DiBatonio Napisano Piątek o 18:39 Udostępnij Napisano Piątek o 18:39 5 minut temu, Kraft napisał: Bez przesady. Nie jest idealnie, ale ciągle jest szansa na przyzwoite brzmienie. Wrzuć zdjęcie, to zobaczymy jakie są faktycznie te warunki. W pierwszym poście masz plan, zdjęcie już niepotrzebne. 1 minutę temu, PanKlor napisał: Mało który salon jest idealny pod KD. Do stereo również, te z otwartym salonem na aneks kuchenny itp. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Piątek o 18:48 Udostępnij Napisano Piątek o 18:48 Zmora naszych czasów ta modna architektura, może i ładnie to wygląda, ale w audio zupełnie nie praktyczne. Wiele już tematów było gdzie pomieszczenie kładło pomysł na łopatki. Tu moim zdaniem fatalnie nie jest, a i autor nie ma „ałdjofilskich” wymagań, sprzęt też budżetowy, moim zdaniem cel i fun jest do osiągnięcia. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OXO Napisano Piątek o 19:08 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 19:08 (edytowany) Tak, plan na pierwszym poscie. A teraz (jak przymierzałem się do zrobienia zdjęcia, to) zobaczyłem (i przypomniałem sobie) że pod tymi wiszącymi przy podłodze mam wyporowadzone jeszcze jedną parę gniazd/wyprowadzeń na głośniki. I te jak i te wiszące są oddalone od środka sofy (gdzie bedziemy siedzieć) nie całe 2m. Więc sumarycznie może być nawet 5.x.2 (choć nie w idelanym rozłożeniu). Pewnie w kwocie ok 2k PLN+ całości od razu nie kupię, tlyko będę stopniowo rozszerzać. Widzę że bardziej tu wszystko idzie bardziej w stronę kina, ale chciałbym jeszcze raz zaznaczyć/przypomnieć że muzyka/kino 50/50 Więc nie wiem czy to "obowiązek" ale chyba jakieś "lepsze" fronty by sie przydały choćby na te półki żeby postawić? Edytowano Piątek o 19:16 przez OXO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 19:24 Udostępnij Napisano Piątek o 19:24 Musisz zdecydować czy chcesz trochę lepiej (ale dalej raczej niska półka) i szukać kolumn frontowych za 2000 PLN czy polujesz na okazję i szukasz całego setu 5.0 na OLX w swojej okolicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Piątek o 19:24 Udostępnij Napisano Piątek o 19:24 No idzie w stronę kina, ale chcesz jedno i drugie, przy założonym budżecie i klasie amplitunera stereo będzie jakie będzie. To nie jest tak że będzie super źle, ale nie można w tym momencie wymagać powalającej głębią, szerokością i separacją sceny. Jak pisałem słuchanie słuchaniu nie równe. A jak złapiesz bakcyla i zaczniesz gonić 🐇 to będziesz sobie mógł zawsze poprawić. Jak @DiBatonio napisał dzieci podrosną to i Ty będziesz miał inne możliwości. Gdybyś dzisiaj chciał pogodzić dobrze stereo i kino to nie wiem, ale ze 20K PLN by trzeba na start. Spokojnie i powoli, a najlepiej jak już pisaliśmy podjedź do salonu i posłuchaj wstępnie swoich typów. Żeby nie było rozczarowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OXO Napisano Piątek o 19:46 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 19:46 (edytowany) 31 minut temu, tomek72 napisał: a najlepiej jak już pisaliśmy podjedź do salonu i posłuchaj wstępnie swoich typów Oczywiscie się wybiorę coś odsłuchac. Proszę tylko o jakieś wskazówki czego szukać (producent/model) aby przynajmniej sprawiać wrażenie że coś trochę się znam, a nie że mogą mi wcisnać zalegający sprzęt Co do używek, to nie znam się aż tak i sie obawiam żebym nie trafil na jakieś "przegrzane", albo innym defektem którego nie wychwycę od razu (a później to mi powiedzą że to ja zrobiłem). Więc myślę żeby zacząć od czegoś z 3...5 głośnikami a później dokupić pozostałe. Oczywiście rozumiem,że nie mogę wymagać super brzmienia (tym bardziej za tą cenę).. Miałem na myśli że przy założeniu 50/50 to pewnie jakieś wiodące fronty (chyćby takie na półkę) by się przydały zamiast "wszedzie równo". O ile to dobre podejście..? Czy raczej złe? Edytowano Piątek o 19:59 przez OXO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OXO Napisano Piątek o 20:18 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 20:18 Ewentualnie jak te "wiodace fronty" co bym kupił jako pierwsze, to jeśli byłoby za słabo, to pózniej kupię lepsze, a te poszłyby na tył (choć w moim przypadku to trzeba raczej nazwac "na boki"). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 21:03 Udostępnij Napisano Piątek o 21:03 Możesz tak zrobić ale w Twoim układzie mocno rozważyłbym bipolowe glosniki na ścianie za kanapą. Popatrz na monitory typu Dali Oberon, Indiana Line Diva 3, Heco Aurora 300, QAccouatics 5020, Elac B6 jako glosniki na front. Poszukaj salonu gdzie możesz ich posłuchać albo wypożyczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OXO Napisano Piątek o 22:41 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 22:41 Bipole to jaki producent/model bylby pferefowany/rekomendowany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Piątek o 23:07 Udostępnij Napisano Piątek o 23:07 Jak czytam ten wątek to stwierdzam,że większość ludzi na tym forum to są jacyś psychopaci i chcą się podzielić swoja choroba z kimś nowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Sobota o 01:59 Udostępnij Napisano Sobota o 01:59 2 godziny temu, Sundin997 napisał: stwierdzam,że większość ludzi na tym forum to są jacyś psychopaci Oświeć trochę co masz na myśli. Psychopatów tu już spotkałem, całkiem poważnie. Ale że większość na forum to się chyba trochę za daleko zagolopowałeś. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OXO Napisano Sobota o 06:36 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 06:36 9 godzin temu, PanKlor napisał: Elac B6 jako glosniki na front taki: https://www.q21.pl/elac-debut-reference-b6-czarny.html czy taki: https://s4home.pl/kolumny-podstawkowe/elac-debut-20-b62.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Sobota o 07:21 Udostępnij Napisano Sobota o 07:21 Posłuchaj i tych i tych. Ja za Ciebie nie wybiorę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Sobota o 08:36 Udostępnij Napisano Sobota o 08:36 (edytowany) 10 godzin temu, OXO napisał: Bipole to jaki producent/model bylby pferefowany/rekomendowany? Idealnie ten sam co reszty głośników. Niestety nie każdy producent ma taki produkt w ofercie. Z drugiej strony to dość drogie rozwiązanie patrząc z perspektywy Twojego budżetu. Może więc lepiej bedzie jak na surround wybierzesz najmniejsze monitory pasujące do zestawu lub np. Minx22 lub coś podobnego. Kwestia poczucia estetyki i tego ile kasy chcesz przeznaczyć. Surround nienjest najważniejszy w kinie. Lepiej skup się na dobrym centralnym i subwooferze. Edytowano Sobota o 08:48 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 09:31 Udostępnij Napisano Sobota o 09:31 Debut Reference jest kolumną nowsza i grająca nieco bardziej otwartym dzwiekiem. Cena za B6.2 jest doskonała. Za tysiaka takie kolumny nowe to nie ma absolutnie co wybrzydzać. Cena za Reference B6 jest też dobra ale tu ybór już jest. Jasniejsze Bronze 100 czy Magnaty Signature 503 lub KEF Q350 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OXO Napisano Sobota o 10:50 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 10:50 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Jasniejsze Bronze 100 czy Magnaty Signature 503 lub KEF Q350 przy nich to biorąc pod uwagę moje upodobania dzwiękowe (i tu troche "zaszpanuje" terminologią) - ciepłe a być może nawet ciemne i mocne brzmienia, to pewnie bez suba sie nie obędzie. Co raz bardziej przekonuję się ku temu żeby coś wypróbować jak u mnie bedą grały dipole/monitory z sub versus bardziej stereofoniczny zestaw (z podłogowymi). Czekam do wtorku/srody i odwiedzę jakiś salon audio ..choć tu mały zgrzyt, bo moja żona już narzeka że to "wybieranie" za długo trwa i nalega żebym szybko cos kupił i zamknął już ten temat Ale jeszcze sprawdzę co powiedzą w salonie, ewentulanie pożycze coś od nich, albo od znajomych. Dziękuję za Wasze cenne wskazówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OXO Napisano wczoraj o 18:42 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 18:42 (edytowany) Czytam jeszcze tu i tam artykuły i w zwiazku z polecanymi głośnikami i rodzą one u mnie pewnie przemyślenia i tym samym pytania: znalazłem Heco aurora 300, ale widzę że występują w co najmniej 2 wariantach: z XT i bez XT. Różnica w cenie średnio 1600 vs 1900PLN, a jaka jest różnica w brzeminiu? Tak czy inaczej, przy takiej cenie to raczej wystarczyło by mi tlyko co najwyżej na 4x podstawkowe/monitory (2szt Heco/Elac/KEF itp w odległości 4.5m przy TV i 2szt chyba raczej jakieś mniejsze bo w odległości ok 1.2m przy kanapie), albo 2x Heco/Elac/KEF i sub (widzę że dosyć popularny na tym forum w okolicach 1tys jest Magnat RS - nie wiem czemu nikt nie wspomina o 8, zaczyna się od 10, a najwiecej wspomiana jest 12). Więc nie wiem czy w tej sytuacji to nie lepiej byłoby zakupic zestaw np Polk T531 + sub (używany ewentualnie tlyko przy oglądaniu filmów jeśli przy sluchaniu muzyki za bardzo by dudniło). Edytowano wczoraj o 18:47 przez OXO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OXO Napisano wczoraj o 19:09 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 19:09 W cenie RS 8 (1tys) widzę jeszcze że mżna dostac Polk XT12 lub PSW10E na promocjach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts