Sundin997 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Cześć. Od roku posiadam obecne kino domowe. Na frontowych głośnikach słucham również stereo ( dwa niezależne systemy- przekładam kabelki). W kinie domowym rozstawienie frontów jest w miarę ok - około 2,5,ale już do muzyki z racji tego że siedzę 4 m od nich to według mnie za mało. Jest możliwość uzyskania jeszcze 0,5 ,ale na drodze stoi sub klipsch 115 sw(przedni bas refleks),czyli spory kloc. Jako że za tylną ścianą mam,pomieszczenie gospodarcze,wpadłem na pomysł wycięcia w ścianie otworu na suba i wpuszczenie go do tamtego pomieszczenia. Mógłby być zlicowany ze ścianą,ale również mógłby trochę wystawać bez różnicy. Umożliwiło by to szersze rozstawienie kolumn frontowych,oraz nie byłbym ograniczony w przypadku chęci kupienia jakiś większych. Co o tym sądzicie,czy sub zagra tak jak grał ,czy będzie jakaś degradacja dźwięku? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Dla wielu osób to opcja nie do pomyślenia, zakładam że może być sporo krytyki takiego pomysłu. Ja jestem za, jednak z dużym ALE. Chodzi o pozycję suba i mody z tym związane. Jak taki krok w rozwoju systemu stawiasz, warto by sprawdzić w którym miejscu tego suba najlepiej by wpuścić ścianę bo miejsca na poprawkę nie masz. Nie będzie tak samo, zakładam że cofasz go od obecnego miejsca o kilkadziesiąt cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) Obecnie stoi w rogu pomieszczenia 10 cm od obu ścian. Z tego miejsca byłby cofnięty o jego długość czyli około 60 cm. Zlicowanie że scianą raczej nie wchodzi w grę po przemyśleniu,więc mogłby wystawać z jakieś 20 cm ze ściany. Jest tylko jedno podejście tak jak mówisz. Obecnie z jego umiejscowienia jestem zadowolony,bas nie dudni i jest głęboki. Edytowano 30 grudnia 2024 przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Wrzuć może zdjęcie jak to u Ciebie wygląda. Moim zdaniem interesujący pomysł gdy nas miejsce ogranicza . Ja bym dał piątkę za kreatywność 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Cześć W takim sytuacjach lepiej zainteresować się subwooferem instalacyjnym Jeśli może wystawać, ale mniej niż obecnie, to może Buchardt SUB10? Można go "przytulić" do ściany 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Nie słyszałem tego Buchardta ale jest 2 razy droższy od Klipscha i chyba bardziej do stereo dedykowany,śmiem twierdzić że Klipsch go w kinie rozjeździe. Ale ogólnie nie w ten sposób chciałbym rozwiązać moj "problem". Jestem po prostu ciekaw ,czy moim sposobem czyli dziura w ścianie i cofnięciem suba utrace coś na dźwięku,i czy bas będzie słyszalny tylko w salonie jak dotychczas czy coś będzie się przedostawać do pomieszczenia z tyłu. Ale jeśli bass reflex z przodu ,głośnik z przodu to chyba nie powinno. Oczywiście biorę pod uwagę że suba trzeba dobrze wpasować w ścianę ,a wszelkie szczeliny odpowiednio wypełnić i wygłuszyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 22 minuty temu, Sundin997 napisał: Ale jeśli bass reflex z przodu ,głośnik z przodu to chyba nie powinno Niskie tony rozchodzą się we wszystkich kierunkach. W pomieszczeniu obok bedzie grało jak ta lala. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 15 minut temu, PanKlor napisał: Niskie tony rozchodzą się we wszystkich kierunkach. W pomieszczeniu obok bedzie grało jak ta lala. Dzwięk się wydobywa z głośnika,a głośnik jest w salonie tylko część obudowy jest w drugim pomieszczeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 57 minut temu, Sundin997 napisał: Jestem po prostu ciekaw ,czy moim sposobem czyli dziura w ścianie i cofnięciem suba utrace coś na dźwięku,i czy bas będzie słyszalny tylko w salonie jak dotychczas czy coś będzie się przedostawać do pomieszczenia z tyłu. Jeśli przemieścisz suba to albo zyskasz albo stracisz. Bez pomiarów ciężko określić. Ja bym zaryzykował. U syna w małym pokoju mam zamkniętego suba zabudowanego w ścianę. Obudowę wykonałem w takim samym litrażu jak OEM ale w innych proporcjach (płytki) i gra on bez zarzutu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) @Sundin997 skoro wiesz lepiej to czemu pytasz? Edytowano 30 grudnia 2024 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 30 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 53 minuty temu, Butler napisał: Jeśli przemieścisz suba to albo zyskasz albo stracisz. Bez pomiarów ciężko określić. Ja bym zaryzykował. U syna w małym pokoju mam zamkniętego suba zabudowanego w ścianę. Obudowę wykonałem w takim samym litrażu jak OEM ale w innych proporcjach (płytki) i gra on bez zarzutu. Ciekawie zrobione. To świeży pomysł,więc się zastanowię grubo,to tylko ścianka działowa ,więc dużo roboty nie ma. Zanim się go zabuduje na stałe to można popróbować ,czy i ile go wystawić że ściany. Siłą rzeczy sub byłby trochę przysłoniety przez jeden z frontów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 2 godziny temu, Sundin997 napisał: Dzwięk się wydobywa z głośnika,a głośnik jest w salonie tylko część obudowy jest w drugim pomieszczeniu. Niestety nie w przypadku niskich częstotliwości. Im niżej tym propagacja jest bardziej dookólna. Do tego im niżej tym fale są dłuższe i mają większą energię dlatego tak trudno je opanować i dlatego słyszysz je czasami lepiej w kuchni niż salonie 😃 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Przypomnę o czymś takim jak długość fali. Przypomnę o węzłach i strzałkach. W przypadku 20 Hz długość fali dźwiękowej wynosi ok. 17 metrów, dla 40 Hz, 8,5 metra itd. Stąd wywodzi się np. lepsza słyszalność w pomieszczeniu następnym niż w tym, gdzie dźwięk jest reprodukowany. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 21 godzin temu, Highlander_now napisał: Przypomnę o czymś takim jak długość fali. Przypomnę o węzłach i strzałkach. W przypadku 20 Hz długość fali dźwiękowej wynosi ok. 17 metrów, dla 40 Hz, 8,5 metra itd. Stąd wywodzi się np. lepsza słyszalność w pomieszczeniu następnym niż w tym, gdzie dźwięk jest reprodukowany. Ja lubię obrazować ten temat na przykładzie dużego koncertu, który odbywa się gdzieś w mieście. Nieraz z odległości kilku kilometrów słychać dudnienie, ale nie słychać już reszty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 31 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 (edytowany) Dnia 30.12.2024 o 12:36, Butler napisał: Podsumowując,jeśli się tego podejmę to będę prekursorem takiego rozwiązania,ze wszystkimi pozytywnymi i negatywnymi tego stronami. Bo puki co jest same gdybanie. UPS coś poszło nie tak:) To nie Butler:) W pośpiechu chciałem odpisać:) Szczęśliwego Nowego Roku Edytowano 31 grudnia 2024 przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu A nie możesz dać kolumn szerzej a suba tak jakby do środka? Pomiędzy kolumny? Była tu jakaś fotka tego rozkładu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts