Skocz do zawartości

Wzmacniacz w okolicach 2000 PLN

D-Art

Recommended Posts

Może ci się przyda:

Mam Marantza 6006 z Cantonami ergo 702 dc. W kilkunastometrowym pomieszczeniu. Muz. klasyczna 95 proc. Gra to wszystko raczej dość jasno/umiarkowanie jasno - mi to pasuje. Wg mnie wokale są całkiem neutralne, bliskie. Jest analityczność, muzyka dawna mi tu szczególnie ładnie brzmi (np. separacja, wybrzmienia niuansów). Podłączałem też Nada c356bee do w/w cantonów i stwierdziłem, że większej różnicy nie ma - czy to na wysokich, czy to niskich tonach, na rozdzielczości, brzmieniu. Zostawiłem marantza. Porównywałem niektóre ulubione utwory muz. dawnej na sprzęcie canton ergo 900 dc + primare (dość mocny wzmacniacz to był, ale nie pamiętam, który model) z moim. I stwierdziłem, że w tych kwotach, to nie mam do czego za bardzo się przyczepić mojego sprzętu i czegoś większego mu zarzucić (choć, przyznam, na moim połączeniu bas nie był taki dokładny, punktowy, choć na moje potrzeby dot. klasyki, wybrzmiewa satyskacjonujaco).

Dnia 30.10.2024 o 18:43, D-Art napisał:

Będę miał na próbę Arcama SA10w dobrej cenie, proponowano mi m. in. Marantza 6007, Atolla in50, Rotela a8, coś tam z Cambridge. Znalazłem ciekawy opis Rega Brio.

Na forum czasem ktoś wspominał, że cambridge raczej jaśniejszy od marantza. Prawda to?

Tak sobie siedzę i myślę. 🤔 

A może za bardzo kombinuję? A co, gdybym po prostu wziął Wiima Amp Pro? I tak używam ich streamera i aplikacji. A wszystko miałbym w jednym w tej samej cenie i z pewnością wygodę obsługi. Tylko najważniejsze - jak to brzmi?

WAP na ASR miał dobrą recenzję, SA10 nie znalazłem. Wiem, że same pomiary niekoniecznie przekładają się na dźwięk, ale też o czymś świadczą.
Czy lepiej brać pełnowymiarowy wzmak, czy nie patrzeć na to? W środku Arcama i tak głównie powietrze, widziałem wnętrze na fotkach.

Jak wyglądałoby takie porównanie między testowanym przeze mnie Arcamem SA10 + Wiim Pro Plus a właśnie Wiim Amp Pro?
Co sądzicie? 😊

Edytowano przez D-Art

Dnia 31.10.2024 o 09:51, D-Art napisał:

Brzmieniowo trudno powiedzieć, bazując tylko na recenzjach, ale tu chyba wyżej jest Marantz

No nie powiedział bym.

7 godzin temu, D-Art napisał:

Tak sobie siedzę i myślę. 🤔 

A może za bardzo kombinuję? A co, gdybym po prostu wziął Wiima Amp Pro? I tak używam ich streamera i aplikacji. A wszystko miałbym w jednym w tej samej cenie i z pewnością wygodę obsługi. Tylko najważniejsze - jak to brzmi?

WAP na ASR miał dobrą recenzję, SA10 nie znalazłem. Wiem, że same pomiary niekoniecznie przekładają się na dźwięk, ale też o czymś świadczą.
Czy lepiej brać pełnowymiarowy wzmak, czy nie patrzeć na to? W środku Arcama i tak głównie powietrze, widziałem wnętrze na fotkach.

Jak wyglądałoby takie porównanie między testowanym przeze mnie Arcamem SA10 + Wiim Pro Plus a właśnie Wiim Amp Pro?
Co sądzicie? 😊

To jaka będzie różnica względem Q5pro?

Tyle że bedziesz miał fajna funkcjonalnosć wbudowaną w urzadzenie. Nie wiem czy Wiim nawet nie bedzie grał słabiej przy głosniejszym graniu.

Spróbować możesz.

Ale zgadzam się  Arturem ktory na poprzedniej stronie powiedział że Ty chyba lubisz taki nalot klasy D.

Zasadnicze pytanie sląd zatem pomysł na wymianę.

Q5 Pro dobrze gra, ale brakuje mu dynamiki. Być może ma zbyt mały zapas mocy. Wiim tego ma sporo więcej. 
Tu mało brakowało, a zostałyby małe Fosi, bo to potwory i to czuć i miały fajne brzmienie mimo podpięcia Wiima Pro Plus jako pre. Ale niestety bardzo awaryjne. 

Co do SA10 jestem bliski zostawienia go u siebie bo jest całkiem całkiem. Ale waham się bo wokale potrafią być w nim prawie namacalne, da się go słuchać bez zmęczenia, lecz mam wątpliwości co do precyzji basu.
A z drugiej strony sprzedawca może mi go sprzedać za 2k. Z taką ceną kusi zdecydowanie. Za wygląd też ma plusa, ale nie wygląd gra, choć jest też istotny.

Jednak brzmieniowo chyba nie ma tego efektu wow, bo już o nic bym Was nie pytał. Niby fajnie ale chyba czegoś brak, bo narobiłem kilka różnych ustawień korekcji i jeszcze będę wszystkie odsłuchiwać. Czyli nie mogę znaleźć „złotego środka”. 

Rega Brio. Może to być dobry pomysł, podoba mi się, ale muszę trochę dołożyć ponad plan. Mam jeszcze chwilę na przemyślenia, bo mam Arcama do środy 🙂

2 godziny temu, stach_s napisał:

Kup Rega Brio

Rozumiem, że masz wiedzę na jego temat. Zauważyłem, że od strony brzmieniowej zbiera same pochwały i  nie ma negatywnych uwag. To bardzo dobrze 🙂 

Ale mam pytanie, czy on może pracować długotrwale? To klasa AB, a jest dość kompaktowy. Jak u niego wygląda odprowadzanie ciepła? U mnie wzmak to centrum wszystkiego i pracuje wiele godzin w ciągu dnia

Drugie pytanie dotyczy zgłaszanego przez niektóre osoby szumienia czy buczenia w głośnikach. Podobno dlatego nie był recenzowany w ASR. Czy to prawda? 🙂 

Edytowano przez D-Art

Moi Drodzy, sprawa się wyjaśniła w stosunku do Arcama SA10. Po prostu podpiąłem mojego starego SMSL-a Q5 Pro 🙂 

Oczywiście korekcję PEQ już miałem w pamięci Wiima, coax podpięty i od razu Diana Krall. Żeby nie było, że jestem stronniczy.

I czego ja chciałem od mojego Q5? Ale jaja! Diana pięknie mi tu śpiewa, blaszki i szczoteczki pięknie jeżdżą,, basy punktowe i niskie a lokalizacje co do centymetra. Chyba nie zdawałem sobie sprawy, że ta "mydelniczka" aż tak gra. A mój ulubiony remix Depeche Mode zjeżdża uderzeniem basu poniżej podłogi, jak nie przymierzając pocisk z granatnika Komendanta Głównego Policji.

Z pewnością klasyczne wzmacniacze z zakresu podstawowego mają tu problem. SA10 wraca do sklepu. Poza wyglądem brak argumentów. Chyba jestem skazany na wyższą półkę grania w klasie AB, albo iść dalej we wzmaki cyfrowe (tu chyba stawkę dopiero otwiera Lyngdorf TDAI-1120) albo dobrą analogową klasę D, żeby zmieścić się w budżecie.

Ale na razie "na tapecie" Rega Brio? 🙂 

Chciałbym komuś wysłać szampana za dobrą radę. Serio 🙂 

Edytowano przez D-Art

Lepsze jest wrogiem dobrego 🙂 Po prostu już dojrzałem do jakiejś zmiany. Włączył się we mnie pęd do jakiegoś progresu. Muszę, inaczej się uduszę 😉 

Wiem, że moja "mydelniczka" to śmieszny sprzęcik, który ma swoje ograniczenia i za który dzisiaj wziąłbym może ze 350 zł. Chociaż nie wiem, czy nie będzie miał u mnie dożywotki jako drugi wzmak lub awaryjny zapas jakby co. Gdyby miał więcej mocy i dynamiki oraz chyba jednak takiej "analogowej?" cieplejszej muzykalności i wypełnienia przestrzeni-powietrza dźwiękiem, to nie byłoby o czym gadać. Zapewne gdyby miał lepszej jakości filtry rekonstrukcyjne na wyjściach głośnikowych, to kto wie?

Na pewno są dużo lepsze i lepiej brzmiące konstrukcje i nasłuchałem się takich na AVS. To dlatego "strzelił mi bezpiecznik" i włączyła się żądza zmiany 🙂 

Ten kierunek to chyba jest przyszłość:

IMG_0974.jpeg

Edytowano przez D-Art

10 minut temu, JacekWoy napisał:

Daj znać jak wrażenia z Brio. Ciekawi mnie jakie będziesz miał spostrzeżenia. 

Btw, czy ktoś tu ma internet od netii i używa tidala? U mnie dziś co chwilę przerywa i nie da się słuchać, problem jest ewidentnie tylko z tidalem.

Tak. Rzeczywiście jest jakiś problem.

39 minut temu, JacekWoy napisał:

Daj znać jak wrażenia z Brio. Ciekawi mnie jakie będziesz miał spostrzeżenia. 

Btw, czy ktoś tu ma internet od netii i używa tidala? U mnie dziś co chwilę przerywa i nie da się słuchać, problem jest ewidentnie tylko z tidalem.

Potwierdzam, Tidal się tnie. 

Jeszcze jest jeden kandydat przed Lyngdorfem. SMSL VMV A2. Też mnie kusi, ale prawie 5k trzeba odłożyć.

A znacie jeszcze jakieś wzmaki cyfrowe, tzw. PowerDAC (nie klasa D)?

Ooo Arturze, chyba idziemy w dobrym kierunku 🙂 Coraz bardziej mi się to podoba. Lubię nieoczywiste i niepopularne rozwiązania, które mogą spowodować opad szczęki 😉  Niestety, ten produkt jest wycofany ze sprzedaży. Szkoda.

Zastanawiam się tylko a propos zakupów za granicą, jak u nich wyglądają kwestie gwarancji czy zwrotów. Gdy kupuje się w Polsce, jakoś prościej to wygląda (chyba). Czyli czy za wszelką cenę szukać taniej, czy ponarzekać ale dać zarobić polskiemu sprzedawcy?

Edytowano przez D-Art

Pewnie dlatego, że nazwa niepopularna i chińska. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że znane marki jadą na renomie i tną koszty. 
Nie wiem czy ktoś się obrazi, ale mój wzmak wielkości dwóch paczek papierosów rozjechał na miazgę uznanego Arcama. Właśnie go słucham.

Oczywiście to moja subiektywna ocena na bazie mojego systemu w moim pomieszczeniu i na bazie mojego gustu. Ale precyzja grania totalnie na innym poziomie.
Gdybym „flaki” mojego maluszka wsadził w elegancką standardową obudowę ze szczotkowanego aluminium, to niejeden mlaskałby z uznaniem.

Dochodzę do wniosku, że do kwoty 4-5k tylko wzmaki cyfrowe albo klasy D. Klasyczne analogowe (nowe) żeby brzmiały sensownie, muszą być kosztowne.
Dziękuję za kolejną propozycję Xindaka bo już był proponowany, przyjrzę się 🙂👍🏼

A takie coś na Hypex NCore? W zasadzie wszystkomający. Ma dodatkowo wejście XLR, wyjście pre i wejście na końcówkę mocy, a nawet trigger.

https://www.audiophonics.fr/en/integrated-amplifiers/audiophonics-ap310-p250nc-nc252mp-p-18970.html

Albo końcówka mocy stereo:

https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifiers/audiophonics-ap300-s250nc-class-d-stereo-power-amplifier-ncore-nc252mp-2x250w-4-ohm-p-18419.html

Albo taniej:

https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifiers/audiophonics-mpa-s250nc-xlr-power-amplifier-class-d-stereo-ncore-nc252mp-2x250w-4-ohm-p-14185.html

Mają ciekawe urządzenia, ale chyba mało znane. Już była taka propozycja 🙂 

Edytowano przez D-Art

5 godzin temu, D-Art napisał:

Jeżeli dobrze pamiętam taką lub podobną  końcówkę ma lub miał @MariuszZ jakiś  czas temu opisywał jak to gra z Klipsch Heresy.

Edytowano przez RLC2