Skocz do zawartości

Dobór amplitunera i reszty sprzetów pod klipsch R-820F

Recommended Posts

Dnia 6.01.2025 o 14:56, Grzegorz Ozimski napisał:

Posiadam salon 30m2 i potrzebuję pomocy przy wyborze amplitunera/wzmacniacza/końcówek mocy? Do zestawu, który sobie wymyśliłem.

Narazie zakupiłem fronty klipsch R-820F, do tego w przyszłości będę chciał dokupić mniej więcej coś takiego, jak tutaj użytkownik podał.

Witam, posiadam pokój 15m2 i zastanawiam się czy kupić rp-8000f II czy rp-6000f II? Rozumiem, że do metrażu 30+ najlepszym rozwiązaniem będą te największe kolumny?

15 minut temu, Zuriel48 napisał:

Z ustawieniem sobie poradzę i wygeneruję miejsce, ale czy do takiego pokoju rp 8000 nie będzie grał zbyt mocno i ten dźwięk się nie rozpłynie,bo nie wiem jak to nazwać oraz czy musi grać na odpowiednim poziomie,aby uzyskać szczegółowość?

Mają większą scenę i głębię bo zwykle z większych konstrukcji otrzymujesz więcej tzw. "masy dźwięku" i subiektywne odczucie jest takie, że jest lepiej, ale to nie działa w każdych warunkach. Paradoksalnie w małych pomieszczeniach może być gorzej.

Ja kupiłem sporo mniejsze RP 5000F II, rezygnując z większych 6000/8000 wierząc, że nie wykorzystam potencjału takich kolumn w moim salonie. według mnie trzeba dać dość głośno żeby poczuć, że te kolumny naprawdę coś grają, poniżej pewnego poziomu uważam, że grają delikatniej niż sporo tańsze R-50PM, w których niskie tony są słyszalne intensywniej przy niższym natężeniu dźwięku. Więc z mojego mikro doświadczenia wynika, że aby poczuć głębie dźwięku z tych kolumn to trzeba trochę odkręcić pokrętło. ampli to onkyo 7100(może to też istotne) :)