Waldemar Nowak Napisano Piątek o 06:57 Udostępnij Napisano Piątek o 06:57 (edytowany) Cześć, przeczytałem kilka tematów tutaj sprzed kilku lat a'propos rzeczonego dolby atmos. Aktualnie mój zestaw to amplituner Denon AVR-X1400H, fronty Dali Concept 6, centralny plus dwa tyły surround GrandHigh igłośniki właśnie do Atmosa - Dali Alteco C1, które wiszą pod sufitem na ścianie nad telewizorem. I teraz - wiem z tego co czytałem, że najlepsze ustawienie takich głośników to bezpośrednio lub bardzo blisko nad głową słuchacza. Jednak dałem ciała i kable do tych głośników są zamurowane(nie są w korytku luźno) . Myślałem o przedłużeniu tych przewodów głośnikowych na skrętkę albo na jakiś zacisk żeby głośniki przemieścić właśnie typowo na sufit nad głowę słuchacza, ale kolejny problem to montaż Alteco C1 na suficie, tym bardziej, że to nidagips... Póki co w ustawieniach amplitunera dodałem plus 7dB na te głośniki ale efekt jest taki sobie, podejrzewam, że przemieszczenie ich nad głowę dało by dużą zmianę - ma ktoś z Was takie doświadczenie? Czy warto robić rozpierduchę ? Ewentualnie sprzedaż Alteco C1 i montaż sufitowych instalacyjnych czy innych ale uwzględniając jak najmniejszą ingerencję w sufit (nidagips) Drugi temat to amplituner - czy warto tracić kasę na wyższy nowszy model Denon AVR-X2800H ? Czy to będzie wymierna korzyść ? Nie za bardzo się znam, ale z tego co porównałem w necie mój nie ma m.in. eARC , czyli ulepszonego kanału zwrotnego. Jest też tylko 4K 60Hz a ten lepszy 4k120Hz . Źródła z jakich korzystam to TV Panasonic 65Z95A, Bluray 4k Samsung M8500, odtwarzacz multimedialny Dune 4k, konsola Playstation 5. Wszystko podpięte pod wejścia HDMI w Amplitunerze Denona jak wyżej i wyjście przez HDMI ARC do HDMI ARC w TV. Do tego zestawu na tych samych kolumnach frontowych mam stary zestaw Rotel cd + wzmacniacz - przełączam za pomocą przełącznika. Ale to raczej informacyjnie, bez wpływu na zadany temat. Edytowano Piątek o 07:02 przez Waldemar Nowak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 07:29 Udostępnij Napisano Piątek o 07:29 Ich umiejscowienie jest niewłaściwe. Pytanie czym to testujesz? W wątku obok podałem link do tasm którymi możesz też przewody przedłużyć na suficie. Poszukaj sobie. Jeżeli to sufit podwieszany to już w ogóle nie widzę problemu. Jak wszystkie źródła masz podpięte do amplitunera to wiele nie zyskasz. Jeżeli miałbym na Twoim miejscu robić jakąś przesiadkę to na sprzęt z wyraznie lepsza kalibracja xt32 albo Diraciem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldemar Nowak Napisano Piątek o 08:10 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 08:10 (edytowany) 56 minut temu, PanKlor napisał: Ich umiejscowienie jest niewłaściwe. Pytanie czym to testujesz? Hej, ale tak nawiasem mówiąc czy te Alteco c1 nie zostały stworzone właśnie z takim zamysłem- montażu z przodu na ścianie pod sufitem ze względu na ich konstrukcję? Do testu mam kilka plików z dolby atmos, dźwiękowo graficzne i kawałki filmów np Unbroken . Słychać te alteco wtedy ale podejrzewam, że umiejscowienie ich czy jednak innych ze względu na trudną konstrukcję alteco do podwieszenia na suficie dało by lepszy efekt nad słuchaczem Edytowano Piątek o 08:26 przez Waldemar Nowak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 08:47 Udostępnij Napisano Piątek o 08:47 Głośniki przednie górne to Dolby Pro Logic IIz a więc prehistoria. Takie głośniki z uchyloną frontową ścianą mają wielorakie zastosowanie. Głównie jako Atmos tzw. Upfiring, a więc stawiane na frontowych kolumnach a działanie polega na odbiciu dźwięku o sufitu, z tym że nie jest to zbyt skuteczny patent. A tak poza tym np. tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 09:10 Udostępnij Napisano Piątek o 09:10 59 minut temu, Waldemar Nowak napisał: Hej, ale tak nawiasem mówiąc czy te Alteco c1 nie zostały stworzone właśnie z takim zamysłem- montażu z przodu na ścianie pod sufitem ze względu na ich konstrukcję? Nawet jeżeli już to mogą być np Atmosami w x.x.4 albo .6. Lub też tak jak napisał Butler robić za upfiring. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldemar Nowak Napisano Piątek o 09:28 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 09:28 35 minut temu, Butler napisał: Głośniki przednie górne to Dolby Pro Logic IIz a więc prehistoria. Takie głośniki z uchyloną frontową ścianą mają wielorakie zastosowanie. Głównie jako Atmos tzw. Upfiring, a więc stawiane na frontowych kolumnach a działanie polega na odbiciu dźwięku o sufitu, z tym że nie jest to zbyt skuteczny patent. A tak poza tym np. tak No właśnie myślałem, żeby je przenieść tak jak to jest zaprezentowane na 3, 4 grafice, ale boję się o sposób montażu, że to mi po prostu na głowę spadnie tej płyty nidy gips 😜 ewentualnie wymiana tych głośników na te polecane przez Was tutaj instalacyjne, Magnat chyba? Jest jeszcze pomysł podczepienia belki mocowanej w poprzek sufitu do ścian, i wtedy glosniki do belki. Po malu wprowadzam w ten pomysł żonę 🤣 21 minut temu, PanKlor napisał: Nawet jeżeli już to mogą być np Atmosami w x.x.4 albo .6. Lub też tak jak napisał Butler robić za upfiring. A to zwiększenie decybeli aż o 7 jest sens wg Was? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 10:12 Udostępnij Napisano Piątek o 10:12 43 minuty temu, Waldemar Nowak napisał: A to zwiększenie decybeli aż o 7 jest sens wg Was? Nie. To powinna zrobić kalibracja. 7 dB podbicia to bardzo dużo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 11:27 Udostępnij Napisano Piątek o 11:27 4 godziny temu, Waldemar Nowak napisał: Drugi temat to amplituner - czy warto tracić kasę na wyższy nowszy model Denon AVR-X2800H ? Czy to będzie wymierna korzyść ? Nie za bardzo się znam, ale z tego co porównałem w necie mój nie ma m.in. eARC , czyli ulepszonego kanału zwrotnego. Jest też tylko 4K 60Hz a ten lepszy 4k120Hz . Źródła z jakich korzystam to TV Panasonic 65Z95A, Bluray 4k Samsung M8500, odtwarzacz multimedialny Dune 4k, konsola Playstation 5. Wszystko podpięte pod wejścia HDMI w Amplitunerze Denona jak wyżej i wyjście przez HDMI ARC do HDMI ARC w TV. Cześć Koledzy wyżej już podpowiadają z ustawieniem, więc skupię się na tej kwestii. Brzmieniowo różnica nie jest gigantyczna, ale X2800H brzmi lepiej, do tego wszystkie opcje, o których wspomniałeś. Do konsoli 4K 120 Hz niektórym się przydaje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldemar Nowak Napisano Piątek o 11:52 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 11:52 21 minut temu, Q21 napisał: Cześć Koledzy wyżej już podpowiadają z ustawieniem, więc skupię się na tej kwestii. Brzmieniowo różnica nie jest gigantyczna, ale X2800H brzmi lepiej, do tego wszystkie opcje, o których wspomniałeś. Do konsoli 4K 120 Hz niektórym się przydaje Tam też jest kwestia HDR - dochodzi HDR 10+ no i te eARC nie wiem na ile pomaga. Jeśli chodzi o dźwięk to i tak do słuchania typowo muzyki w stereo to mam tak jak napisałem zestaw Rotela, który na tych kolumnach pięknie gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 12:14 Udostępnij Napisano Piątek o 12:14 Jeżeli wszystkie źródła masz podłączone do amplitunera to earc jest Ci zbedny. Co do HDR10+ to wpierw upewnij się, że Twój TV potrafi to wyświetlić i masz content zakodowany w ten sposób. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 12:24 Udostępnij Napisano Piątek o 12:24 ARC lub nowsze eARC zapewnią Ci dźwięk z TV na amplitunerze. Zauważ że TV mają same wejścia HDMI, nie wyjścia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Piątek o 13:38 Udostępnij Napisano Piątek o 13:38 (edytowany) Cześć. Mam atmosa 5.1.2 ampli Yamaha v6a Na etapie budowy domu wpusciłem sobie 2 kable w strop,mniej więcej 1,5 od miejsca gdzie się ogląda film.Niestety doczytałem dopiero później że powinny być centralnie nad słuchaczem. Jak puszczam kalibrację to ampli prawidłowo odczytuje odległości i podczas oglądania filmów słuysze jak góra gra ale jakby jako całość z tyłem,nie jestem w stanie odseparować dzwięków np.samej góry.Zwiekszyłem na maksa głośność sufitowych ale i tak słabo. Moim zdaniem powodem tego jest właśnie to,że powinny być centralnie nademną a tylne głośniki powinny być trochę niżej,bo obecnie ze względy na wysokość kanapy są około 30 cm wyżej niż są moje uszy:) Skoro ty masz nad tv,to podejrzewam że w ogóle jest lipa,nie wspominając o tych co mają głośniki do atmosa położone na frontowych i liczą na odbicia Zobaczę od chęci,może w przyszłości dorobię coś podwieszanego na suficie i przesune sufitowe nad kanapę ,a tylne skieruje pod kątem bardziej w stronę uszu słuchacza,to już powinno coś dać. Edytowano Piątek o 13:40 przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 14:45 Udostępnij Napisano Piątek o 14:45 1 godzinę temu, Sundin997 napisał: Skoro ty masz nad tv,to podejrzewam że w ogóle jest lipa,nie wspominając o tych co mają głośniki do atmosa położone na frontowych i liczą na odbicia Ehh, kolejny. Już mi się nie chce komentować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Piątek o 15:29 Udostępnij Napisano Piątek o 15:29 40 minut temu, PanKlor napisał: Ehh, kolejny. Już mi się nie chce komentować. Ja chociaż napisałem co słysze realnie,a ty jakieś techniczne dyrdymały ,które zamiast coś pomóc tylko mieszają w głowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 15:34 Udostępnij Napisano Piątek o 15:34 (edytowany) Ja tylko zwróciłem uwagę na bezrefleksyjne powielanie opinii z internetu. Postawie dolary przeciw orzechom, że nie poparte osobistymi doświadczeniami. Jeżeli zaś przerastają Cię techniczne informacje, które tutaj podrzuciłem to proponuję traktować forum w trybie do odczytu jeszcze przez jakiś czas. Edytowano Piątek o 15:34 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 15:58 Udostępnij Napisano Piątek o 15:58 20 minut temu, Sundin997 napisał: Ja chociaż napisałem co słysze realnie, Źle zamontowałeś to też masz kiepski odbiór. Ale przynajmniej wiesz co skopałeś i jak to naprawić. 2 godziny temu, Sundin997 napisał: tylne głośniki powinny być trochę niżej,bo obecnie ze względy na wysokość kanapy są około 30 cm wyżej niż są moje uszy:) Boczne a nie tylne. Surround to nie tyły. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Piątek o 16:13 Udostępnij Napisano Piątek o 16:13 28 minut temu, PanKlor napisał: Ja tylko zwróciłem uwagę na bezrefleksyjne powielanie opinii z internetu. Postawie dolary przeciw orzechom, że nie poparte osobistymi doświadczeniami. Jeżeli zaś przerastają Cię techniczne informacje, które tutaj podrzuciłem to proponuję traktować forum w trybie do odczytu jeszcze przez jakiś czas. To straciłeś dolary,bo mam taki sprzęt i mogę to udowodnić. Na tym forum strach coś napisać,bo zaraz się pojawi taki Pank lor i wie wszystko. I założe się że te Twoje techniczne informacje,nic realnie nie wnoszą a Atmosa osobiście którego masz to najwyżej w telefonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Piątek o 16:23 Udostępnij Napisano Piątek o 16:23 8 minut temu, Sundin997 napisał: To straciłeś dolary,bo mam taki sprzęt i mogę to udowodnić. Widzisz... a miałeś mieć doświadczenia. 9 minut temu, Sundin997 napisał: Na tym forum strach coś napisać,bo zaraz się pojawi taki Pank lor i wie wszystko. Nie no aż tak to nie. 9 minut temu, Sundin997 napisał: I założe się że te Twoje techniczne informacje,nic realnie nie wnoszą a Atmosa osobiście którego masz to najwyżej w telefonie. Moje techniczne informacje dotyczyły sensu wymiany amplitunera. Zauważyłbyś gdybyś czytał ze zrozumieniem. Co do tego co u mnie gra to skromne 5.2.4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Piątek o 16:36 Udostępnij Napisano Piątek o 16:36 9 minut temu, PanKlor napisał: Co do tego co u mnie gra to skromne 5.2.4. 5. głośników 2.suby i 4. telewizory 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano Piątek o 18:50 Udostępnij Napisano Piątek o 18:50 (edytowany) Emocje opadły... Właśnie oglądam Dune jedynkę i siedząc na kanapie ja nic wyraźnie nie słyszę z sufitu,a mój pies który leży na środku salonu co chwilę patrzy się do góry... Trzeba działać w tej kwestii:D Edytowano Piątek o 18:51 przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Piątek o 19:10 Udostępnij Napisano Piątek o 19:10 Nie przejmuj się. U mnie stereo w Dune2 zabrzmiało lepiej niż sprzęt nagłaśniający w IMAX w Poznaniu. Pewnie ktoś pomyśli, że zmyślam. Jego sprawa. Stwierdzam fakt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Piątek o 20:42 Udostępnij Napisano Piątek o 20:42 (edytowany) 1 godzinę temu, Rega napisał: Pewnie ktoś pomyśli, że zmyślam. Ależ skąd... 🤣 Zależy od kryteriów co znaczy dla Ciebie lepszy odbiór kina. Jeden szuka dB, drugi przestrzenności, trzeci basu ktory wątrobę przestawia itd. Masz swoje kryteria i tyle. Mnie IMAX totalnie rozczarowało. No ale ja to ja. Edytowano Piątek o 20:42 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Piątek o 20:48 Udostępnij Napisano Piątek o 20:48 2 minuty temu, Butler napisał: IMAX totalnie rozczarowało. Mnie też. A kryteria - oceniam ogólnie jakość , bez zagłębiania się w niuanse. Dzwięk , jaki zaserwowano był mdły, rozmazany, bardzo niewyraźny i ogólnie samo dudnienie. Trudno tu było mówić o jakichkolwiek kryteriach. Nawet dialogi były do bani, nie mówiąc o efektach. Np wybuch bomb jądrowych odebrałem jako uderzenie w duży, pusty katron. Poniżej krytyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 09:41 Udostępnij Napisano Sobota o 09:41 Dnia 3.01.2025 o 07:57, Waldemar Nowak napisał: GrandHigh igłośniki właśnie do Atmosa - Dali Alteco C1, które wiszą pod sufitem na ścianie nad telewizorem. I teraz - wiem z tego co czytałem, że najlepsze ustawienie takich głośników to bezpośrednio lub bardzo blisko nad głową słuchacza. Nie masz Atmosa tylko Dolby Pro Logic II z Tak zwane Front high Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldemar Nowak Napisano Sobota o 11:48 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 11:48 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Nie masz Atmosa tylko Dolby Pro Logic II z Tak zwane Front high No tak, to już wiem - kwestia przesunięcia tych głośników zatem nad głowę słuchacza, zastanawiam się tylko jaki rozstaw. A tak w ogóle ten cały atmos pomijając już to, że jest to dźwięk 3d, to jakościowo dużo słabiej niż DTS es. Miałem kilka filmów nagranych w obu ścieżkach dźwiękowych i zdecydowanie bardziej przejrzysta scena, bardziej dynamiczna jest przy DTS ES niż przy Dolby. Takie moje odczucia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts