tomek72 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Możesz dać komplet końcówek zewnętrznych, natomiast w menu nie ma opcji wyłączenia tych zintegrowanych. Nie wiem czy ampli je wyłączy "wykrywając" brak obciążenia lub podłączenie zewnętrznej końcówki do PRE, czy po prostu są włączone ale "nic nie robią". Nie mam pojęcia jak to działa, ale raczej ta druga opcja 🤔. Można powiedzieć że pracują jak robotnicy w komedii Bareji - są zatrudnieni, są w pracy ale nic nie robią i efektu nie widać 😁, niestety w niektórych przypadkach to dalej rzeczywistość 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) 😂 to ciekawe jak jest w RZ-70. Ogólnie to chwalą w nim jakość pre-outs To co napisałeś ciekawe jest w kontekście przyrostu mocy na pozostałe kanały wzmacniane przez amplituner, skoro działają ale nie pracują to może wcale ich "wakat mocowy" nie przechodzi na pozostałe? Czysto teoretycznie myślałem sobie ostatnio o odwrotnej sytuacji niż powszechnie zalecana - czyli podpinam prostą końcówkę 6 kanałową na 4 sufitowe i 2 surround back, bo do efektów wyrafinowanej mocy nie trzeba i dzięki temu ampli dostaje odpowiednio więcej mocy na LCR plus surround back. A tutaj może się okazać że... nic z tego Edytowano 13 godzin temu przez Arek_Gd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) W każdych testach laboratoryjnych podstawowej i średniej klasy amplitunerów moc per kanał maleje wraz z ilością podłączanych i obciążanych kanałów, z wyjątkiem trybow 4Ohm które ucinają moc prawie do identycznych wartości niezależnie od liczby kanałow. Jestem niemal pewien że nawet jak ampli nie ma technologicznie możliwości wyłączenia końcówek, to brak ich obciążenia daje większe rezerwy prądowe do czynnych wyjść. Edytowano 13 godzin temu przez Butler 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu To tak nie działa moim zdaniem. Wystarczy poczytać jakiekolwiek testy AVR gdzie mierzą np. moc dla 2 i 5 albo 7 kanałów. Moc przy mniejszej liczbie kanałów zawsze jest większa (zakładam te sama impedancje, brak trybów eco itp.). Wyłączanie końcówek pewnie dodaje jeszcze parę % ale też dodatkowo zmniejsza zakłócenia. Czy jest to słyszalne - nie zakładałbym się. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repugnant Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 12 godzin temu, Arek_Gd napisał: a w RZ-50 tak nie można? A jak napędzasz RC-64 z RF-7 , tylko z Anthema czy z końcówki jakiejś? tylko anthem.po przesiadce z yamahy rxa3050 jest roznica w ilosci mocy i tej mi zupelnie wystarcza.jak na razie:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts