Skocz do zawartości

Central - wymiana klipsch RP-450C / RP-504C na RC 64 III - szukanie doskonałości w KD

Arek_Gd

Recommended Posts

Możesz dać komplet końcówek zewnętrznych, natomiast w menu nie ma opcji wyłączenia tych zintegrowanych. Nie wiem czy ampli je wyłączy "wykrywając" brak obciążenia lub podłączenie zewnętrznej końcówki do PRE, czy po prostu są włączone ale "nic nie robią". Nie mam pojęcia jak to działa, ale raczej ta druga opcja 🤔. Można powiedzieć że pracują jak robotnicy w komedii Bareji - są zatrudnieni, są w pracy ale nic nie robią i efektu nie widać 😁, niestety w niektórych przypadkach to dalej rzeczywistość 😉.

😂

to ciekawe jak jest w RZ-70. Ogólnie to chwalą w nim jakość pre-outs

To co napisałeś ciekawe jest w kontekście przyrostu mocy na pozostałe kanały wzmacniane przez amplituner, skoro działają ale nie pracują to może wcale ich "wakat mocowy" nie przechodzi na pozostałe? 

Czysto teoretycznie myślałem sobie ostatnio o odwrotnej sytuacji niż powszechnie zalecana - czyli podpinam prostą końcówkę 6 kanałową na 4 sufitowe i 2 surround back, bo do efektów wyrafinowanej mocy nie trzeba i dzięki temu ampli dostaje odpowiednio więcej mocy na LCR plus surround back.

A tutaj może się okazać że... nic z tego

Edytowano przez Arek_Gd

W każdych testach laboratoryjnych podstawowej i średniej klasy amplitunerów moc per kanał maleje wraz z ilością podłączanych i obciążanych kanałów, z wyjątkiem trybow 4Ohm które ucinają moc prawie do identycznych wartości niezależnie od liczby kanałow. Jestem niemal pewien że nawet jak ampli nie ma technologicznie możliwości wyłączenia końcówek, to brak ich obciążenia daje większe rezerwy prądowe do czynnych wyjść. 

Edytowano przez Butler

To tak nie działa moim zdaniem. Wystarczy poczytać jakiekolwiek testy AVR gdzie mierzą np. moc dla 2 i 5 albo 7 kanałów. Moc przy mniejszej liczbie kanałów zawsze jest większa (zakładam te sama impedancje, brak trybów eco itp.). Wyłączanie końcówek pewnie dodaje jeszcze parę % ale też dodatkowo zmniejsza zakłócenia. Czy jest to słyszalne - nie zakładałbym się.