Skocz do zawartości

Wkładka MC + Rotel RA-01

Recommended Posts

Witam. Mam gramofon Denon DP-57L + ortofon blue, wzmacniacz Rotel-RA01 i głośniki paradigm monitor 3v3. Chciałbym spróbować z wkładkami MC.

Moj Rotel nie obsluguje wkładek MC.

Moje pytania:

1. Jaką wkładkę wybrać na poczatek?

2. Kupić preamp do wkładek MC? Jeśli tak to jaki?

3. Może wymienić wzmacniacz na obsługujący wkładki MC? Jestem zadowolony z tego rotela i wolałbym go zostawić.

Budżet: wkładka do 1000zł, wzmacniacz jeśli muszę wymienić - do 3000zł, przedwzmacniacz jeśli rotel zostaje - do 1500zł.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady w temacie.  

Cześć :) Budżet nieco mały na wkładki MC niestety, ale jedną popularną opcją jest AT-OC9XEB. Drożej jest Hana EL, bardzo fajna opcja jeśli miałbyś szansę dołożyć. 

Z przedwzmacniaczy warto sprawdzić iFi Audio ZEN Phono 3 (obsługuje MM i MC), a także Rega Fono MC MK4 :) Oba brzmiące bardzo dobrze, iFi z większą werwą, Rega ma więcej barwy ;) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch :) 

Pozornie nie na temat, ale to naprawdę istotna sprawa.

Proszę zwracać uwagę tylko na oceny, które zawierają wyłącznie dokładny opis nie tylko na jakim sprzęcie były oceniane (przedwzmacniacz, wzmacniacz, kolumny, ustawienia, akustyka), ale na jakich płytach i z jakiego roku, wydania pochodziły. Płyty analogowe potrafią się bardzo różnić. Ten sam tytuł wydany w różnych latach może diametralnie inaczej grać, a co dopiero różne, niewymienione z nazwy w ocenie tytuły. Ogólnie inaczej brzmią tytuły współczesne, inaczej sprzed 30 lat, inaczej te sprzed 50 lat, a jeszcze inaczej te z lat sześćdziesiątych.

Stąd dyskusje, która wkładka jest lepsze, są chybione. Ogólnie można powiedzieć o różnicach we wkładkach różnych technologii.

Obecnie mam ortofon blue. Staram się słuchać z płyt wydanych w roku wyjścia albumu/singla. Najstarsze których słucham sięgają końcówki lat 70tych. Uwielbiam 80te - synth pop, electro-pop, elektronika, R&B, Soul...Chcę spróbować z wkłądkami MC i chciałem zasięgnąć porady zanim wywale 2 klocki na wkładke bo jestem zielony w temacie. 

Kupiłem do tego mojego rotela RA-01 przedwzmacniacz tez Rotela RQ-970BX żeby obsłużyć wkładki MC. Teraz czas na wkładkę. W dźwięku zależy mi na dobrej separacji basu, bas ma być w tle tylko wtedy gdy faktycznie jest potrzebny - nie lubie jak dominuje. Ponadto na wyraźnym środku i dynamice dźwięku. Zależy mi na tym, żeby wkładka wyciągnęła to co najlepsze z płyty. Lubię gdy każdaa płyta gra inaczej - najgorsze co może mnie spotkać to pojawiający się wspólny mianownik we wszystkich słuchanych płytach. Dźwięk ma być jak najbardziej zblizony do oryginału - wiernie odtworzony. Wydaje mi się, że to, że używam monitorów studyjnych pomaga mi osiągnąć zamierzony cel.  Ten zestaw ma tak grać. Oczywiście, -wiem, moj budźet nie jest wysoki niemniej jednak w moich widełkach jest wybór. 

W przyszłości będę chciał złożyć coś z głośników DALI Icon 7 + AKAI  AM 2950 -  ale to przyszłość.

Edytowano przez Przemysław

@Przemysław jeżeli chodzi o preamp, to w budżecie zmieści się Vincent PHO 300 (osobne pudełko z solidnym zasilaczem, obsługuje wkładki MM i MC). IFI Audio Zen wspomniane przez @Q21 też jest jak najbardziej spoko. Można też poszukać używki LAR LPS. Na OLX widziałem teraz jedną sztukę, ale o kilka stówek przekracza budżet :/

Z wkładką MC do 1000 zł to już będzię trudniejszy temat :) Albo trzeba doskładać parę stówek na HANĘ, albo sprawdzić czerwonego Ortofona Quintet i podstawową AT-OC9. Do tego dochodzi opcja poszukania używanej wkładki MC, tylko to już jest obarczone jakimś tam ryzykiem.

Kierowałbym się przy wyborze wkładki rodzajem szlifu igły. Szlify typu Shibata i microline są bardziej precyzyjne, stąd droższe czasem znacznie. Maja jednak jeszcze tę zaletę, że mają mniejszy nacisk na jednostkę powierzchni rowka, czyli mniej zużywają płyty. Wybór Shibaty czy microline w przypadku wkładki MC będzie istotny. Szlifu już bez wymiany wkładki nie da się wymienić. Do tego rodzaju szlifów potrzebne jest już bardzo precyzyjne ustawienie także za pomocą płyty testowej. Trzeba także znać parametry ramienia gramofonu.

Co do przedwzmacniacza polecam wybór takiego, który pozwoli dość swobodnie wybrać obciążenie zarówno rezystancyjne jak i pojemnościowe wkładki. To pozwala na dostrojenie się do danej wkładki.

P.S. Wkładki jako urządzenia mechaniczne potrafią inaczej grać jako nowe, a inaczej po kilkudziesięciu godzinach grania.

Co do przedwzmacniacza - to Przemysław już go ma "Kupiłem do tego mojego rotela RA-01 przedwzmacniacz tez Rotela RQ-970BX żeby obsłużyć wkładki MC"

Więc teraz można się skupić na kwestii wkładki - i czekamy na odpowiedź, czy kwota może trochę urosnąć (np. proponowana wkładka Hana EL).

Pozdrawiam