Skocz do zawartości

Subwoofer do kina, Klipsch / Heco

szala18

Recommended Posts

Hej wszystkim, wkońcu przyszedł czas by do mojego zestawu yamaha v6a + heco aurora 700 + 300 + center dołożyć subwoofer. Sub 100% do kina. 

Chciałem zapytać Was o opinie nt. Klipsch RP-1000 SW lub Klipsch SPL - 120, ewentualnie Heco Aurora Sub 30A (tylko widzę ma mniejszą moc). Salon mam ok. 40m2 - wiem duża powierzchnia a subiki chyba malutkie jak na taki metraż ? (no ale budżet ;/) lub coś innego sensownego do kina ? SVS 1000 PB niestety za drogi.

ps. liczę również na jakieś dobre wyceny sklepów które tu zaglądają :) q21 (od Was mam cały zestaw heco i yamahe :)), HiFi, S4 Home, RMS i inni

Kupiony klipsch rp 1000 sw, patrzę teraz tylko jak to podlaczyc, sub opisane jako line in i są dwa wejścia, a na amplitunerze yamaha V6A też są dwa wyjścia oznaczone jako pre out subwoofer. To kupic taki kabel 2 Rca na 2 Rca? Bo te podwójne chyba do łączenia dwóch subów ....

Czy do amplitunera wpiąć jedna wtyczkę RCA a do suba 2? Bo też widzę takie kable są .... 

Melodika purple rain RCA bedzie dobry? Ma ktos te kable i moze polecic? 

Doradzi ktoś? Dziękuję z góry.

Jedno gniazdo w subie masz opisane jako LFE. Do niego wpinasz pojedynczy przewód i w amplitunerze do gniazda opisanego subwoofer 1. Nic więcej nie trzeba.

np. taki https://allegro.pl/oferta/melodika-mdsw20-kabel-rca-do-subwoofera-2-0m-15048675872

1 godzinę temu, szala18 napisał:

Melodika purple rain RCA bedzie dobry? Ma ktos te kable i moze polecic? 

Ja mam. Polecam.

Edytowano przez emigrant

Napisano (edytowany)

Ok sub podłączony tylko teraz myślę jak go dobrze skonfigurować. Napewno kalibracja YPAO w yamaha, tj ustawiam fronty, sourrundy i center na small, a te crossovery ustawic najlepiej na 80 hz dla wszystkiego? Tak gdzieś wyczytałem na forum. 

Na samym subie dwa pokrętła jedno LowPass to też pewnie w Hz ustawic na 80 i Gain to mam na 8 czyli pewnie głośność. Jest też przełącznik Phase albo na 0 albo 180 hmmmm. Tryb power ustawiony na Auto czyli wykrywa automatycznie treści pod subwoofer zależne od ścieżki dźwiękowej i albo będzie włączony lub wyłączony, dobrze rozumiem? Proszę o podpowiedź jeśli się mylę.... to mój pierwszy subik. 

Narazie w dolby Digital, oglądając Canal plus prawie żadnej różnicy nie widzę między subem a bez suba 

Edytowano przez szala18

3 godziny temu, szala18 napisał:

Narazie w dolby Digital, oglądając Canal plus prawie żadnej różnicy nie widzę między subem a bez suba 

Odpal John Wick 4. Pierwsze minuty jak Wick uderza pięścią w stojak treningowy. Tutaj ładnie pracuje subwoofer.

3 godziny temu, szala18 napisał:

Jest też przełącznik Phase albo na 0 albo 180 hmmmm.

O ile dobrze pamiętam fazę ustawiasz na 0 jak subwoofer stoi na równo z kolumnami.