Sebastian Ruchlewicz Napisano Poniedziałek o 12:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:16 Cześć, Jestem na etapie wykańczania domu i planuje system audio w salonie. Celuje w 5.1.2. Zestaw będzie służył do oglądania filmów / seriali, oraz grania na konsoli. Od razu zaznaczam, że nie jestem audiofilem i moje ucho nie wyłapuje detali, dlatego zależy mi na dobrym stosunku cena / jakość / zwykły użytkownik. Obecnie posiadam zestaw stereo Yamaha R-N602 + 2x Heco Aurora 700 i te HA planuje zostawić. Co do nowego sprzętu to wstępnie zdecydowałem się na: - ampli Onkyo TX-RZ50 - środek - Heco Aurora 30 - sub (tu jeszcze nie wiem, w ostateczności z Heco Aurora) I tutaj pojawia się kłopot jeżeli chodzi o surroundy. Poniżej załączam rozkład salonu (wysokość pomieszczenia około 275cm): Ten rozkład jest wstępny, i może dojść do lekkich przesunięć, dodatkowo to co zaznaczyłem jako kanapa to jest przestrzeń, w której ona będzie - nie wiemy jeszcze jakich rozmiarów kupimy i czy to będzie podłużna, czy może jakaś "L". Jedyne co jest pewne to to, że będzie zaraz przy ścianie, odsunięta może o jakieś 20-30cm. Przejrzałem sporo wątków na forum i bardzo często w takiej sytuacji polecane były bipole / dipole, szczególnie Monitor Audio Fx umieszczane za kanapą, trochę wyżej jak linia odsłuchu. Problemem jest to, że są one trochę duże i moja druga połówka nie bardzo chce się na nie zgodzić. W drodze kompromisu znalazłem alternatywę w postaci Dali Oberon On Wall - nie są to dipole ale z tego co czytałem mają szeroką dyspersję co mogłoby się sprawdzić w moim przypadku no i są bardziej estetyczne. Pytania: 1. Czy Dali Oberon On Wall sprawdzi się w moim ustawieniu jako surroundy umiejscowione na ścianie za kanapą? Szczególnie, że Onkyo ma DIRAC. 2. Czy mimo wszystko dużo lepszy efekt będzie (nawet dla zwykłego użytkownika) przy dipolach? Jeżeli tak, to czy nie będą przeszkadzać przy 5.1.2 i atmosach? 3. Co zamontować na sufit (mam podwieszany, między sufitem a stropem piana) jako atmos? Z góry dzięki za wszelkie, sugestie :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano Poniedziałek o 14:02 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:02 Cześć, bez problemu możesz zostawić on-walle. Powiem więcej, dipole nie są wskazane w systemach atmosowych (manual dolby atmos). Zatem z czystym sumieniem możesz postawić na takie rozwiązanie. Jeśli chodzi o sufitówki to pytanie jaką masz głębokość tego sufitu ? Zamiast Heco weź sobie SVS SB-1000. Będzie lepiej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Ruchlewicz Napisano Poniedziałek o 14:16 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:16 10 minut temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Cześć, bez problemu możesz zostawić on-walle. Powiem więcej, dipole nie są wskazane w systemach atmosowych (manual dolby atmos). Zatem z czystym sumieniem możesz postawić na takie rozwiązanie. Jeśli chodzi o sufitówki to pytanie jaką masz głębokość tego sufitu ? Zamiast Heco weź sobie SVS SB-1000. Będzie lepiej Dzięki za odpowiedź Głębokość sufitu, myślę, że do 10cm max (najwyżej delikatnie dotnę pianę w tym miejscu ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano Poniedziałek o 14:31 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:31 15 minut temu, Sebastian Ruchlewicz napisał: Dzięki za odpowiedź Głębokość sufitu, myślę, że do 10cm max (najwyżej delikatnie dotnę pianę w tym miejscu ) 10 cm to niedużo. Monitor Audio ma fajną serię slim. Polecam z całego serca, brzmienie i jakość wykonania ekstra. Monitor Audio CS160 / CS180 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano Poniedziałek o 15:03 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:03 39 minut temu, Sebastian Ruchlewicz napisał: Zamiast Heco weź sobie SVS SB-1000. Będzie lepiej Dlaczego polecasz konstrukcję zamkniętą do kina domowego? Skoro to ma być typowo do filmów to lepiej otwartą. W KD przecież nie chodzi o to, żeby mieć bass typowo muzyczny a fizyczność, uderzenie, żeby podgła i ściany drżały ;]. Konstrukcja otwarta lepiej oddaje eksplozje, wstrząsy i dynamiczne efekty dźwiękowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano Poniedziałek o 16:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:19 1 godzinę temu, emigrant napisał: Dlaczego polecasz konstrukcję zamkniętą do kina domowego? Skoro to ma być typowo do filmów to lepiej otwartą. W KD przecież nie chodzi o to, żeby mieć bass typowo muzyczny a fizyczność, uderzenie, żeby podgła i ściany drżały ;]. Konstrukcja otwarta lepiej oddaje eksplozje, wstrząsy i dynamiczne efekty dźwiękowe. Ja rowniez preferuje konstrukcje zamkniete, wez pod uwage, ze nie kazdy idzie na ilosc.Dla wielu liczy sie jakosc i szybkosc basu, wiec nie wal moze jak by tylko konstrukcja otwarta byla jedyna sluszna, bo to zalezy od preferencji.Dwa, dawniej tez chcialem jak nawiecej basu w kinie, a teraz sie to zmienilo, kiedys, lata temu gralem na dwa suby Paradigm Servo 15 z 38 cm glosnikiem i B&W nie pamietam symbolu z 30cm glosnikiem, chata cala chodzila.Ale juz mi to przeszlo i teram mam Velodyne SPL-1000 Ultra i w zupelnosci mi wystarcza.Takze wszystko jest kwestja preferencji, nie ma jednej slusznej drogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 17:28 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:28 Hej Na surround możesz też sprawdzić malutkie Cambridge Audio Minx22. W kwestii atmosów, to po taniości są Heco INC 62. Potrzebują tylko 73 mm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Ruchlewicz Napisano Wtorek o 06:59 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 06:59 A czy ktoś się jeszcze może wypowiedzieć, szczególnie w kwestii dipole vs Dali Oberon On Wall? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 07:06 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:06 18 godzin temu, Sebastian Ruchlewicz napisał: 1. Czy Dali Oberon On Wall sprawdzi się w moim ustawieniu jako surroundy umiejscowione na ścianie za kanapą? Szczególnie, że Onkyo ma DIRAC. Średnio 18 godzin temu, Sebastian Ruchlewicz napisał: 2. Czy mimo wszystko dużo lepszy efekt będzie (nawet dla zwykłego użytkownika) przy dipolach? Jeżeli tak, to czy nie będą przeszkadzać przy 5.1.2 i atmosach? Tak 18 godzin temu, Sebastian Ruchlewicz napisał: 3. Co zamontować na sufit (mam podwieszany, między sufitem a stropem piana) jako atmos? Na czy W? 7 minut temu, Sebastian Ruchlewicz napisał: A czy ktoś się jeszcze może wypowiedzieć, szczególnie w kwestii dipole vs Dali Oberon On Wall? Zdecydowanie Dipole. Różnica będzie bardzo duża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Ruchlewicz Napisano Wtorek o 08:18 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 08:18 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Na czy W? mój błąd, szukam do sufitu, czyli "W" 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Wtorek o 09:18 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:18 Głośniki maja jakiś tam kąt opasania (dyspersji), jedne większy inne mniejszy. Montujac surround na płasko do tylnej ściany zagrają one nie dla Ciebie tylko gdzieś w stronę TV. Średnie tony raczej nie będą problemem, gorzej będzie z wysokimi dźwiękami bo generalnie im wyższa częstotliwosc tym kierunkowość ma większe znaczenie. Szkoda by było stracić efekt np. tłuczonego szkła itp., to właśnie dzięki takim odgłosom surroundy sprawiają pożądany efekt w kinie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Ruchlewicz Napisano Wtorek o 09:36 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 09:36 17 minut temu, Butler napisał: Głośniki maja jakiś tam kąt opasania (dyspersji), jedne większy inne mniejszy. Montujac surround na płasko do tylnej ściany zagrają one nie dla Ciebie tylko gdzieś w stronę TV. Średnie tony raczej nie będą problemem, gorzej będzie z wysokimi dźwiękami bo generalnie im wyższa częstotliwosc tym kierunkowość ma większe znaczenie. Szkoda by było stracić efekt np. tłuczonego szkła itp., to właśnie dzięki takim odgłosom surroundy sprawiają pożądany efekt w kinie. Czyli głos na dipole? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano Wtorek o 11:11 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:11 4 godziny temu, Sebastian Ruchlewicz napisał: A czy ktoś się jeszcze może wypowiedzieć, szczególnie w kwestii dipole vs Dali Oberon On Wall? Co do tych Dipoli MA. BARDZO dobre głośniki.Miałem je usiebie.Często stosowane w konfiguracji gdzie kanapa stoi pod ścianą .Rozpraszają dźwięk ,tworząc bardziej dyfuzyjną przestrzeń i robią to bardzo dobrze.Producent zaleca stosować je na wysokości 170 cm od podłogi i min 50cm od narożnika ściany.Ze względu na tę wysokość oraz ich charakter, Dolby odradza ich stosowanie przy atmosie.Jednak wiele osób stosuje je obniżając ich wysokość montażu.Przyznam,że Nie wiem jak to działa.Wersja MA Silver Fx Zabiera 14,7cm z głębokości i chyba 25cm z wysokości ściany.Są bardzo dobrze wykonane i estetycznie prezentują się na ścianie. 8 Ohm Posiadają przełącznik Dipol Bipol,który w tym położeniu gra kierunkowo. Dali Oberon on Wall z kolei to typowe kierunkowe choć mają bardzo szerokie pole krycia.I jak zaleca producent tych głośników ,nie trzeba ich nakierowywać na pole odsłuchu .Zajmują na ścianie ok 11cm głębokości i są wyższe od MA Fx .Bo coś ponad 30cm.Ja mam na nich całą salkę łącznie z LCR i grają jak na mój gust bardzo fajnie Wykonanie też na wysokim poziomie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Wtorek o 11:27 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:27 13 minut temu, Gmow1977 napisał: to typowe kierunkowe choć mają bardzo szerokie pole krycia.I jak zaleca producent tych głośników ,nie trzeba ich nakierowywać na pole odsłuchu Wiem co napisał producent, ale chyba sam nie wierzysz ze ustawione 90 stopni do odbiorcy zachowają minimum pokrycia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano Wtorek o 13:30 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:30 2 godziny temu, Butler napisał: ale chyba sam nie wierzysz ze ustawione 90 stopni do odbiorcy zachowają minimum pokrycia. Ja miałem je skręcone w salce i powiem szczerze ,że jak wyprostowałem, nie poczułem różnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano Wtorek o 13:32 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:32 (edytowany) 21 godzin temu, pm525 napisał: Ja rowniez preferuje konstrukcje zamkniete, wez pod uwage, ze nie kazdy idzie na ilosc.Dla wielu liczy sie jakosc i szybkosc basu, wiec nie wal moze jak by tylko konstrukcja otwarta byla jedyna sluszna, bo to zalezy od preferencji. Dokładnie. Od preferencji również dużo od ustawienia, akustyki i tak dalej... Miałem bardzo popularny dobry subwoofer u siebie zamknięty RELa HT1205 MKII. Coś dwa tygodnie go męczyłem na różne sposoby ale mi nie podpasywał. Ostatecznie zostałem przy Klipsch RP-1200SW i jestem z niego bardzo zadowolony. Mam go już trochę ale wiem ,że mogę z niego jeszcze wycisnąć sporo odpowiednim ustawieniem. Ma spory zapas mocy na 25m2. Rel to taki w sam raz na te 25m2 ale przy większym metrażu to nie wiem czy byłby wystarczający. Najlepiej samemu się przekonać jak co zagra w warunkach domowych Edytowano Wtorek o 13:33 przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Ruchlewicz Napisano Środa o 14:29 Autor Udostępnij Napisano Środa o 14:29 Wstępnie zdecydowałem się co na surround i atmosy, obecnie zestawienie wygląda tak: - ampli Onkyo TX-RZ50 - środek - Heco Aurora 30 - fronty - zostają obecne Heco Aurora 700 - surround - jednak dipole, Monitor Audio Bronze Fx 6G - atmos - Monitor Audio CS 140 / 160 - sub - jeszcze nie wiem Wrzuciłem sobie to na plan i wygląda to tak: Odległość od kanapy do RTV to około 370cm, także do TV będzie 4m. TV planuje 75 - 80 cali, dlatego RTV na planie ma 2m szerokości. Mierzyłem kąt frontów i jest 20 stopni, odległość między frontami to około 250cm. Kanapa - póki co wrzuciłem szeroką na 3m (może będzie delikatnie mniejsza), od ściany tylnej odsunięta na 30cm od bocznej 25 - 30cm. Surroundy - dałem najszerzej jak się da, osoba siedząca na samym skraju będzie miała głośnik jakieś 50 - 60cm od głowy (najczęściej będziemy oglądać we 2 osoby, więc siedząc na środku odległość będzie pewnie około 150cm). Wysokość - środek głośnika na 110cm. Atmos - są ustawione pod kątem 80 stopni względem osoby siedzącej na kanapie. Na szerokość ustawione są w linii prostej z frontami, ale również z surround'ami. Odległość między atmosami to około 250cm. Zdaję sobie sprawę, że najlepiej pewnie byłoby zmniejszyć kanapę i wysunąć ją do przodu, wtedy atmosy i fronty trochę węziej a surround zostawić jak jest. Jednak obawiam się, że to nie przejdzie. Pytanie, czy obecny układ ma sens? Czy kombinować coś typu atmosy dać bliżej do środka, podnieś delikatnie surroundy? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Środa o 15:12 Udostępnij Napisano Środa o 15:12 Powinno być ok. Troche optymistycznie chyba policzyłeś odleglosc do surround. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Środa o 20:49 Udostępnij Napisano Środa o 20:49 Raczej dobrze to rozplanowałeś biorąc pod uwagę warunki lokalowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:45 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:45 Dnia 26.11.2024 o 09:18, Sebastian Ruchlewicz napisał: mój błąd, szukam do sufitu, czyli "W" ok Dnia 26.11.2024 o 10:36, Sebastian Ruchlewicz napisał: Czyli głos na dipole? tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 09:11 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:11 Wygląda dobrze @Sebastian Ruchlewicz zapraszam na wycenę zestawu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts