Skocz do zawartości

Rel Tzero mk3 - ustawienia

andyroyal1209

Recommended Posts

Witam.

Mam kilka pytań do użytkowników suba z tematu. Moim zdaniem instrukcja nie wszystkie wątpliwości laika rozwiewa:

1. Czy lepiej podłączyć suba dołączonym kablem Neutrik Speakon,  czy kablem RCA do wyjścia Sub-Out wzmacniacza? Wg instrukcji lepiej użyć kabla Neutrik, ale po coś we wzmacniaczu umieszcza się chyba dedykowane wyjście na subwoofer?

2.  Sub ma podobno funkcję przechodzenia w stan Standby, ale czy można po czymś poznać, że faktycznie sub przeszedł w stan uśpienia? Dioda z tyłu świeci się cały czas.

3. Czy mogę prosić o jakieś łopatologiczne wskazówki odnośnie ustawień  pokręteł i przełączników na tylnym panelu. Proces ustawienia powyższych wg mnie w instrukcji nie jest intuicyjny. Może jakieś zdjęcie tylnego panelu, jak ktoś ma ustawione?

Dzięki wielkie.

Pozdrawiam

30 minut temu, andyroyal1209 napisał:

Witam.

Mam kilka pytań do użytkowników suba z tematu. Moim zdaniem instrukcja nie wszystkie wątpliwości laika rozwiewa:

1. Czy lepiej podłączyć suba dołączonym kablem Neutrik Speakon,  czy kablem RCA do wyjścia Sub-Out wzmacniacza? Wg instrukcji lepiej użyć kabla Neutrik, ale po coś we wzmacniaczu umieszcza się chyba dedykowane wyjście na subwoofer?

2.  Sub ma podobno funkcję przechodzenia w stan Standby, ale czy można po czymś poznać, że faktycznie sub przeszedł w stan uśpienia? Dioda z tyłu świeci się cały czas.

3. Czy mogę prosić o jakieś łopatologiczne wskazówki odnośnie ustawień  pokręteł i przełączników na tylnym panelu. Proces ustawienia powyższych wg mnie w instrukcji nie jest intuicyjny. Może jakieś zdjęcie tylnego panelu, jak ktoś ma ustawione?

Dzięki wielkie.

Pozdrawiam

Ad. 1. Rel zaleca Speakon. Jeśli masz możliwość, przetestuj jedno i drugie rozwiązanie. Ja nie mam we wzmacniaczu wyjsci sub out ale mój streamer ma takowe. Przetestowałem jedno i drugie rozwiązanie. Różnicy dźwiękowej nie usłyszałem ale wybrałem speakon bo...tak sugeruje producent. 

Ad. 2. Tutaj niestety nie podpowiem. Mam model t5 i subwoofer ten nie ma takiej funkcji. 

Ad. 3. No i tutaj zaczyna się najciekawsza część zabawy. Czytałem dziś instrukcje RELa dotyczącą ustawień suba, z tym że właśnie modelu T5. No i niestety w ogóle nie pokrywa się to z tym co zrobiłem ja. Rel np zaleca ustawienie pokrętła głośności na 15 (+/- 3) "kliknięć", u mnie jest 9. Producent zaleca umiejscowienie suba w rogu pokoju, u mnie stoi przy lewej kolumnie. Także najlepiej uzbroić się w cierpliwość i testować samemu do uzyskania zadawalajacego efektu. 

Ps. Może napisać jak wygląda Twój system? Czy sub ma grać w KD czy stereo? 

19 minut temu, KrólKiczu napisał:

Ad. 1. Rel zaleca Speakon. Jeśli masz możliwość, przetestuj jedno i drugie rozwiązanie. Ja nie mam we wzmacniaczu wyjsci sub out ale mój streamer ma takowe. Przetestowałem jedno i drugie rozwiązanie. Różnicy dźwiękowej nie usłyszałem ale wybrałem speakon bo...tak sugeruje producent. 

Ad. 2. Tutaj niestety nie podpowiem. Mam model t5 i subwoofer ten nie ma takiej funkcji. 

Ad. 3. No i tutaj zaczyna się najciekawsza część zabawy. Czytałem dziś instrukcje RELa dotyczącą ustawień suba, z tym że właśnie modelu T5. No i niestety w ogóle nie pokrywa się to z tym co zrobiłem ja. Rel np zaleca ustawienie pokrętła głośności na 15 (+/- 3) "kliknięć", u mnie jest 9. Producent zaleca umiejscowienie suba w rogu pokoju, u mnie stoi przy lewej kolumnie. Także najlepiej uzbroić się w cierpliwość i testować samemu do uzyskania zadawalajacego efektu. 

Ps. Może napisać jak wygląda Twój system? Czy sub ma grać w KD czy stereo? 

Cxa 81, Eversolo dmp A6, q-acoustic 3050i, Rel Tzero mk3.

6 minut temu, KrólKiczu napisał:

Czy ten niewielki sub zejdzie niżej niż Twoje kolumny? 

Kupiłem bez wcześniejszego odsłuchu. Celowałem w svs sb 1000, ale tak jakoś wyszło, że skończyłem na Rel'u. Przynajmniej na ten moment. Sub służy wyłącznie do słuchania muzyki z Tidala. 

Mi tego basu niewiele brakowało (szczególnie przy cichym, wieczornym słuchaniu) i na chwilę obecną wydaje mi się, że Tzero załatwia sprawę.

Ja nie rozumiem do końca wymysłu rela odnośnie podłączenia wysokopoziomowego. Może chodzi im o to, żeby "charakterystyka" końcówki mocy była taka sama dla suba jak dla kolumn. Moim zdaniem obojętnie jak podepniesz będzie dobrze, ja bym podpiął do sub out. Co do ustawień pokręteł: na początek ustaw crossover na Częstotliwość dla której charakterystyka Twoich kolumn zaczyna opadać(lub tam gdzie mają już np -3dB), Co do przełącznika phase switch, zacznij od 0st, potem sprawdź 180. Te ustawienie gdzie jest więcej basu, to te właściwe. Głośność dobierz tak, abyś nie słyszał suba, jedynie abyś słyszał jego brak, jak go wyłączysz.

Edytowano przez McKarmi

6 minut temu, McKarmi napisał:

Co do ustawień pokręteł: na początek ustaw crossover na Częstotliwość na której Twoje kolumny zaczynają opadać z częstotliwością (lub tam gdzie mają już np -3dB)...

No i to jest właśnie ta część, której nie rozumiem i prosiłbym o wytłumaczenie.

Edytowano przez Andrew Piotrowski
Błąd w umiejscowieniu dopiski do cytatu kolegi

3 minuty temu, Andrew Piotrowski napisał:

No i to jest właśnie ta część, której nie rozumiem i prosiłbym o wytłumaczenie.

Ale czego konkretnie nie rozumiesz? Jeśli nie masz sam jak zmierzyć charakterystyki kolumn (np UMIK-1 i REW) to popatrz na pomiary w internecie. Na pierwszym z brzegu widać, że Twoje kolumny zaczynają opadać z SPL w okolicach 80-90 Hz. Jest to jednak trochę wysoko na cięcie jednego suba, bo będziesz go w stanie zlokalizować. Spróbuj na początek około 70Hz i dopasuj głośność. Posłuchaj i w razie czego rób drobne korekty.

Czy masz tam pokrętło z wyraznymi pęknięciami przy obracaniu ( ile tych pyknięć jest )? Tak jest w t9x ? Jeżeli tak to wytłumaczę Tobie jak to zestroić.  

Swoją drogą speakon świetny wymysł jest , zwłaszcza jak podłączamy dwa suby . Każdy do jednego kanału. Wtedy jak jest bas tylko w jednym kanale to tak słyszymy.  

Edytowano przez 77Mariusz77

19 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Czy masz tam pokrętło z wyraznymi pęknięciami przy obracaniu ( ile tych pyknięć jest )? Tak jest w t9x ? Jeżeli tak to wytłumaczę Tobie jak to zestroić.  

Swoją drogą speakon świetny wymysł jest , zwłaszcza jak podłączamy dwa suby . Każdy do jednego kanału. Wtedy jak jest bas tylko w jednym kanale to tak słyszymy.  

Sa 3 pokrętła, z czego 2 używane: Hi/Low Level i Crossover. Oba zmieniają się skokowo.

Wydaje mi się, że każde ma 40 "pyknięć".

IMG_20241125_203319_1.jpg

To weź sobie ustaw crossover na początek na 12-15 klików.  

LFE zero klików. 

I hi low Level od zera zwiekszaj aż będzie dobrze według Ciebie.  To będzie prawdopodobnie doslownie kilka klików. 

Zaleznosc jest taka , że im bardziej rozkrecisz crossover to wtedy hi low Level będzie wymagał mniejszego rozkręcenia.  

Zacznij jak napisalem . 

Jak będziesz podkrecal hi low Level jeżeli zacznie dudnić to znaczy , że już jest za głośno. Kazdy pojedynczy klik powoduje różnice.  Subwoofer jest , że tak powiem wrazliwy na te kliki i brzmienie się zmienia . Nie kręcimy jak kranem tylko klik i słuchamy.  

On ma się zszyć z kolumnami a nie dominować jak jest zapewne teraz wnioskuję po pokrętłach. 

Ustaw sobie też fazę w odpowiedniej pozycji , membrana od suba ma się wychylać razem z kolumnami. 

Najlatwiej jest jak ktoś by zmieniał fazę a Ty byś siedział i słuchał.  

Prawidlowo jest wtedy ustawiona jak basu slyszysz wiecej. Do tego celu puść muzykę ze słusznym basem. 

Źle ustawiona faza "zabiera" bas z kolumn.

Włączyłem jakiś kawałek z Tidala do testowania basu. Nawet przy założeniu, że ja jestem głuchy to posadziłem syna na sofie i zmienialiśmy na zmianę pozycję przycisku fazy i nie byliśmy w stanie dojść do tego, która pozycja jest tą właściwą.

Co to znaczy, że membrana suba ma sie wychylać razem z kolumnami? Jak sie wychyla w tym niewłaściwym ustawieniu fazy? 

Co znaczy, że źle ustawiona faza "zabiera" bas z kolumn? Przy złym ustawieniu mam z kolumn słyszeć tylko wysokie i średnie tony?

Rozumiem, że sub ma się "zszyć„ z kolumnami a nie je zdominować, ale przekręcając pokrętła o te kilka klików, jak radzisz ja go ....nie słyszę, niezależnie od ustawienia fazy. 

Wiem, że coś robię nie tak. Ale co?

Pokrętłem  Level kręcisz aż będzie  basu za dużo i później cofasz.  

U Ciebie będzie on mocniej rozkręcony gdyż jest slabszy niż mój i pomieszczenie inne.  ( spojrzałem w specyfikację) 

Skoro go nie słyszysz to i nie ustawisz fazy 🙂 wróć do tych czynności z synem jak już będziesz slyszal.  

U Ciebie Level nie będzie kilka klików tylko pewnie kilkanaście a może i ponad 20 z racji mocy suba. 

crossover zostaw jak wcześniej napisałem. 

Tutaj pozwolę sobie zacytować jeszcze 

"Po ustawieniu punktu podziału na subwooferze sugerujemy użycie utworu muzycznego z powtarzającym się rytmem basu w dolnym zakresie częstotliwości, w tym przypadku możliwie najbliższym 35 Hz. Zwiększ wzmocnienie subwoofera, aby uzyskać wyższy poziom basów, dzięki czemu subwoofer będzie można uznać za dominujący. Następnie dostosuj fazę subwoofera od zera do 180 stopni, aż uznasz, że bas z subwoofera jest najgłośniejszy. Może to dotyczyć dowolnego ustawienia fazy pomiędzy minimum a maksimum, ale zależy wyłącznie od Twojej percepcji i akustyki pomieszczenia. Jeśli wynik wynosi 75 stopni, jest to ustawienie fazy dla subwoofera z głośnikami oraz w pomieszczeniu odsłuchowym z głośnikami i położeniem subwoofera w tym czasie. Jakakolwiek zmiana powyższego spowoduje zmianę fazy i konieczne będzie powtórzenie procedury."

Podłączony masz dobrze ten subwoofer? 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

nie pamiętam jak jest w serii T ale w HT słyszać kiedy się gasi i dioda zmienia kolor.

Wydaje mi sie, ze niebieska dioda zmienia jasnosc swiecenia przy przejsciu w stan uspienia. Moim zdaniem poroniony pomysl, bo zwrocilo to moja uwage dopiero, gdy zmienialem ustawienia na tylnym panelu - dodatkowo byl dzwiek "pykniecia". Operując sprzetem z kanapy nie jestesmy w stanie okreslic, czy sub jest w standby mode, bo od sciany za nim odbija sie ciagle niebieskie swiatelko dioy. Trzeba bylo zrobic albo inny kolor (jak piszecie jest w innym modelu), albo ze dioda gasnie calkowicie.

5 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Pokrętłem  Level kręcisz aż będzie  basu za dużo i później cofasz.  

U Ciebie będzie on mocniej rozkręcony gdyż jest slabszy niż mój i pomieszczenie inne.  ( spojrzałem w specyfikację) 

Skoro go nie słyszysz to i nie ustawisz fazy 🙂 wróć do tych czynności z synem jak już będziesz slyszal.  

U Ciebie Level nie będzie kilka klików tylko pewnie kilkanaście a może i ponad 20 z racji mocy suba. 

crossover zostaw jak wcześniej napisałem. 

Tutaj pozwolę sobie zacytować jeszcze 

"Po ustawieniu punktu podziału na subwooferze sugerujemy użycie utworu muzycznego z powtarzającym się rytmem basu w dolnym zakresie częstotliwości, w tym przypadku możliwie najbliższym 35 Hz. Zwiększ wzmocnienie subwoofera, aby uzyskać wyższy poziom basów, dzięki czemu subwoofer będzie można uznać za dominujący. Następnie dostosuj fazę subwoofera od zera do 180 stopni, aż uznasz, że bas z subwoofera jest najgłośniejszy. Może to dotyczyć dowolnego ustawienia fazy pomiędzy minimum a maksimum, ale zależy wyłącznie od Twojej percepcji i akustyki pomieszczenia. Jeśli wynik wynosi 75 stopni, jest to ustawienie fazy dla subwoofera z głośnikami oraz w pomieszczeniu odsłuchowym z głośnikami i położeniem subwoofera w tym czasie. Jakakolwiek zmiana powyższego spowoduje zmianę fazy i konieczne będzie powtórzenie procedury."

Podłączony masz dobrze ten subwoofer? 

Nawet jesli jestem daltonista i pomylilem kolory przy podlaczaniu suba do wyjsc na kolumny we wzmacniaczu, to sub tak samo sie zachowuje przy podlaczeniu do sub- out przez RCA. 

Cala reszte bede sprawdzal po pracy.

17 godzin temu, andyroyal1209 napisał:

Dźwiękowo gigantycznej różnicy nie będzie. Podłącz jak Ci wygodniej :) 

Co do mocy. REL TZero to naprawdę niewielki sub i służy jako uzupełnienie małych kolumn podstawkowych w małych pokojach. Jak duże masz pomieszczenie? Bo w tym przypadku on nie zejdzie aż tak niżej niż kolumny. SB-1000 mógł być lepszą opcją :/ 

3 godziny temu, Q21 napisał:

Dźwiękowo gigantycznej różnicy nie będzie. Podłącz jak Ci wygodniej :) 

Co do mocy. REL TZero to naprawdę niewielki sub i służy jako uzupełnienie małych kolumn podstawkowych w małych pokojach. Jak duże masz pomieszczenie? Bo w tym przypadku on nie zejdzie aż tak niżej niż kolumny. SB-1000 mógł być lepszą opcją :/ 

Podobno miał schodzić zaskakująco nisko. Na dodatek na jednym ze zdjęć producenta stoi obok kanapy, bynajmniej nie w rogu pokoju, z którego ma niby miec najlepsze osiągi.

Uznałem, że zaryzykuję. Nie upieram się, że sobie poradzi w moim środowisku. Ale jak pisałem wyżej - nie kupiłem go, by łupać techno na volume max, tylko dodać trochę basu.

Będzie trzeba, to się rozstaniemy.

IMG_20241126_154804_1.jpg

1 godzinę temu, Andrew Piotrowski napisał:

Podobno miał schodzić zaskakująco nisko. Na dodatek na jednym ze zdjęć producenta stoi obok kanapy, bynajmniej nie w rogu pokoju, z którego ma niby miec najlepsze osiągi.

To wszystko zależy od konkretnej akustyki :) Spróbowałbym poprzestawiać RELa jeszcze po różnych miejscach pomieszczenia i sprawdź też, czy np. cały bas nie ucieka Ci do kuchni :) 

16 minut temu, Q21 napisał:

To wszystko zależy od konkretnej akustyki :) Spróbowałbym poprzestawiać RELa jeszcze po różnych miejscach pomieszczenia i sprawdź też, czy np. cały bas nie ucieka Ci do kuchni :) 

Bez urazy, ale jeśli ja nie mogę ustawić fazy z powodu konkretnej akustyki pomieszczenia,  to jak Wy - handlowcy - tłumaczycie klientowi sens odsłuchu jakiegoś sprzętu u Was na miejscu i podejmowania decyzji o zakupie sprzętu na podstawie wyniku takiego odsłuchu? 

Spodziewałem się, że kalibracja takiego suba to będzie nadanie mu głośności bliskiej maksymalnej i przestawianie przełącznika fazy z 0 do 180 - przy odpowiednim położeniu sub będzie walił basem po uszach, ale do tego niby jest, a przy tym niewłaściwym - usłyszę jakieś dudnienie, rzężenie, przesterowanie...- jak to zwał, ale będę słyszał coś, co mi podpowie, żeby przełączyć fazę w przeciwległe położenie i potem zmniejszać crossover i hi/low level pokrętło szukając przyjemnego dla ucha poziomu basu.

Tymczasem nic takiego nie słyszę. Dudni w jednej i drugiej pozycji fazy.

Wiem, że czasy kiedy stroiło się gitarę na słuch już minęły, ale nie mogę być przecież aż takim zerem akustycznym.

Zostawmy narazie tę nieszczęsną fazę. Domyślnie na 0⁰.

Poradzę Tobie jak ja bym to ustawił:

- daj zwrotnice na najniższą pozycję, oraz wzmocnienie na najniższą

- podnieś po jednym kliku wzmocnienie aż usłyszysz brzmienie bardzo niskiej czestotliwosci (jest tam chyba ok 30-35hz) w satysfakcjonującym poziomie głośności wzgledem kolumn

- Gdy już poziom głośności będzie satysfakcjonujacy, zmieniaj po jednym kliknięciu z najniższej pozycji na zwrotnicy coraz wyżej aż subwoofer zszyje się z kolumnami. Jeśli coś będzie się działo z basem nie tak (dudnienia), wróć do poprzednich kliknięć (nachodzenie pasma subwoofera na kolumny). 

Oto cała teoria jak poprawnie ustawić subwoofer w "przyjaznym akustycznie pomieszczeniu". 

Piszę tak, ponieważ z reguły mało kto ma "przyjazne akustycznie pomieszczenie" (niskie tony są najbardziej problematyczne).

Zrób do tego momentu, bo może się okazać że to wystarczy, a przełącznik fazy nie będzie musiał być użyty. 

Ps: jesteś w posiadaniu Rel-a. Postawiłbym na podłączenie "wysokopoziomowe" do głośników specjalnym kablem speakon. 

*- Uwaga- w trzecim podpunkcie podczas podnoszenia częstotliwości podziału, może się okazać że będzie też wzrastać głośność, będzie to oznaczało że musisz ściszyć kosztem najniższych czestotliwosci, nie słyszałem tego modelu nigdy, a niektore subwoofery mają taką przypadłość że potrafią podnosić głośność wraz z podnoszeniem czestotliwosci do nawet50/60hz- trzeba ściszyć by zachować SPL zestawu co oczywiscie będzie kosztem najniższych. Nie twierdzę że tak będzie u Ciebie, piszę tylko że zauważyłem takie "efekty" w różnych subwooferach- nie będę teraz wchodził w szczegóły dlaczego tak się dzieje.

Daj znać jak to wyszło... pozdrowienia.

Edytowano przez Chyba Miro 84

15 godzin temu, Andrew Piotrowski napisał:

Bez urazy, ale jeśli ja nie mogę ustawić fazy z powodu konkretnej akustyki pomieszczenia,  to jak Wy - handlowcy - tłumaczycie klientowi sens odsłuchu jakiegoś sprzętu u Was na miejscu i podejmowania decyzji o zakupie sprzętu na podstawie wyniku takiego odsłuchu? 

Ja mam inne podejście ;) Odsłuch w salonie na miejscu to idealne rozwiązanie na start, szybkie przerzucenie dziesiątek opcji, poznanie możliwości danego sprzętu. Ostateczny odsłuch powinien już mieć miejsce w docelowych warunkach moim zdaniem :) 

Dnia 26.11.2024 o 17:36, Q21 napisał:

Dziękuję Wszystkim za pomoc w temacie wątku. 

Temat na chwilę obecną nieaktualny. Dziś w pracy przemyślałem sprawę i właśnie odsyłam Rel'a do sklepu.

Odezwę się, chyba że nie będę potrzebował pomocy, jak przyjedzie SVS SB-1000.