DiBatonio Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 23 minuty temu, Slawko69 napisał: Wiesz jeśli chodzi o gramofony to nie ukrywam jestem całkiem zielony i to kolejny argument na korzyść CD To już sam sobie odpowiedziałeś, oczywiście mam świadomość, że obrońcy "drapaków" pewno by polemizowali. 🤭 No cóż.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, DiBatonio napisał: Aż chciałbym tych waszych systemów posłuchać ludzie zamykają się w domach teraz... kiedyś na forach istniały prężne grupy regionalne i można było się spotykać prywatnie na odsłuchach, no większa otwartość... a co do cd... jak się ma dobry dac to raczej transport cd. niedawno stałem przed takim dylematem, nie za drogo i funkcjonalnie. wybór zawsze jest kompromisem - "ojtam, dołóż więcej do budżetu" zdecydowałem się na shanling et3 bo: w zasadzie komplet wyjść cyfrowych (aż 5), funkcja all to dsd, czyli sygnał wejściowy można przekonwertować aż do pcm764 czy dsd512, grać z dysku sieciowego czy też podpiętego po usb. jedyna "wada" - toploader, musi być na górze ale daje mi to namiastkę drapaka... bo płytkę wkłada się od góry i można patrzeć jak się kręci 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Jaka jest jakosc wykonania tego Shanlinga, obsluga itp. Z ciekawosci pytam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) cały setup shanlinga odbywa się na małym wyświetlaczu, dużo opcji ale nie ma z tym problemu. obudowa metalowa, jak na swój wymiar w miarę ciężki. płytka dociskowa szklana z elementem plastikowym. sam wyświetlacz regulowana jasność, można wyłączyć. tak jak pisałem, wszystkie możliwe wyjścia, na ten moment mam podłączony do trzech dac (w porywach do czterech). ciekawostka jest taka, że podłączenie wyjścia usb audio dezaktywuje inne wyjścia. jako player ma duże możliwości, interfejs blutooth, wifi, wejście usb - do obsługi jest aplikacja na androida, z nią miałem trochę problemów. testowałem odczyt plików z dysku usb, czyta nawet wielokanałowe dts (ale tak pół na pół, nie wszystkie jakie mam). główne przyciski sterujące od góry, mały funkcjonalny pilot. czy teraz bym kupił raz jeszcze? tak, mam kilka klocków podobnej szerokości i jakoś się wpasował. Edytowano 13 godzin temu przez Robert eN 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 2 godziny temu, Robert eN napisał: a co do cd... jak się ma dobry dac to raczej transport cd. Owszem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu @Robert eN dzięki za info. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Też myślałem nad gramofonem. Ale jak poczytałem ile trzeba dbać o sprzęt to pomysł nad cd. Ogólnie marzy mi się taki stoik audio wraz z całą zawartością. Magia ❤️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dnia 25.12.2024 o 15:19, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Obowiązkowo poszukaj Yamahę CDS1000 lub CDS 2000. To jedne z najlepszych playerow odtwarzających SACD w ostatnich latach. I to jest dobry trop 😎 Szczególnie w przypadku s2000 jeśli będziesz grał po XLRach (s1000 nie ma tego złącza). Carmion, Jaką kwotę możesz wydać, bo nie pojawiła się taka konkretna informacja, a tylko wzmianka o sprzęcie za 10 tys? Kolejna sprawa-jeśli masz już parę płyt SACD i chciałbyś posłuchać jak brzmi gęsta warstwa zapisana na tych płytach i porównać z warstwą CD (oraz masz trochę wolnego miejsca na dodatkowy element), to za kilkaset złotych kupisz odtwarzacz DVD czytający SACD (SONY), a nawet również DVD-Audio (np. Pioneer) lub odtwarzacz Blu Ray obsługujący te formaty (np.ASUS). W tej samej cenie znajdziesz klasyczne stereofoniczne odtwarzacze SACD Sony (podstawowy ich model to był chyba 697, wyżej SCD XB-940 QS, bo modele serii ES to już inne pieniądze). Uwaga-mam tu na myśli niedrogie modele używanego sprzętu i może być problem z ich dostępnością, potraktuj to jako temat do przemyśleń, bo nie piszę tutaj o BR OPPO w cenie 5 i więcej tysięcy. W przypadku odtwarzaczy DVD i BR do wyboru będzie zazwyczaj tryb stereofoniczny oraz wiekokanałowy SACD, w przypadku odtwarzaczy stereo SACD-wiadomo, że 2 kanały. Kilka osób napisało, że SACD to pomysł bez sensu-ja tak nie uważam 😎 Pozdrawiam PS. Przy okazji proszę kilku Kolegów o trochę spokojniejsze wypowiedzi i mniej walki między sobą-i to nie tylko dlatego, że mamy teraz Święta! 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Jeśli mogę, czy może Ty się orientujesz jak to jest z tymi transportami SACD? Co potrzeba we wzmacniaczu lub przetworniku mieć by te dane z tej warstwy SACD mógł we właściwy sposób przetworzyć? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 36 minut temu, RoRo napisał: Uwaga-mam tu na myśli niedrogie modele używanego sprzętu i może być problem z ich dostępnością, potraktuj to jako temat do przemyśleń, bo nie piszę tutaj o BR OPPO w cenie 5 i więcej tysięcy Romku, ale Oppo 105 można na wtórnym dostać za niecałe 4tys. Słuchałem na nim płyt SACD, XRCD, BluSpec (te akurat czyta każde CD), większość japońskie wydania i było, że tak powiem w pytę. https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/50/520230.php P.S. Przy okazji... Wytłumaczysz laikowi, że do SACD nie potrzeba żadnego specjalnego wzmacniacza, bo ja nie mam siły czytać takich pytań? 🤦 Edytowano 9 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) Laik poczytal, bo znawca nie potrafil sie podzielic swoja wiedza. Trudno. Musialo go zdobycie tej wiedzy duzo energii i czasu kosztowac, ze jej tak strzeze. Gdyby jednak chcial, to by napisal ze transpporty SACD, nawet jak maja wyjscia cyfrowe , to one sa tylko dla plyt CD. Transporty te maja rowniez czasem wyjscia cyfrowe ale te sa do podlaczenia ich wlasnych przetwornikow. Czytaj, tej samej firmy. Choc przeczytalem gdzies, ze podobno ( info nie sprawdzone) PS audio komus przekazalo info jak delikatnie wtyczke/gniazdo w kablu czy ich transporcie zmienic, by nie PS audio przetwornik mogl z PS audio SACD transportem sie polaczyc i dzialac. To chyba byl ktorys od Denafrips. W takim jednak razie, jesli ktos ma DAC i nie chce sie z nim rozstac, a chce odtwarzacz SACD, musi uzyc jego analogowych wyjsc. Koniec, kropka. Edytowano 7 godzin temu przez Artur Brol 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 🤦🏻 Przeczytał i nadal nie zrozumiał. Jest na sali ktoś, kto mi zdekoduje powyższy bełkot na ludzki język 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) Nie rozumiesz wlasnego belkotu? Chlopie po swietach do lekarza 🤣 I 3ci raz zdezorientowany. Umow sie z lekarzem, moze Ci pomoze, kto wie 🤣 Edytowano 7 godzin temu przez Artur Brol 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Twojego, twojego bełkotu. Poproś kogoś obok i niech Ci wyjaśnij może. Łopatologicznie jest chyba w Wikipedii. Jeszcze jedno, żeby korzystać z dobrodziejstwa odtwarzacza SACD wystarczy ten podpiąć po RCA do wzmacniacza, nie trzeba czarów do tego. Jeśli transport, to wystarczy wyj. coaxial lub toslink wpiąć do DACa. Wyjścia koncentryczne i optyczne pozwalają na przesyłanie sygnału cyfrowego PCM o maksymalnej częstotliwości 24-bit/192kHz, dalej to już tylko zależy, czy dany DAC jest skonstruowany tak, że po coax przyjmie sygnał 24/192. Bo z tym bywa różnie. 34 minuty temu, Artur Brol napisał: W takim jednak razie, jesli ktos ma DAC i nie chce sie z nim rozstac, a chce odtwarzacz SACD, musi uzyc jego analogowych wyjsc. Koniec, kropka. 😆😆😆 No mistrzostwo, nie znam nikogo osobiście , kto mógłby napisać coś takiego z takim przekonaniem i w to wierzyć. 😂😂😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) To ze kazdy SACD odtwarzacz mozna za pomoca RCA do wzmacniacza podlaczyc, to nie jest zadna tajemnica i o tym wiem, Chodzilo mi o transport SACD, czyli cos pozbawione przetwornika, czy mozna podlaczyc kazdy wzmacniacz czy osobny DAC ktory przetwarza DSD dane. O to pytalem. Jeśli transport, to wystarczy wyj. coaxial lub toslink wpiąć do DACa. O ktore dane chodzi Ci tutaj, ze mozna je po Coax wyslac do przetwornika lub wzmacniacza? Dane z plyty CD uzytej w danym odtwarzaczu czy transporcie SACD, czy rowniez dane z plyty SACD? Bo jesli chodzi o dane z plyty SACD, to na to wyglada ze nie jest tak w kazdym przypadku, albo nawet w zadnym. Na to wyglada ze DSD z plyty SACD, nie jest w zadnym odtwarzaczu SACD wysylane po cyfrze. Z tego co wyczytalem; chyba ze na niewlasciwych stronach bylem albo stare informacje czytalem. Choc tutaj jest tlumaczenie ze sklepu na temat jednego z SACD trabsportow McIntosha MCT500 nie ma na pokładzie przetwornika DA i ma jedynie wyjścia cyfrowe, w sumie cztery. Oprócz dobrze znanego koncentrycznego złącza Cinch, złącza optycznego i złącza XLR, MCT500 posiada również własne, fabryczne złącze MCT. Aby odtwarzać płyty SACD, wyjście MCT MCT500 musi być podłączone (za pomocą dostarczonego kabla) do produktu McIntosh z wejściem MCT Krotkie tlumaczenie na temat PS Perfectwave transportu PST dostarczy surową warstwę DSD SACD chronionego prawami autorskimi bezpośrednio do przetwornika cyfrowo-analogowego PS Audio poprzez I2S. Edytowano 6 godzin temu przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu SACD to zwykle DSD, tyle że odtwarzacz co do zasady nie wystawi ich na spdif (a na HDMI i owszem). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Na to wyglada, ze ktos sobie te prawa autorskie zastrzegl. Dlatego, jak u gory widac, by z tych dwoch transportow wyslac to DSD po cyfrze, trzeba ich wlasne urzadzenia podlaczyc. Nie wiem czy ktos inny produkuje transporty SACD. Accuphase DP-1000 - CD Transport, ten znow ma jakis HS-link i coax wyjscie cyfrowe. Zapewne ten HS-link jest do przesylania DSD, danych z warstwy SACD a coax , z plyt CD. Edytowano 6 godzin temu przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 45 minut temu, Artur Brol napisał: Chodzilo mi o transport SACD, czyli cos pozbawione przetwornika, czy mozna podlaczyc kazdy wzmacniacz czy osobny DAC ktory przetwarza DSD dane. O to pytalem. Tak, można. McIntosh ma jeszcze jakieś swoje łącze, właśnie podejrzewałem , żeś dorwał opis jakiegoś maczka ii to z witryny sklepu, ale nie oznacza to, że nie można przesłać sygnału przez coaxial, czy toslink. Nie wgłębiaj się w technikalia, bo są ci do niczego niepotrzebne. Najprościej to kupić odtwarzacz SACD wpiąć do wzmaka i słuchać muzyki. Podobnie z transportem, urządzenia dekodujące same zrobią robotę, Ty nie musisz ich rozkminić, bo i tak nie jesteś w stanie. Zostaw ten obszar w spokoju, ale nie pisz bzdur, jak nie rozumiesz. Czasem lepiej zamilczeć. 🤭 41 minut temu, ProjectPi napisał: SACD to zwykle DSD, tyle że odtwarzacz co do zasady nie wystawi ich na spdif No nie, wcześniej musiałby być zamieniony na PCM o ile dobrze kojarzę. A i w specyfikacji DoP jeśli takową jest zaimplementowana można chyba przesyłać DSD po USB, SPDiF. Edytowano 5 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Obawiam sie ze nie. To samo jest podane na stronie McIntosh. Zreszta z tego co na stronie PS audio widze, tez wyglada ze musi byc do urzadzenia PS podlaczony, by z niego skorzystac. Ten Accuphse tak samo. Na jednym z forum czytalem ze jest to spowodowane jakimis prawami autorskimi, i dlatego tak firmy to rozwiazaly, produkuja transporty SACD, ale by to odtworzyc, musisz ich dac kupic. Wyzej wspomnialem, o tym ze chyba to PS bylo, ktore kogos poinstruowalo, co ma zrobic by innej firmy - Denafrips toi chyba byl - dac podlaczyc. Cos musial w gniazdku albo we wtyczce zmienic. To nie jest wglebianie sie w technikalia, to jest sprawdzenie czy transport SACD da sie wpiac do kazdego daca lub wzmacniacza i cieszyc ta jakoscia SACD. Wyglada na to ze nie. Tlumaczenie ze strony producenta. Aby odtwarzać płyty SACD, opatentowane wyjście MCT MCT500 musi być podłączone (za pomocą dołączonego kabla) do produktu McIntosh z wejściem MCT. Zwroc uwage na slowo musi. Idz na strone producenta, poczytaj a nie udawaj zdezorientowanego. Czy moze jest mozliwosc ze sie mylisz? Chyba ze wiesz lepiej od producentow. Dobra, tlumaczenie z nastepnego tekstu, Oppo manual. W instrukcji obsługi Oppo czytamy: „Ze względu na ograniczenia praw autorskich dźwięk SACD nie może być przesyłany przez koncentryczne ani optyczne cyfrowe wyjście audio. Aby słuchać płyt SACD, użyj złącza HDMI lub analogowego audio.) I Ty mi mowisz ze ja mam zamilczec? Moze troche pokory i sam poczytaj. Nie dopuszczasz do siebie nawet mozliwosci, ze sie mylisz? Calkowicie albo czesciowo? To ci dopiero arogancja, ale to ja mam zamilczec 😁 Edytowano 5 godzin temu przez Artur Brol 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Żeby zrozumieć SACD musiałbyś najpierw zrozumieć modulację PCM. A później próbować zrozumieć modulację DSD i czym się różni 1bit DSD od np.16bit np. CD audio. Skąd się bierze ta „lepszość” 1bitowego DSD nad 16 bitowym zapisem PCM na przykład itd. Tak, że ten 🤭 Prościej kupić odtwarzacz SACD i wpiąć do wzmacniacza 😊 Więcej nie musisz wiedzieć i raczej ten fakt nie grozi… Ja bym tak zrobił 😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Ale kluczysz.🤭 A gdzie ja pisałem coś o zrozumieniu SACD? Nie chodzi mi o stronę techniczna, a o coś bardzo prostego - czy można przesłać dane z płyty SACD wyjściami cyfrowymi, czyli coax i Toslink. Nie można. I o to mi cały czas chodziło. Ty ze mnie idiote robisz a jednak nie masz racji. Ciężko to przyjac do wiadomosci, jak widzę. Dobrej nocy życzę. 🫡 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brzoza007 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Ciekawa dyskusja, dla Nocnych Marków zwłaszcza. Chłopaki fajnie się Was czyta i ciekawych rzeczy człowiek się dowiaduje (SACD też mnie interesuje) ale wyluzujcie trochę bo ja w tych technikaliach za Wami nie nadążam, a też chętnie bym się czegoś nowego dowiedział. Czytam Was, a w tle gra mój nowy nabytek czyli Naim Nait 5si plus zwykły CD i też fajnie jest. Pozdrawiam późnoświątecznie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 59 minut temu, Artur Brol napisał: Nie chodzi mi o stronę techniczna, a o coś bardzo prostego - czy można przesłać dane z płyty SACD wyjściami cyfrowymi, czyli coax i Toslink. Nie można. I o to mi cały czas chodziło. Można! Skończ też z tymi dzielonymi SACD. Poza tym jak dobrze kojarzę w natywnym DSD(DoP) można, tylko DAC musi te specyfikacje obsługiwać. Bodajże transporty DCS przesyłają DSD64 i DSD128 do DACa przez SPDIF jako DoP. Tańsze zabawki też są z taką możliwością, patrz Shanling ET3, czy odtwarza SACD nie wiem, ale wysyła DSD (AES, optyczne, koaksjalne): do DSD64. https://www.premiumsound.pl/shanling-scd-1-3-odtwarzacz-plyt-sacd-dac.html 59 minut temu, Artur Brol napisał: Ty ze mnie idiote robisz Nie muszę 😏 Edytowano 4 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts