szala18 Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada Hej wszystkim, wkońcu przyszedł czas by do mojego zestawu yamaha v6a + heco aurora 700 + 300 + center dołożyć subwoofer. Sub 100% do kina. Chciałem zapytać Was o opinie nt. Klipsch RP-1000 SW lub Klipsch SPL - 120, ewentualnie Heco Aurora Sub 30A (tylko widzę ma mniejszą moc). Salon mam ok. 40m2 - wiem duża powierzchnia a subiki chyba malutkie jak na taki metraż ? (no ale budżet ;/) lub coś innego sensownego do kina ? SVS 1000 PB niestety za drogi. ps. liczę również na jakieś dobre wyceny sklepów które tu zaglądają q21 (od Was mam cały zestaw heco i yamahe :)), HiFi, S4 Home, RMS i inni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada Zdecydowanie szedłbym w RP-1000SW lub RP-1200SW Napisz do nas na PW, przygotujemy fajną wycenę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada (edytowany) 6 godzin temu, Q21 napisał: RP-1200SW ❤️❤️❤️ Edytowano 29 listopada przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia Jeśli 100% kina to wez 1000 albo 1200. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia Jeśli będziesz w stanie udźwignąć budżet na 1200 to nie ma się nad czym zastanawiać. Gdybyś chciał porównać oferty to jesteśmy do dyspozycji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szala18 Napisano 5 grudnia Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia Kupiony klipsch rp 1000 sw, patrzę teraz tylko jak to podlaczyc, sub opisane jako line in i są dwa wejścia, a na amplitunerze yamaha V6A też są dwa wyjścia oznaczone jako pre out subwoofer. To kupic taki kabel 2 Rca na 2 Rca? Bo te podwójne chyba do łączenia dwóch subów .... Czy do amplitunera wpiąć jedna wtyczkę RCA a do suba 2? Bo też widzę takie kable są .... Melodika purple rain RCA bedzie dobry? Ma ktos te kable i moze polecic? Doradzi ktoś? Dziękuję z góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 5 grudnia Udostępnij Napisano 5 grudnia (edytowany) Jedno gniazdo w subie masz opisane jako LFE. Do niego wpinasz pojedynczy przewód i w amplitunerze do gniazda opisanego subwoofer 1. Nic więcej nie trzeba. np. taki https://allegro.pl/oferta/melodika-mdsw20-kabel-rca-do-subwoofera-2-0m-15048675872 1 godzinę temu, szala18 napisał: Melodika purple rain RCA bedzie dobry? Ma ktos te kable i moze polecic? Ja mam. Polecam. Edytowano 5 grudnia przez emigrant 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szala18 Napisano 5 grudnia Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia Dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia Jeden RCA wystarczy. https://sklep-albatros.pl/pl/p/Wireworld-Luna-8-MONO-kabel-do-subwoofera/5627 Ja miałem ten i też spoko. Wcześniej Oehlbach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szala18 Napisano 7 grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia (edytowany) Ok sub podłączony tylko teraz myślę jak go dobrze skonfigurować. Napewno kalibracja YPAO w yamaha, tj ustawiam fronty, sourrundy i center na small, a te crossovery ustawic najlepiej na 80 hz dla wszystkiego? Tak gdzieś wyczytałem na forum. Na samym subie dwa pokrętła jedno LowPass to też pewnie w Hz ustawic na 80 i Gain to mam na 8 czyli pewnie głośność. Jest też przełącznik Phase albo na 0 albo 180 hmmmm. Tryb power ustawiony na Auto czyli wykrywa automatycznie treści pod subwoofer zależne od ścieżki dźwiękowej i albo będzie włączony lub wyłączony, dobrze rozumiem? Proszę o podpowiedź jeśli się mylę.... to mój pierwszy subik. Narazie w dolby Digital, oglądając Canal plus prawie żadnej różnicy nie widzę między subem a bez suba Edytowano 7 grudnia przez szala18 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia Low pass do końca w prawo. Głośność/gain gdzieś w połowie. Potem dopiero kalibracja w YPAO. Nie spodziewałbym się słuchania suba w ramach repertuaru Canal+. Poszukaj sobie jakiegoś dema Dolby/DTS albo muzyki gdzie troche tego basu jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szala18 Napisano 7 grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia To to low pass tylko na czas kalibracja ustawić na maxa a później wrócić do 80 Hz ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia Do końca w prawo i zostawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia 3 godziny temu, szala18 napisał: Narazie w dolby Digital, oglądając Canal plus prawie żadnej różnicy nie widzę między subem a bez suba Odpal John Wick 4. Pierwsze minuty jak Wick uderza pięścią w stojak treningowy. Tutaj ładnie pracuje subwoofer. 3 godziny temu, szala18 napisał: Jest też przełącznik Phase albo na 0 albo 180 hmmmm. O ile dobrze pamiętam fazę ustawiasz na 0 jak subwoofer stoi na równo z kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts