Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry wszystkim. Potrzebuję pomocy. Zakupiłem dziś gramofon Pro Ject Debut Carbon Evo. Skalibrowałem go i podłączyłem do mojego wzmacniacza cyfrowego Wiim Amp. Tutaj pojawił się pierwszy problem gdyż do gramofonu podłączyłem kabel z uziemieniem, ale WiiM nie ma gniazda na uziemienie i co teraz? 

Mimo wszystko podłączyłem bez uziemienia przy Amp i uruchomiłem winyl. 

Słyszałem dźwięk z głośników, ale strasznie cicho. Na Amp był już maks, a nadal nadawał cicho. 

Czy ten gramofon nie będzie współgrał z AMP? 

Wcześniej miałem zwykłego Denona dp29f i działał bez najmniejszych problem. Po prostu chciałem wymienić na coś lepszego, a tu lipa jak nie wiem ..  

Edytowano przez materac
  • materac changed the title to Pro Ject Debut Carbon Evo do WiiM Amp. Dlaczego nie działa?
Napisano

Dla wyjaśnienia i w skrócie, czyli "łopatologicznie": w gramofonach są różnego typu wkładki i 2 poziomy  napięć-niskonapięciowe MC oraz najpopularniejsze MM (i o podobnym o nich sygnale wysokonapięciowe MC). Jeżeli w przyszłości będziesz zmieniał wkładkę w gramofonie na inny typ, to kup taki przedwzmacniacz który obsługuje oba poziomy napięć (zazwyczaj przestawia się to zworkami w przedwzmacniaczu). Masz o tym w innych wątkach lub skorzystaj z wyszukiwarki.

Spokojnie możesz kupić używany pre...

ProJect to uznana firma jeśli chodzi o gramofony i przedwzmacniacze.

Pozdrawiam 

Napisano

Dziękuję za radę. 

Znalazłem więc przedwzmacniacz który obsługuje oba rodzaje wkładek. 

Czy mógłby ktoś polecić ten model :

fosi audio box x5 

Mam możliwość kupienia go za 450. Po prostu nie wiem czy warto 

Napisano
2 godziny temu, materac napisał:

fosi audio box x5 

Nie znam tego modelu... Niewątpliwie na plus jest wygodny sposób zmiany ustawień między wkładkami MM a MC (w wielu modelach aby to zmienić należy rozkręcić obudowę i w środku przełączyć zworkę) oraz 4 poziomy wzmocnienia. Na pewno to lepsze rozwiązanie (choć trochę droższe) niż te 2 modele o które na początku pytałeś.

Twój gramofon ma zapewne wkładkę MM Ortofon 2M Red-to całkiem niezła wkładka. Przy okazji- jest w nim możliwość zmiany kabla sygnałowego (są tam gniazda RCA), ale wg mnie na razie nie ma co eksperymentować i graj na tych, które są w komplecie. Są dobre, a wymiana to by był dodatkowy koszt  ładnych parę stów. 

Jeśli kupiłeś nowy gramofon w salonie-warto się popytać sprzedawcy o propozycję pre i przy okazji jakiś rabacik na nowy rok.

Pozdrawiam i witam w gronie szczęśliwych posiadaczy gramofonów 😎

PS. Jak zapewne zauważyłeś-przeniosłem Twój wątek do innego działu, gdzie lepiej pasuje.

Napisano
6 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Podpisuję się pod Pro-Jectem. 

Pod tym najtańszym modelem ProJecta (i tylko pod MM)?

Akurat lepiej jest mieć wybór i w swoim wzmacniaczu móc skorzystać z wbudowanego pre gramofonowego, A potem w miarę rozwijania zainteresowania gramofonami kupić coś lepszego. Autor wątku już został zaskoczony koniecznością dokupienia kolejnego elementu do swojego zestawu... 

A swoją drogą to patrząc na wyższe modele wzmacniaczy (i amplitunerów) z ubiegłego wieku to sekcje przedwzmacniaczy gramofonowych bywały w nich całkiem niezłe 😎 

Dnia 29.12.2024 o 09:24, materac napisał:

Mam możliwość kupienia go za 450. Po prostu nie wiem czy warto 

W cenie 450zł masz też (na OLX są 2 oferty) używanego Vincenta PHO-200 (MM i MC).

Pozdrawiam