Heathcliff Napisano Czwartek o 00:23 Udostępnij Napisano Czwartek o 00:23 Witam, potrzebuje informacji jak zabrać się za wybieranie zestawu kina domowego (ewentualnie 2 kolumny plus 1 subwoofer) czytałem na tym forum kilka podobnych wątków ale są one raczej dla zaawansowanych którzy mają pytania odnośnie konkretnych modeli. bede wdzięczny za odesłanie mnie do właściwego wątku/bloga/kanalu gdzie mógłbym zebrać wiedzę dla początkującego. moja sytuacja: 1. Mam telewizor Samsung serii 8 podłączony po kablu do internetu. Więc telewizor już ogarnia źródła jak Netflix etc. Mam też XBoxa, więc nie będę kupował innego odtwarzacza. 2. Po obu stronach telewizora mam miejsce na kolumny lub zawieszane głośniki, kable poprowadzone w ścianie. Kolumny musiałbym postawić na szafce wys ok 40-50cm. Mam miejsce na subwoofer na podłodze pol metra od telewizora. Z tyłu na ścianie mam poprowadzone kable na dwa dodatkowe głośniki ale pewnie za wysoko bo na wysokości ok 2.5 metra. Kanapa przylega do ściany na której są te wyjścia na głośniki. 3. Bardzo mi przeszkadza jak w Netflix w głośnikach telewizora słabo słychać dialogi a efekty dźwiękowe muzyki i wybuchów są za głośne. Taki efekt miałem też u rodzicow w soundbarze. Przy odtwarzaniu telewizji naziemnej nie ma tego problemu. Nie ma też problemu jak używam słuchawek. Muszę mieć pewność że nowo kupowany zestaw nie będzie miał takiego efektu. 4. Głównie oglądamy filmy na netflixie i słuchamy muzyki ze streamingu (Spotify). 4. Szukam najtańszego zestawu który będzie miał wystarczającą jakość by nie audiofil był zadowolony. z góry dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 17:10 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:10 Cześć, co rozumiesz przez najtańszy zestaw? Patrzysz na zestawy używane, czy szukasz wśród nowych? Jeśli masz opcję, to wrzuć rozkład pomieszczenia z zaznaczonymi miejscami, gdzie miałyby być kolumny, gdzie jest TV, kanapa i tak dalej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano Czwartek o 20:25 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 20:25 W zalaczniku plan salonu z wymiarami. Te dwa czerwone okegi to umiejscowienie wyjsc na glosniki na wysokosci ok 250cm... niestety wiem ze za wysoko. Telewizor mniej wiecej jak na obrazku, po obu stronach zmiszcza sie na styk glosniki polozone na 50cm szafce. Z boku na podlodze miejsce na subwoofer. Szukam nowego sprzetu. Znalazlem w internecie takie cos: https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kina-domowe/zestawy-kina-domowego/kino-domowe-yamaha-rx-v4a-pure-acoustics-nova-6-czarny Yamaha brzmi dobrze ale glosniki chyba bardzo po taniosci bo na allegro po 250-300 chodza te male a chyba z 400-500 te wieksze. Polecano mi tez glosniki Indiana Line jako dobre a nie za drogie. Ale nie znam firmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano Piątek o 10:24 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 10:24 Zastanawiam się też czy nie warto poczekać aż powstaną amplitunery z Auracast… ta funkcjonalność wydaje się super bo można słuchać tego samego wyjścia Blueatooth na wielu słuchawkach. Można oglądać film we dwoje jak dziecko śpi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano Piątek o 13:01 Udostępnij Napisano Piątek o 13:01 Yamaha RX-V4A to bardzo podstawowy model. Fakt, jest to budżetowa opcja, ale wersja RX-V6A jako entry level jest według mnie czymś poniżej czego nie powinno się schodzić. Różnica w jakości dźwięku jest ogromna więc co byś do niej nie podłączył to zagra lepiej. Nie szedłbym w marketowe kolumny. Da się to zrobić tanio na bardziej sprawdzonych markach. Przy Twoim układzie musisz iść w kolumny podstawkowe. Tanie, ładne i grające bardzo przestrzennie masz Acoustic Energy AE100. Ten tył jest trochę problematyczny. Przy takim układzie to przydałyby się ostatecznie głośniki w suficie a nie na ścianie bo teraz będzie ciężko je skierować w dół. Jedyną opcją jaką tu widzę to coś pokroju Polk Audio Monitor XT90. Do tego Polk Audio Monitor XT12 na suba i będziesz miał "porządny" zestaw 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano Sobota o 06:51 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 06:51 Wiadomo może kiedy Yamaha lub Denon wprowadzi amplitunery z funkcją Auracast??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Sobota o 07:24 Udostępnij Napisano Sobota o 07:24 A , do czego Ci to potrzebne ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano Sobota o 07:54 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 07:54 (edytowany) Oglądanie filmu na słuchawkach jak potrzebna jest cisza w domu. Albo osoba która gorzej słyszy może podpiąć sobie słuchawki i mieć większą głośność niż reszta. Ma się to stać standardem niedługo. Amplituner ma być centrum kontroli dźwięku w kinie domowym więc powinien mieć taką funkcjie Edytowano Sobota o 07:56 przez Heathcliff Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Sobota o 08:06 Udostępnij Napisano Sobota o 08:06 Jak potrzebujesz tego , to musisz cierpliwie czekać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 09:36 Udostępnij Napisano Sobota o 09:36 Amplituney Yamahy miały dwukierunkowy Bluetooth wiec pytanie czy nie mozna tego robić już teraz? nie wiem. Bo nikt realnie tego nie wykorzystuje. Na o budowac system kinowy skoro słucha się na słuchawkach? Od tego jest Audyssey Dynamic EQ oraz YPAO Volume. Aby przy niskiej głosnosci zachować dynamikę i oglądac film w kinie a nie na słuchawkach. Bez przesady dzieci to nie jajko. Czytając to od razu przyszła mi na mysl https://www.filmweb.pl/video/Zwiastun/Ciche+miejsce+Zwiastun+nr+2-45392 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Sobota o 10:38 Udostępnij Napisano Sobota o 10:38 49 minut temu, Piotr Sonido napisał: Bo nikt realnie tego nie wykorzystuje. Na o budowac system kinowy skoro słucha się na słuchawkach? Nie mierz innych swoją miarą. Słuchawki to uzupełnienie systemu, nie muszą być substytutem. Prosty przykład u mnie z ostatnich świąt, rodzina przy stole w 2 dniu świąt, rozmowy dorosłych. Dzieciak się nudzi... Słuchawki na uszy i film. Było mnóstwo sytuacji kiedy słuchawki się już przydały. Ja to bym chciał by dało się przesłać dwa strumienie audio ale każdy inny. Wolę oryginalną ścieżkę dźwiękową, a żona uparta przy lektorach. Chodzi o możliwość odpalenia filmu w takiej hybrydzie by druga osoba mogła użyć słuchawki wybierając inne audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano Sobota o 19:22 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 19:22 Tak słuchawki się przydają jak pisałem wyżej. I tak jako uzupełnienie. Jakbym chciał tylko pod słuchawki to teraz w tv mam tryb dostępności i mogę podłączyć kilka part słuchawek Bluetooth i jednocześnie mieć dźwięk w TV. Ale wolałbym nie omijać amplitunera tracąc wszystkie jego zalety dla tego myślę o amplitunerze z Auracast. A teraz z innej beczki ale na temat tego wątku. Jest jakiś usystematyzowany sposób porównywania głośników? W jednym sklepie polecają Indiana line nota 260x, tutaj wyżej przedstawiciel sklepu poleca Acustic Emergy AE100, ogólnie widzę że każdy sklep ma co innego w podobnej cenie i poleca co ma. W podobnej cenie znalazłem też bardzo polecane za granicą Dali Spektor 2 i Q Acoustics 3010i. Czy wszystkie te głośniki są takiej samej jakości czy jest jakiś ranking albo sposób oceny przed zakupem by określić które zauważalnie lepsze? Osobiście nie czuję się na tyle kompetentny by ocenić nawet jakby mi je puścili jeden po drugim… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Sobota o 20:22 Udostępnij Napisano Sobota o 20:22 Nie ma generalnie sprawdzonego i pewnego rankingu. O ile w przypadku TV pomiary syntetyczne są dość zgodne z subiektywnym postrzeganiem obrazu, tak w przypadku głośników nie koniecznie te najrówniejsze w paśmie prezentują jakość która satysfakcjonuje. To co dociera do naszych uszu to w dużej mierze odpowiedź pomieszczenia, jedne kolumny dobrze zagrają w A, a inne w B itd. Nie da się jednoznacznie wskazać co zagra najlepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano Sobota o 20:44 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 20:44 13 minut temu, Butler napisał: Nie ma generalnie sprawdzonego i pewnego rankingu. O ile w przypadku TV pomiary syntetyczne są dość zgodne z subiektywnym postrzeganiem obrazu, tak w przypadku głośników nie koniecznie te najrówniejsze w paśmie prezentują jakość która satysfakcjonuje. To co dociera do naszych uszu to w dużej mierze odpowiedź pomieszczenia, jedne kolumny dobrze zagrają w A, a inne w B itd. Nie da się jednoznacznie wskazać co zagra najlepiej. W takim razie jak można pogrupować kolejne klasy sprzętu? Czy zna tutaj ktoś najlepsze typy w kolejnych klasach cenowych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano wczoraj o 18:36 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 18:36 (edytowany) Widzę że w kontekście porównania głośników nikt nie pomoże. Z innej beczki budowania kina domowego czytam ze można zrobić pre out do wzmacniacza na frontowe kolumny i w zależności od potrzeb słuchać stereo muzyki wyższej jakości lub 5.1 kina domowego. Czy taki setup dobrze działa z Yamaha rx-v4/6a? Da się łatwo przełączać między trybami stereo a kina domowego? No i czy wtedy dobiera się inne głośniki przednie? Edytowano wczoraj o 18:42 przez Heathcliff Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 22:09 Udostępnij Napisano wczoraj o 22:09 Nie można zrobić preout tylko amplituner kina domowego ma mieć preout zeby podłączyć zewnetrzny wzmacniacz albo końcówkę mocy. Korzystasz wtedy z jednej pqry kolumn frontowych które wybierasz tak aby się Tobie podobało. W tańszych zestawach nie ma to moim zdaniem większego sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano wczoraj o 22:30 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 22:30 (edytowany) 23 minuty temu, PanKlor napisał: Nie można zrobić preout tylko amplituner kina domowego ma mieć preout zeby podłączyć zewnetrzny wzmacniacz albo końcówkę mocy. Korzystasz wtedy z jednej pqry kolumn frontowych które wybierasz tak aby się Tobie podobało. W tańszych zestawach nie ma to moim zdaniem większego sensu. Pisząc żeby zrobić pre out miałem właśnie to na myśli, czyli podłączyć w zmacaniach do amplitunera. Jaki poziom sprzętu masz namyśli? Jaki przedział cenowy? Edytowano wczoraj o 22:34 przez Heathcliff Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Taki gdzie za pieniadze wydane na koncowke/wzmacniacz nie kupisz nic co wniesie większą korzyść do systemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 13 godzin temu, Heathcliff napisał: Z innej beczki budowania kina domowego czytam ze można zrobić pre out do wzmacniacza na frontowe kolumny i w zależności od potrzeb słuchać stereo muzyki wyższej jakości lub 5.1 kina domowego. Czy taki setup dobrze działa z Yamaha rx-v4/6a? Da się łatwo przełączać między trybami stereo a kina domowego? No i czy wtedy dobiera się inne głośniki przednie? Taka rozbudowa kina wzmacniacz z wejściem na końcówkę dla frontów żeby odseparować system stereo od amplitunera kina ma sens jeżeli do tego wzmacniacza podłączysz źródła stereo np. CD, gramofon lub streamer. Jeżeli będziesz korzystał z wspomnianego Spotify przez streamer w amplitunerze to zbyt wielkiej poprawy nie będzie - sygnał i tak będzie przetwarzany przez przedwzmacniacz amplitunera i trafi tylko do zewnętrznej końcówki. Owszem zewnętrzna końcówka / wzmacniacz mogą ogólnie poprawić brzmienie amplitunera bo jego końcówki będą mniej obciążone, więc całość może zagrać lepiej, dynamiczniej. RX-V4A nie ma wyjść PRE na fronty, V6A tak. Nie będziesz przełączał trybów stereo/kino, tylko albo wzmacniacz będzie pracował jako końcówka z amplitunerem, albo bez udziału amplitunera jako integra z podłączonym źródłem - przełączanie pracy jako końcówka / integra jest łatwe w większości takich wzmacniaczy chociaż nie we wszystkich. No głośniki frontowe w tym wypadku powinny być takie które dobrze zagrają w stereo pełnym pasmem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu Dzięki Tomek72, skąd będę wiedział że dane głośniki grają pełnym pasmem? Możesz podać jakieś przykłady podstawowych które spełniają kryteria? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Przyjmij, że to takie które zejdą w okolice 40-50 Hz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu @Heathcliff czytając Twój pierwszy wpis i wymagania oraz patrząc na układ Twojego pomieszczenia nie zawracałbym sobie na tym etapie głowy dodatkowym wzmacniaczem do stereo. Jak najbardziej możesz sobie wybrać amplituner który będzie miał wyjście Pre dla frontów gdybyś kiedyś chciał iść w stronę tego lepszego stereo. Z drugiej strony powszechnie spotykane opinie że amplitunery kina grają gorzej w stereo są prawdziwe, ale ten amplituner też zagra w stereo całkiem poprawnie. Jeżeli nie jesteś osłuchany i nie masz powiedzmy szczególnych wymagań odnośnie sceny, głębokości, separacji itd. to na tym etapie nie ma co robić przerostu formy nad treścią. Jak już napisałem układ i pomieszczenie też dyskwalifikują dobre stereo z uwagi na brak symetrii, z lewej strony ściana, z prawej olbrzymia przestrzeń. Można natomiast iść na frontach w pełnopasmowe podłogówki jeśli masz miejsce na ich rozstawienie. Moim zdaniem amplituner i na ile można dobre w planowanym budżecie zestawy głośnikowe dają względem obecnego TV wystarczającą satysfakcję i Fun na początek przygody z kinem. Umów się na odsłuch i zobacz co przypadnie do Twoich oczekiwań. Zestawią Ci np. Yamahe, Denona i Onkyo + 2-3 modele frontów i zdecydujesz. Nikt z nas nie wskaże jednoznacznie że amplituner A i głośniki C to idealna i najlepsza konfiguracja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts