Skocz do zawartości

Dobor wzmacniacza do amplitunera

Turar

Recommended Posts

Witam.Posiadam kimo domowe zlozone z amplitunera yamaha rx-v685 ,glosniki przednie indiana line diva 3 ,glosnik centralny indiana line diva 7 , subwoofer yamaha ns-sw200,glosniki sorround  yamaha musicast 20.

O ile w kinie domowym dzwiek mnie satysfakcjonuje o tyle w trybie stereo dzwiek wydaje mi zbyt plaski.Chcialbym dokupic wzmacniacz stereo z mozliwoscia przelaczania z pozycji pilota albo ewentualnie manualnie we wzmacniaczu trybu pracy stereo- kino domowe.Budzet to max 3500 zl.

Dodatkowo dobrze by bylo gdyby wzmacniacz posiadal funkcje sieciowe.

Moje typy audiolab 6000a ,Musical fidelity m2si,Cyrus one,Rotel jakis ,ktory spelnialby moje wymagania..

Czekam na jakies sugestie Zaznaczam ,ze nie jestem audiofilem.

Model 685 ma pre out na fronty możesz go podłączyć do istniejącego systemu.

W przypadku wzmacniacza musiał byś także przełączać źrodło.

Dnia 28.12.2024 o 22:17, Turar napisał:

Dodatkowo dobrze by bylo gdyby wzmacniacz posiadal funkcje sieciowe.

a no właśnie źrodło.

Dnia 28.12.2024 o 22:17, Turar napisał:

Moje typy audiolab 6000a ,Musical fidelity m2si,Cyrus one,Rotel jakis ,ktory spelnialby moje wymagania..

Żadne tego nie ma :) Bo nie ten budżet.

Mój głos na Audiolaba albo Cyrus. Do listy dopisał bym Cambridge CXA81 z tym że on nie ma wejscia Main IN

Zalezy mi na we wzmacniaczu na  wejsciu main in.Rozumiem,ze ani wskazany przeze mnie Audiolab czy Cyrus one tego nie posiada.Idac dalej ,jak wtedy technicznie to rozwiazac,podlaczajac fronty pod  wzmacniacz musze pamietac za kazdym razem o regulacji glosnosci sluchajac w stereo.

A Pioneer a40 ae? On ma wejscie main in jako nieliczny albo jedyny w podanym budzecie.Czy poprawie w odczuwalny sposob poprawe odtwarzanej muzyki np.z todala w stereo?

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Piotrkowi coś się musiało pokiełbasić. Tutaj masz listę wzmacniaczy z wejściem na końcówkę mocy. 

https://audiophile.no/en/articles-tests-reviews/item/426-amplifiers-with-processor-input

Na  liscie   jest  Kambodża   740a -   Bardzo  bym  był wdzieczny  ,  o  wskazanie  mi  wejscia   na  końcowke   mocy   bo   za  chiny  ludowe  nie  moge  go   znaleźć .  jest   tylko  para   rca  'pre out''.

Zauwazylem ,ze audiolab 6000a nie ma wi- fi dopiero wersja audiolab6000 play ma mozliwosc strumieniowania muzyki z tidala po wi fi ,po podlaczeniu np.wiim streamer.Jest drozszy o kilkaset zlotych a nie chce przekraczac zalozonego budzetu,tym bardziej ,ze mam nowe glosniki podstawkowe  indiana line diva 3  i nie zamierzam ich wymieniac.Czy kupno,ktoregos z wyzej  wymienionych wzmacniaczy nie bedzie przerosta formy nad trescia?

Ponawiam pytanie co do Pionier a40 ae ,bo nikt nie odpowiedzial w tej kwestii...Czy poprawi odczuwalnie jakosc muzyki  stereo biorac pod uwage zestaw ,ktory posiadam?

Cyrus one miesci sie w budzecie ale bardzo srednio wyglada a nie ukrywam ,ze na wygladzie tez mi zalezy.

1 godzinę temu, desmodronik napisał:

Na  liscie   jest  Kambodża   740a -   Bardzo  bym  był wdzieczny  ,  o  wskazanie  mi  wejscia   na  końcowke   mocy   bo   za  chiny  ludowe  nie  moge  go   znaleźć .  jest   tylko  para   rca  'pre out''.

Poszukaj sobie w instrukcji. Arcamy też nie mają osobnego wejścia na końcówkę mocy a jest to konfigurowane w menu.

3 godziny temu, PanKlor napisał:

Piotrkowi coś się musiało pokiełbasić. Tutaj masz listę wzmacniaczy z wejściem na końcówkę mocy. 

https://audiophile.no/en/articles-tests-reviews/item/426-amplifiers-with-processor-input

Piotrkowi chodziło o funkcje sieciowe.

55 minut temu, Turar napisał:

Zauwazylem ,ze audiolab 6000a nie ma wi- fi dopiero wersja audiolab6000 play ma mozliwosc strumieniowania muzyki z tidala po wi fi ,po podlaczeniu np.wiim streamer.Jest drozszy o kilkaset zlotych a nie chce przekraczac zalozonego budzetu,tym bardziej ,ze mam nowe glosniki podstawkowe  indiana line diva 3  i nie zamierzam ich wymieniac.Czy kupno,ktoregos z wyzej  wymienionych wzmacniaczy nie bedzie przerosta formy nad trescia?

Ponawiam pytanie co do Pionier a40 ae ,bo nikt nie odpowiedzial w tej kwestii...Czy poprawi odczuwalnie jakosc muzyki  stereo biorac pod uwage zestaw ,ktory posiadam?

Cyrus one miesci sie w budzecie ale bardzo srednio wyglada a nie ukrywam ,ze na wygladzie tez mi zalezy.

Kup sobie porządny wzmak typu Atoll IN100 SE/Signature z drugiej ręki i do tego jakiś tani streamer. On rozbuja Ci Divy aż miło. W tym budżecie nie ma wzmacniaczy sieciowych z opcją pracy jako końcówka mocy. Pioneer A40 AE niewiele tu zmieni. 

Cyrus One Cast posiada funkcje sieciowe i może pracować jako końcówka.

Uzywane sprzety odpadaja.Ma byc nowe.

Skoro Pioneer a40 ae niewiele wniesie i  nadciagnalbym budzet  troche, to w swietle Waszych sugestii w gre wchodzi Audiolab 6000 play i Cyrus one cast.Domyslam sie,ze przed podjeciem decyzji najlepszy bylby odsluch.Pytanie ...ktory lepiej "zgra" sie z diva 3 ?

32 minuty temu, Turar napisał:

dopiero wersja audiolab6000 play ma mozliwosc strumieniowania muzyki z tidala po wi fi ,po podlaczeniu np.wiim streamer

Audiolab 6000A Play nie potrzebuje zewnętrznego streamera jak wskazany przez Ciebie Wiim (to połączenie 6000a i 6000n), mieści się też w Twoim budżecie 3500 bo jego cena to około 3200 złotych https://www.q21.pl/audiolab-6000a-play-czarny.html

Jak zgra się z Twoimi głośnikami? najlepiej umów się na odsłuch i porównaj z Cyrusem każdy z nas ma inne odczucia i wrażenia, a jak masz możliwość to wypożycz do domu - akustyka pomieszczenia może sporo zmienić 

Edytowano przez tomek72

Ale BassX A2 to sama końcówka mocy, to nie jest wzmacniacz zintegrowany z wejściem na końcówkę. U siebie korzystam z BassX A-100 (to integra ale kupiłem ją za śmieszną kwotę, potencjometr odkręcony w stałą pozycję i robi za końcówkę 😀) dla surround back trudno powiedzieć jak gra w stereo bo nie robiłem takiego testu.

W takim razie  Emotive BasX A2 odpada.

Najbardziej przekonywujacym typem na te chwile zostal nr1.Audiolab 6000play..

Teraz pytanie czysto techniczne.Rozumiem ,ze pod wejscie pre out w amplitunerze podpinam Audiolaba....pod ktore wejscie?

Glosniki przednie pod wzmacniacz.Gdy slucham muzyki w stereo wlaczam jedynie wzmacniacz Audiolab..Gdy natomiast chce odtwarzac dzwiek w kd wlaczam amplituner av.

Co z ustawiona glosnoscia w amplitunerze i w we wzmacniaczu.Czy za kazdym razem po wylaczeniu musze to jakos kalibrowac,ustawiac?

15 minut temu, Turar napisał:

Co z ustawiona glosnoscia w amplitunerze i w we wzmacniaczu.Czy za kazdym razem po wylaczeniu musze to jakos kalibrowac,ustawiac?

Jeśli będziesz miał wzmaczniacz majacy opcje grania jako końcówka mocy, wówczas w tym trybie wyłączają się jego wszelkie ustawienia dźwięku, włącznie z VOL. Za regulacje odpowiada wtedy wyłącznie ampli.

https://www.audiolabpolska.pl/images/instrukcje/6000A.pdf

Tu masz instrukcje, jest opisany tryb końcówki mocy (funkcja pre-power), wejście RCA input-power

Edytowano przez Butler

15 minut temu, Turar napisał:

Glosniki przednie pod wzmacniacz.Gdy slucham muzyki w stereo wlaczam jedynie wzmacniacz Audiolab..Gdy natomiast chce odtwarzac dzwiek w kd wlaczam amplituner av.

Kup sobie kabelek trigger in-out (jack-jack) i podlacz out do avr z trigger in we wzmacniaczu stereo. Jak będziesz odpalał kino to wzmacniacz wlaczy się sam. Jak będziesz chciał posłuchać muzyki to wtedy włączasz tylko wzmacniacz stereo.

52 minuty temu, PanKlor napisał:

Kup sobie kabelek trigger in-out (jack-jack) i podlacz out do avr z trigger in we wzmacniaczu stereo.

Jeżeli kolega zdecyduje się na Audiolab-a kabelek powinien być na wyposażeniu- ja do 8300 mam nawet dwa. Gdyby nie było i trzeba by dokupić to kabelek mini jack mono, nie stereo.

Edytowano przez tomek72

Dnia 30.12.2024 o 11:45, Turar napisał:

Zalezy mi na we wzmacniaczu na  wejsciu main in.Rozumiem,ze ani wskazany przeze mnie Audiolab czy Cyrus one tego nie posiada

posiada

Dnia 30.12.2024 o 12:14, PanKlor napisał:

Poniżej. Swoją drogą one mają. Tylko nie podpisane jako Main in. W cyrus to jest wejscie AV

Dnia 30.12.2024 o 15:27, Salon Planeta Dźwięku napisał:

Piotrkowi chodziło o funkcje sieciowe.

Tak jest :)

Daj znać po odsłuchu!