Carmion Napisano Piątek o 15:42 Udostępnij Napisano Piątek o 15:42 Witam, z racji tego że chciałbym kolekcjonować płyty to szukam jakiegoś dobrego napędu (bez dac) ponieważ podłącze do nuprime dac 10. Poproszę o jakieś fajne propozycje. Raczej będę szukał używek. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Piątek o 16:45 Udostępnij Napisano Piątek o 16:45 Witam. To ja juz spiesze z przykladem. CXC V2 od Cambridge. Powinno ich troche juz byc na rynku uzywek. Zauwazylem teraz to SACD. To moze mnie oswiecisz troche. Jesli kupisz SACD transport, nie bedziesz potrzebowal przypadkiem wzmacniaca/daca ktory ta wieksza ilosc informacji bedzie mogl przetwozyc? CD to nie to samo co SACD, wiec zwykly DAC nie da rady tych danych na dzwiek zamienic, czy jak to jest? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 17:19 Udostępnij Napisano Piątek o 17:19 Przy SACD raczej będziesz musiał używać wbudowanego DACa, bo mało który działa jako transport, a te dedykowane są bardzo drogie. Jeśli to jest dla Ciebie ok, to z nówek sprawdziłbym Shanlinga SCD1.3, Denona DCD-1700NE Z używanych starsze Denony, może Arcam CDS50 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Piątek o 17:30 Udostępnij Napisano Piątek o 17:30 Podobno ten Denon DCD 1600 ne tez jest calkiem niezly. @Q21 pytanie w zwiazku z tymi transportami SACD, co trzeba miec we wzmacniaczu , by potrafil ta pule danych z SACD dysku przetworzyc, we wlasciwy sposob? Ja mam np. wzmacniacz sluchawkowy z dakiem, Singxer SDA2. Czy on sie nadaje do transportu SACD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano Piątek o 19:37 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 19:37 2 godziny temu, Q21 napisał: Przy SACD raczej będziesz musiał używać wbudowanego DACa, bo mało który działa jako transport, a te dedykowane są bardzo drogie. Jeśli to jest dla Ciebie ok, to z nówek sprawdziłbym Shanlinga SCD1.3, Denona DCD-1700NE Z używanych starsze Denony, może Arcam CDS50 No to sobię daruję. Bo zależy mi na wykorzystaniu mojego daca. Czyli musi mi wystarczyć sam napęd do płyt cd. Bo tą kwotę bym wolał wykorzystać do wymiany chociażby na używkę NuPrime Evolution DAC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Piątek o 20:04 Udostępnij Napisano Piątek o 20:04 Oppo 105 , 203 , 205 XLR , Coaxial , optyk , RCA , HDMI . Robisz , co chcesz i jak chcesz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Piątek o 20:07 Udostępnij Napisano Piątek o 20:07 (edytowany) 3 godziny temu, Artur Brol napisał: Jesli kupisz SACD transport, nie bedziesz potrzebowal przypadkiem wzmacniaca/daca ktory ta wieksza ilosc informacji bedzie mogl przetwozyc? CD to nie to samo co SACD, wiec zwykly DAC nie da rady tych danych na dzwiek zamienic, czy jak to jest? 2 godziny temu, Artur Brol napisał: Ja mam np. wzmacniacz sluchawkowy z dakiem, Singxer SDA2. Czy on sie nadaje do transportu SACD? Artur, ty tak serio? Uwielbiasz dawać rady na tym forum, a tutaj wkolejnej materii audio wykazujesz kompletny brak wiedzy. To nie tak działa jak Tobie łopatollgicznie się wydaje. Poszukaj w necie co to warstwa SACD, HDCD i tym podobne, jak odtwarzacze z dekodowaniem tych warstw sobie radzą i czy na pewno potrzebujesz "specjalnego" wzmacniacza lub DACa. 🤦♂️ Edytowano Piątek o 20:08 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Piątek o 20:53 Udostępnij Napisano Piątek o 20:53 (edytowany) Dibatonio, ty tak powaznie? To wytlumacz mi po co jest forum? Jesli daje rady to na temat czegos z czym sie sam zetknalem. Jesli nie wiesz, to powiedz nie wiem i juz. Poczekam na kogos kto wie i nie bedzie mial problemu sie z ta wiedza podzielic. Milego wieczoru Edytowano Piątek o 20:54 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marlin Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Dnia 20.12.2024 o 20:37, Carmion napisał: No to sobię daruję. Bo zależy mi na wykorzystaniu mojego daca. Czyli musi mi wystarczyć sam napęd do płyt cd. Bo tą kwotę bym wolał wykorzystać do wymiany chociażby na używkę NuPrime Evolution DAC. DENON DCD-1700NE ze swoim AL32 pozamiata większość transportów zestawionych z Twoim DAC, więc, nie jest wcale tak oczywiste, czy należy sobie darować ten model. Moja rada: posiadany DAC używaj do streamu, jak szukasz porządnego, ale nie HI-ENDowego [cena] źródła dźwięku, to zainwestuj w DENON DCD-1700NE. CD audio odtworzy tak, że żaden transport + DAC w analogicznej cenie tego nie zrobi, a zyskujesz jeszcze SACD. Dnia 20.12.2024 o 18:30, Artur Brol napisał: Czy on sie nadaje do transportu SACD? Nie. Bo SACD nie jest wypuszczane po cyfrze tylko po RCA. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu A , po XLR pójdzie SACD ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu 5 godzin temu, Marlin napisał: DENON DCD-1700NE ze swoim AL32 pozamiata większość transportów zestawionych z Twoim DAC, więc, nie jest wcale tak oczywiste, czy należy sobie darować ten model. Moja rada: posiadany DAC używaj do streamu, jak szukasz porządnego, ale nie HI-ENDowego [cena] źródła dźwięku, to zainwestuj w DENON DCD-1700NE. CD audio odtworzy tak, że żaden transport + DAC w analogicznej cenie tego nie zrobi, a zyskujesz jeszcze SACD. Nie. Bo SACD nie jest wypuszczane po cyfrze tylko po RCA. Dzięki za propozycję. Rozważę również odtwarzacz Roksan Caspian M2. Aby wszystko razem spójnie wyglądało. Co prawda nie ma SACD ale mocno mi się podoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 6 godzin temu, Marlin napisał: Nie. Bo SACD nie jest wypuszczane po cyfrze tylko po RCA. No to teraz to jeszcze mniej wiem, niz myslelem ze wiedziałem. W takim razie poprosze o wyjasnienie, dlaczego ten SACD transport ma tylko wyjscia cyfrowe? 1 godzinę temu, Carmion napisał: Dzięki za propozycję. Rozważę również odtwarzacz Roksan Caspian M2. Aby wszystko razem spójnie wyglądało. Co prawda nie ma SACD ale mocno mi się podoba. Sprawdź tez poprzednika tego w/w Denona - DCD1600ne. Moze go taniej gdzies znajdziesz. I tez posiada te AL32 processor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Ja uważam, że DCD 1700 jest fajną opcją. Też rozważam jego zakup. Zawsze możesz płyty CD odtwarzać przez daca którego już masz , a płyty SACD bezpośrednio z Denona kwestia dokupienia jednego dodatkowego kabelka. Bedzisz mógł przy okazji porównać które połączenie brzmi lepiej dla samych płyt CD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowany) Ja tam nie wierzę że odtwarzacz CD ze swoim dac który jest o połowę tańszy zagra podobnie czy lepiej. To że odtworzy gęściejszy plik to nie oznacza że pozamiata. Jeżeli jakiś odtwarzacz ze swoim wbudowanym dac ma się zbliżyć do poziomu mojego daca to trzeba szukać powyżej 10tysięcy. Co i tak nie wiem czy się uda bo Nuprime robi naprawdę świetne dac. Tutaj są mocarni bo jak za swoją cenę oferują dużo. Edytowano 12 godzin temu przez Carmion Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu A myslisz co w tych drozszych siedzi. Nie ma takiego czegos jak pozamiata, no ale jeśli w to wierzysz to musisz spora gotówkę przygotować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Najprościej będzie gdy znajdziesz sklep który ma na półce np. DCD 1700 , weź daca pod pachę i sprawdzisz jakie są różnice w brzmieniu. Jak Ci się spodoba wypożycz odtwarzacz do domu i podejmiesz decyzję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu 42 minuty temu, Artur Brol napisał: A myslisz co w tych drozszych siedzi. Nie ma takiego czegos jak pozamiata, no ale jeśli w to wierzysz to musisz spora gotówkę przygotować. A robiłeś jakieś bezpośrednie porównania? Że masz taką opinię? Bo po tym co piszesz to wątpię. Ja porównywałem i lepszy dac robi robotę. Jest więcej powietrza, dynamika, lepsza separacja. Powroty na tańsze przetworniki powodował że dźwięk był bardziej płaski. Tutaj byłem dość łatwo stwierdzić w ślepym teście który dac gra. A dla mnie takie testy są najważniejsze. Ale oczywiście reszta toru też musi być na poziomie. Bo jak robiłem testy na budżetowych końcówkach fosi to praktycznie nie było różnicy pomiędzy pre-amp/dac za 2000zł a 10000zł. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Tak robiłem porównania. Cxc v2 vs Primare CD35 i Gato DD1 , to jeśli chodzi o odtwarzacze. Gato Audio DIA250s vs Singxer SDA2, Holo Audio Spring 3 i Hifiman Serenade R2R . To jeśli chodzi o przetworniki. Jasne ze daci robotę robią, ale największą robotę to tak ogólnie robi ludzki umysł, a nie sprzęt. Dlatego napisałem to co napisałem. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dnia 20.12.2024 o 16:42, Carmion napisał: Witam, z racji tego że chciałbym kolekcjonować płyty to szukam jakiegoś dobrego napędu (bez dac) ponieważ podłącze do nuprime dac 10. Poproszę o jakieś fajne propozycje. Raczej będę szukał używek. Pozdrawiam Witaj Obowiązkowo poszukaj Yamahę CDS1000 lub CDS 2000. To jedne z najlepszych playerow odtwarzających SACD w ostatnich latach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bora902 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 6 godzin temu, Slawko69 napisał: , weź daca pod pachę i sprawdzisz jakie są różnice w brzmieniu. ten denon 1700ne wymiata jesli chodzi o sprzet za 1050€ i nie trzeba nic sprawdzac bym sie jedynie skupil na tym by kupic jak najnowszy egzemplarz tego modelu ! ( tj. z konca 2024 roku ) _______ sprawdz specyfikacje swojego DAC bo ten przetwornik ESS9018k2m to ma chyba nawet denon 900NE bez sacd 🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 24 minuty temu, bora902 napisał: ten denon 1700ne wymiata jesli chodzi o sprzet za 1050€ i nie trzeba nic sprawdzac bym sie jedynie skupil na tym by kupic jak najnowszy egzemplarz tego modelu ! ( tj. z konca 2024 roku ) _______ sprawdz specyfikacje swojego DAC bo ten przetwornik ESS9018k2m to ma chyba nawet denon 900NE bez sacd 🤣 Sama kostka nie gra 😉 a porównałem wiele dac. Sporo odstawał nawet chord quest którego lubię 😉 ale najlepiej jest się udzielać nie mając jakiegokolwiek porównania 😆😆 😆 😆 Jeżeli miałbym kupić odtwarzacz z wbudowanym dac to tylko z przedziału 10tyś. +. Nie jest to możliwe żeby taki odtwarzacz z kwoty 5000zł zagrał na podobnym poziomie i tyle. 😉 Edytowano 4 godziny temu przez Carmion 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 10 tys Zł.? Gato DD1 i Primare CD35 kosztuja dużo wiecej niz ta suma. Jako transport zagrały tak jak Cambridge CXC transport. Jako odtwarzacze też nie pokazały więcej niż Gato DIA250s razem z tym CXC. Wiec będziesz musiał podnieść poprzeczkę. Jeśli uważasz że większą suma da Ci lepszą jakość. Powodzenia w takim razie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 19 minut temu, Artur Brol napisał: 10 tys Zł.? Gato DD1 i Primare CD35 kosztuja dużo wiecej niz ta suma. Jako transport zagrały tak jak Cambridge CXC transport. Jako odtwarzacze też nie pokazały więcej niż Gato DIA250s razem z tym CXC. Wiec będziesz musiał podnieść poprzeczkę. Jeśli uważasz że większą suma da Ci lepszą jakość. Powodzenia w takim razie 😉 Nie rozumiem Ciebie. Chodzi o 10 tysięcy na samego "DAC". A Ty wysyłasz jeszcze wzmacniacz 😉 Ale bez urazy. Twojej opinii nie biorę na poważnie odkąd napisałeś że ma gold są "ciemniejsze" od pa diamond oraz że jakościowo to podobna półka. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, Artur Brol napisał: Gato DD1 i Primare CD35 kosztuja dużo wiecej niz ta suma. Jako transport zagrały tak jak Cambridge CXC transport. Jako odtwarzacze też nie pokazały więcej niż Gato DIA250s razem z tym CXC. Artur to, że Ty nie potrafisz rozróżnić urządzenia A od urządzenia B, tu sobie wstaw co chcesz-DAC, CD, słuchawki, to już większość z tego forum wie czytając Ciebie od dłuższego czasu. Zatem, nie musisz imputować komuś swoich "objawień". Myślę, że @Carmion jest w zupełnie innym miejscu osłuchania i doświadczenia w audio, pomijam już fakt, że pewno nie jest pospinany Melodiką Purple. 🤭 Tobie łatwiej wychwycić różnice z YTubersk8ch prezentacji niż z tego, co masz pod ręką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Oo, nie potrafie rozrozniac urzadzenia A od B? Czyli moje wyniki testow to sa objawienia a Twoje wyniki testow to ogolnie uznane prawdy? Jak bym sie zgadzal z Toba to tez bym byl " w innym miesjcu osluchania i doswiadczenia w audio"? To wole byc tam gdzie jestem jednak.😁 No to niech kolega @Carmion szykuje sie na spore wydatki. Powodzenia zycze. 12 minut temu, Carmion napisał: Nie rozumiem Ciebie. Chodzi o 10 tysięcy na samego "DAC". A Ty wysyłasz jeszcze wzmacniacz 😉 Ale bez urazy. Twojej opinii nie biorę na poważnie odkąd napisałeś że ma gold są "ciemniejsze" od pa diamond oraz że jakościowo to podobna półka. Pozdrawiam A Tobie chodzilo o cene samego przetwornika? No to bedziesz musial sporo gotowki przygotowac. Jezeli naprawde myslisz ze takie roznice w brzmieniu sa do kupienia za wieksze pieniadze. Mnie to juz niezbyt interesuje, jak moje opinie sa przyjmowane. Wiem co slysze i jeszcze mam niezly sluch. Twoje pieniadze. Zrobisz co bedziesz uwazal, bo to Ty masz byc zadowolony, nikt inny. Rowniez pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts