawić.

Akurat uwżam że lepiej dołozyć do Marantza PM 7000n póki jeszcze jest. Do niego wtedy kolumny za 3500 zł wiec zostaje budżet.

Monitor Audio Bronze 500 / Qacoustic 3050 / KEF Q 750

A jesli Denon tak ci chodzi po głowie model 900 to o niego tez da się dobrać oczywiscie kolumny :)

Dnia 28.10.2024 o 06:47, Piotr Sonido napisał:

Tak. Moim zdaniem to lepsze wyjscie jesli masz gdzie te kolumny postawić.

Akurat uwżam że lepiej dołozyć do Marantza PM 7000n póki jeszcze jest. Do niego wtedy kolumny za 3500 zł wiec zostaje budżet.

Monitor Audio Bronze 500 / Qacoustic 3050 / KEF Q 750

A jesli Denon tak ci chodzi po głowie model 900 to o niego tez da się dobrać oczywiscie kolumny :)

Pytanie- jak bardzo będzie duża różnica pomiędzy nimi - bo jak rozumiem od strony platformy wszystko sieciowo jest to samo, ale dzwiękowo- jest między nimi różnica ?

już pomijam co pod nie dopasować - no idea.

8 godzin temu, mk1234 napisał:

Pytanie- jak bardzo będzie duża różnica pomiędzy nimi - bo jak rozumiem od strony platformy wszystko sieciowo jest to samo, ale dzwiękowo- jest między nimi różnica ?

Mówisz o PM7000n i PMA900ne?

Tak platforma Heos jest dokładnie taka sama.

Denon gra mniej liniowo. Marantz jest wzmacniaczem bardziej melodyjnym, z lepsza średnica. Aczkolwiek może mniej rozrywkowym tez.

No i powinieneś zacząć od kolumn. Tak będzie łatwiej.

11 godzin temu, mk1234 napisał:

Czysto teoretycznie są to urządzenia z różnych półek cenowych, przynajmniej bazowo. Denon to granie ciemniejsze, z jednej strony spokojniejsze, z drugiej znowu z mocniejsyzm wypełnieniem na basie. Ale jak napisał Piotr, najlepiej będzie zacząć od kolumn i potem dobierać wzmacniacz :) 

23 godziny temu, mk1234 napisał:

A może zerkniesz jeszcze na Yamahę RN800? :)

https://www.tophifi.pl/multiroom/musiccast/yamaha-musiccast-r-n800a.html

Spróbuj poszukać Marantz PM7000n w zestawie z kolumnami. Może zmieścisz się w budżecie. Jest to schodzący z rynku model, który zwłaszcza teraz jest jak najbardziej wart swojej ceny.

Pm7000n to teraz jakieś 3.7k, nowe KEF Q3 meta 3k. Uderzyć po sklepach i negocjować .

Edytowano przez Walezy

Dnia 31.10.2024 o 12:27, mk1234 napisał:

Ja myślałem o odwrotnym działaniu - najpierw wzmacniacz, później kolumny :)

to jestem zgubiony ..... :(

Tak jest trudniej. Zacząć od kolumn jest łatwiej.

Gdzie się zgubiłeś?

45 minut temu, Walezy napisał:

Pm7000n to teraz jakieś 3.7k,

3000 zł chodzi.

45 minut temu, Walezy napisał:

nowe KEF Q3 meta 3k

Znasz?

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak jest trudniej. Zacząć od kolumn jest łatwiej.

Gdzie się zgubiłeś?

Teorie są 2 - jedna mówi o kolumnach podbieranych pod wzmacniacze a inna- wzmacniacze pod kolumny- ten marantz jest do wyrwania do 3ki , denon 900hne - do 2000 używkę można dostać, wspomniany wyżej yamaha- poza budżetem raczej...

co do kolumn - nie mam pojęcia co ew wybrać totalnie.

Dnia 2.11.2024 o 10:28, Walezy napisał:

Nowych Q3 nie słuchałem jeszcze. 

No ja też nie. Dlatego może wstrzymajmy się do polecania ich do tego momentu?

Bo pytanie czy obroni się wzrostem ceny.

Dnia 2.11.2024 o 15:44, mk1234 napisał:

Teorie są 2 - jedna mówi o kolumnach podbieranych pod wzmacniacze a inna- wzmacniacze pod kolumny- ten marantz jest do wyrwania do 3ki , denon 900hne - do 2000 używkę można dostać, wspomniany wyżej yamaha- poza budżetem raczej...

co do kolumn - nie mam pojęcia co ew wybrać totalnie.

No to ci mowie łatwiej jest wybrac kolumny a potem wzmacniacz do nich. Tak jest szybciej. łatwiej. Taniej.

PM7000n to rewelacyjny model obecnie. W cenie 3K top wyborów.