aldi88 Napisano 4 stycznia Udostępnij Napisano 4 stycznia (edytowany) Cześć chciałbym sobie kupić amplituner stereo który będzie maksymalnie uniwersalny . Przede wszystkim biorę pod uwagę te amplitunery Wiim Amp Denon dra 900h Yamaha r n600 Sprzęt będzie w salonie około 25-28 m2 Chciałym go podpiąć pod streaming spotiffy/tidall/yt , konsola , telewizor . Jeszcze nie wiem jakie kolumny będę podpinał ale zależy mi przede wszystkim na uniwersalności nie szukam uniesień nie będzie nigdy puszczane z gramofonów itp. Głównie będzie puszczana muzyka rozrywkowa jakiś hip hop . Oczywiście gdy będę pewny wyboru pójdę na odsłuch tego co mi polecicie z tym że też jeszcze raz chciałbym podkreślić nie szukam audiofilskich uniesień ale max funkcjonalność z fajnym graniem i ewentualnie cena/możliwości . Chciałbym się też coś dowiedzieć odnośnie systemów multi room czy warto w to iść co to daje bo słyszałem że Yamaha to ma . Edytowano 4 stycznia przez aldi88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk91 Napisano Niedziela o 08:28 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:28 Pierwsze co mi przychodzi do głowy to Marantz 7000N lub jego nowsze wydanie - Marantz Model 60n który posiada juz HDMI Arc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano Niedziela o 11:07 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:07 2 godziny temu, sk91 napisał: Pierwsze co mi przychodzi do głowy to Marantz 7000N lub jego nowsze wydanie - Marantz Model 60n który posiada juz HDMI Arc. Brak HDMI w PM7000N to żaden problem. Wzmacniacz łatwo skonfigurować z pilotem od TV i sygnał puścić po optyku. Od 5 lat działa tak u mnie bez zająknięcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldi88 Napisano Niedziela o 11:35 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 11:35 26 minut temu, Walezy napisał: Brak HDMI w PM7000N to żaden problem. Wzmacniacz łatwo skonfigurować z pilotem od TV i sygnał puścić po optyku. Od 5 lat działa tak u mnie bez zająknięcia. Czy moc tego PM7000n jest wystarczająca ? To tylko 60 w . Oglądałem recenzje i on niby gra środkiem ciekawe jak się sprawdza w szybszej muzyce oraz hip hopie który wchodzi nisko z basem . I które kolumny w rozsądnej cenie do niego byłyby odpowiednie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkk Napisano Niedziela o 12:05 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:05 Moc jest większa w Marantz niż np. w Wiim Amp mimo, że oba to 60W. U mnie Marantz gra w salonie 25 m2 + kuchnia + korytarz i jest zapas mocy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldi88 Napisano Niedziela o 12:23 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 12:23 16 minut temu, darkk napisał: Moc jest większa w Marantz niż np. w Wiim Amp mimo, że oba to 60W. U mnie Marantz gra w salonie 25 m2 + kuchnia + korytarz i jest zapas mocy. Jakie kolumny do niego będą pasować ja zastanawiałem się na pylonem , heco , kef tak aby miały uniwersalne brzmienie z fajnym basem żebym nie musiał dokładać suba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkk Napisano Niedziela o 12:30 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:30 Mam podstawkowe + sub ale do tego metrażu podłogowe raczej celuj. Uniwersalne to może Dali oberon 5 lub 7, sprawdź je na odsłuchu. Do Wiim Amp i Marantz PM7000N będą pasować. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldi88 Napisano Niedziela o 13:41 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 13:41 1 godzinę temu, darkk napisał: Mam podstawkowe + sub ale do tego metrażu podłogowe raczej celuj. Uniwersalne to może Dali oberon 5 lub 7, sprawdź je na odsłuchu. Do Wiim Amp i Marantz PM7000N będą pasować. No właśnie to jak najlepiej patrzeć na suchą moc amplitunera czy jak żeby nie okazało się że czegoś mi branie . Oczywiście pewnie będę robił odsłuch jednego zestawu który sobie wybiore ale na etapie wyboru wolę podyskutować . Taka Yamaha na papieże ma dosyć duża moc i dzięki temu będzie to lepiej grać znaczy się skuteczniej ? Czy to się przepisy na jakość słuchanej musy z cyfrowych nośników ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano Niedziela o 16:31 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:31 (edytowany) Do tej pory nie udało mi się rozkręcić PM7000n na więcej niż 50-55% mocy i to przy LS50, czyli kolumnach o niskiej czułości. Jest po prostu za głośno i nie da się słuchać. Mocy jest wystarczająco. Do niskich tonów mam KEF Kube 10 mie. Do odsłuchu polecam coś od KEF’a i Focala. Edytowano Niedziela o 16:33 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 17:21 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:21 3 godziny temu, aldi88 napisał: No właśnie to jak najlepiej patrzeć na suchą moc amplitunera czy jak żeby nie okazało się że czegoś mi branie . Oczywiście pewnie będę robił odsłuch jednego zestawu który sobie wybiore ale na etapie wyboru wolę podyskutować . Taka Yamaha na papieże ma dosyć duża moc i dzięki temu będzie to lepiej grać znaczy się skuteczniej ? Czy to się przepisy na jakość słuchanej musy z cyfrowych nośników ? Witam. Jeśli wzmacniacz pasuje w/g specyfikacji do kolumn tzn. że bez problemu je napedzi. To tyle. Jego moc na jakość dzwieku raczej wpływu nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 17:28 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:28 6 minut temu, Artur Brol napisał: Jego moc na jakość dzwieku raczej wpływu nie ma. Serio? Jesteś pewien ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 17:31 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:31 Od kiedy moc ma wpływ na jakość dźwięku? W tym przypadku, gdy kolega mówi o wzmacniaczu o dużej mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 17:35 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:35 Przed chwilą, Artur Brol napisał: Od kiedy moc ma wpływ na jakość dźwięku? W tym przypadku, gdy kolega mówi o wzmacniaczu o dużej mocy. Od zawsze, to nie jest najważniejszy aspekt tej jakości, ale ma wpływ na jakość dźwięku. Nie wiem jak jest w amplitunerach wielokanałowych, tam akurat nie licuje mi deklarowana moc z tym co jest na tabliczce znamionowej. Slaby wzmacniacz na średnich i niskich poziomach głośności niewiele z nagrania wyciągnie, tutaj jeszcze jest coś takiego jak wydajność prądowa i DF. Bo bywa, że 50W wzmacniacz lepiej sobie radzi niż 100W, ale tańszy i taki sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 17:38 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:38 Napewno za słaby wzmacniacz może popsuć zabawę albo uszkodzić kolumny. Tutaj jednak kolega napisał za ma duża moc, wiec moja odpowiedź do tej sytuacji się odnosiła. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldi88 Napisano Niedziela o 17:46 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 17:46 Chodziło mi załóżmy mamy wiim amp który ma 60 w 8 ohm a taka Marantz ma 60 w 8 ohm a taka Yamaha czy Onkyo mają ponad 100w 8 ohm czyli dając takie same kolumny np dali oberon 7 to amplitunery które mają powyżej 100 w zagrają lepiej skuteczniej niż te ampy które maja mniej mocy ? Chodzi o to czy te słabsze amlitunery zasilalą salon odpowiedni bez dodawania suba w przyszłości bo rozumiem że kolumna się dostosuje do mocy aplitunera Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 18:03 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:03 (edytowany) W/g Dali, te kolumny potrzebuja wzmacniacz pomiedzy 30 i 180 Watt. Czyli zadne z tych ktore podales nie powinnyh miec problemu z ich napedzeniem. Dali ma tez niezla czulosc, to tez pomaga. W zasadzie w normalnych warunkach domowych, jakie wiekszosc ludzi zyje, nie uzyjesz calej mocy wzmacniacza, bo bys chyba sobie sluch uszkodzil. Dla grania w tle, lub od czasu do czasu troche glosniejszego odsluchu, takie 60 watowe wzmacniacze powinny byc ok. Gdybym jednak ja mial kupowac cos, mial troche kasy, kupilbym cos troche mocniejszego. To po czesci, z jednego powodu - w razie checi zmiany na inne kolumny, nie trzeba by bylo zmieniac wzmacniacza. Jestem zdania ze jak juz kupic to raz a porzadnie. Chyba ze masz w planie co jakis czas elektronike zmieniac, to inna sprawa. Sam mialem 80 i 250 watowe klocki. Pierwszy to byl Cambridge Audio CXA81 a drugi Gato Audio DIA250s. Edytowano Niedziela o 18:10 przez Artur Brol 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldi88 Napisano Niedziela o 18:19 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 18:19 (edytowany) 17 minut temu, Artur Brol napisał: W/g Dali, te kolumny potrzebuja wzmacniacz pomiedzy 30 i 180 Watt. Czyli zadne z tych ktore podales nie powinnyh miec problemu z ich napedzeniem. Dali ma tez niezla czulosc, to tez pomaga. W zasadzie w normalnych warunkach domowych, jakie wiekszosc ludzi zyje, nie uzyjesz calej mocy wzmacniacza, bo bys chyba sobie sluch uszkodzil. Dla grania w tle, lub od czasu do czasu troche glosniejszego odsluchu, takie 60 watowe wzmacniacze powinny byc ok. Gdybym jednak ja mial kupowac cos, mial troche kasy, kupilbym cos troche mocniejszego. To po czesci, z jednego powodu - w razie checi zmiany na inne kolumny, nie trzeba by bylo zmieniac wzmacniacza. Jestem zdania ze jak juz kupic to raz a porzadnie. Chyba ze masz w planie co jakis czas elektronike zmieniac, to inna sprawa. Sam mialem 80 i 250 watowe klocki. Pierwszy to byl Cambridge Audio CXA81 a drugi Gato Audio DIA250s. Raczej nie będę już zmieniał jak kupie ponieważ nie jestem jakiś miłośnikiem hi endu po prostu szukam czegoś do domu co mi wystarczy fajnie słuchać muzę czasem głośniej na jakieś imprezki który będzie uniwersalny pod konsole , tv , muza z telefonu . Ma na tym grać fajnie i pop i dance i hip hop . Im bardziej się zagłębiam w temat to każdy ampli ma swoje plusy i minusy jeden ma moc drugi ma HDMI arc trzeci jest klasy a/b czwarty klasy d . Jest tyle zmiennych że ktoś kto się nie zna ma trochę mętlik w głowie co będzie najlepsze . Na pierwszy rzut najbardziej pasował mi ten wiim amp ale bałem się że jego moc będzie zbyt mała i mi nie napędzi . Teraz jeszcze Marantz 7000 lub s70 Ewentualnie denon pma 900. Yamahę odrzuciłem bo niby 800 jest lepsza w nie mam takich funduszy Chciałbym wybrać 2 do odsłuchu i pod nie wybrać później kolumny aby w sklepie mieć jakieś alternatywy Edytowano Niedziela o 18:21 przez aldi88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 18:25 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:25 (edytowany) Nie wiem ile masz do wydania, ale w kazdym przedziale cenowym jest ich wiecej niz dwa do wyboru. Warto sprawdzic co sie da , nie ograniczaj sie do dwoch. Do odsluchu gdzie? Bo z tego co widze to kolumn nie masz? Czy zle zrozumialem? Edytowano Niedziela o 18:27 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldi88 Napisano Niedziela o 18:33 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 18:33 6 minut temu, Artur Brol napisał: Nie wiem ile masz do wydania, ale w kazdym przedziale cenowym jest ich wiecej niz dwa do wyboru. Warto sprawdzic co sie da , nie ograniczaj sie do dwoch. Do odsluchu gdzie? Bo z tego co widze to kolumn nie masz? Czy zle zrozumialem? Wzmak chciałbym wydać max do około 3 tyś a jeżeli cena do jakości najrozsądniej będzie wiim amp który ostatnio był za 1200 zł to wtedy wybrałbym wiim a jak nie to w jakimś sklepie audio będę brał ampli i kolumny bo ja nie mam nic . Na kolumny chciałbym max 4000 wydać więc założymy busrzet 7000 max Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 18:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:39 (edytowany) 55 minut temu, aldi88 napisał: Chodzi o to czy te słabsze amlitunery zasilalą salon odpowiedni bez dodawania suba w przyszłości bo rozumiem że kolumna się dostosuje do mocy aplitunera Może tak, może nie. Kolumna w zależności jak jest zaprojektowana i jaką ma zwrotnice, czy ma w miarę stabilną impedancję, bo ta potrafi w niektórch zejść nawet do 2-3 omów, to wtedy wzmacniacz będzie miał co robić, by z tą impedancja na tak niskim poziomie sobie poradzić. Edytowano Niedziela o 18:41 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Niedziela o 18:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:39 2 minuty temu, aldi88 napisał: Wzmak chciałbym wydać max do około 3 tyś a jeżeli cena do jakości najrozsądniej będzie wiim amp który ostatnio był za 1200 zł to wtedy wybrałbym wiim a jak nie to w jakimś sklepie audio będę brał ampli i kolumny bo ja nie mam nic . Na kolumny chciałbym max 4000 wydać więc założymy busrzet 7000 max To bedziesz chyba musial wszystko w jednym salonie kupic. Ja mialem troche latwiej, bo mialem juz male kolumienki od takiego all in one. Dobrze by bylo, i bezpiecznie dla Ciebie , jesli bys mogl to co wybierzesz wpierw w domu przetestowac. Tylko nie daj sobie wcisnac nie wiem jak drogich kabli do glosnikow albo extra kabla zasilajacego.🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 18:46 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:46 (edytowany) @aldi88 Widze, że założyłeś podobny wątek na forum obok, to dobrze. Może tam prędzej się dowiesz, co zrobić. Tutaj zapytaj jeszcze @Butler i @MariuszZ. Dowiesz się więcej od strony technicznej, bicie pianki wokół Macieju z Arturem to takie pogawędki o wszystkim i o niczym. Poczekaj, może inni koledzy jeszcze pomogą. Edytowano Niedziela o 18:56 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano Niedziela o 18:56 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:56 21 minut temu, aldi88 napisał: Wzmak chciałbym wydać max do około 3 tyś a jeżeli cena do jakości najrozsądniej będzie wiim amp który ostatnio był za 1200 zł to wtedy wybrałbym wiim a jak nie to w jakimś sklepie audio będę brał ampli i kolumny bo ja nie mam nic . Na kolumny chciałbym max 4000 wydać więc założymy busrzet 7000 max Za 7k kupisz dobry zestaw. Sub’a możesz zawsze dodać później. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldi88 Napisano Niedziela o 19:03 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 19:03 (edytowany) 7 minut temu, Walezy napisał: Za 7k kupisz dobry zestaw. Sub’a możesz zawsze dodać później. Tak wiem dlatego kluczową rolę gra ampli czy pod moje preferencje iść w tańszy który ma wszystko wiim czy np w Marantz czy denon które będą 2x droższe . Kasa nie gra dużej roli ale nie lubię przepłacać zwłaszcza jeżeli nie szukam uniesień ale solidnego sprzętu do wszystkiego Edytowano Niedziela o 19:04 przez aldi88 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano Niedziela o 19:14 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:14 (edytowany) 11 minut temu, aldi88 napisał: Tak wiem dlatego kluczową rolę gra ampli czy pod moje preferencje iść w tańszy który ma wszystko wiim czy np w Marantz czy denon które będą 2x droższe . Kasa nie gra dużej roli ale nie lubię przepłacać zwłaszcza jeżeli nie szukam uniesień ale solidnego sprzętu do wszystkiego Z Wiim nie miałem do czynienia, ale PM7000n od 5 lat daje rade i z Tidal’em i z TV. Do niedawna miałem dwa Maranze (jeden z LS50, drugi z Aria 906), ale jeden puściłem w rodzinę. Za obecną cenę ciężko ci będzie znaleźć coś lepszego od PM7000n. Edytowano Niedziela o 19:15 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts