Skocz do zawartości

Dobór amplitunera i reszty sprzetów pod klipsch R-820F

Recommended Posts

Dnia 6.01.2025 o 14:56, Grzegorz Ozimski napisał:

Posiadam salon 30m2 i potrzebuję pomocy przy wyborze amplitunera/wzmacniacza/końcówek mocy? Do zestawu, który sobie wymyśliłem.

Narazie zakupiłem fronty klipsch R-820F, do tego w przyszłości będę chciał dokupić mniej więcej coś takiego, jak tutaj użytkownik podał.

Witam, posiadam pokój 15m2 i zastanawiam się czy kupić rp-8000f II czy rp-6000f II? Rozumiem, że do metrażu 30+ najlepszym rozwiązaniem będą te największe kolumny?

15 minut temu, Zuriel48 napisał:

Z ustawieniem sobie poradzę i wygeneruję miejsce, ale czy do takiego pokoju rp 8000 nie będzie grał zbyt mocno i ten dźwięk się nie rozpłynie,bo nie wiem jak to nazwać oraz czy musi grać na odpowiednim poziomie,aby uzyskać szczegółowość?

Mają większą scenę i głębię bo zwykle z większych konstrukcji otrzymujesz więcej tzw. "masy dźwięku" i subiektywne odczucie jest takie, że jest lepiej, ale to nie działa w każdych warunkach. Paradoksalnie w małych pomieszczeniach może być gorzej.

Ja kupiłem sporo mniejsze RP 5000F II, rezygnując z większych 6000/8000 wierząc, że nie wykorzystam potencjału takich kolumn w moim salonie. według mnie trzeba dać dość głośno żeby poczuć, że te kolumny naprawdę coś grają, poniżej pewnego poziomu uważam, że grają delikatniej niż sporo tańsze R-50PM, w których niskie tony są słyszalne intensywniej przy niższym natężeniu dźwięku. Więc z mojego mikro doświadczenia wynika, że aby poczuć głębie dźwięku z tych kolumn to trzeba trochę odkręcić pokrętło. ampli to onkyo 7100(może to też istotne) :)

Ja na 15m2 bym nie wstawiał ani RP-6000F II, ani RP-8000F II :) Najprędzej RP-600M II lub całkiem inną markę, np. Buchardt P300 :) Też zagrają dużym dźwiękiem, łagodniejszym w górze, ale ogółem stawiam je wyżej niż Klipscha ;) Ale to oczywiście kwestia gustu :) 

@Zuriel48 Jaki masz wzmacniacz? Słuchałeś już Klipscha? :) 

4 godziny temu, Q21 napisał:

Jaki masz wzmacniacz? Słuchałeś już Klipscha? :) 

Właśnie nie słuchałem i nie zamierzam, bo mam nadzieję, że się pozytywnie zaskoczę :)

Biorę w ciemno, bo za dużo się o tych głośnikach pisze, więc chce się przekonać na własnej skórze :)

Ampli to stare Onkyo :)

P.S 2 Ja mam stare kolumny podłogowe mniejszych rozmiarów niż Klipsch 6000 w pokoju 15m2 i jest OK, ale tutaj mi chodzi o serię 6000/8000, czy przy głośniejszym słuchaniu dźwięk się "nie zleje ze soba",a na niskich decybelach da odpowiednie szczegóły?  

@Grzegorz Ozimski   Ja kupiłem sporo mniejsze RP 5000F II, rezygnując z większych 6000/8000 wierząc, że nie wykorzystam potencjału takich kolumn w moim salonie. według mnie trzeba dać dość głośno żeby poczuć, że te kolumny naprawdę coś grają, poniżej pewnego poziomu uważam, że grają delikatniej niż sporo tańsze R-50PM, w których niskie tony są słyszalne intensywniej przy niższym natężeniu dźwięku. Więc z mojego mikro doświadczenia wynika, że aby poczuć głębie dźwięku z tych kolumn to trzeba trochę odkręcić pokrętło. ampli to onkyo 7100(może to też istotne) :)

Na ile decybeli podkręcasz ,aby poczuć, że "coś grają" i poniżej ilu decybeli grają delikatniej niż R-50PM?

Ile masz m2 w salonie?

Edytowano przez Zuriel48

11 minut temu, Zuriel48 napisał:

Właśnie nie słuchałem i nie zamierzam, bo mam nadzieję, że się pozytywnie zaskoczę :)

Biorę w ciemno, bo za dużo się o tych głośnikach pisze, więc chce się przekonać na własnej skórze :)

Moim skromnym zdaniem RP8000 a może i 6000 nie „rozwiną skrzydeł” w 15m. To zestawy o dużej efektywności nie potrzebujące wielkich mocy aby pokazać potencjał. Jednak mają swój charakter i mimo że seria RP w wersji II jest łagodniejsza w górze pasma od poprzednich wydań to charakter zachowuje. Miałem RF82 w 27m, ale nietypowej wysokości więc większej kubaturze i było fajnie szczególnie w kinie, w muzyce od pewnego czasu przeszkadzała mi góra i zmieniłem. Jak możesz to wypożycz na testy, uogólnianie większy zestaw głośników = większa przestrzeń nie jest jednoznaczne, można uzyskać wręcz odwrotny efekt gdy wielkie głośniki nie będą miały przestrzeni.

1 godzinę temu, Zuriel48 napisał:

Ciekawe podejście, choć ja bym tak z kolumnami nie robił :) Wszystko ogółem będzie zależało od akustyki u Ciebie w pomieszczeniu, bo Klipsche mają sporo dołu. Jeśli pokój dodatkowo to podbije, to może zagłuszyć resztę.

21 godzin temu, Zuriel48 napisał:

Witam, posiadam pokój 15m2 i zastanawiam się czy kupić rp-8000f II czy rp-6000f II? Rozumiem, że do metrażu 30+ najlepszym rozwiązaniem będą te największe kolumny?

Do 15m jednak 8000 będą za duże.

One tez przyjemniej grają nieco głośniej. Wiec no średnio.

Ale to odegłość ma znaczenie.

21 godzin temu, Zuriel48 napisał:

Yhy tylko, gdzieś na forum wyczytałem, że 8000 mają "większą" scenę i głębie i czy, żeby to usłyszeć muszę odpowiednio zwiększyć głośność?

Tak, i mieć odpowiedni wzmacniacz.

Dnia 23.01.2025 o 10:22, Butler napisał:

Większe mogą być, ale to jak je ustawisz będzie kluczem. Jeśli masz dla nich 0,5m wolnej przestrzeni wokół to jestem za. Jak nie, to lepiej bierz 6000, to i tak bardzo efektywne kolumny które z łatwością ogarną 15m2 

Raczej tak zrobię, bo rozmawiałem z kimś kompetentnym i zalecił mi to samo oraz 504C II do 15m2

Tutaj na forum czytam czasami różne opinie,no ale tak to jest, że jeden "rabin" powie tak, a drugi nie..... 

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:
Dnia 23.01.2025 o 10:48, Zuriel48 napisał:

Yhy tylko, gdzieś na forum wyczytałem, że 8000 mają "większą" scenę i głębie i czy, żeby to usłyszeć muszę odpowiednio zwiększyć głośność?

Tak, i mieć odpowiedni wzmacniacz.

Wzmacniacza nie planuję, bo mieszkam w bloku

Odnosiłem się do Twojego komentarza dotyczącego wzmacniacza i mieszkania w bloku. Dodatkową koncowka mocy zapewni jakas tam poprawę w kontroli głośnika itp. jeżeli zaś zdecydujesz się na wzmacniacz zintegrowany z funkcją pracy w trybie końcówki to skorzystasz też z walorów lepszego przedwzmacniacza. Nie jest powiedziane, że jest Ci to niezbędne albo, że będzie Twoim zdaniem warte wydanych pieniędzy. Natomiast możliwość glosniejszego grania jest na końcu listy zalet.

2 minuty temu, Zuriel48 napisał:

No to napisz,jak to ma być,bo tutaj ludzie dwoją się i troją,aby dać poprawną odpowiedź ;)

Niestety nie ma jednoznacznej poprawnej odpowiedzi 😁

Wiemy że masz 15m² i nic poza tym, czy 3x5 czy 2x7,5 a może 3,75x4, od kształtu i możliwości ustawienia zestawów też dużo zależy. Jak pisał @Piotr Sonido odległość też ma znaczenie, również znaczenie ma punkt odsłuchowy, czy za plecami będzie ściana czy zostanie jakaś wolna przestrzeń - ta druga opcja jest zdecydowanie lepsza. Przykładowo jak miałem RF82 w 27m² to do tylnej ściany miały nieco ponad ~1m a do bocznych ~0,5 - 0,7, do miejsca odsłuchu ~3,5m a między nimi ~3-3,5m, za miejscem odsłuchu zostało ~1,5m przestrzeni do ściany. Obecne FA stoją podobnie, aczkolwiek są zdecydowanie mniej skręcone do środka - lepsze wrażenia w stereo. Możesz iść w RP8000, ale muszą mieć trochę powietrza wokół siebie. W małym pomieszczeniu może (nie musi) wzbudzać się nadmiernie bas, ale może akurat tak lubisz. Wziąłbym też pod uwagę charakterystykę Klipsch-a, będziesz raczej blisko tych głośników i wysokotonowe tuby mogą być drażniące. Ja najpierw wypożyczyłbym i sprawdził, ale nie przez "pięć minut", a włączyłbym sobie film z dużą ilością efektów, obejrzał koncert i posłuchał kilka godzin muzyki. To ma być dla Ciebie przyjemność, zdanie innych czy mogą być takie czy inne jest tylko zdaniem tych osób, ostatecznie Ty będziesz z tym na co dzień i dla Ciebie ma być przyjemnie, natomiast każdy z nas opiera się na jakichś własnych doświadczeniach i preferencjach, czy Ty je zaakceptujesz? Niekoniecznie.

Reasumując, każdy z nas stara się dobrze doradzić, znaleźć optymalne rozwiązanie, wskazać ewentualny kierunek w oparciu o własne doświadczenia i również pewnie preferencje, ale raczej nikt z nas nie wskaże Ci jednoznacznie "kup zestaw głośników X bo tak będzie najlepiej". Tutaj najlepszym doradcą jest odsłuch i to najlepiej w pomieszczeniu docelowym. Zadałeś pytanie 

Dnia 23.01.2025 o 10:17, Zuriel48 napisał:

więc dostałeś różne odpowiedzi, każdy z nas będzie spoglądał na to trochę inaczej, a ja odnoszę wrażenie że idealnym byłoby gdyby ktoś napisał "bierz RP8000 bo grają lepiej i sprawdzą się w 15m²" - czy to będzie "poprawna odpowiedź"?

Dnia 6.01.2025 o 14:56, Grzegorz Ozimski napisał:

Hej, 

Posiadam salon 30m2 i potrzebuję pomocy przy wyborze amplitunera/wzmacniacza/końcówek mocy? Do zestawu, który sobie wymyśliłem.

Narazie zakupiłem fronty klipsch R-820F, do tego w przyszłości będę chciał dokupić mniej więcej coś takiego, jak tutaj użytkownik podał.

Centralny: Klipsch RP-504C

Surround: Klipsch R-51M

Subwoofer: Klipsch R-120SW

Użytkowanie sprzętu będzie 65% Filmy , 35% muzyka.

Przejrzałem sporo wątków dotyczących tych głośników, ale dalej nie do końca wiem, jak do tego podejść żeby nie wydać majątku na amplituner.

Zależy mi na kinie domowym + do tego odsłuch muzyki głównie przez bluetooth z telefonu (streamingi).

Muzyka różnego typu, ale często też głośne techenko na domówkach.

Więc jeżeli chodzi o muzykę, to chciałbym chociaż troche z tych frontów coś wycisnąć, żeby potencjał się nie marnował całkowicie bo zachciało się kina domowego.

Co do amplitunerów znalazłem yamaha v6 i yamaha a2a

Gdzieś znalazłem informację, że lepiej wybrać już a2a jeżeli to ma cokolwiek pograć muzycznie i pod KD, ale tutaj też chłopaki napisali, że średnio warto dopłacać, więc już się zgubiłem:

Jestem amatorem w tych tematach, ale może bym zakupił taki amplituner v6, który kosztuje 2.5k ale ma sporo opcji, a do tego jeżeli on obsługuje pre-out to specjalnie dla frontów zakupić jakaś końcówkę mocy żeby to coś pograło? Jeżeli coś pokręciłem to proszę poprawcie.

Czy może samo yamaha a2a wystarczy, nie mam pojęcia jak to rozwiązać.

Budżet na amplituner/wzmacniacz to tak 3.5-4k max bym chciał dać,

Przez najbliższe pół roku będą tylko fronty użytkowane.

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o mnie, po wygrzaniu RP-8000F v2, plus ARCAM AVR 11, jestem mega zadowolony z zakupu, po kilku dniach użytkowania AVR 11 z R820F byłem rozczarowany, brakowało czegoś, chyba za mocna góra mi przeszkadzała, lecz RP-8000f mk II Zmieniło moje zdanie, nie wyobrażam sobie na chwile obecną na zmianę na coś innego. Jeżeli 820F pasują Ci, to ARCAM + RP-8000f mk II zrobią robotę.

P.S. Pan @Butler oraz Pan @Piotr Sonido nakierowali mnie na właściwą ścieżkę, więc z ręką na serce polecam porady obydwu Panów, oraz Q21 za super ofertę na zakup, reszta należy do Ciebie :)

Edytowano przez Domin330xi