Skocz do zawartości

Pokój ~16m2 vs 5.1.2 lub 5.1.4 lub... 5.2.4

Recommended Posts

Cześć,

Prośba o pomoc 👋🙂

Przymierzam się do małego remontu poddasza  i... adaptacji na KD (załączam zdjęcie przyszłego setupu).

Chciałbym się zamknąć w budżecie 15ooo PLN.

***na codzień używam MOMENTUM 4 + Cloud III do Counter Strke i to tyle z audio***

Myślałem o setupie 5.1.4 lub 5.2.4, jak będzie odpowiedni do załączonego pomieszczenia (mam nadzieję) albo 5.1.2 jak nie ma pożytku z 4 sufitowych na 16 metrach 😉.

I teraz pytanie do Was... które z poniższych przypasują lepiej do pokoju ~16m2:

Amplituner:

1. Denon X3800H
  2. Denon X4800H
  3. Yamaha RX-A6A (pierwszy od dołu Yamahy grający z 5.x.4)

Głośniki znalazłem na allegro, Teufela (ale to sugestia ocenami w sieci a nie odsłuchu, chętnie rozważę inne opcje głośników do wysokości w/w budżetu)

1. teufel ultima 40 surround 5-1 zestaw-kolumn-5-1-czarny PLUS sufitowe ATMOS (dopłatą)
  2. teufel-ultima 40 surround power edition zestaw kolumn 5-1 PLUS sufitowe ATMOS (dopłatą)
  3. teufel theater 500 surround zestaw kolumn 5-1 subwoofer PLUS sufitowe ATMOS (dopłatą)

Jest też cały zestaw 5.2.4 Teufela z głośnikami i Denonem X3800H u nich na stronie za ~15 000PLN

Będzie to grało pod projektor do streamingu (Netflix, MAX, inne), PS4/5 i PCta po DPorcie.

Dzięki za wsparcie w temacie.

PS Najważniejsze, to nie ma wyć, być mega głośne i denerwować sąsiadów (segmenty). To ma kulturalnie, jakościowo grać i dawać odczucie basu bardziej na klatce piersiowej niż w uszach 😁

*ciemniejsze pole po lewej to zaczynający się skos poddaszaobraz.png.5033664daaf7da54f6ff71630c2f51f3.png

Edytowano przez Przemek Falęcki

Dlaczego tego całego "setapu" nie odwrócisz o 90 ' w lewo?Miałbyś wówczas ekran pod skosem i  symetryczne ustawienie całego zestawu. Mniej problemów akustycznych...Co do samych zestawów nie wypowiem się choć na zachodzie jest to dość popularna firma. Swoją  drogą ja mam na 16m2 7.1.SBA.4  ...i gra to nawet przyjemnie 😁

PanKlor jak dam do przodu to już nie będzie po co dawać projektora :D musi być tak jak jest. Patrzyłem na ten projekt (chociaż faktycznie, widziałem też ten o którym wspominasz, na stronie Dolby)

5-1-4_900x.webp.2a2db45bf285c05ae7276240ccfbff99.webp

Gmow1977 zamysł jest taki, żeby ściana była ekranem (odp matowa farba). Oglądane będzie tylko w pełnym zaciemnieniu . Fakt, myślałem o tym ale musiałbym dokupić dodatkowy ekran i powiesić w świetle drzwi (tych po prawej na obrazku).

Dzięki za wpisy. Jadę w czwartek do ekipy z TOP HiFi pogadać o "setupie" :)  Dam znać co wyszło.

36 minut temu, Przemek Falęcki napisał:

Fakt, myślałem o tym ale musiałbym dokupić dodatkowy ekran i powiesić w świetle drzwi (tych po prawej na obrazku).

Chyba się nie zrozumieliśmy...Chodziło mi o takie ustawienie:

Screenshot_20241126_231015_Gallery.jpg.67b33bad02df1b665d68f316820e3164.jpg

Ekran to nie majątek.Chyba gra warta świeczki?Bo jak robić to pożądnie a nie po łebkach...

Przy tych odległościach to ja bym chyba nie szedł w cztery sufitowe. Tutaj mamy ledwo 13,5m2. Jak kupować ekran to trzeba sprawdzić co wyświetli projektor z tych odległości. Jeśli sama ściana to nie ma problemu. Ale przy dobrym doborze sprzętu i przy tym jaskinią to może być wystarczają dobrze. 

Gmow1977 racja... to rozwiązuje min 2 problemy. Dzięki, pomyślę. W czwartek skonsultuję z ekipą z Top HiFi

STELVIO Tak, już się chyba przekonałem do 2 sufitowych ale jak wyżej, zobaczymy co powiedzą w salonie. Co do projektora Valerion Pro2 podobno spokojnie rzuca 300" (ja potrzebuję między 120 a 150 - zobaczymy) ;)

Cześć :) Przy takim metrażu stawiałbym na jak najmniejsze kolumny i zestaw 5.2.4 - dwa suby sporo pomogą tu z basem ;) Co do konkretnego zestawu, zależy od oczekiwań. Warto sprawdzić m.in. Monitor Audio Bronze 50, Polki R100. Na surround i Atmos możesz dać Minxy 12, a jako suby Klipsche RP-1000SW. Do tego Denon lub Onkyo i zestaw będzie naprawdę ciekawy ;) To oczywiście opcja bardzo wstępna, bo najlepiej udać się na odsłuch, sprawdzić kilka rozwiązań i dopiero wtedy wybierać konkretniej :) 

W razie czego zapraszam do nas ;) 

12 godzin temu, Przemek Falęcki napisał:

STELVIO Tak, już się chyba przekonałem do 2 sufitowych ale jak wyżej, zobaczymy co powiedzą w salonie. Co do projektora Valerion Pro2 podobno spokojnie rzuca 300" (ja potrzebuję między 120 a 150 - zobaczymy) ;)

Co to za projektor? Jeśli mogę zapytać. Jakiś przenośny?

Ok. Już wiem. Z tego co piszą to powinien dać radę wyświetlić wielkość obrazu jaką chcesz. 

IMG20241127132546.jpg

Edytowano przez STELVIO

Dnia 28.11.2024 o 08:22, Piotr Sonido napisał:

Takie amplitunery i Teufele? To nie tędy droga aby mieć dużo kanałów ale żeby te istniejące był sensowne.

A6A zje bardzo dużo z budżetu. Fajny amplituner ale wolał bym Denona a dołozyc do lepszych kolumn.

zgoda, poczytałem już trochę :) Jadę na odsłuch w sobotę do TOP HIFI i tam będę wybierał (pewnie pomiędzy Indiana a B&W). A6A na razie zostaje chyba ze chłopaki poleca inny zestaw/uklad. Dzięki za radę, zgadzam się 100% (a co ma się nie zgadzać laik kokoszony :D)

Dnia 29.11.2024 o 14:56, Przemek Falęcki napisał:

zgoda, poczytałem już trochę :) Jadę na odsłuch w sobotę do TOP HIFI i tam będę wybierał (pewnie pomiędzy Indiana a B&W). A6A na razie zostaje chyba ze chłopaki poleca inny zestaw/uklad. Dzięki za radę, zgadzam się 100% (a co ma się nie zgadzać laik kokoszony :D)

No to odwiedź tez inne salony. niezależne.

W Top HiFi poleca A6A, Ale nadal uważam że pod Indiane to przerost formy a z Bowersami Yamaha średnio.