graba_1979 Napisano Poniedziałek o 17:22 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:22 Dzień dobry, Jestem posiadaczem wzmacniacza CA CXA81 i przy nim na pewmo pozostanę. Do kompletu posiadam cxc oraz cxn. Wszystko jest podpięte pod kolumny Elac Reference i niestety nie jestem z nich zadowolony. Dlatego chciałbym je wymienić na coś lepszego i bardziej dopasowanego do CXA81. Słucham wszystkiego po trochu ale najbardziej starszego rocka typu led zeppelin, depeche mode a ponadto metallica i Rammstein. Jak widać zróżnicowanie. Dlatego prosiłbym o pomoc w doborze odpowiednich kolumn. Moje pomieszczenie ma 22mkw a budżet to do 3 tys. za sztukę. Dziękuje i pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Poniedziałek o 17:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:46 Witam i gratuluje zestawu. Tez mialem CXA81 a CXC wciaz posiadam. Z mojej strony, polecam sprawdzic kolumny Pylon audio. Mialem Diamond 25 i bardzo sie z CXA81 dogadywaly. Teraz powinny byc tansze, czy to z drugiej reki czy ze sklepu, jesli jakis znajdziesz. Z podstawkowych mialem w domu Monitor Audio Gold 100 5G, tez warto na nie zwrocic uwage. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Wtorek o 11:37 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:37 Cześć Czemu nie jesteś zadowolony z Elaców? Co Ci nie odpowiada w tym połączeniu? Bardzo wstępnie zaproponuję Buchardty P300, obecnie w bdb cenie Sprawdziłbym również Diamondy Monitor 18 MkII, Dynaudio Emit 20 Zapraszam w razie czego do kontaktu i na odsłuchy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Wtorek o 12:33 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:33 A masz miejsce na podstawki ? Bo w tej cenie można już dostać Wharfedale Linton z podstawkami. Świetne kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Wtorek o 18:05 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:05 5 godzin temu, Tomasz S. napisał: A masz miejsce na podstawki ? Bo w tej cenie można już dostać Wharfedale Linton z podstawkami. Świetne kolumny Z czym je porównywałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Wtorek o 18:31 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:31 5 godzin temu, Tomasz S. napisał: A masz miejsce na podstawki ? Bo w tej cenie można już dostać Wharfedale Linton z podstawkami. Świetne kolumny Czy aby na pewno świetne? To ktoś musi lubić taki styl grania, raczej ciemnego z małą ilością detali, trochę jak z pod koca. A i wzmaka trzeba do niech mieć raczej jasnego i bardzo mocnego. W żadnym wypadku nie kupować bez wcześniejszego odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graba_1979 Napisano Wtorek o 20:03 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 20:03 8 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Czemu nie jesteś zadowolony z Elaców? Co Ci nie odpowiada w tym połączeniu? Bardzo wstępnie zaproponuję Buchardty P300, obecnie w bdb cenie Sprawdziłbym również Diamondy Monitor 18 MkII, Dynaudio Emit 20 Zapraszam w razie czego do kontaktu i na odsłuchy Witam, Co do Elaców to męczą mnie przy dłuższym odsłuchu. A co do tych trzech propozycjii: które, dla mojego ulubionego starszego Rocka i też Rammsteina :-), będą najlepiej zgrywały się z CXA81. Słyszałem dobre opinie dla kolumn Pylon Diamond. Chciałbym na podstawie zebranych opinii, od osób które są w tym temacie i na tym się znają, zakupić kolumny, Dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano Wtorek o 20:34 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:34 2 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał: Czy aby na pewno świetne? Dla mnie świetne. Nie zgadzam się też z tym, że potrzebują mocnego wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano wczoraj o 11:05 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:05 15 godzin temu, graba_1979 napisał: A co do tych trzech propozycjii: które, dla mojego ulubionego starszego Rocka i też Rammsteina :-), będą najlepiej zgrywały się z CXA81. Ludzie lubią bardzo różne brzmienia do rocka i metalu. Osobiście poszedłbym pewnie w Emity, bo są najłagodniejsze, ale każda z tych opcji może się spodobać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Dnia 12.11.2024 o 21:03, graba_1979 napisał: Co do Elaców to męczą mnie przy dłuższym odsłuchu. A co do tych trzech propozycjii: które, dla mojego ulubionego starszego Rocka i też Rammsteina :-), będą najlepiej zgrywały się z CXA81. Moim zdaniem z tym wzmacniaczem wszystkie kolumny będą męczące przy dłuższym odsłuchu. Dla mnie cxa81 jest tak jasny że nie mogę go słuchać bo od razu kłuje w uszy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Monitor Audio Gold 100 Pylon Diamond 18 ELAC Bs403 KEF R3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 11 godzin temu, JacekWoy napisał: Moim zdaniem z tym wzmacniaczem wszystkie kolumny będą męczące przy dłuższym odsłuchu. Dla mnie cxa81 jest tak jasny że nie mogę go słuchać bo od razu kłuje w uszy. Ja tam mialem CXA81 z Pylon Diamond 25. Moglem godzinami sluchac. Nic nie meczylo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 34 minuty temu, Artur Brol napisał: Ja tam mialem CXA81 z Pylon Diamond 25. Moglem godzinami sluchac. Nic nie meczylo. No co kto lubi, ja tych igieł CXA nie mogłem znieść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Moze jestes bardziej wyczulony na wysokie. Ale nie pisz ze ten wzmacniacz z kazda kolumna bedzie kazdego meczyl. Bo brzmienie , nie zalezy tylko od wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 7 minut temu, Artur Brol napisał: Moze jestes bardziej wyczulony na wysokie. Ale nie pisz ze ten wzmacniacz z kazda kolumna bedzie kazdego meczyl. Bo brzmienie , nie zalezy tylko od wzmacniacza. Przepraszam, to się więcej nie powtórzy. Dziękuje za zwórcenie mi uwagi i napisanie co mogę pisać a co nie. W wolnej chwili przeczytaj proszę jeszcze raz to co napisałem, proponuje zwrócić wagę na kluczowe słowa na początku zdania. "Moim zdaniem z tym wzmacniaczem wszystkie kolumny będą męczące przy dłuższym odsłuchu. Dla mnie cxa81 jest tak jasny że nie mogę go słuchać bo od razu kłuje w uszy." Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Tak, przeczytalem za pierwszym razem. Nawet jak napiszesz - moim zdaniem - to ktos to czytajacy , moze stwierdzic ze sobie da spokoj z tym wzmacniaczem. A to jest jest bardzo dobra konstrukcja. Gdybys podal przyklady kilku kolumn, ok. Ty jednak napisales wszystkie kolumny. Ja tutaj nie jestem od mowienia komus co ma pisac, a co nie. Poprostu staje w obronie, sprzetu ktory znam ( w tym przypadku) To tyle🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, Artur Brol napisał: Tak, przeczytalem za pierwszym razem. Nawet jak napiszesz - moim zdaniem - to ktos to czytajacy , moze stwierdzic ze sobie da spokoj z tym wzmacniaczem. A to jest jest bardzo dobra konstrukcja. Gdybys podal przyklady kilku kolumn, ok. Ty jednak napisales wszystkie kolumny. Ja tutaj nie jestem od mowienia komus co ma pisac, a co nie. Poprostu staje w obronie, sprzetu ktory znam ( w tym przypadku) To tyle🙂 Dziękuje za wskazówki, będę się do nich stosował w przyszłości. Jeszcze raz przepraszam za źle napisaną odpowiedź która może wprowadzić ludzi w błąd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 👍 Milego dnia zycze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: staje w obronie, sprzetu ktory znam Artur, nikt nie wie tego lepiej aniżeli Ty. Poza dyskusją. U mnie było tak, że „broniłem”, a raczej argumentowałem/motywowałem zasadność zakupu. Decyzja była przecież dobra, więc i produkt musiał być dobry. Starożytni Grecy za „dobry” uważali korzystny, przynoszący profity. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu No sprzet audio raczej , po czasie , stary przynosi 😄 Chyba ze nie masz zamiaru go sie pozbyc. Wtedy, po kazdym uruchomieniu, daje przyjemność z odsłuchu. Można to uznać za profit. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Co za off-top ode mnie. ”czuję”, że za dużo, o wiele za dużo „uczuć” przywiązujemy do klamotów. Jakby nie patrzeć bez nich grania by nie było. Ale za mało uwagi poświęcamy Chemii. To ona, reakcje chemiczne tak w 99,99% za naszą przyjemność odpowiedzialne są. Jakby co, to może lepiej na chemię lepiej zwalić winę, aniżeli się okładać i wywyższać. Ciekawym, czy taki wątek na naszym forum by się spodobał. Edytowano 7 godzin temu przez AudioTube 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_86 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 7 godzin temu, JacekWoy napisał: "Moim zdaniem z tym wzmacniaczem wszystkie kolumny będą męczące przy dłuższym odsłuchu. Dla mnie cxa81 jest tak jasny że nie mogę go słuchać bo od razu kłuje w uszy." Zgadzam się z kolegą - MOIM RÓWNIEŻ, miałem, zakupiłem i sprzedałem w ciągu 2 tyg. (byłem tak zły na to brzmienie, że sprzedałem z dużą stratą żeby się go tylko pozbyć) sorry ale jeżeli ktoś słyszał przynajmniej kilka wzmacniaczy wcześniej i się przyzwyczaił do bardziej neutralnego brzmienia to nie będzie mógł wytrzymać z CXA 81.. One naprawdę grają jasno hmm żeby chociaż miały też mięsisty dół ale nie :) W ogóle jestem przerażony tym co dziś ludzie kupują.. Producenci projektują kolumny ostre jak brzytwa.. Po co komu taki detal? Toż to robi chwilowy banan na twarzy, a po 20 min trzeba ściszać i wyłączać sprzęt.. Po kiego ludziom słyszeć najdrobniejszy szczegół? to w ogóle nie ma klimatu, ani brzmienia po prostu napier.. V-ką (a dokładnie ptaszkiem bo bass nie jest wprost proporcjonalny) mam wrażenie że producenci ścigają się który Tweeter zagra głeśniej 8KHz i w górę A może ludzie są głusi? może rynek tego wymaga? nie wiem może nie będę wnikał każdy cieszy się z tego co ma:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 7 minut temu Udostępnij Napisano 7 minut temu 3 godziny temu, Bartek_86 napisał: Zgadzam się z kolegą - MOIM RÓWNIEŻ, miałem, zakupiłem i sprzedałem w ciągu 2 tyg. (byłem tak zły na to brzmienie, że sprzedałem z dużą stratą żeby się go tylko pozbyć) sorry ale jeżeli ktoś słyszał przynajmniej kilka wzmacniaczy wcześniej i się przyzwyczaił do bardziej neutralnego brzmienia to nie będzie mógł wytrzymać z CXA 81.. One naprawdę grają jasno hmm żeby chociaż miały też mięsisty dół ale nie :) W ogóle jestem przerażony tym co dziś ludzie kupują.. Producenci projektują kolumny ostre jak brzytwa.. Po co komu taki detal? Toż to robi chwilowy banan na twarzy, a po 20 min trzeba ściszać i wyłączać sprzęt.. Po kiego ludziom słyszeć najdrobniejszy szczegół? to w ogóle nie ma klimatu, ani brzmienia po prostu napier.. V-ką (a dokładnie ptaszkiem bo bass nie jest wprost proporcjonalny) mam wrażenie że producenci ścigają się który Tweeter zagra głeśniej 8KHz i w górę A może ludzie są głusi? może rynek tego wymaga? nie wiem może nie będę wnikał każdy cieszy się z tego co ma:) Klientela jest coraz starsza i głucha, więc kolumny muszą być szczegółowe i ostre, by każdy był zadowolony. Tego też nie rozumiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts