Skocz do zawartości

Jakie kolumny Denon DRA-900H

DominoDominik

Recommended Posts

• 1 month later...

Cześć. Jestem nowy na tym forum i jestem laikiem w sprawach audio. Mam pytanie i przypuszczam, że od Was otrzymam odpowiedź. Dotyczy ono Denona DRA 900h aczkolwiek jest też bardziej ogólne. Z tego co czytam w internecie to moc wzmacniacza powinna być nieco wyższa od mocy głośników. Często natykam się jednak na sugestię głośników Klipsch R-800F do tego amplitunera. Głośniki te mają moc 160W przy 8ohm a denon 100W przy 8ohm. Czy nie jest on zatem za słaby?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dnia 29.01.2025 o 14:49, antropolog napisał:

jestem laikiem w sprawach audio

Expand  

A szkoda, bo to interesujący obszar badań w ramach antropologii kulturowej. ;) Wracając do pytania dot. kolumn Klipsch R-800F: zauważ, że ich skuteczność to według producenta 98 dB. Więc te 160 watów byłoby konieczne tylko do nagłaśniania hali garażowej. Ten Denon ma dość mocy, osobna kwestia to jego jakość, na ten temat się nie wypowiem (zawsze można lepiej).

Edytowano przez Rafał S

Dnia 29.01.2025 o 15:09, Rafał S napisał:

A szkoda, bo to interesujący obszar badań w ramach antropologii kulturowej. ;) Wracając do pytania dot. kolumn Klipsch R-800F: zauważ, że ich skuteczność to według producenta 98 dB. Więc te 160 watów byłoby konieczne tylko do nagłaśniania hali garażowej. Ten Denon ma dość mocy, osobna kwestia to jego jakość, na ten temat się nie wypowiem (zawsze można lepiej).

Expand  

Dzięki za odpowiedź. Niestety budżet jest ograniczony stąd ten denon. Dopytam w takim razie jeszcze o Onkyo TX8470 czy byłby wyborem lepszym.

• 1 month later...

Hej, co sądzicie o podłączeniu do Denon DRA-900H głośnikoó Sony SS-X30ED? Mieszkam w kraju gdzie jest stosunkowo słaba dostępność sprzętów, a ceny są kosmiczne. Boje się wieźć głośniki w samolocie (ze wzgledu na ich wrażliwość na uderzenia). Mam możliowść kupienia z drugiej ręki właśnie te głośniki Sony, które wydaja się mi całkiem dobrym sprzętem, ale pytanie, czy właściwym do połączenia z Denon? Dodam jeszcze ze jestem typowa Grażyna, a Denon to jest moj pierwszy amplituner. Wybrałam go, ze wzgledu na funkcjonalność - możliwośc podłączenia kina domowego i odsłuchu muzyki na słuchawkach BT.  

Edytowano przez Grazyna

Dnia 26.03.2025 o 08:48, Grazyna napisał:

Hej, co sądzicie o podłączeniu do Denon DRA-900H głośnikoó Sony SS-X30ED?

Expand  

niesyety kolumn nie znam. Amplituner przecietny ale funkcjonalny.

Mieszkam w kraju gdzie jest stosunkowo słaba dostępność sprzętów, a ceny są kosmiczne

Expand  

Polska czy Monaco?

Wybrałam go, ze wzgledu na funkcjonalność - możliwośc podłączenia kina domowego i odsłuchu muzyki na słuchawkach BT.  

Expand  

kina domowego? Jak?

Dnia 27.03.2025 o 06:32, Piotr Sonido napisał:

niesyety kolumn nie znam. Amplituner przecietny ale funkcjonalny.

Polska czy Monaco?

kina domowego? Jak?

Expand  

Islandia :)

Po przekopaniu sie przez artykuly dotyczace doboru glosnikow do amplitunerow finalnie zakupilam male monitory Paradigm Atom. Mialam takze do wyboru Dali Rubicon 2, ale roznica w cenie byla 10 krotna. Roznica w brzmieniu tez jest dostrzegalna (nawet dla takiego laika jak ja) - na korzysc Rubicon oczywiscie - ale nie moge powiedziec ze Atomy brzmialy zle. Dlatego zdecydowalam ze Atomy beda moimi pierwszymi glosnikami i z czasem jak sie troche oslucham pomysle o wymianie na cos lepszego.