dom158 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Witam , na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać , postanowiłem dodać nowy temat , ponieważ co prawda znalazłem kilka wątków z kolumnami aktywnymi , jednak w zdecydowanej większości kończyły się na poleceniu zestawu kolumny + osobny wzmacniacz / amplituner z funkcjami sieciowymi. Chciałbym aby ten konkretny wątek dotyczył tylko i wyłącznie [ kolumn podstawkowych aktywnych ], stąd też pomysł na nowy temat, być może przyszłościowo komuś się jeszcze przyda. Często osoby z moim "dylematem" po przeczytaniu kilkudziesięciu różnych dyskusji , zniechęcają się widząc jak kończy się rozwinięcie tematu kolumn aktywnych 🙂 , stąd też uprzejmie proszę abyśmy trzymali się tego konkretnego schematu i starali się w miarę możliwości obracać się dookoła niego. Decyzja na kolumny aktywne zapadła już jakiś czas temu. Podyktowana jest tym , że w zasadzie cieszy mnie muzyka , muzyka szeroko pojęta czyli w zasadzie każda. Do tego żeby nie było zbyt prosto nie mam ukierunkowania co do dźwięku. Chciałbym żeby był on możliwie najbardziej uniwersalny - "muzykalny" i wisienka na torcie - kolumienki muszą być estetyczne dla mojego drugiego 50% + plus dodatkowo małe dzieci - stąd też konieczność podstawek zamiast kolumn podłogowych. Dlatego sprawa będzie mocno zawężona do kilku modeli, prosiłbym o opinie oraz wiedzę doświadczonych kolegów na temat wymienionych przeze mnie głośników. kolejność niekoniecznie przypadkowa. - Triangle Capella - Kef ls50 wireless II - Acoustic Energy AE1 active - Technics SC-CX700 + troszkę poza budżet [przy konkretnych argumentach]wyczekując na promocję/wyprzedaż/super ofertę 🙂 - Pylon Audio Jasper Monitor 18 active - Dali Rubicon 2C - Bowers&Wilkins Formation Duo [ ciężki do ugryzienia wygląd ] - tak , wiem to subiektywna ocena mojej drugiej połowy. Do każdego z ww. zestawu rozważę ewentualnie zakup małego subwoofera jeśli miałoby to być konieczne. ( rozważam , ponieważ nie miałem do czynienia z żadnym zestawem stereo nigdy) i jedyne czego się obawiam to ewentualnego zapasu mocy na 25 metrach w pomieszczeniu po części otwartym. Muzyki chciałbym słuchać głownie przez bt / aplikacje typu spotify itp. Mile widziana możliwość podłączenia optykiem lub innym kablem do tv. pomieszczenie akustycznie nie jest rewelacyjne , ale też nie jest jakoś tragicznie. myślę że mocno uniwersalnie jak na warunki domowe + akcenty typu duże obrazy jakieś lamele za głośnikami , dywan na 70% powierzchni odsłuchowej , na dniach dotrą grube zasłony. dodatkowo dodam moje wypociny z painta dla delikatnego zobrazowania sytuacji. Jeżeli chodzi o ustawienie liczę się że jest nie najlepiej , ale żadne roszady mebli nie wchodzą w grę. na rysunku nie uwzględniłem dużych okien , regału z kominkiem. Także obecne ustawienie musi zostać. Odległość odsłuchowa od głosników do kanapy to około 4m - szerokość między kolumnami około 2m. Wracając jeszcze raz do mojej prośby , pomóżcie proszę wybrać coś z wymienionych kolumienek. Myślę że informacje tu zebrane mogą być dosyć interesujące dla ludzi nie mających zapędów audiofilskich , chcących możliwie najprostszych rozwiązań z możliwością cieszenia się mimo wszystko dźwiękiem bardzo dobrej jakości. Z góry dziękuję za ewentualny odezw. w celu uzyskania szerszej opinii pozwoliłem sobie utworzyć ten sam wątek na sąsiednim forum , mam nadzieję że nie jest to zabronione. Pozdrawiam, ps. Kolumny będą koniecznie ustawione na szafce rtv. Standy odpadają na tą chwilę - może przyszłościowo. OPIS RYSUNKU: czerwony - kolumny zielony - rtv + kanapa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Na pewno polecił bym ze swojej strony Kef Wireless II , bo grają naprawdę dobrze, i nie są wymagające co do ustawienia( a to bardzo ważne). Aplikacja do puszczania muzy też jest bardzo dobra i przyjazna (a można do tego również używać apki Mconnect). Ja co prawda puszczałem muzę z serwisów Tidal i Qobuz , bo to jednak sporo lepsza jakość od Spotyify. No i jednak lepiej brzmi muza puszczana przez wifi niż przez bluetooth. Co do innych nie będę się wypowiadał bo ich nie słyszałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, dom158 napisał: Jeżeli chodzi o ustawienie liczę się że jest nie najlepiej Dopóki nie wykonasz x pomiarów wpływu ścian/sufity/podłoga, meble, to nie będziesz tego pewny. Odwróć tok myślenia. To najlepsze ustawienie na jakie możesz sobie pozwolić. I jest git. 1 godzinę temu, dom158 napisał: pomóżcie proszę wybrać coś z wymienionych kolumienek Ułatwię. Każdy z Nas, bez wyjątku inaczej odbiera brzmienie. Przyzwyczailiśmy się do warunków zastanych - nasze salony, pokoje itp. I nawet nie audio komponenty. To co „słyszymy” to w uproszczeniu dźwięk, ale pojmujemy/rozumiemy/smakujemy i to już są wrażenia słuchowe. Każdego z Nas inne. Wytypowałeś i podałeś w stosownej kolejności ileś tam kolumn. Moja rada. Po kolei zamawiaj i w domku na spokojnie godzinami, dniami, wypoczęty, umęczony, zirytowany i pełny uniesienia słuchaj, słuchaj. Powodzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dom158 Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dzięki za zainteresowanie moim tematem. Będę musiał wypożyczyć wybrane modele i liczę się z tym. Jednak mimo wszystko chciałbym poznać właśnie zdanie osób które je mają / słyszeli. jeżeli miedzy nimi występują różnice które wyraźnie słychać np. Ostra a łagodna góra , wycofana albo wysunięta średnica to zawsze będzie już jakiś wyznacznik który głośnik ma jaki charakter. Dostałem też pierwszą ważną informację odnośnie łatwości ustawienia dotyczące kef , dla mnie te informacje są mocno istotne , liczę się również z marginesem błędu w postaci akustyki i danego pomieszczenia. Jednak mimo wszystko na pewno są kolumny bardzo trudne do ustawienia i te , które wybaczają więcej błędów. chociażby w wymienionych przeze mnie triangle capella wiem że w adaptacji do pomieszczenia pomaga automatyczna korekcja akustyki , co pewnie w chociażby delikatnym stopniu przyczyni się do jakiejś poprawy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Przed chwilą, dom158 napisał: jeżeli miedzy nimi występują różnice które wyraźnie słychać Wrażenia słuchowe. Ja i Ty. Obok siebie na sofie. Usłyszymy to samo, ale pewne miejsce w naszym mózgu inaczej zinterpretuje. 3 minuty temu, dom158 napisał: kolumny bardzo trudne do ustawienia i te , które wybaczają więcej błędów. Mity. 4 minuty temu, dom158 napisał: pomaga automatyczna korekcja akustyki Może, nie musi. Zwłaszcza automatyczna. O tym zdecydują na końcu wrażenia słuchowe. Twoje. 5 minut temu, dom158 napisał: to zawsze będzie już jakiś wyznacznik który głośnik ma jaki charakter. Ale nie odpowie na pytanie, jak „przerobi” to Twój mózg. Na imię mam Adam. Na liczniku kilka tysięcy godzin/odsłuch. Posiadam dziwacznie złożony system audio. Nikt takiego nie ma. Ja uwielbiam. Wrażenia słuchowe😊 I cuda wianki w salonie/akustyka. I korekcja i ogromny subwoofer. Jeszcze raz powodzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dom158 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Dzięki Adam za naprawdę mocną interpretację , rozumiem Cię ale nie potrafię być może opisać tego czego oczekuje masz w stu procentach rację i wiem że za mnie nikt nie wybierze. Baa, nawet bym tego nie chciał. Bardziej kieruje mną chęć poznania opinii na temat tych kolumn. Mimo wszystko gdzieś z tyłu głowy glos podpowiada mi , że czasem lepiej zapytać i mieć świadomość czyiś radości lub zawodów z tych modeli konkretnych. a że jest wielu zwolenników jak i przeciwników każdego produktu , to akurat bardzo dobrze. Można wtedy jeszcze więcej zinterpretować i zauważyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dom158 Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Mimo wszystko mocno oczekuję jeszcze wypowiedzi na temat triangle capella. Może ktoś ma ? Może ktoś wie czego można się spodziewać na 25m2 ? z ls50 miałem styczność i mimo wszystko spodziewam się że bez delikatnego wsparcia subwooferem chyba się nie obejdzie. Aczkolwiek to też w jakimś stopniu brałem pod uwagę. jasper raczej byłby dla mnie kompletną kolumną. ciekawe jak przy nich w bezpośrednim pojedynku wypadłyby capelle , czy byłoby to dalej fajne mocne granie , czy jednak po prostu granie. Bez wiekszej mocy. z technicznego punktu widzenia i tabelek/wykresów jest między nimi przepaść ? pomijając oczywiście fakt że te suche dane absolutnie nie grają. ogólnie wszystkich użytkowników którzy udzielają się na dwóch różnych forach gdzie prowadzę rozmowy z góry przepraszam za kopiowanie tego samego tekstu. Nie wynika to absolutnie z braku szacunku a najzwyczajniej z oszczędności czasu i chęci zadania tego samego pytania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Triangle najładniejsze🙂do dźwięku można z czasem się przyzwyczaić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dom158 Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, rajdek napisał: Triangle najładniejsze🙂do dźwięku można z czasem się przyzwyczaić. Dzięki za odpowiedź. mimo wszystko potraktuję to z przymrużeniem oka 🤗 Raczej wolałbym nie przyzwyczajać się do dźwięku , zdecydowanie łatwiej do wyglądu kolumny lub … lub znaleźć złoty środek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 26 minut temu, dom158 napisał: Raczej wolałbym nie przyzwyczajać się do dźwięku To bez własnych odsłuchów się nie odbędzie. Raczej nie będziesz stawiał na czyjeś ucho? Osobiście lubię brzmienie Dali, dla innych nie grają tylko fałszują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dom158 Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 13 minut temu, rajdek napisał: To bez własnych odsłuchów się nie odbędzie. Raczej nie będziesz stawiał na czyjeś ucho? Osobiście lubię brzmienie Dali, dla innych nie grają tylko fałszują. Oczywiście że się nie obejdzie. Liczę się z tym , stąd też prowadzona jest w zasadzie dyskusja na temat konkretnych kolumn i porównania ich pod względem specyfikacji i odczuć innych użytkowników. Na odsłuchy będę przygotowany za około 2 tygodnie. 1 minutę temu, dom158 napisał: Oczywiście że się nie obejdzie. Liczę się z tym , stąd też prowadzona jest w zasadzie dyskusja na temat konkretnych kolumn i porównania ich pod względem specyfikacji i odczuć innych użytkowników. Na odsłuchy będę przygotowany za około 2 tygodnie. a że chodzi o aktywne jednostki to nie spodziewałem się zbyt dużego zainteresowania. ale mimo wszystko miło się zaskoczyłem chęcią pomocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 41 minut temu Udostępnij Napisano 41 minut temu Tu filmik z Triangle Capella, muszę przyznać, że te niebieskie są obłędnie ładne. Można sobie napisy po polsku włączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts