Salon Planeta Dźwięku Napisano wczoraj o 15:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:42 Z FX`ami jest trochę tak, że decydują się na nie często ludzie, którzy nie mają miejsca na typowe monitory, ale oczywiście to nie jedyny przypadek. Faktycznie ta dyspersja jest nieco inna z takich konstrukcji, ale rzeczywiście nie są zalecane do dźwięku obiektowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu FX czy też Klipsche 402s moim zdaniem grają lepiej. JA jestem zwolennikiem tego rozwiązania na przykład. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuriel48 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Dnia 6.01.2025 o 14:56, Grzegorz Ozimski napisał: Posiadam salon 30m2 i potrzebuję pomocy przy wyborze amplitunera/wzmacniacza/końcówek mocy? Do zestawu, który sobie wymyśliłem. Narazie zakupiłem fronty klipsch R-820F, do tego w przyszłości będę chciał dokupić mniej więcej coś takiego, jak tutaj użytkownik podał. Witam, posiadam pokój 15m2 i zastanawiam się czy kupić rp-8000f II czy rp-6000f II? Rozumiem, że do metrażu 30+ najlepszym rozwiązaniem będą te największe kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Większe mogą być, ale to jak je ustawisz będzie kluczem. Jeśli masz dla nich 0,5m wolnej przestrzeni wokół to jestem za. Jak nie, to lepiej bierz 6000, to i tak bardzo efektywne kolumny które z łatwością ogarną 15m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuriel48 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Yhy tylko, gdzieś na forum wyczytałem, że 8000 mają "większą" scenę i głębie i czy, żeby to usłyszeć muszę odpowiednio zwiększyć głośność? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Mają "większą" scenę i głębię, pod warunkiem że je odpowiednio ustawisz a nie wciśniesz w róg bo tylko tam masz na nie miejsce. To wyższy model w tej samej serii, chyba nie będziemy oczekiwać że jego opis będzie brzmiał "scena i głębia taka sama jak w RP6000". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuriel48 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Z ustawieniem sobie poradzę i wygeneruję miejsce, ale czy do takiego pokoju rp 8000 nie będzie grał zbyt mocno i ten dźwięk się nie rozpłynie,bo nie wiem jak to nazwać oraz czy musi grać na odpowiednim poziomie,aby uzyskać szczegółowość? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 15 minut temu, Zuriel48 napisał: Z ustawieniem sobie poradzę i wygeneruję miejsce, ale czy do takiego pokoju rp 8000 nie będzie grał zbyt mocno i ten dźwięk się nie rozpłynie,bo nie wiem jak to nazwać oraz czy musi grać na odpowiednim poziomie,aby uzyskać szczegółowość? Mają większą scenę i głębię bo zwykle z większych konstrukcji otrzymujesz więcej tzw. "masy dźwięku" i subiektywne odczucie jest takie, że jest lepiej, ale to nie działa w każdych warunkach. Paradoksalnie w małych pomieszczeniach może być gorzej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Ozimski Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu Ja kupiłem sporo mniejsze RP 5000F II, rezygnując z większych 6000/8000 wierząc, że nie wykorzystam potencjału takich kolumn w moim salonie. według mnie trzeba dać dość głośno żeby poczuć, że te kolumny naprawdę coś grają, poniżej pewnego poziomu uważam, że grają delikatniej niż sporo tańsze R-50PM, w których niskie tony są słyszalne intensywniej przy niższym natężeniu dźwięku. Więc z mojego mikro doświadczenia wynika, że aby poczuć głębie dźwięku z tych kolumn to trzeba trochę odkręcić pokrętło. ampli to onkyo 7100(może to też istotne) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 59 minut temu Udostępnij Napisano 59 minut temu Ja na 15m2 bym nie wstawiał ani RP-6000F II, ani RP-8000F II Najprędzej RP-600M II lub całkiem inną markę, np. Buchardt P300 Też zagrają dużym dźwiękiem, łagodniejszym w górze, ale ogółem stawiam je wyżej niż Klipscha Ale to oczywiście kwestia gustu @Zuriel48 Jaki masz wzmacniacz? Słuchałeś już Klipscha? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts