Nowy75 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 44 minuty temu, tomek4446 napisał: Nie kochają nas tam zbytnio. Ostatnio mówił o tym Sikorski w czasie swojego expose. Był pytany m.in.o postępy rządu w walce o prawa Polaków na Litwie. Powiedział,że posuwamy się do przodu słusznie kablując Litwę za łamanie przez nią praw mniejszości narodowych na unijnych salonach. Nabijał się,że w czasie swoich wizyt tam, mówi wszystkim litewskim notablom, że łamią własne prawo pisząc jego imię prawidłowo na tabliczkach przy stole rozmów - litewskie prawo dopuszcza tylko dwie wersje alfabetu łacińskiego,łacinską i litewską, stąd elegancki pretekst ,by zabraniać dzieciom nauki języka polskiego,polskie znaki! Z saksów zagranicznych znam Litwinów, Łotyszy i Estonczyków. Zwłaszcza pierwsi i ostatni mają w mojej opinii wyraźny rys nacjonalizmu połączony z niechęcią do większych sąsiadów. Rozumiem to, bo niska liczebność i emigracja sprawiają,że są szczególnie czuli na tle własnej tożsamości. Mam też Litwina w pracy,zawsze dworuję z wzajemnych animozji,i oczywiście pytałem o powód obecnej niechęci. Odp. Piłsudski😁 @Artur Brol w tamtym czasie jednoczyła nas niechęć do komuny,a gdy komuną padła ,każdy sobie rzepkę skrobie. @Kraft ma rację, że to politycy ,w tym przypadku litewscy, grają sąsiedzkimi animozjami. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 40 minut temu, gienas napisał: Nie uwierzę w to. Mieszkałem z trzema kolegami w hotelu Vilno . Knajpa była na ostatnim piętrze. Na drugi dzień po rozróbie , przy recepcji stało już biurko z dwoma milicjantami. To tak w skrócie. Ale na potwierdzenie moich słów , że nie wszyscy są źli, holowaliśmy do Wilna spod Warszawy Litwina któremu wcisnęli w Niemczech Talbota. Talbot się zrąbał i chłop utknął pod stolicą. Przed pechowcem stała milicja , która oczywiście wzięła od nas łapówkę jak tylko wyjęliśmy linkę holowniczą. Litwin okazał się inżynierem pracującym w Niemczech. Przenocował nas i ugościł. Ale z wrogością też się spotkaliśmy. Nic nie jest tylko białe i czarne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Mówcie co chcecie,ale że Trzaskowski kocha ludzi! W to nigdy nie uwierzę!😁. Tak łgał chwilę po wyjściu z debaty 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @Nowy75 Mniejsze zło ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @tomek4446 my to przerabiamy praktycznie od upadku komuny😁. Dajmy szansę np. Grzegorzowi Braunowi, najwyżej umrzemy politycznie z krzykiem na ustach 😁 . Albo coś się zmieni😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Moze z krzyzem na plecach. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 27 minut temu, tomek4446 napisał: Nic nie jest tylko białe i czarne. Fakt. Jesteśmy obaj przykładem jak można różnie widzieć . Niemniej : 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @Nowy75 ja to widzę w ten sposób. Jak chłopcy będą mieli pełnię władzy to nie będzie zmiłuj. Jak nic się nie zmieni w czasie ich kadencji mając komplet to …. albo dam sobie spokój z wyborami , albo głosuję na Zandberga . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Artur Brol napisał: Moze z krzyzem na plecach. 😁 Ta ostentacyjna pobożność pana Grzegorza też budzi mój lekki niepokój 😁. Ale ,a nuż,prawdziwa?😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Nawet poboznosc co niektorych ksiezy nie jest prawdziwa, jego tymbardziej. Obliczone na uzyskanie glosow, co za tym idzie krzesla w tym cyrku i pensji na kilka nastepnych lat. Tak naprawde to powinien siedziec. Inni za mniej siedza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Artur Brol napisał: Tak naprawde to powinien siedziec. Inni za mniej siedza. A tak a’propos , ktoś z Panów wie co porabia mój ulubieniec Jacek Sasin ? 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @tomek4446 czyli pójście po bandzie odkładasz o jedną kadencję 😁 . Zgodziłbym się z Tobą gdyby nie to ,że 8 lat już mieli i było średnio. Sam jeszcze nie podjąłem decyzji ,co tu zrobić @tomek4446 ostatnio go widziałem jak tłumaczył w tv,że fuzja Orlenu z Lotosem była ok . Wcześniej uciekał przed dziennikarzami pytany o tą samą sprawę 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Nowy75 napisał: Zgodziłbym się z Tobą gdyby nie to ,że 8 lat już mieli i było średnio. To zależy od jakiego punktu wychodzimy. Ja zawsze patrzę na ekonomię. Tusk przeprowadził nas prawie suchą stopą przez kryzys. Oczywiście nie zapomnę mu durnego wystąpienia w parlamencie UE jak wszyscy przywódcy płakali i wołali o wsparcie finansowe, a Tusk wylazł i powiedział, że u nas to ok. A kasy to mamy w brud . No i inwestycje. Porównajmy 8 lat PO i pisu. Nie da się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu @tomek4446 tu się zgodzę,że Tusk oznacza pewien pragmatyzm. Ale obawiam się jego podatności na europomysły- kasa, którą ewentualnie wytworzymy, pójdzie w eurogwizdek,i dalej podstawowe dla ekonomii i kraju sprawy pozostaną nieruszone A faktycznie PiS to dla mnie komuna pod sztandarem prawicy,czyli gorzej niż Tusk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Obawiasz sie przy Tusku, a co jak bedzie znow czlowiek PIS? Bedzie sie mozna obawiac, czy raczej to bedzie pewne, ze nie wiele sie da zdzialac? Ja bym wolal Kwasniewskiego znow niz co niektorych startujacych, za prezydenta. Naprawde ciezko z kandydatami jest, ale jak widac nie tylko w PL. Wystarczy na USA popatrzec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Tego nie wiemy , ale wiemy co będzie z kasą jak będzie blokada ustaw przez prezydenta. Znowu chaos i wymówka dla rządu. My chcemy ale się nie da. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, tomek4446 napisał: Tego nie wiemy , ale wiemy co będzie z kasą jak będzie blokada ustaw przez prezydenta. Znowu chaos i wymówka dla rządu. My chcemy ale się nie da. Trudno zaprzeczyć. Z matmy wychodzi,że albo Trzask ,albo pisokomuna i kruchta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu @Nowy75 jeszcze jedno. Tusk ma paru kumpli w EU. Był tam szefem , znają go , jakieś układy wypracował. Musimy sobie uzmysłowić, że czy nam się to podoba , czy nie bez tej UE to znaczymy niewiele. Szczególnie biorąc pod uwagę zawirowania polityczno / ekonomiczne. Za miedzą mamy wojnę. Jak USA przycisną cłami Niemcy , czy inne kraje zachodu to my leżymy. Bo nasza gospodarka jest ściśle związana z ich dobrobytem. Jak u nich siądzie to przestaną od nas brać. Proste. Nasze firmy tak jak zresztą każdego kraju rozwiniętego borykają się z nadprodukcją. Rynek wewnętrzny jej nie wchłonie . Tylko razem mamy jakieś pole manewru i siłę nacisku , tak na USA jak i Chiny. Jak słyszę narwrockiego , czy kaczyńskiego gadkę o Wielkiej Polsce i naszej roli w układaniu świata , to nie jestem w stanie zrozumieć że ktoś może w to wierzyć. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu PiS plus przystawki wycierają sobie gęby "Wielką Polską" a tak naprawdę trzęsą gaciami. Nakradli tyle, że bez seryjnych ułaskawień swojego Prezydenta skończą w pudle, albo jako azylanci u Orbana. Stąd ta panika. Wygrana "Batyra" w aktualnych wyborach, to jedyna szansa PiSu na powrót do władzy i bezkarność. Bo jeśli wygra Trzaskowski, to nawet Dudzie za łamanie konstytucji grozi Trybunał Stanu. Więc albo zwycięstwo albo wyprowadzka na Węgry... Gdzie pewnie stworzą rząd na uchodźstwie, bo pozamykać tak łatwo się nie dadzą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Ja pier... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu @tomek4446 masz rację. Mam nadzieję,że pójdziemy drogą zdrowej ekonomii,a nie zielonego ładu i innych wydumek ideologicznych ,które już duszą Europę. Zdaję sobie sprawę,że gospodarczo nie jesteśmy sami,a już z pewnością potężni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Nowy75 napisał: Z rocznika i funkcji faktycznie wieje komuną,jednak gdyby ekonomicznie był głupkiem,dawno by przepadł w naszej rzeczywistości. Poza tym nie sądzę by bez odpowiedniego kiepełe był w stanie wystartować z interesem z najniższej,bo wczesnej wojskowej emerytury. Nie ma też w Twoim komentarzu,odpowiedzi na zadane pytanie Być może dlatego, że na nie nie odpowiadałem 😉 „Po 1996 zasiadał w radzie nadzorczej i zarządzie browaru w Krotoszynie, który upadł z powodu zadłużenia. W 2002 Marek Jakubiak wykupił od koncernu Brau Union browar w Ciechanowie.” - śmierdzi słupem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 53 minuty temu Udostępnij Napisano 53 minuty temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: albo głosuję na Zandberga Zandberg, już w 2015 roku, zmarnował 11% głosów lewicy. Bez niego PiS nie doszedłby wtedy do władzy. Po wyborach 15X nie wszedł do rządu, mimo że był w koalicji. Śliski cwaniaczek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts