Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 12 minut temu, Mprezi napisał: Jedno pytanie, co oznacza, pelna kontrolą nad membranami? Oznacza to, że potrzebujesz wzmacniacza tranzystorowego z DF ok. 50. Edytowano 6 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
cymes Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 11 minut temu, Mprezi napisał: co oznacza, pelna kontrolą nad membranami? Niska impedancja wyjściowa wzmacniacza to absolutna podstawa. Im niższa impedancja wyjściowa tym silniej wzmacniacz tłumi drgania cewki, co skuteczniej hamuje membranę po impulsie. To bezpośrednio prowadzi do pojęcia Damping Factor (DF) wysoki DF = dobra kontrola (200-300) Rubicon 2 nie potrzebują watów. Potrzebują wzmacniacza, który bez stresu odda 7–10 A w impulsie i nie zmieni charakteru (headroom). 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 11 minut temu, cymes napisał: Niska impedancja wyjściowa wzmacniacza to absolutna podstawa. Im niższa impedancja wyjściowa tym silniej wzmacniacz tłumi drgania cewki, co skuteczniej hamuje membranę po impulsie. To bezpośrednio prowadzi do pojęcia Damping Factor (DF) wysoki DF = dobra kontrola (200-300) Rubicon 2 nie potrzebują watów. Potrzebują wzmacniacza, który bez stresu odda 7–10 A w impulsie i nie zmieni charakteru (headroom). Mam pytanie, jak to sie ma w przypadku wzmacniacza naim nait 5si i Rubicon 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Nie wiem jaka budowę ma nait. Moja końcówka w kl. D z małym trafem posiada duży bank kondensatorów. Moduł Ncore (NC122MP „Tuned by TEAC”) daje bardzo niską impedancję wyjściową, bardzo wysoki damping factor, ekstremalnie szybki slew rate. To oznacza że membrana jest hamowana elektrycznie, nie „mechanicznie”. Bas nie zależy od masy trafa, tylko od szybkości pętli sprzężenia. Do tego bufor klasy A który stabilizuje impedancję wejściową, zapewnia ciągłość prądową sygnału, eliminuje „suchość” i „cyfrowość” klasy D. 1 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 6 minut temu, cymes napisał: Nie wiem jaka budowę ma nait. Moja końcówka w kl. D z małym trafem posiada duży bank kondensatorów. Moduł Ncore (NC122MP „Tuned by TEAC”) daje bardzo niską impedancję wyjściową, bardzo wysoki damping factor, ekstremalnie szybki slew rate. To oznacza że membrana jest hamowana elektrycznie, nie „mechanicznie”. Bas nie zależy od masy trafa, tylko od szybkości pętli sprzężenia. Do tego bufor klasy A który stabilizuje impedancję wejściową, zapewnia ciągłość prądową sygnału, eliminuje „suchość” i „cyfrowość” klasy D. Zakladam na podstawie tego wpisu, jak rozumiem opartego na własnych doświadczeniach, że AP 701 tym bardziej polubi Rubikony, z wzajemnością.... 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Myślę że niekoniecznie, z AP701 pewnie Rubicon 8 by najbardziej skorzystał. @Mprezi pamiętaj o redukcji pogłosu niskich częstotliwości, tego elektronika nie zrobi, a to rozmywa i zmiękcza bas. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) @cymes - jesteś naprawdę mądry i inteligentny facet. Nie wiem jak inni, ale ja mam do Ciebie prośbę. Czy zechciałbyś spróbować pisać na forum sam od siebie, bez przepuszczania każdego możliwego posta przez AI? Ewentualnie chociaż wstępnie weryfikować, filtrować wyniki? Nie pakujmy tych syntetycznych i generycznych treści w każde możliwe miejsce w internecie. Jest ich wszędzie od groma. Przepraszam za czepialstwo, ale kłóci mi się to z samą ideą forum. Edytowano 5 godzin temu przez lpomis 4 Odpisz, cytując
cymes Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Niestety nie jestem inżynierem nie posiadam wiedzy technicznej o budowe elektroniki audio. Mogę przestać pisać o aspektach technicznych ale kolorowych metaforycznych opowieści nie będę również pisał i nie wchodzi mi czytanie takich. Zwykły tekst bez podparcia będzie odbierany jako nudny albo zmyślony. Słyszę dość dobrze jestem ciekaw tej strony technicznej, gdzieś muszę ją nabyć. Myślisz że każdy mój post napisał SI? 26 minut temu, lpomis napisał: jesteś naprawdę mądry i inteligentny facet 26 minut temu, lpomis napisał: chociaż wstępnie weryfikować, filtrować wyniki? Nie pakujmy tych syntetycznych i generycznych treści Nie wiem co mam o tym myśleć... Wartość korzystania z sztucznej inteligencji jest wprost proporcjonalna do wysokości inteligencji pytającego. Miałem wrażenie że część osób jest również zainteresowana stroną techniczną a wręcz wymagają dowodów od tej strony. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @cymes Jestem b. ciekaw jak z masą / wielkością dźwięku z Teaca. Bo to bywa drugą stroną wzmacniaczy o większej kontroli i pętli SZ - dostajemy mniej wypełnienia. Scena wychodzi mocno na boki, czy wszystko jest trzymane między kolumnami? Porównywałeś z innymi wzmacniaczami? 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) @Rafał S mogę porównać set Teac 505 do Musician M2si (na Rubiconach), który nie miał czarnego tła, ujednolicał bas, dźwięk był gesty, rysowany grubą kreską i ociężały. Ogólnie set Teac miał czarne tło, precyzję, separację, rozdzielczość lecz rysowane cienką kreską czyli bardziej stawiał na kontur niż wypełnienie. Dość efekciarski, szeroko ale gładko. Pierwszy krok preamp klas A zmienił równowagę tonalną na trochę ciemniejszą, trochę wyluzował i nasycił brzmienie. Dalej dac r2r doładował wypełnienie dźwięk nabrał masy. Finalnie łagodniej na górze co dało trochę mniejszą szerokość, ale głębia to tutaj NT wypada płasko. Edytowano 3 godziny temu przez cymes 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jestem ostrożny w stosunku do sztucznej inteligencji, potrafi siać zlepkiem bzdur, staram się wydobyć cenne i rzetelne informacje. Nie jestem w stanie ich zweryfikować na 100%, jak napisałem jaką techniczną bzdurę proszę mnie poprawić. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, KrólKiczu napisał: Macieju, a możesz zdradzić jak finalnie ma wyglądać Twój system? Wydawało mi się, że sprzedałeś subwoofery ale chyba jednak coś pokręciłem 🙂. Wszystko było do sprzedania. Ale , po kalibracji jakoś już zostało:) Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @maciek72 oceniasz Rubicon lepiej od Menuet, ale zostają te drugie bo nie mają czarnej obudowy? 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak , brzmi to bardzo dziwnie , ale tak Kalibracja była robiona pod Menuet SE . Czarny nie ma szans na byt Suby są wystarczającym kołkiem w oku dla żony Dobre 20 lat robiłem , co chciałem z naszą wspólną przestrzenią . Byłem Talibem Teraz czas wskoczyć pod pantofelek Spróbuję poszukać białe , albo drewno . Może przejdą dla oka mojej ukochanej:) Chociaż jesteś wyznawcą , że tylko czarne grają Tak , brzmi to bardzo dziwnie , ale tak Kalibracja była robiona pod Menuet SE . Czarny nie ma szans na byt Suby są wystarczającym kołkiem w oku dla żony Dobre 20 lat robiłem , co chciałem z naszą wspólną przestrzenią . Byłem Talibem Teraz czas wskoczyć pod pantofelek Spróbuję poszukać białe , albo drewno . Może przejdą dla oka mojej ukochanej:) Chociaż jesteś wyznawcą , że tylko czarne grają Kolega @ Rajdek ma Teac oraz Dali Rubicon 2 i z jego wypowiedzi i na forum i na PW zrozumiałem , że już skończył gonić uszatego Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Wiem co chcę, klocek po klocku zbudowałem system, wiem że większość powie że można lepiej i tylko kwestia czasu do zmian. Ostatnie zmiany jakie zrobiłem to oczyściłem prąd w torze cyfrowym, może brzmi to zabawnie i magicznie, oraz nie da się tego uzasadnić bez technicznego podejścia. Tor cyfrowy ma wpływ na tor analogowy, wzmacniacz do transportu wpłynął bardzo na całokształt, dodatkowy filtr na wyjściu transportu dał jeszcze lekki efekt. Co mam na siłę szukać, nie mam ochoty, wolę posłuchać muzyki. 🔌 iFi iPower Elite 🌐 Silent Angel M1T 🔧 iFi iSilencer+ 🧠 Audio-GD R-1 NOS 🎚️ Musician Monoceros ⚡ Teac AP-505 🔈 Dali Rubicon 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts