Skocz do zawartości

Kolumny podstawkowe

graba_1979

Recommended Posts

Dzień dobry, 

Jestem posiadaczem wzmacniacza CA CXA81 i przy nim na pewmo pozostanę. Do kompletu posiadam cxc oraz cxn. Wszystko jest podpięte pod kolumny Elac Reference i niestety nie jestem z nich zadowolony. 

Dlatego chciałbym je wymienić na coś lepszego i bardziej dopasowanego do CXA81. 

Słucham wszystkiego po trochu ale najbardziej starszego rocka typu led zeppelin, depeche mode a ponadto metallica i Rammstein. Jak widać zróżnicowanie. 

Dlatego prosiłbym o pomoc w doborze odpowiednich kolumn. 

Moje pomieszczenie ma 22mkw a budżet to do 3 tys. za sztukę. 

Dziękuje i pozdrawiam 

Witam i gratuluje zestawu.

Tez mialem CXA81 a CXC wciaz posiadam.

Z mojej strony, polecam sprawdzic kolumny Pylon audio. Mialem Diamond 25 i bardzo sie z CXA81 dogadywaly. Teraz powinny byc tansze, czy to z drugiej reki czy ze sklepu, jesli jakis znajdziesz. Z podstawkowych mialem w domu Monitor Audio Gold 100 5G, tez warto na nie zwrocic uwage.

5 godzin temu, Tomasz S. napisał:

A masz miejsce na podstawki ? Bo w tej cenie można już dostać Wharfedale Linton z podstawkami. Świetne kolumny

Czy aby na pewno świetne?

To ktoś musi lubić taki styl grania, raczej ciemnego z małą ilością detali, trochę jak  z pod koca.

A i wzmaka trzeba do niech mieć raczej jasnego i bardzo mocnego.

W żadnym wypadku nie kupować bez wcześniejszego odsłuchu.

8 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć :) Czemu nie jesteś zadowolony z Elaców? Co Ci nie odpowiada w tym połączeniu? :) 

Bardzo wstępnie zaproponuję Buchardty P300, obecnie w bdb cenie ;) Sprawdziłbym również Diamondy Monitor 18 MkII, Dynaudio Emit 20 :) Zapraszam w razie czego do kontaktu i na odsłuchy ;) 

Witam,

Co do Elaców to męczą mnie przy dłuższym odsłuchu.

A co do tych trzech propozycjii: które, dla mojego ulubionego starszego Rocka i też Rammsteina :-), będą najlepiej zgrywały się z CXA81.

Słyszałem dobre opinie dla kolumn Pylon Diamond.

Chciałbym na podstawie zebranych opinii, od osób które są w tym temacie i na tym się znają, zakupić kolumny, 

Dziękuję

15 godzin temu, graba_1979 napisał:

A co do tych trzech propozycjii: które, dla mojego ulubionego starszego Rocka i też Rammsteina :-), będą najlepiej zgrywały się z CXA81.

Ludzie lubią bardzo różne brzmienia do rocka i metalu. Osobiście poszedłbym pewnie w Emity, bo są najłagodniejsze, ale każda z tych opcji może się spodobać :) 

Dnia 12.11.2024 o 21:03, graba_1979 napisał:

Co do Elaców to męczą mnie przy dłuższym odsłuchu.

Moim zdaniem z tym wzmacniaczem wszystkie kolumny będą męczące przy dłuższym odsłuchu. Dla mnie cxa81 jest tak jasny że nie mogę go słuchać bo od razu kłuje w uszy.

7 minut temu, Artur Brol napisał:

Moze jestes bardziej wyczulony na wysokie.

Ale nie pisz ze ten wzmacniacz z kazda kolumna bedzie kazdego meczyl.

Bo brzmienie , nie zalezy tylko od wzmacniacza.

Przepraszam, to się więcej nie powtórzy. Dziękuje za zwórcenie mi uwagi i napisanie co mogę pisać a co nie. W wolnej chwili przeczytaj proszę jeszcze raz to co napisałem, proponuje zwrócić wagę na kluczowe słowa na początku zdania.

"Moim zdaniem z tym wzmacniaczem wszystkie kolumny będą męczące przy dłuższym odsłuchu. Dla mnie cxa81 jest tak jasny że nie mogę go słuchać bo od razu kłuje w uszy."

Tak, przeczytalem za pierwszym razem.

Nawet jak napiszesz - moim zdaniem - to ktos to czytajacy , moze stwierdzic ze sobie da spokoj z tym wzmacniaczem. A to jest jest bardzo dobra konstrukcja.

Gdybys podal przyklady kilku kolumn, ok. Ty jednak napisales wszystkie kolumny.

Ja tutaj nie jestem od mowienia komus co ma pisac, a co nie. Poprostu staje w obronie, sprzetu ktory znam ( w tym przypadku) To tyle🙂

1 minutę temu, Artur Brol napisał:

Tak, przeczytalem za pierwszym razem.

Nawet jak napiszesz - moim zdaniem - to ktos to czytajacy , moze stwierdzic ze sobie da spokoj z tym wzmacniaczem. A to jest jest bardzo dobra konstrukcja.

Gdybys podal przyklady kilku kolumn, ok. Ty jednak napisales wszystkie kolumny.

Ja tutaj nie jestem od mowienia komus co ma pisac, a co nie. Poprostu staje w obronie, sprzetu ktory znam ( w tym przypadku) To tyle🙂

Dziękuje za wskazówki, będę się do nich stosował w przyszłości. Jeszcze raz przepraszam za źle napisaną odpowiedź która może wprowadzić ludzi w błąd.

1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

staje w obronie, sprzetu ktory znam

Artur, nikt nie wie tego lepiej aniżeli Ty. Poza dyskusją.

U mnie było tak, że „broniłem”, a raczej argumentowałem/motywowałem  zasadność zakupu. Decyzja była przecież dobra, więc i produkt musiał być dobry.

Starożytni Grecy za „dobry” uważali korzystny, przynoszący profity.  

Co za off-top ode mnie.

”czuję”, że za dużo, o wiele za dużo „uczuć” przywiązujemy do klamotów. 
Jakby nie patrzeć bez nich grania by nie było. Ale za mało uwagi poświęcamy Chemii. To ona, reakcje chemiczne tak w 99,99% za naszą przyjemność odpowiedzialne są. 

Jakby co, to może lepiej na chemię lepiej zwalić winę, aniżeli się okładać i wywyższać. 
Ciekawym, czy taki wątek na naszym forum by się spodobał.

Edytowano przez AudioTube