fantazja13 Napisano 31 października 2024 Napisano 31 października 2024 Cześć, powoli zastanawiam się nad zmianą kolumn więc szukam pomocy na forum Aktualnie gra u mnie CXA81 + Acoustic Energy AE120 - nie były moim idealnym wyborem ale trafiły się w promocyjnej cenie więc chwilę pograły. Źródło to streaming z Wiim Pro, muzyka której słucham mocno zróżnicowana, przez klasykę, metal, rock i co tam jeszcze się nasunie - nie mam jednego wybranego gatunku/klimatu. Pomieszczenie ok 19m2, ustawienie niestety niezbyt fortunne - jedna kolumna stoi w rogu pokoju. Żeby ułatwić wszelkie porady napiszę co mi się podoba w aktualnym zestawie a czego mi brakuje. Z plusów - podoba mi się detaliczność aktualnego zestawu, fajnie to brzmi z klasyką (gorzej z kiepsko zrealizowanym metalem). Od nowych kolumn oczekuję także sporej detaliczności ale "o poziom wyżej" w jakości - tak aby przy gorszych nagraniach nie kuło w uszy. Ze względu na kiepskie ustawienie w pokoju i mody pomieszczenia zależy mi na raczej szczupłym basie ale może nie aż tak jak w aktualnym zestawie - na pewno nie chce czegoś grającego zbyt mocnym basem rozlewającym się po pokoju. Czego mi brakuje obecnie - lepszej średnicy. W AE120 jest krótko mówiąc raczej słaba, tutaj szukam największego upgrade'u. Ale też nie chce przesiadać się na super muzykalny zestaw do plumkania Co do typu kolumn - ze względów estetycznych najchętniej chciałbym aby to były małe i wąskie podłogówki jak obecnie ale nie zamykam się na opcje podstawkowych. Dodatkowym plusem byłaby możliwość dokupienia w przyszłości głośnika centralnego KD z tego samego zestawu. Najważniejsza kwestia czyli budżet - jak w tytule chciałbym się zamknąć w 8k (dla ew. podstawkowych razem ze standami). Chciałbym do odsłuchów ograniczyć ilość do 2-3 zestawów, na razie do głowy przyszły mi takie opcje (głownie kryterium cenowe): Pylon Diamond 25 Audiovector QR3 Carina FS247.4 Z podstawkowych Monitor Audio Gold 100 Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 31 października 2024 Napisano 31 października 2024 Miałem AE120 prawie dwa lata. Podłącz je pod lampę lub nawet hybrydę i zobaczysz jak graja średnica. Cambridge z AE to złe połączenie. 1 Odpisz, cytując
fantazja13 Napisano 31 października 2024 Autor Napisano 31 października 2024 Miałem okazję ich posłuchać przez chwilę z lampą ale póki co nie planuje wymiany wzmacniacza - a jeśli bym planował to raczej na inną elektronikę z bypassem do kina domowego Odpisz, cytując
Q21 Napisano 31 października 2024 Napisano 31 października 2024 Cześć Jeśli zależy Ci na detalu i względnie małej ilości basu, to odpuściłbym Diamondy 25. One lubią zagrać mocniej dołem, choć do CXA fajna para. Gdybyś miał okazję sprawdzić je w sklepie, to warto QR3 zagrają znowu mocno górą, zwłaszcza z CXA. Może być ostro, co nie każdemu pasuje. Sprawdziłbym za to bardzo ciekawe Vienna Acoustics Haydn SE Signature, Buchardt Audio S400, KEF R3 Meta. Z podłogówek Rega AYA, Polk R600, może Q Acoustics 5040 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 31 października 2024 Napisano 31 października 2024 (edytowany) 5 godzin temu, fantazja13 napisał: Pylon Diamond 25 Audiovector QR3 Carina FS247.4 Monitor Audio Gold 100 Miałem kiedyś CXA81. Uważam, że do Twojego metrażu mogłyby wystarczyć monitory z serii Diamond, które już i tak mają sporo basu, za to z jego kontrolą jest trochę gorzej. Średnica gęsta - może się podobać w tym zestawieniu, choć raczej za sprawą barwy niż przejrzystości. No, ale w podanym budżecie można lepiej. Cariny z CXA81 też znam tylko w wersji podstawkowej - to z kolei grało u mnie zaakcentowanymi skrajami. MA Gold 100 - już lepiej, łączą pewne zalety podstawkowych Carin i Diamondów, ale z CXA81 wciąż będzie moim zdaniem za mało środka, a za dużo basu i trochę też za dużo góry. Chociaż to połączenie można ewentualnie sprawdzić, bo ich góra jest b. efektowna. Osobiście zamiast podłogówek celowałbym w dobre monitory. Albo takie z zaakcentowaną średnicą (jeśli CXA81 ma zostać) albo po prostu jak najlepsze w swojej cenie (z myślą o wymianie pieca w przyszłości). W budżecie 8k jest już w czym wybierać i dostaniesz w tej cenie lepsze przetworniki niż w podłogówkach. A wśród używanych, to już w ogóle można szaleć. Edytowano 31 października 2024 przez Rafał S 1 1 Odpisz, cytując
fantazja13 Napisano 1 listopada 2024 Autor Napisano 1 listopada 2024 14 godzin temu, Rafał S napisał: Osobiście zamiast podłogówek celowałbym w dobre monitory. Albo takie z zaakcentowaną średnicą (jeśli CXA81 ma zostać) albo po prostu jak najlepsze w swojej cenie (z myślą o wymianie pieca w przyszłości). W budżecie 8k jest już w czym wybierać i dostaniesz w tej cenie lepsze przetworniki niż w podłogówkach. CXA na jakiś czas zostaje ale na pewno z czasem będę chciał go zmienić na coś z bypassem HT. Więc chcę wybrać coś na tyle uniwersalnego żeby dalej mogło grać po zmianie wzmacniacza a jednocześnie co będzie sprawiać przyjemność z cambridgem. Nie chcę zmienić kompletnie sygnatury mojego zestawu, mi się calkiem podoba jak to gra - po prostu chcę żeby było o poziom wyżej Co do MA Gold 100 - z wielu opisów na forum i nie tylko wywnioskowałem że to jest coś co może mi podpasować właśnie ze względu na ich górny zakres który wszyscy chwalą. Dodatkowy + za centralny głosnik KD do zestawu. KEF R3 Meta z opisów też wydawały mi się niezłym kandydatem. Pytanie czy w podłogowych bas nie będzie jednak lepszy/pełniejszy? Czy może wyższej klasy podstawkowe nadrabiają mniejszy rozmiar przetwornikami? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 listopada 2024 Napisano 1 listopada 2024 (edytowany) 33 minuty temu, fantazja13 napisał: Pytanie czy w podłogowych bas nie będzie jednak lepszy/pełniejszy? W ogólności - tak. Ale czy w 19m2 i z jedną kolumną w rogu, to nie wiem. Dobry monitor może dać lepszą stereofonię (dokładniejsze obrazowanie / lokalizację źródeł pozornych) i szlachetniejszą barwę niż podłogówka w tej cenie. Pełniejszy bas dostaniesz jednak zwykle z większego przetwornika w większej obudowie. Ale "pełniejszy" nie musi być lepszy. W 19m2 rezonans pomieszczenia przypada pewnie gdzieś ok. 40-42Hz. Jeśli podłogówki schodzą poniżej tego ze spadkiem o 3dB, to mogą już u Ciebie zadudnić (dźwięki no częstotliwości rezonansowej będą wzmocnione prze pomieszczenie o kilka-kilkanaście decybeli). Niestety nie dotyczy to tylko podłogówek - np. wspomniane MA Gold 100 też schodzą dość nisko. Wypożycz od kogoś Umika, zrób podstawowe pomiary REW-em (znajdziesz filmiki na YT) i będziesz wiedział na czym stoisz. Albo przynajmniej posłuchaj u siebie przed zakupem. Edytowano 1 listopada 2024 przez Rafał S 2 Odpisz, cytując
fantazja13 Napisano 1 listopada 2024 Autor Napisano 1 listopada 2024 Odsłuch u siebie przed zakupem będę robił - nie dopuszczam innej możliwości W planach jest też adaptacja akustyczna na ścianie za kolumnami co mam nadzieje poprawi odrobinę sytuację w kwestii niskich częstotliwości. Jak mam do wyboru pełniejszy bas vs. lepsza stereofonia to zdecydowanie wybieram bramkę nr 2. Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 1 listopada 2024 Napisano 1 listopada 2024 Dnia 31.10.2024 o 11:56, fantazja13 napisał: Chciałbym do odsłuchów ograniczyć ilość do 2-3 zestawów Zapomnij, koledzy dorzucą kolejnych 15-20 paczek do przesłuchania. Odpisz, cytując
Recommended Posts