Skocz do zawartości

Kolumny podstawkowe 2.5k ciężkie brzmienia

Tomasz

Recommended Posts

Witajcie! 

Stoję przed zakupem kolumn podstawkowych (max2.5k) do wzmacniacza Camridge Audio AXR100. 

Ważnym aspektem jest fakt że nie mam miejsca na odstawienie ich od ściany za dużo więc najlepiej byłoby gdyby były z bass reflexem z przodu (mam wrażenie że zawsze będzie to lepsze w moim przypadku)

Myślałem o jakiś klipschach póki co.

Muzyka: metale ciężkie i jeszcze cięższe ;)

Będę wdzięczny za porady :)

Szczerze, to pewnie nic nie zagra dobrze, chyba że mówimy o pokroju My Dying Bride i tym podobnym (no może jeszcze klasyczny death metal, gdzie sekcje są dobrze odseparowane).

To wszystko jest tak kiepsko wyprodukowane i tak gęste, że nieraz szlag trafia.

O ironio, najlepiej mi się ostatnio sprawdził (poza chińskim IEMmami KZ ZAX 7BA) AVR Anthem MRX540 z Dali Ikon ale tam robotę zrobiła chyba korekcja, ale i tak puściałem jakiś BM to kicha.

Oczywiście nie ma doświadczenia ze sprzętem z średniej i wyżej półki, ale o taki nie pytasz.

Natomiast zauważyłem jedną zależność w przypadku metalu. Zdecydowanie lepiej spisuje się zestaw, gdzie to wzmacniacz jest "ciemny" a kolumny "jasne" niż odwrotnie. 

Edytowano przez Krzysiek Nykiel

Dnia 23.11.2024 o 13:58, Tomasz napisał:

Muzyka: metale ciężkie i jeszcze cięższe ;)

Wiem, że nie tego szukasz tj. nie te pieniądze i już jest wzmacniacz ale gdybyś miał możliwość sprawdzić w swoim pokoju i muzyce zestaw Rega Elex mk4 + ATCscm7 myślę, że byłoby OK. Zawsze można szukać używek, może warto też troszkę dozbierać. Osobiście nie mogę wyjść z podziwu co taki niepozorny systemik wyprawia w małym pokoju na przedmiotowej muzyce. 

Pozdrawiam.

Adam 

Edytowano przez kaczadupa